Muzyka, a wiara/religia. Strona: 5

Dodano: 2007-08-16 08:19

Psycho napisał(a):
dobrze, inaczej- nie chcę dyskutować/prowadzić dyskusji (kłótnia to dla mnie po prostu dalszy ciąg- gdy nie ma porozumienia dyskusja zamienia się w kłótnie, oczywiście nie zawsze, ale zazwyczaj)

M'kay

ale...

Cytat:
szczerze wyznawana religia prowadzi do Boga, za to homo i biseksualizm w stronę przeciwną Idea

tu bym podyskutowal :lol: :lol: :lol:

Dodano: 2007-08-16 08:34

BarTolmai napisał(a):

Cytat:
szczerze wyznawana religia prowadzi do Boga, za to homo i biseksualizm w stronę przeciwną Idea

tu bym podyskutowal :lol: :lol: :lol:

no to spoko ale raczej nie w tym temacie 8)

Dodano: 2007-08-16 19:04

ludzie wiedzą w to co widza, a ja Boga jak na razie nie widziałam w osobowej formie...jego dzieła też nie są do końca potwierdzone....
A co do tego, ze nie bardzo poznałam temat chrześcijastwa...Znam i to bardzo dobrze i dziwię się, że mówicie że ludzie nie boją się Boga. A piekło?? To przecież Bóg po sądzie ostatecznym ma nas NIBY do niego skierować. W zasadzie to chrześcijanie boją się śmierci i tego sądu, ale osoba Boga też ma tam dużo do znaczenia. jAK BYŁAM mała to wyobrażałam to sobie tak, ak rozprawę w zwykłym sądzie: będzie stał Bóg i to on będzie nam- grzesznikom i tym "świętym" (ale podkreślam, nikt nie jest święty) wymierzał kary. I to jest ten czuły i myślący o nas Bóg. Zresztą wielu ludzi uważa, że Bóg zobacząc co się stało ze światem , po prostu zwiał i nie daje znaku życia....Hmm..czuję się jakbym pisała katechizm lub bajeczkę o stworzycielu

"To see a World in a Grain of Sand And A Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an Hour." <William Blake> , my master

Dodano: 2007-08-16 21:22

KrolowaSalamandra napisał(a):
(ale podkreślam, nikt nie jest święty)

uzasadnij
KrolowaSalamandra napisał(a):

Hmm..czuję się jakbym pisała katechizm lub bajeczkę o stworzycielu

dosyć kiepską...

Dodano: 2007-08-16 21:35

Odróżnij wiedzę o Chrześcijaństwie od tego co powiedział ksiądz na katechezie w prowincjonalnej szkole.
Nie opierasz sie w tej chwili na wiedzy o tym chrześcijaństwie tylko na powtarzanych stereotypach stworzonych jeszcze za czasu gdy msze odmawiało sie po łacinie a to wszystko trzeba było prosto wytłumaczyć prostemu ludowi, który nie ma czasu zastanawiać sie nad naturą Boga, korzeniach grzechu itp.

Masa ludzi (pewnie również na tym forum) oburza się, że ludzie wypowiadają sie na temat satanizmu na podstawie stereotypów o czarnych mszach i ofiarach z dziewic, ale te same osoby posługują się tak samo błędnymi stereotypom dot. Chrześcijaństwa i KK

Rozmyślanie o śmierci - jest rozmyślaniem o wolności. -Jim Morrison

Dodano: 2007-08-16 21:45

Psycho napisał(a):
Masa ludzi (pewnie również na tym forum) oburza się, że ludzie wypowiadają sie na temat satanizmu na podstawie stereotypów o czarnych mszach i ofiarach z dziewic, ale te same osoby posługują się tak samo błędnymi stereotypom dot. Chrześcijaństwa i KK

Satanizm wywodzi sie z Chrzescijanstwa. :)

Dodano: 2007-08-16 23:34

Czy uważasz, ze satanizm to czczenie lucyfera i innych samaelo-podobnych kotów- Behemothów?

Zresztą chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu, a powiedz mi jaką wiedzę ma przeciętny katolik czy ogólnie chrześcijanin o żydach?
To co powiedziałeś nie ma związku z moją wypowiedzą :/

Dodano: 2007-08-16 23:49

Moim skromnym zdaniem:

Satanizm nie wywodzi się z chrześcijaństwa. Jest to bardziej ideologia nazwana tak niefortunnie tylko dlatego, że Szatan głosił te same idee co ludzie wyznający satanizm.

I jak dla mnie nie ma to nic wspólnego z czarnymi kotami i dziewicami o północy. Jest to po prostu umiłowanie egoizmu. Odniesienie do naszych zwierzęcych instynktów. Jedyną zasadą jest to byś brał to co pragniesz, robił to co chcesz i nigdy ne przekładał szczescie innych nad własne. By być wienry idei satanizmu nie trzeba wierzyć ani w szatana ani w Boga... więc trudno uznac, że satanizm wywodzi sie z chrześcijaństwa. Jak już jedynie jego nazwa.

Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D

Dodano: 2007-08-17 00:19

ja sobie z tego doskonale zdaje sprawę- mam za sobą książeczkę LaVeya (przynajmniej we fragmentach, ale pojęcie o satanizmie), ale nie wiem, czy BarTolmai udaje, że nie wie o co chodzi, czy rzeczywiście nie wie. Oczywiście, że Satanizm ideologiczny nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem a wręcz nie jest religią a światopoglądem.
Oczywiście co innego Lucyferianie itp. ale na temat, bo to nie satanizm a okultystyczne zabawy.

Dodano: 2007-08-17 08:25

Psycho napisał(a):
Czy uważasz, ze satanizm to czczenie lucyfera i innych samaelo-podobnych kotów- Behemothów?

Zresztą chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu, a powiedz mi jaką wiedzę ma przeciętny katolik czy ogólnie chrześcijanin o żydach?
To co powiedziałeś nie ma związku z moją wypowiedzą :/

sluchaj :) "ksiazeczke" Antona mialem swego czasu, a antropomorficzny Szatan jest w niej jasno negowany. Zreszta LaVey to nie wszystko, bo jak zapewne wiesz za 2 odlamy jego "kosciola"
Za religie uznawac go moga jedynie fanatycy.

jesli nie czaisz dlaczego napisalem iz wywodzi sie z chrzescijanstwa

Cytat:

wiec, pierwsza owa czarna msza miala miejsce w domu pewnej znudzonej coniedzielnym klepaniem zdrowasiek "damy" jak wiesz zapewne, szlachta posiadala wlasne kaplice w domach, i w takiej to kaplicy zainscenizowana zostala parodia

Psycho napisał(a):
a powiedz mi jaką wiedzę ma przeciętny katolik czy ogólnie chrześcijanin o żydach?

znikoma, i to jest tragiczne, ale wiedza nie dla kazdego jest priorytetem

Th napisał(a):
Moim skromnym zdaniem:

Satanizm nie wywodzi się z chrześcijaństwa. Jest to bardziej ideologia nazwana tak niefortunnie tylko dlatego, że Szatan głosił te same idee co ludzie wyznający satanizm.

I jak dla mnie nie ma to nic wspólnego z czarnymi kotami i dziewicami o północy. Jest to po prostu umiłowanie egoizmu. Odniesienie do naszych zwierzęcych instynktów. Jedyną zasadą jest to byś brał to co pragniesz, robił to co chcesz i nigdy ne przekładał szczescie innych nad własne. By być wienry idei satanizmu nie trzeba wierzyć ani w szatana ani w Boga... więc trudno uznac, że satanizm wywodzi sie z chrześcijaństwa. Jak już jedynie jego nazwa.

zainteresowales sie zglebieniem wiedzy o satanizmie, czy tylko wyczytales z wikipedii? duzo osob powiela regolki, wiec z tad to pytanie.
Szatan glosil te same idee co ludzie wyznajacy satanizm? wiec wierzysz w jego istnienie?

Druga sprawa, ideologii tego zjawiska jest tyle ilu samych wyznawcow.

Cytat:
By być wienry idei satanizmu nie trzeba wierzyć ani w szatana ani w Boga

nie widze w tym sensu. Naturalni wrogowie maja zniknac ze swiadomosci ludzkiej? Satanisci sa przekonani o slusznosci DOMINACJI pragnien i pokus [bedacych tu szatanem] nad TRWANIEM w stagnacji, a nawet regresu serwowanego im przez glosicieli dobrej nowiny [Boga]

Dodano: 2007-08-17 09:01

BarTolmai napisał(a):

zainteresowales sie zglebieniem wiedzy o satanizmie, czy tylko wyczytales z wikipedii? duzo osob powiela regolki, wiec z tad to pytanie.
Szatan glosil te same idee co ludzie wyznajacy satanizm? wiec wierzysz w jego istnienie?

Interesowałem się w życiu wieloma rzeczami, ale satanizm nie jest na tyle czymś niezwykłym by przy zdrowych zmysłach interesować się nim "dogłębnie". Również posiadałem "książeczkę" Antona...

Szatan jest dla mnie postacią równie fikcyjną co Bóg. Chodzi mi o to, że w chrześcijaństwie jest on przedstawiany jako ten który "szepcze Ci do ucha byś korzystał ze wszelkich przyjemności i nie słuchał swego Boga"

BarTolmai napisał(a):

Wszystko opiera sie na indywidualnych interpretacjach. Nawet w chrześcijaństwie trudno znaleźć kogoś kto tak samo podchodzi do swej religii.

BarTolmai napisał(a):
nie widze w tym sensu. Naturalni wrogowie maja zniknac ze swiadomosci ludzkiej? Satanisci sa przekonani o slusznosci DOMINACJI pragnien i pokus [bedacych tu szatanem] nad TRWANIEM w stagnacji, a nawet regresu serwowanego im przez glosicieli dobrej nowiny [Boga]

A czy ateista może być "przekonany o slusznosci DOMINACJI pragnien i pokus nad TRWANIEM w stagnacji" twierdząc, że szatan i bóg są jedynie symbolami? :)

Dodano: 2007-08-17 09:26

Cytat:
A czy ateista może być "przekonany o slusznosci DOMINACJI pragnien i pokus nad TRWANIEM w stagnacji" twierdząc, że szatan i bóg są jedynie symbolami? Smile

wiec wlasnie :) skoro:

Cytat:
nie trzeba wierzyć ani w szatana ani w Boga... więc trudno uznac, że satanizm wywodzi sie z chrześcijaństwa. Jak już jedynie jego nazwa

takie przekonianie moze miec Ateista, ale czy wierny idei satanizmu?

czy Ty masz takie poglady?

Dodano: 2007-08-17 09:47

łujezisicq ale męczycie wafla 8), na prawdę ciężko przebrnąć przez te wszystkie posty i odnośniki

obrzydzacie mi jeden z moich ulubionych tematów rozmów 8)

Dodano: 2007-08-17 09:47

BarTolmai napisał(a):
takie przekonianie moze miec Ateista, ale czy wierny idei satanizmu?

czy Ty masz takie poglady?

Nie mam pojęcia jak ktoś wierny idei satanizmu postrzega role Szatana i Boga w tym wszystkim. Choć jak juz było wspomniane każdy satanista na swój sposób postrzega tą ideologię.

Moje rozważania są czysto teoretyczne i nie potwierdzone żadną rozmową z takim osobnikiem a sam nie utożsamiam się z tymi poglądami.

A Ty?

Dodano: 2007-08-17 13:34

specjalnie pisałam stereotypowo to o tym całym końcu świata i sądzie ostatecznym, bo dla mnie zawsze to było śmieszne

"To see a World in a Grain of Sand And A Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an Hour." <William Blake> , my master

Dodano: 2007-08-17 13:53

th napisał(a):
Nie mam pojęcia jak ktoś wierny idei satanizmu postrzega role Szatana i Boga w tym wszystkim. Choć jak juz było wspomniane każdy satanista na swój sposób postrzega tą ideologię.

Moje rozważania są czysto teoretyczne i nie potwierdzone żadną rozmową z takim osobnikiem a sam nie utożsamiam się z tymi poglądami.

A Ty?

ciezka sprawa, bo jesli porozmawialbys z gosciem ktorego motto brzmi "napierdalac dla szatana" pomyslalbys swoje i taki poglad pewnie odnosilby sie do reszty, zwlaszcza ze tak jak i w KK wiekszosc jego wspolnoty zna tylko podstawowe pojecie o swej wierze.
Mniejszosc biegla w temacie bywa przekonywujaca o ile masz zamiar sie przekonac

Dodano: 2007-08-17 14:35

Cytat:
sluchaj Smile "ksiazeczke" Antona mialem swego czasu, a antropomorficzny Szatan jest w niej jasno negowany. Zreszta LaVey to nie wszystko, bo jak zapewne wiesz za 2 odlamy jego "kosciola"
Za religie uznawac go moga jedynie fanatycy.
napisalem, ze to nie religia...

Cytat:
wiec, pierwsza owa czarna msza miala miejsce w domu pewnej znudzonej coniedzielnym klepaniem zdrowasiek "damy" jak wiesz zapewne, szlachta posiadala wlasne kaplice w domach, i w takiej to kaplicy zainscenizowana zostala parodia
Hmm... bardzo by pasowało gdyby nie to, ze JA MOWIE O SATANIZMIE a nie bezczeszczeniu przedmiotów wiary chrześcijańskiej co jest głupotą a nie satanizmem.

Dodano: 2007-08-17 15:45

Psycho, od jutra bede z zona tydzien w Darłowie, wiec moze obgadamy sprawe przy piwie bo cos sie zrozumiec nie mozemy

Dodano: 2007-08-17 16:01

BarTolmai napisał(a):

ciezka sprawa, bo jesli porozmawialbys z gosciem ktorego motto brzmi "napierdalac dla szatana" pomyslalbys swoje i taki poglad pewnie odnosilby sie do reszty, zwlaszcza ze tak jak i w KK wiekszosc jego wspolnoty zna tylko podstawowe pojecie o swej wierze.

I tu np. powstaje dla mnie pewien problem, któego nie potrafię zrozumiec.
Satanizm ma poniekąd wiele wspólnego z ateizmem jak dla mnie, bo czy satanista nie odrzuca Boga? Nie modli się do Niego, ponieważ nie potrzebuje jego łaski. Jest panem własnego życia i również ni dziękuje mu za to co zyskał, poniewaz wszystko co zdobył zawdziecza sobie.

Jeżeli dobrze to pojmuje to czemu z drugiej strony są czarne msze, rytuały i hasła "napierdalac dla szatana". Czy to nie po prostu zmiana Pana, któremu się służy? Co z tego że nie modlisz się do Boga, jesli robisz to samo podczas czarnych mszy do Szatana.

BarTolmai napisał(a):
Mniejszosc biegla w temacie bywa przekonywujaca o ile masz zamiar sie przekonac

Myślę, że taka rozmowa mogłaby być interesująca i ukazałaby wiele luk w moim rozumowaniu. Satanistą i tak nie zostane, bo jak dla mnie potrzeba tu odpowiednich cech charakteru. Sama postać Szatana sprawia na dodatek, że chrześcijaństwo staje się dla momentami naprawdę komiczne.

Dodano: 2007-08-17 16:15

th napisał(a):
Satanizm ma poniekąd wiele wspólnego z ateizmem jak dla mnie, bo czy satanista nie odrzuca Boga?

wybiera alternatywe, co jednak nie daje podstaw by zakwestionowac jego istnienie, a co z kolei jest w gestii Ateisty.

Cytat:
Jeżeli dobrze to pojmuje to czemu z drugiej strony są czarne msze, rytuały i hasła "napierdalac dla szatana". Czy to nie po prostu zmiana Pana, któremu się służy? Co z tego że nie modlisz się do Boga, jesli robisz to samo podczas czarnych mszy do Szatana
hehe, i tu pies pogrzebany. Taki Conrad Robury, jesli dobrze pamietam jego "pseudonim" wydal ksiazke "Black Book of Satan" z zawartoscia obrzedu sakramentow chrztu, zaslubin, pogrzebu itp.

Cytat:
Sama postać Szatana sprawia na dodatek, że chrześcijaństwo staje się dla momentami naprawdę komiczne.

:D

Dodano: 2007-08-17 16:39

BarTolmai widzę, że dogadać się nie możemy, i cały czas się zastanawiam czy to maja wina, że wyrażam się mało przejrzyści, Twoja czy też po prostu obu po trochu

Chętnie bym się spotkał, ale niestety moje tymczasowe miejsce zamieszkania to Norwegia więc kawałek drogi

Cytat:
Jeżeli dobrze to pojmuje to czemu z drugiej strony są czarne msze, rytuały i hasła "napierdalac dla szatana". Czy to nie po prostu zmiana Pana, któremu się służy? Co z tego że nie modlisz się do Boga, jesli robisz to samo podczas czarnych mszy do Szatana.
eee... czarne msze dla satanisty mogą być rodzajem nowego doświadczenia- podoba ci się to, to to robisz, ale nie są formą kultu.
Dla przeciętnego satanisty wiara w wyższe byty jest kretynizmem.
Szatan jest symbolem (zresztą stworzonym przez błędną interpretacje) a nie substytutem boga.

Dodano: 2007-08-19 14:32

Paskievicz napisał(a):
łujezisicq ale męczycie wafla 8), na prawdę ciężko przebrnąć przez te wszystkie posty i odnośniki

obrzydzacie mi jeden z moich ulubionych tematów rozmów 8)
Żebyś wiedział, że doszedłem do identycznego wniosku. Bez boga nie byłoby szatana. To wymysł tych co pisali biblię. Nie byłoby boga nie byłoby nieba, piekła, czyśćca i innych tego typu bzdetów. Sranie w banie :roll:

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2007-08-19 14:48

Kostuch, dziękujemy za wniesienie tylu nowych wątków do dyskusji. Twoje argumenty są nie do obalenia, i zwalają mnie z nóg.

pathetic

Dodano: 2007-08-19 15:03

No dobra, przepraszam. Przywaliłem jak łysy grzywką o beton i nie zwracajcie na to uwagi. Kontynuujcie swoja dyskusje a ja nie bede sie wrącać (chyba, że rzeczywiscie będe mial cos sensownego do powiedzenia, heh) Tymczasem raz jeszcze przepraszam :)

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2007-08-19 16:07

Heh... pozytywnie mnie zaskoczyłeś KostucH.
Of course przeprosiny przyjęte :)

Na razie chyba wszystko co chcieliśmy powiedzieć, zostało powiedziane... znaczy ja i BarTolmai do siebie nawzajem nie trafiamy

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło