Muzyka, a wiara/religia. Strona: 4

Dodano: 2007-08-13 07:29

Psycho napisał(a):
(tu pozdrawiam Paskievicza który napisał cóś podobnego :) )

spoX no z tym, że ja jestem wierzący bardziej na sposób wschodni -różnica jest raczej spora
Psycho napisał(a):

Hmm... i kwestia poziomu tekstów, tutaj chyba sporo zespołów z nalepką "brutal death metal" pasuje :)

oooo tak :-) chociaż jakoś mniej śmiesznymi wydają mi się od niektórych black metalowych, są to zazwyczaj teksty gore o flaczkach i kaszankach, a one nie są już tak polewne jak psalmy do demonów i drewnianych swarogów 8)

lecz i w tym gatunku mamy zadziwiające wyjątki - jak np co niektóre teksty Six Feet Under lub większość liryk Malevolent Creation - prawdziwych death metalowych wegetarian :idea:

Dodano: 2007-08-13 14:22

wiara jest rzeczą ludzką, i jak wszystko co ludzkie- nosi znamiona błędu. Wszelkie podziały stworzył człowiek, więc dla mnie nie ma znaczenia który odłam wiary wyznajesz.

Rozmyślanie o śmierci - jest rozmyślaniem o wolności. -Jim Morrison

Dodano: 2007-08-13 14:31

Psycho napisał(a):
wiara jest rzeczą ludzką, i jak wszystko co ludzkie- nosi znamiona błędu. Wszelkie podziały stworzył człowiek, więc dla mnie nie ma znaczenia który odłam wiary wyznajesz.

tylko ze ludzie wierzacy nie wierza w ludzkie pochodzenie wiary :)

Dodano: 2007-08-13 15:03

Nie da się nie wierzyć w Boga skoro wierzy się w Szatana , gdyż to Bóg powołał do życia tego zbuntowanego anioła .
Na mnie muzyka nie ma takiego wpływu. Wierzę w Bogą lecz nie w kościół . Nie chodzilam do kosciola więc nie można twierdzic iż to z powodu muzyki . Szkołe wybralam pod wzgledem edukacji a także z powodu niezywkłej tolerancji uczniów =D no i ciekawosc tez miala tu istotne znaczenie :D

Schuld und Sühne

Dodano: 2007-08-13 15:16

Death_Dealer napisał(a):
Nie da się nie wierzyć w Boga skoro wierzy się w Szatana , gdyż to Bóg powołał do życia tego zbuntowanego anioła

a czy w boskim pismie [starym testamencie] jest to opisane? :)

Death_Dealer napisał(a):
Wierzę w Bogą lecz nie w kościół

ale to wlasnie kosciol wymyslil Szatana :) pojawia sie w opowiastkach o zyciu Jezusa, czlowieka.

Dodano: 2007-08-13 17:05

Cytat:
. Wierzę w Boga lecz nie w kościół .

Ja również, mniej więcej
Cytat:
tylko ze ludzie wierzący nie wierzą w ludzkie pochodzenie wiary Smile
Jezus stworzyl nowa wiarę, ale potem gdy Jezusa zabrakło ludzie przekształcili wiarę tak jak im sie podobało- stworzyli podziały, podziały ludzkie, nie Boskie.
Co do szatana- jesli chodzi o stary Testament o nie ma tam o nim za duzo (pomijajac ksiege rodzaju), ale w pismach Talmudycznych jest co nieco.
A w nowym mozna przeczytac o "zrzuceniu z nieba Szatana" Apokalipsa r. 12.

Edit: NT to nie "opowiadanko" proszę o odrobinę szacunku.
I jeszcze- NT nie jest wymysłem kościoła.

Dodano: 2007-08-13 17:36

Psycho napisał(a):
Cytat:
. Wierzę w Boga lecz nie w kościół .

Ja również, mniej więcej

to mniej czy wiecej :)
Cytat:
Jezus stworzyl nowa wiarę ale potem gdy Jezusa zabrakło ludzie przekształcili wiarę tak jak im sie podobało- stworzyli podziały, podziały ludzkie, nie Boskie.

no co ty :) stworzyl nowa wiare?

Cytat:
Co do szatana- jesli chodzi o stary Testament o nie ma tam o nim za duzo (pomijajac ksiege rodzaju), ale w pismach Talmudycznych jest co nieco

z tego co wiem nie ma NIC na jego temat, a Talmud... to opis czasow Twojego NT

Cytat:
A w nowym mozna przeczytac o "zrzuceniu z nieba Szatana" Apokalipsa r. 12
uwazasz ze apokalipsa to w pelni powazny tekst? :) dzis jest sola w oku dla watykanu.

Cytat:
NT to nie "opowiadanko" proszę o odrobinę szacunku.

wiec selekcja pism w bodaj 323r. podczas soboru byla dzielem boskim? :D

Dodano: 2007-08-13 17:42

Cóż jak dobrze pamiętasz Bóg miał swoich wysłanników Aniołow . Biblia musialaby byc w kilku tomach jesli chcielibysmy mieć dokladnie opisane kazde stworzenie .
Poza tym kościół od dawna wykrozystywał głupotę ludzką badź jego niewiedze do swoich celów - np.świecono dzieci aby uchronić je przed wampirami itp.
Takie rzeczy wydarzały się przede wszystkim w religi rzymskokatolickiej . No cóż przecież księza nie bedą bide klepać i muszą sie nakombinować .
Szatan nie został wymyślony przez kościół .
P.s Nie bede zaprzeczać iż biblia mogla byc przekształcana , gdyż tylko raz w Bibli zostalo zapisane imie Boże ( pozniej musze sluchac abym nie wypowiadala imienia Boga nadaremno mimo iż uzylam sam zwrot "Bóg" co raczej jest t" tytułem " )
Pózniej dziwmy sie czemu ŚJ jest więcej ...

Schuld und Sühne

Dodano: 2007-08-13 17:46

Cytat:
NT to nie "opowiadanko" proszę o odrobinę szacunku.

wiec selekcja pism w bodaj 323r. podczas soboru byla dzielem boskim? :D[/quote]

Kosciol wybrał to co im najpotrzebniejsze . Jednakże to nie oznacza ze mamy traktować to lekceważąco bo sama biblia czasami potrafi zaprzeczac nauka kosciola . Najlepszym dowodem jest istnienie roznych religi ktore w pogladach sa sprzeczne ( pod niektorymi wzgledaMI) badz jak kosciol twierdzi -sekt ( ja tego slowa nie lubie gdyz sama religia katolicka jest dla mnie taka sama sekta co reszta)

Schuld und Sühne

Dodano: 2007-08-13 18:06

Cytat:
Szatan nie został wymyślony przez kościół .
P.s Nie bede zaprzeczać iż biblia mogla byc przekształcana , gdyż tylko raz w Bibli zostalo zapisane imie Boże

Szatan - z hebrajskiego przeciwnik, był osobą odpowiedzialną za dopuszczenie wspolnoty sekty judaistycznej do krolestwa niebieskiego, czyli wewnetrznej organizacji [zakonu] w tym ze zakonie istnialy hierarchie. aniolowie, archaniolowie itp. Tak samo jak inne postacie, jego nazwa, i funkcja zostala przeinaczona przez KRK. np Pan, czy Hel :)

Cytat:
Jednakże to nie oznacza ze mamy traktować to lekceważąco bo sama biblia czasami potrafi zaprzeczac nauka kosciola

nauka kosciola potrafi zaprzeczyc pismom ST.

Dodano: 2007-08-13 18:10

Nauka kosciola najmniej mnie obchodzi
Nawet nie mam zamiaru isc razem z klasą w tym roku na nauki przedmałżenskie =)

Cóż nikt nie docenia Judasza =) mimo ze zarowno jego funkcja i Szatana byla w istocie w planach Boga ważna

Schuld und Sühne

Dodano: 2007-08-13 18:17

o wiele ciekawsza byla rola chrzciciela, bowiem "planom boskim" zagrazala

Dodano: 2007-08-13 18:20

ee.... Tamud to objasnienia ST...

Cytat:
no co ty Smile stworzyl nowa wiare?
A uważasz, ze judaizm i chrzescijanstwo to to samo?

Cytat:
uwazasz ze apokalipsa to w pelni powazny tekst? Smile dzis jest sola w oku dla watykanu.
nie interesuje mnie zdanie Watykanu, jak już mówiłem nie jestem katolikiem.

Cytat:
wiec selekcja pism w bodaj 323r. podczas soboru byla dzielem boskim?
Nie, była wybraniem tego co było im wygodne- nie uznaje dogmatu KK, i czytuje wszelkie dostępne apokryfy by mieć lepszy obraz wiary.

Dodano: 2007-08-13 18:24

Szkoda ze tak malo osob interesuja apokryfy =) ja mam zamiar w czasie wolnym dobrac sie do nich

Schuld und Sühne

Dodano: 2007-08-13 18:30

Psycho napisał(a):
ee.... Tamud to objasnienia ST...

Cytat:
no co ty Smile stworzyl nowa wiare?
A uważasz, ze judaizm i chrzescijanstwo to to samo?

a stworzyl chrzescijanstwo? stworzyl swoj wlasny kult jako boga?

Cytat:
uwazasz ze apokalipsa to w pelni powazny tekst? Smile dzis jest sola w oku dla watykanu.
nie interesuje mnie zdanie Watykanu, jak już mówiłem nie jestem katolikiem[/quote]

smokiem byl Rzym, i jego dotyczyl ten tekst. zawatrosc [przeslanie] bylo miedzy wierszami :) jak inne teksty poprzedzone zdaniem "tym co maja uszy ku sluchaniu" POLITYKA

Dodano: 2007-08-13 18:38

Jezus nie stworzyl zadnej nowej religi . Chrzescijanstwo powstalo dopiero po jego smierci a nie w trakcie zycia

Schuld und Sühne

Dodano: 2007-08-13 19:39

Dobra, mój błąd z nowa religia

Dodano: 2007-08-14 18:54

trzeba przyznać, że idea chrześcijaństwa była piękna: wybaczanie, kochanie swoich bliźnich, bezinteresowna pomoc. Gdzie to wszystko zanikło?? Wystarczylo, aby dorwała się do tego garstka ludzi i wszystko szlag trafił....Ja wierzę, że istniał taki człowiek jak Jezus, ale nie wiem czy wierze w istnienie Boga. Nie podoba mi się także to, że chrześcijanie Boga uważają za kogoś złego, którego się boją, który karze za grzechy itd. Podobno Bóg jest miłościwy i wybacza. Dla mnie parodią była Opowieść o Hiobie. Gdy na forum klasy powiedziałam nauczycielce że mi się to nie podoba, ta odrzekła, że udała że tego nie słyszala. Dla mnie to bez sensu, żeby wystawiać ludzi na jakieś próby. A w dodatku to Bóh siedział sobie z czekał na wiadomości od Aniołow....
Nie wiem jak w tym roku przeżyję cotygodniowe wizyty w kościele i spowiadanie. Ciekawa jestem co by w szkole powiedzieli, jak nie zgodziłabym się na pójście do bierzmowania? Ciekawe....Ale u mnie w mieście to same mohery niestety i z początku sąsiedzi krzywo patrzyli na ciebie, gdy co niedzielę nie zapalasz swojej bryki i nie jedziesz z całą rodzinką na mszę....Zresztą mój sąsiad to jeszcze większy pojeb, bo ma specjalny samochód, którym jeździ do kościoła tylko i wyłacznie. W dodatku, jak już się tak zaczęłam skarżyć na to co mnie otacza, to wkurza mnie też to ,jak ludzie na okrzyk: "O jaką masz fajną marynarkę/ badz inną częsć garderoby", odpowiadają- A....to takie kościółkowe.
No sorry, ale jak ja czasami chodzę do kościoła, to ubieram się bardzo normalnie i ciuchów jakie kupuje nie rozgraniczam na te kościólkowe i robocze..... Ludzi nie zmienię, świata nie zmienię....Chyba muszę to wszystko zaakceptowac. Całe szczęscie że jestem tolerancyja:D

"To see a World in a Grain of Sand And A Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an Hour." <William Blake> , my master

Dodano: 2007-08-14 19:55

Cytat:
trzeba przyznać, że idea chrześcijaństwa była piękna: wybaczanie, kochanie swoich bliźnich, bezinteresowna pomoc. Gdzie to wszystko zanikło??

tak, dyskryminacja kobiet [Piotr powiedzial do Jezusa "kobiety nie sa godne zyc"] itp

Cytat:
Ciekawa jestem co by w szkole powiedzieli, jak nie zgodziłabym się na pójście do bierzmowania? Ciekawe....

mlodszy brat mojej zony nie poszedl i nic nikomu do tego

Dodano: 2007-08-15 15:34

Cytat:
trzeba przyznać, że idea chrześcijaństwa była piękna: wybaczanie, kochanie swoich bliźnich, bezinteresowna pomoc. Gdzie to wszystko zanikło?? Wystarczylo, aby dorwała się do tego garstka ludzi i wszystko szlag trafił....
A dlaczego opierać ie tylko na kościele katolickim? Sa ludzie którzy idą ta droga, i dotrzymują tych idei.

Cytat:
Nie podoba mi się także to, że chrześcijanie Boga uważają za kogoś złego, którego się boją, który karze za grzechy itd. Podobno Bóg jest miłościwy i wybacza
Proponuje głębsze poznanie tematu- Bóg w ST był bardziej srogi a w NT ukazany jest jako litościwy dla ludzi, tych samych za których oddal życie Jezus.
Bog srogi w chrześcijaństwie to bzdura.

Cytat:
[Piotr powiedzial do Jezusa "kobiety nie sa godne zyc"]
zdania wyrwane z kontekstu gówno znaczą.

Dodano: 2007-08-15 20:13

Psycho napisał(a):
zdania wyrwane z kontekstu gówno znaczą.

wiec caly NT gowno znaczy :lol:

Cytat:
Dziś uczeni są zgodni, że Ewangelie nie były dziełem naocznych świadków, ani też że żadna z nich nie była napisana jedną ręką. Nawet ich źródła rzadko były dziełem naocznych świadków. Przez więcej niż pokolenie materiał ten ulegał licznym przekształceniom i dopracowaniom. Ewangeliści nie byli reporterami w stylu Watergate. Nie mieli dostępu do źródeł. Oni po prostu połączyli oddzielne opowieści i cytaty, wydali je i uzupełnili swoimi własnymi kontekstami, nadając w ten sposób nowe znaczenia temu materiałowi

wiec? :)

a zdanie Piotra ma swoje przelozenie w funkcjach kobiet w swietle KRK. zmywac gary i rodzic dzieci.[/quote]

Dodano: 2007-08-15 20:52

mówiłem że postawa KRK gówno mnie obchodzi...
Zresztą- opierasz się na stereotypach.

powiem Ci tak- mógłbym się z tobą kłócić, ale tego nie zrobię.
Dlaczego? bo choćbym na twoich oczach zamienił chleb w ołów czy na odwrót by to do Ciebie nie trafiło- jesteś zamknięty na argumenty, a z taką osobą mi sie kłócić nie chce.

Możesz uznać swoją wygraną, czy mój brak argumentów- cokolwiek tylko chcesz. Po prostu mi się nie chce już wysilać.

Dodano: 2007-08-15 21:10

Psycho napisał(a):
mówiłem że postawa KRK gówno mnie obchodzi...
Zresztą- opierasz się na stereotypach.

powiem Ci tak- mógłbym się z tobą kłócić, ale tego nie zrobię.
Dlaczego? bo choćbym na twoich oczach zamienił chleb w ołów czy na odwrót by to do Ciebie nie trafiło- jesteś zamknięty na argumenty, a z taką osobą mi sie kłócić nie chce.

Możesz uznać swoją wygraną, czy mój brak argumentów- cokolwiek tylko chcesz. Po prostu mi się nie chce już wysilać.

oooojj... zabierasz zabawki? :) klocic sie z pixelem tez nie zamierzam. Prowadze dyskusje, a z osoba ktora zamiast dyskutowac chce sie klocic, ow dyskusji nie bede prowadzil :D

baj de łej, chetnie zobacze przemiane chleba w olow, wiec podaj namiary a przybede :) bez kitu.

Dodano: 2007-08-15 23:34

dobrze, inaczej- nie chcę dyskutować/prowadzić dyskusji (kłótnia to dla mnie po prostu dalszy ciąg- gdy nie ma porozumienia dyskusja zamienia się w kłótnie, oczywiście nie zawsze, ale zazwyczaj)

Ale to nie zmienia faktu- ta dyskusja nie sprawia mi już przyjemności, a na tym forum jestem dla przyjemności, a nie nawracania na swoją wiarę, która może być zdaniem niektórych głupia, bezsensowna itd.

A namiarów nie dostaniesz- show dla znajomych

Dodano: 2007-08-16 08:15

Psycho - to tak jak byś mnie chciał przekonać do zapalonych homoseksualistów 8) wielu próbowało, trwało to miesiące i poza jazdą na potężną skalę nic z tego za bardzo nie wynikło - przynajmniej jeśli chodzi o moje poglądy na ten temat 8) czuję, że podobne ma się z BT hehe więc nie masz co się wysilać

inna sprawa, że niechęć do homoseksualizmu i jego promowania powinna się chwalić, za to krytyka religii raczej nie jest wskazana

szczerze wyznawana religia prowadzi do Boga, za to homo i biseksualizm w stronę przeciwną :idea:

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło