Wysłany: 2008-09-23 16:09
a ja się dalej boję ciemności i są noce gdy śpię przy zapalonym świetle...
"Istnieć znaczy zmieniać się, zmieniać się - to dojrzewać, dojrzewać zaś - to nieskonczenie tworzyć Samego Siebie..."
Wysłany: 2008-09-23 16:52
Drogie fobiczki i drodzy fobicy :)
Oglądałam niedawno bardzo ciekawy program na temat fobii, w którym pokazane były naprawdę poważne przypadki i powiem jedno - nie wiedziałam, że aż tak łatwo można pozbyć się strachu, który tkwił w nas od dawna :) W owym programie zaprezentowano różne metody - najbardziej skuteczna (choć co do niej miałam najwięcej wątpliwości) okazała się hipnoza. Poza tym pokazano m.in. leczenie poprzez wirtualną rzeczywistość oraz kontrolowany kontakt z przedmiotem fobii.
Wysoka efektywność metod leczenia fobii zachęciła mnie do tego aby poszukać okazji do takiego "odfobienia się" coby nic niepotrzebnie nie utrudniało mi więcej życia :) I Was też gorąco do tego zachęcam - program prowadzili światowej klasy psychologowie więc wiedzieli co mówią
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Zbliżam się ku nieśmiertelności.
Wysłany: 2008-09-23 21:38
[quote:0036acc1f2="OskareQ"]Ja mam fobie szkolna :P[/quote:0036acc1f2]
A to zupełnie poważna sprawa, ponieważ istnieje takie zjawisko o takiej właśnie nazwie :P
Wysłany: 2008-09-24 15:40
[quote:219fa80284="OskareQ"]Ja mam fobie szkolna :P[/quote:219fa80284]
A pod jakim wzgledem :?:
Czasami warto uciec od zycia...
Wysłany: 2008-09-24 17:10
Prawdopodobnie pod względem lenistwa.
A tak całkiem poważnie, na wabiłem się nowej fobii w pracy. Jest to jeden z problemów których rozwiązywaniem się zajmuję -nie chcę wdawać się w szczegóły, powiem tylko, że pracuję na infolinii. W każdym razie w momencie gdy się trafia ogarnia mnie panika, stres i boję się zrobić cokolwiek. Na początku miesiąca sie problem pojawił, teraz występuje coraz rzadziej, ale jeżeli nie zniknie- zmusi mnie do zmiany pracy, bo po prostu nie wytrzymam psychicznie.
Sprawa jest dziwna, dla większości ludzi błaha, ale mnie przerosła...
Jest to przykład an to jak łatwo można fobię nabyć. Na wyleczenie jej też jest sposób- znalezienie sposobu radzenia sobie z owym problemem.
Ps. Wiem, że to mało składne, ale nie chcę dokładnie opisywać mojej pracy.
Wysłany: 2008-09-25 18:16
[quote:26a6c60f87="Envy"]A jak np. w grach jest jakis motyw z pająkami to bijesz pięściami w monitor??[/quote:26a6c60f87]
A czemu akurat pięściami i akurat monitor? Tak z ciekawości :D Nie wiem jak koleżanka ale ja widząc obiekt swojej fobii uciekam od niego jak najdalej precz
Wysłany: 2008-09-25 18:39
[quote:a9e8cc2b23="Envy"][quote:a9e8cc2b23="Kirie"][quote:a9e8cc2b23="Envy"]A jak np. w grach jest jakis motyw z pająkami to bijesz pięściami w monitor??[/quote:a9e8cc2b23]
A czemu akurat pięściami i akurat monitor? Tak z ciekawości :D Nie wiem jak koleżanka ale ja widząc obiekt swojej fobii uciekam od niego jak najdalej precz [/quote:a9e8cc2b23]
Bo w jednej z moich ulubionych gier trzeba pokonać wielgachne pająki :D I tak sie zastanawiam jak zareagowala na nie osoba która boi się pająków:D[/quote:a9e8cc2b23]
To zależy od osoby :) Są różne sposoby reagowania na obiekt fobii, nie ma tu reguły. Nie sądzę jednak, żeby ktoś walił w monitor ,bo wiąże się to z bliskim kontaktem z obiektem strachu
Wysłany: 2008-09-25 20:53
[quote:2b4e9f54dd="Envy"]Bo w jednej z moich ulubionych gier trzeba pokonać wielgachne pająki :D I tak sie zastanawiam jak zareagowala na nie osoba która boi się pająków:D[/quote:2b4e9f54dd]
Czyzby Titan Quest? :D
"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"
Wysłany: 2008-09-25 21:16
A ja ostatnio zasypialam twarza w twarz niemal z pajaczkiem a rano juz go nie bylo 8O Tak sie zastanawiam, czy go juz nie strawilam 8O :D
"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"
Wysłany: 2008-10-09 08:14
boję się jeżków. oni niszczą narodowe dobro! :)
jesteś samotny. prosto wilk. w twoich piersiach ogień bogów. polski nie znam. nie bijcie :))))))
Wysłany: 2008-10-09 23:07
uwielbiam oglądać horrory :wink: potem mam cholernego pietra i pojawia się problem wieczorem jak dostać się z pokoju przez ciemny korytarz do kibelka :wink: to chyba fobia :) czy wyobrażnia :) lol
[img:cf0060f6ef]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:cf0060f6ef]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2008-10-10 00:02
Ja uwielbiam filmy o Zombie.
Potem oceniam wszystkie domy po względem obronności przez żywymi trupami ;>
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Wysłany: 2008-10-10 12:17
filmy o Zombie to true ))))
jesteś samotny. prosto wilk. w twoich piersiach ogień bogów. polski nie znam. nie bijcie :))))))
Wysłany: 2008-10-10 12:56
Wilczica napisał(a):
[quote:c76fa249ff]filmy o Zombie to true ))))[/quote:c76fa249ff]
prawda :)
[img:c76fa249ff]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:c76fa249ff]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2008-10-10 16:03
Forteca to może nie jest ale mam opracowany plan jak to zrobić z 10 minut ;]
I wiem do kogo spier... jak mój zamek padnie
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Wysłany: 2008-10-10 17:01
God make me an atheist - XD :)
Wysłany: 2009-04-07 11:33
a wystarczy takiego paskuda rozdeptac i po strachu
nic nigdy nie pozostanie tajemnica na zawsze...
Wysłany: 2009-04-07 18:55
Wiem, że to głupie ale ja sie boje żab i ropuch - tzn. póki nie wiem gdzie jest i dopóki trzyma sie z dala ode mnie to jest w porządku, jednak gdy na środku drogi zobacze tą wilgotną skóre odrazu odskakuje na kilometr, a gdy sie ruszy to już wogóle. Mam z tym małym problem bo mieszkam niedaleko lasku, a za laskiem są stawy. W kwietniu(czyli teraz) to jest szczególny ich wysyp dlatego rzadko staram sie tam chodzić. Póki siedzą w wodzie jest ok jednak wystarczy, że jest przede mną i odrazu dzieje sie co sie dzieje(czyli strach)
Wszystko się kiedyś kończy
Wysłany: 2009-04-07 19:20
Strach przed płazami to podobno podświadomy strach przed penisem :wink:
Tak samo z długimi i nagimi ogonkami gryzoni. Poważnie :D
Wysłany: 2009-04-07 20:36
[quote:ce15e2523e="Gaia"]Strach przed płazami to podobno podświadomy strach przed penisem :wink:
Tak samo z długimi i nagimi ogonkami gryzoni. Poważnie :D[/quote:ce15e2523e]
O w mordę 8O Kto by pomyślał! :D A ja lubię żabki :) I szczurze ogonki też lubię 8)