Wysłany: 2009-01-26 18:22
electro to electro a techniawki to techniawki kto się zna ten wie główna różnica wokal texty samo brzmienie jest inne...
Wysłany: 2009-01-26 18:47
hehe no wlasnie nie - przyklad - futurepop to taka synthpopowa wersja eurodancu stworzona na potrzeby komercyjne - niestety nie wypalilo.
zreszta ... jezeli by "odfiltrowac" petle z niektorych electroindutrialow/dark electro to bedzie brzmialo jak hity z eski.
Jesli ktos ma jakiekolwiek predyspozycje muzyczne, to niech sobie wystuka palcem bity z tego i z tego i sprawdzi jaka jest rytmika.
Wysłany: 2009-01-26 19:32
Ja powiem tak- wątek tytułowy to główny, jeśli nie jedyny argument wytaczany przez przeciwników electro. "Bo ty słuchasz techno"
seulement noire! C'est une couleur de la mort.
Wysłany: 2009-01-26 23:40
ja będąc z deczka młodsza słuchałam techniawek i nie widzę z nimi wiele wspolnego w electro... kiedy mi się wtedy zapuściło Project Pitchfork uciekałam daleko
Wysłany: 2009-01-27 00:07
a projekt widly to electro ??? :wink:
Wysłany: 2009-01-27 19:54
a ja lubię electro choć jest tylko uzupełnieniem całej reszty:)
wódka jest bardzo niedobra, zwłaszcza niedobra wódka...
Wysłany: 2009-02-01 03:37
A ja lubie placki... I co z tego wynika?
Wracając, mam pytanko które raczej pasuje do tego tematu- czy skalą BPM można określać też elektro?
Np. taki Die Form ma nie jednolitych bitów, wtedy ilość bitów w minucie chyba nie ma znaczenia, skoro na początku przykładowej minuty jest ich np. 10 a potem przez 20 sekund nic. kak to jest?
Dla nieodróżniających techno od elektro, polecam sobie puścić jakiś acid house i dark elektro dla porównania. Nie wspominając o genezie gatunku, inspiracjach, wokalu etc. etc. Od razu można usłyszeć inne sample, inny klimat i inny kierunek rozwoju. muzyki.
To głupie, nie mam motta.
Wysłany: 2009-02-01 10:15
Soft mierzy ci BPM jako srednia z calego kawalka. Ja bym zaryzykowal przedzial 120-140 BPM dla dark electro
"Tonight's the night..."
Wysłany: 2009-02-01 19:35
porownywac acid house z dark electro to jak new romantic z eurodance.
jedno z drugiego wynika a nie ma prawie nic wspolnego.
generalnie najpierw by trzeba bylo zdefiniowac co mamy na mysli mowiac o electro - moim zdaniem poczatek gdzies w latach 70 i jest to h.hancock, afrika bambata i poniekad kraftwerk z takimi singlami jak radioactivitat czy tour de france. Temat mozna ciagnac i ciagnac, na temat pozniejszych podzialow,inspiracji itp itd. Ale nie ma sie co oszukiwac, teraz czesc zespolow "dark electro" gra zwykla łupanke i tylko dlatego ze maja naklejke "dark" duzo osob akceptuje,aprobuje czy najzwyczajniej w swiecie spuszcza sie na temat takich bandow.
Wysłany: 2009-02-03 09:45
no prosze was, chyba sobie jaja robicie.
Planet Rock to hiphop ? electro-funk z ktorej strony by nie spojrzec. A Hancock z Rockit (ten ep mialem na mysli)?
BTW. zastanawiajace jest z stwierdzenie "wsiowym trancem ..." skoro na podwalinach eurodance,happy hardcore(moze?) czy trancu powstawaly te wszystkie zespoly. Wezmy VNV Nation, wywalmy wokal - czy to nie jest trance techno? A covenanta z produkacjami od United States Of Mind - bez wokalu ten zespol to disko i to jeszcze roznej jakosci. Klasyki futurepopu jak IoC, Neuroticfish, Culture Kultur, Apoptygma na welcome to earth czy harmonizer - co wykorzystuja jak nie proste petle bitu w tempie 130 4/4. Mam wrazenie ze ludzie uwielbiaja dorabiac ideologie do tego wszystkiego.
swoja droga jezeli ktos AB muzyke uwaza za hiphop a germano disko w postaci and one za dark electro to znaczy ze chyba ktos tu ma blede pojecie nt.
Wysłany: 2009-02-03 14:43
[quote:562a4416d4="RuczajDJ"][quote:562a4416d4="soundcliniqum"]
BTW. zastanawiajace jest z stwierdzenie "wsiowym trancem ..." skoro na podwalinach eurodance,happy hardcore(moze?) czy trancu powstawaly te wszystkie zespoly. Wezmy VNV Nation, wywalmy wokal - czy to nie jest trance techno? A covenanta z produkacjami od United States Of Mind - bez wokalu ten zespol to disko i to jeszcze roznej jakosci. Klasyki futurepopu jak IoC, Neuroticfish, Culture Kultur, Apoptygma na welcome to earth czy harmonizer - co wykorzystuja jak nie proste petle bitu w tempie 130 4/4. Mam wrazenie ze ludzie uwielbiaja dorabiac ideologie do tego wszystkiego.
[/quote:562a4416d4]
Ty dorabiasz ideologie, my tu stwierdzamy prosty ale bolesny dla niektorych fakt - do d.electro wrzuca sie wszystko co powiedzmy puszcza sie na imprezach, chociaz wiele z tych zespolow spokojnie bujaloby malomiasteczkowe hale-dyskoteki. I tyle.
Tak! Generalnie doklejony do sceny dark independent synth popfuture pop itd itp ma czesto wlasnie pociag do tandety wsiowej (nie wszystkie zespoly oczywiscie). Zgadzam sie co do joty - vnv nation, culture kultur (wszystkie plyty przed ostatnia sa klubowe) itd; a apoptygma w ogole nie z tej bajki bo sa z innej sceny. Po co wywalac wokale z vnv - w calym swoim ksztalcie nadaje sie do Vivy Zwei! Sa az takie "alternatywne"? Tak samo Colony5, Pride and fall itp tandeta. Wolfsheim przeciez sie promowal klipem w Vivie, daleko szukac.
Wspomniany Alien Vampires uzywa na jednej plycie nawet gotowych elementow z komercyjnego zestawu (tzw toolkit) ktory z tego co wiem jest przeznaczony dla producentow psy trance.
Nie ma sie co kopac z koniem, jest taka pokusa i trudno. Ale tez nie mieszajmy tego z czysta scena dark electro.[/quote:562a4416d4]
chyba tu sie kolega rozpedzil bo nigdzie osobistych wycieczek nie robilem :wink:
napisalem iz w ogolnosci dorabia sie ideologie. Bo czemu np. Kalwi&Remi jest ble a Soman ma byc ok, skoro to miejscami te same brzmienia tylko inna modulacja,filtracja itd itp.
bo pytaniem jest czym tak naprawde jest dark electro i czym jest techno? Bo argumentem typu
[quote:562a4416d4]ja będąc z deczka młodsza słuchałam techniawek i nie widzę z nimi wiele wspolnego w electro... kiedy mi się wtedy zapuściło Project Pitchfork uciekałam daleko[/quote:562a4416d4]
udawadnia jest ze temat jest bez sensu a nie z gumy.
Wysłany: 2009-02-03 16:13
[quote:3e18fde7a4="soundcliniqum"]Bo czemu np. Kalwi&Remi jest ble a Soman ma byc ok, skoro to miejscami te same brzmienia tylko....[/quote:3e18fde7a4]
dlatego
[quote:3e18fde7a4="soundcliniqum"].....inna modulacja,filtracja itd itp.[/quote:3e18fde7a4]
"Tonight's the night..."
Wysłany: 2009-02-03 16:46
i tak manieczki i tak :wink: :lol:
chociaz moze i zostanmy przy tym ze jest roznica, skoro co poniektorzy twierdza ze rammstein to industrial a project pitchfork to dark electro.
Za 20 stron ludzie i tak nikt nie bedzie rozroznial techno od electro od 'darkelectro'. Ciekawe gdzie uczestnicy dyskusji wrzuca takie gatunki jak house, trance, breakbeat ... [size=7:f1a64bc136]pewnie wszystko to techno a latekstowe majtki to dark electro[/size:f1a64bc136] :wink: :wink: :wink:
[size=9:f1a64bc136]ps. taki joke, nic osobistego[/size:f1a64bc136]
Wysłany: 2009-02-03 18:06
mysle jednak ze z somanem jest zgola odwrotnie, kiedys bylo happyhardcore,hardtechno teraz mozna to nazwac industrial 4 clubs.
dobra, zostawmy somana w spokoju
Wysłany: 2009-02-03 18:29
Zostawmy - bardzo sympatyczny i spoko gość
"Tonight's the night..."
Wysłany: 2009-02-22 11:43
Zeby nieco podniesc temperature
http://techno.org/electronic-music-guide/
niech Was nie zmyli slowo techno w linku. To guide stworzony przez DI - Digitally Imported.
"Tonight's the night..."
techno Wysłany: 2010-10-24 12:58 Zmieniony: 2010-10-24 13:07
Już jakiś czas siedzę w tej muzyce, to może się wypowiem. Typowe cechy techno, to:
- monotonny, miarowy rytm w tempie do 135 uderzeń na minutę
- użycie niemal wyłącznie syntetycznych brzmień
- liczba ścieżek jest ograniczona do niezbędnego minimum, w celu uwypuklenia brzmienia, które jest starannie dopracowane
- praktycznie brak wokalu.
Wczesne techno (tzw. I fala detroit techno) powstawało pod silnym wpływem Kraftwerk i, co by nie mówić, było podobne do electro
Na początku lat 90-tych miała miejsce II fala detroit techno - muzyka stała się bardziej surowa
Nie wiem, jak wam, ale mnie to w niczym nie przypomina electro (o ile electro to to -
)
Poza tym osobiście uważam, ze muzyce techno bliżej do industrialu, niż do disco z pola, jak większość osób spoza tego kręgu uważa :)
Wysłany: 2010-10-24 15:19
http://www.youtube.com/watch?v=617ANIA5Rqs&translated=1
Niepuszczone baki cofaja sie do mozgu i stad sie biora posrane pomysly... :P
Wysłany: 2010-10-24 18:36 Zmieniony: 2010-10-24 18:38
model 500
Wysłany: 2010-10-24 19:33
[quote:58b9f19579="DakK0n"]model 500