Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Electro a Techno. Strona: 8

Wysłany: 2008-10-19 20:30

mara (Anciliae)
mara
Kotlina Kłodzka, Wratislavia

[quote:7cc2507cea="HardKill"]mara napisał(a):

[quote:7cc2507cea]Electro to takie bardziej ambitne techno[/quote:7cc2507cea]

Coś się tobie chyba style muzyczne mieszają :P :wink:

" electro to takie bardziej ambitne techno " buu..hahaha... :P zajebiście :) pytanko :?: a który z tych stylów zaistniał jako pierwszy :?: [/quote:7cc2507cea]

Chyba zbyt malo wyczuwalna byla ta ironia ... :roll: Loczywiscie, ze tekno bylo pierwsze a teoria Darwina to pomowienie :wink:
Znajomi od techniawek zazwyczaj sa zadowoleni, gdy w zamian za szatanskie lubudu uslysza electro. A skoro nie slychac roznicy, to po co przeplacac... 8)

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Wysłany: 2008-10-19 20:37

taaaaaaaa...... :) nja )))

[img:5f7056ff18]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:5f7056ff18]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2008-10-20 08:34

Niesamowicie merytoryczne są poniektóre posty.

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2008-10-20 15:40

mara (Anciliae)
mara
Kotlina Kłodzka, Wratislavia

To po to, zeby moderatorom sie nie nudzilo.

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Wysłany: 2008-10-20 18:39

Nie jest tak żle :D :wink:

[img:35f7ceb871]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:35f7ceb871]

Wysłany: 2008-10-21 19:59

Dobra koniec spamboty.

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2008-12-11 15:50

czyli że elektronika była pierwsza i jest jedyną słuszną, a techno to jej popłuczyny i szczyny pod murami?

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Wysłany: 2008-12-11 16:26

Razorblade-Kiss napisał(a):

*** czyli że elektronika była pierwsza i jest jedyną słuszną, a techno to jej popłuczyny i szczyny pod murami? ***

Jeśli chodzi o to, to tak z całą pewnością nurt electro powstał jako pierwszy już pod koniec lat 70tych ( tu...? nie wiem co masz na myśli pisząc "i jest jedyną słuszną, a techno to jej popłuczyny i szczyny pod murami ?"....nikt tego nie twierdzi i nikt tak nie mówi ,nie wiem z kąd to sobie wbiłaś do główki :wink: techno zaś jest pochodną młodszą kuzynką można tak powiedzieć w wyniku ewolucji muzycznej i mieszania się stylów :wink: no cosik takiego :)

[img:62cf45b7fc]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:62cf45b7fc]

Wysłany: 2009-01-25 11:06

W tym miejscu warto zaznaczyć, że istnieje jeszcze "muzyka elektroniczna"

Cytat z Wiki:

"Kraftwerk (niem. "elektrownia") – niemiecki zespół grający muzykę elektroniczną, wywodzący się ze sceny krautrockowej. Jedna z najbardziej wpływowych grup, której muzyka inspirowała rzesze twórców techno, synth pop, electro, new wave, a także hip hop.

Kraftwerk zasłynął z charakterystycznych, elektronicznych brzmień, a wiele jego utworów zyskało sporą popularność w latach 70. i 80.

Zespół jest symbolem muzyki elektronicznej, a jego największy przebój stanowi Das Modell (ang. The model), wykonywany później przez takie grupy jak metalowy zespół Rammstein, electroclashowy zespół Zoot Woman czy noiserockowy Big Black,a w Polsce Kult. Innym znanym utworem jest Der Taschenrechner (ang.Pocket calculator), który podczas koncertów w Polsce grupa śpiewała w wersji polskiej rozpoczynając od słów Jestem operator i mam mini kalkulator. Ja dodaję, odejmuję, kontroluję, komponuję... wzbudzając aplauz widowni."

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2009-01-25 11:54

RuczajDJ napisał(a):

[quote:4090e33fee]Cos tam slyszalas, ale nie dokladnie Very Happy Kraftwerk bywa zaliczany do pierwszych zespolow, ale nie techno na milosc boska, tylko electro - nie "dark electro", ale zwyklego electro.
[/quote:4090e33fee]

No w końcu.....! kolejny rozsądny głos :wink: bo już mi ręce opadały z tego wszystkiego :P Dokładnie RuczajDJ... :D

[img:4090e33fee]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:4090e33fee]

Wysłany: 2009-01-25 14:27

[quote:a8a0e99ad0="RuczajDJ"][quote:a8a0e99ad0="Vika"]hmmm....no to gdzie w takim poumieszczać konkretne zespoły np. Kraftwerk :?: Niektórzy mówią, że to jeden z pierwszych zespołów techno...lubię ich, ale nigdy nie wiem, pod jaki gatunek ich "przyporzadkować"[/quote:a8a0e99ad0]

Cos tam slyszalas, ale nie dokladnie :D Kraftwerk bywa zaliczany do pierwszych zespolow, ale nie techno na milosc boska, tylko electro - nie "dark electro", ale zwyklego electro.

"Electro a techno" to taka sama bzdura jak powiedzmy "blues a death metal" - rozne bajki, rozne genezy.[/quote:a8a0e99ad0]

no tu sie nie zgodze.

kraftwerk zaliczany jest krautrocku. A dla kogo kraftwerk jest inspiracja mysle ze jest mniej wazne.

Wysłany: 2009-01-25 15:24

*** kraftwerk zaliczany jest do krautrocku. *** a niech ci będzie :P jak zwał tak zwał dla mnie Kraftwerk to zespół electro...no....i tyle.... :wink: a tak po za tematem, kiedy kolejna impreaza w Alter Ego :)

[img:63784fa87c]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:63784fa87c]

Wysłany: 2009-01-25 17:09

Po pierwsze czystego krautrocka (jako podgatunku rocka progresywnego) w muzyce Kraftwerk jest jak na lekarstwo. Po drugie od czasu swoich narodzin (końcówka lat 60) gatunek zmieniał swoje oblicze kilkakrotnie, ewoluował z podgatunku rocka progresywnego do wypadkowej awangardy, eksperymentalnej elektroniki i rocka skupiającej się głównie na instrumentalnych pasażach budowanych na bazie psychodelicznych brzmień i eksperymentów z efektami dźwiękowymi. Kraftwerk załapał się więc na późniejsze stadium krautrocka (przypadające na połowę lat 70), czyli odrzucenie w bok stricte rockowych instrumentów na rzecz eksperymentów z dostępnymi wówczas syntezatorami i elektronicznymi sprzętami.

Wysłany: 2009-01-25 17:49

Skoro już cytujemy na temat Kraftwerk....

*** Kraftwerk (niem. "elektrownia") – niemiecki zespół grający muzykę elektroniczną, wywodzący się ze sceny krautrockowej. Jedna z najbardziej wpływowych grup, której muzyka inspirowała rzesze twórców techno, synth pop, electro, new wave, a także hip hop.

Kraftwerk zasłynął z charakterystycznych, elektronicznych brzmień, a wiele jego utworów zyskało sporą popularność w latach 70. i 80.

Zespół jest symbolem muzyki elektronicznej, a jego największy przebój stanowi Das Modell (ang. The model), wykonywany później przez takie grupy jak metalowy zespół Rammstein, electroclashowy zespół Zoot Woman czy noiserockowy Big Black,a w Polsce Kult. Innym znanym utworem jest Der Taschenrechner (ang.Pocket calculator), który podczas koncertów w Polsce grupa śpiewała w wersji polskiej rozpoczynając od słów Jestem operator i mam mini kalkulator. Ja dodaję, odejmuję, kontroluję, komponuję... wzbudzając aplauz widowni.

Gatunek:

muzyka elektroniczna, electropop, krautrock, synth pop, house, industrial.

I tu każdy z nas ma swoją rację co do stylu w jakim grał i gra Kraftwerk

:wink:

Wysłany: 2009-01-25 18:08

generalnie wydaje mi sie ze wyznacznikiem krautrocka sa analogi, modulatory i sporo innego sprzetu. Trzeba pamietac ze w latach 70 wydaja plyty takie tuzy "elektronicznej sceny" jak Eno czy Jarre, powstaje Throbbing Gristle wykreslajac szkielety jakis tam stylow.
Elektronike strike to gral wtedy jarre, reszta dzialala na wlasnym podworku. Wez np. Tangerine Dream - Pheadra a Jarre - Oxygene to jest to samo?

generalnie ladny mini elaboracik, ale nic nie mowiacy

[quote:40727d6736]skupiającej się głównie na instrumentalnych pasażach budowanych na bazie psychodelicznych brzmień i eksperymentów z efektami dźwiękowymi[/quote:40727d6736]

a cabaret voltaire, coil, spk ?? w porownaniu do nich kraftwerk ma psychodelicznosc na poziomie zero

Wysłany: 2009-01-25 18:34

[quote:c51d6b94f6="soundcliniqum"]generalnie wydaje mi sie ze wyznacznikiem krautrocka sa analogi, modulatory i sporo innego sprzetu. Trzeba pamietac ze w latach 70 wydaja plyty takie tuzy "elektronicznej sceny" jak Eno czy Jarre, powstaje Throbbing Gristle wykreslajac szkielety jakis tam stylow.
Elektronike strike to gral wtedy jarre, reszta dzialala na wlasnym podworku. Wez np. Tangerine Dream - Pheadra a Jarre - Oxygene to jest to samo?

generalnie ladny mini elaboracik, ale nic nie mowiacy

[quote:c51d6b94f6]skupiającej się głównie na instrumentalnych pasażach budowanych na bazie psychodelicznych brzmień i eksperymentów z efektami dźwiękowymi[/quote:c51d6b94f6]

a cabaret voltaire, coil, spk ?? w porownaniu do nich kraftwerk ma psychodelicznosc na poziomie zero[/quote:c51d6b94f6]

Zacytowany przez Ciebie fragment mojego posta tyczył się raczej stadiów ewolucji krautrocka, w ogóle, który jak napisałam wpierw był jedynie podgatunkiem rocka, po czym zbaczał w elektroniczne i eksperymentalne rejony (patrz: Kraftwerk), aż po instrumentalne pasaże budowane na bazie psychodelicznych brzmień i eksperymentów z efektami dźwiękowymi, które można by nazwać podchodami do nowej fali, eksperymentalnej elektroniki i industrialu (patrz: przytoczone przez Ciebie Coil, Cabaret Voltaire czy SPK właśnie).

Kraftwerk a mój punkt widzenia na granie przez nich krautrocka przedstawiłam raczej w ostatnim zdaniu.

Wysłany: 2009-01-25 19:11

szczerze mowiac nic nie zrozumialem z tego.
jeszcze raz i po polski - btw. pochodna jest od a nie do :wink:

Wysłany: 2009-01-25 19:27

[quote:dbe2c0ad88="soundcliniqum"]szczerze mowiac nic nie zrozumialem z tego.
jeszcze raz i po polski - btw. pochodna jest od a nie do :wink:[/quote:dbe2c0ad88]

OK, jeśli rzeczywiście chcesz zrozumieć co miałam na myśli, na początku polecam uważne (!) przeczytanie całego posta. Gdzie w powyższej wypowiedzi widzisz słowo "pochodna"?

Wysłany: 2009-01-25 20:11

za duzo.

ps. sory z pochodnymi, zle przeczytalem.

Wysłany: 2009-01-26 16:14

generalnie to jest tak jak z zespolami grajacymi electroindustrial a zaliczanymi do ebm, albo industrialu. Pierwsze lepsze zestawienie Suicide Commando vs Combichrist vs Skinny Puppy ( takie bo chyba kazdy cos tam slyszal)

kraftwerk tez nie gra jak tangerine dream a sa zestawiani na tej samej fali muzyki. duza zasluga tez jest pochodzenia kraftwerk i klasyfikowania go w ten sposob, dlatego mowie - inne czasy inne podejscie - do porownania zestawiam jarre z kraftwerkiem z coilem.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło