Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

metal, a szerzeniwe nienawiści. Strona: 3

Wysłany: 2007-09-07 21:05

W tym temacie trzeba zachować zdrowy rozsądek. Na pewno nie da sie zaprzeczyć, że są zespoły black metalowe nawołujące do przemocy i agresji, można tu podać przykład tego wszystkiego , co się działo w latach 90tych w Norwegii w związku z takimi zespołami, jak Burzum czy Mayhem. Ja sam lubie black metal, ale obiektywnie mówiąc tamte zespoły, nawołujące do palenia kościołów itd. powinny być celem działań policji. No bo jeśli na Zachodzie Europy za tzw. homofobię idzie się za kraty, to i ludzie nawołujący do niszczenia kościołów tez powinny poczuć karzący bicz sprawiedliwości. :wink: Natomiast teraz moim zdaniem nikt nie traktuje metalu (blacku też) poważnie. I mówię to jako osoba też słuchająca tego gatunku. No bo sorry, ale jak ja czytam text u Slipknota- "rozerwij mu krtań" , to nie lecę po tasak i ganiac sąsiadów. :roll: Tak samo, jak po obejrzeniu filmu Kill Bill nie stałem się mordercą. A poza tym,. ostatnimi czasu ja głównie słucham chrześcijańskiego metalcoru z US i nie wiem, co to nienawiść w metalu :P :P .

-----

[quote:66a798e37d="slashy"]Drodzy heretycy opętani siecia szatana :twisted: juz niedługo policja zapuka do naszych drzwi !! :lol:
Jak widac inkwizycja powraca. Była lista ksiąg zakazanych, była lista zespołów zakazanych, a niedługo pojawia sie pierwsze ofiary palenia na stosach w XXI w...
To woła o pomstę do nieba lub gdziekolwiek indziej. [/quote:66a798e37d]

Bzdury. takie rzeczy zdarzą się tylko chyba w twojej głowie.

Forever Begins.

Wysłany: 2007-09-07 22:15

Nawoływanie do nienawiści jest tylko pozom muzyków, którzy starzeją się i udają że potrafią z siebie wykrzesać z siebie kilka iskier. To oczywiście imponuje tym, którzy nie posiadają swojego światopoglądu.

Jedyne lekarstwo dla znużonych życiem w gromadzie: życie w wielkim mieście. To jedyna pustynia, jaka jest dziś dostępna

Wysłany: 2007-09-09 12:30

Pogląd o szerzeniu nienawiści przez muzyków jest jakąś totalną bzdurą. Chyba każdy, kto ma choć trochę oleju w głowie ,wie jak postępować i nie będzie się sugerował tekstami piosenek. Nie można uzależniać swoich działań od słów muzyków, nawet tych najbardziej przez nas cenionych.

Wysłany: 2007-09-09 13:53

[quote:b2db0365f1="efunia"]Pogląd o szerzeniu nienawiści przez muzyków jest jakąś totalną bzdurą. Chyba każdy, kto ma choć trochę oleju w głowie ,wie jak postępować i nie będzie się sugerował tekstami piosenek. Nie można uzależniać swoich działań od słów muzyków, nawet tych najbardziej przez nas cenionych.[/quote:b2db0365f1]

Problem w tym że nie wszyscy mają ten olej w głowie.

Forever Begins.

Wysłany: 2007-09-09 15:26

Zgadzam się w zupelności!!Jednak na taki stan rzeczy nikt już nic nie poradzi :?

Wysłany: 2007-09-10 00:04

Ten temat dotyczy właściwie totalnego marginesu w samym black metalu. Te zespoły można pewnie policzyć na palcach dwóch rąk, co nie znaczy jednak,że problem nie istnieje.

Forever Begins.

Wysłany: 2007-09-10 19:49

[quote:c7d18294f1="Sleeping_Giant"]W tym temacie trzeba zachować zdrowy rozsądek.
(...)
Natomiast teraz moim zdaniem nikt nie traktuje metalu (blacku też) poważnie. I mówię to jako osoba też słuchająca tego gatunku. No bo sorry, ale jak ja czytam text u Slipknota- "rozerwij mu krtań" , to nie lecę po tasak i ganiac sąsiadów. :roll: Tak samo, jak po obejrzeniu filmu Kill Bill nie stałem się mordercą. A

-----

[quote:c7d18294f1="slashy"]Drodzy heretycy opętani siecia szatana :twisted: juz niedługo policja zapuka do naszych drzwi !! :lol:
Jak widac inkwizycja powraca. Była lista ksiąg zakazanych, była lista zespołów zakazanych, a niedługo pojawia sie pierwsze ofiary palenia na stosach w XXI w...
To woła o pomstę do nieba lub gdziekolwiek indziej. [/quote:c7d18294f1]

Bzdury. takie rzeczy zdarzą się tylko chyba w twojej głowie.[/quote:c7d18294f1]

Sam piszesz o dystansie jaki trzeba mieć do tekstów (w tym wypadku do zespołów black-metalowych i death-metalowych) a nie potrafisz odróżnić ironii w mojej wypowiedzi od tego co rzeczywiście miałam do powiedzenia... No cóż...
Pozdrawiam.

[url=http://www.lastfm.pl/user/slashy_dp]Chasing the sun[/url] [img:446aba9c11]http://img209.imageshack.us/img209/1863/sig02aslashylo4.jpg[/img:446aba9c11]

Wysłany: 2007-09-10 19:53

Rozwiązaniem byłaby cenzura hehehe, ale stosując ją możemy popaść w kolejną skrajność. To z absolutnej wolności słwa zrodził się w mouzyce ten patologiczny twór (bo jak to inaczej nazwać), tylko ze ta wolnośc to coś o co walczy się przez całe życie. So where is the key??

Wysłany: 2007-09-10 20:41

[quote:427336e61a="slashy"]
Sam piszesz o dystansie jaki trzeba mieć do tekstów (w tym wypadku do zespołów black-metalowych i death-metalowych) a nie potrafisz odróżnić ironii w mojej wypowiedzi od tego co rzeczywiście miałam do powiedzenia... No cóż...
Pozdrawiam.[/quote:427336e61a]

A to sorry , bo myślałem,że ty jesteś jedną z tych osób, które uważają , że Polska zmienia się w kraj nazistowski czy też/lub kolonię Watykanu. :roll:

Forever Begins.

Wysłany: 2007-09-10 20:59

satyr555 (Bicz)
satyr555
Zielona Góra

litości czy muzyka black metalowa jest aż tak satanistyczna to czemu ludzie ja słuchają zamiast chodzić do kościółka na poranne modlitwy bo wiedzą ze religiach chrześcijańska jest dobra dla ojca dyrektora z radia maryja i nic nam nie daje wiec wiara w nas samych jest lepsza czasem jest zgubna ale my mamy los w swoich rękach.

Widziałem śmierć... Widziałem ją gdy przyszła po kogoś mi bliskiego... Gdy nie patrzała mi w oczy... I widziałem ją gdy patrzała na mnie, lecz odwróciłem wzrok... Widziałem śmierć... Jestem człowiekiem którego moc przed smiercia uchroni :evil:

Wysłany: 2007-09-11 19:45

[quote:c64fe9ae84="Sleeping_Giant"]
myślałem,że ty jesteś jedną z tych osób, które uważają , że Polska zmienia się w kraj nazistowski czy też/lub kolonię Watykanu. :roll:[/quote:c64fe9ae84]

No cóz... Polsce do kraju nazistowskiego daleko, a do kolonii Watykanu jeszcze dalej. Bo moim zdaniem moherki czy Młodzież Wszechpolska mają bardzo mało wspólnego z chrześcijaństwem lub jak kto woli katolicyzmem... ale to odrębny temat...

[quote:c64fe9ae84="efunia"]Rozwiązaniem byłaby cenzura [/quote:c64fe9ae84]
Nie sądzę... Każdy wie, że zakazany owoc smakuje najlepiej, a więc powstawałoby coraz więcej takiej muzyki o coraz bardziej agresywniejszych i bardziej satanistycznych tekstach. Jednakże chciałam podkreślić, że to o czym są te piosenki lub w niektórych wypadkach utwory prawie w kazdym przypadku nijak ma się do rzeczywistosci. Każdy musi mieć swój rozum i powinien sam zadecydować czy dana muzyka skłania go do nienawiści i nie wiadomo jakich czynów. :twisted:

[url=http://www.lastfm.pl/user/slashy_dp]Chasing the sun[/url] [img:446aba9c11]http://img209.imageshack.us/img209/1863/sig02aslashylo4.jpg[/img:446aba9c11]

Wysłany: 2007-09-11 21:15

[quote:d268019e0a="Slashy"]Jednakże chciałam podkreślić, że to o czym są te piosenki lub w niektórych wypadkach utwory prawie w kazdym przypadku nijak ma się do rzeczywistosci. Każdy musi mieć swój rozum i powinien sam zadecydować czy dana muzyka skłania go do nienawiści i nie wiadomo jakich czynów. :twisted:[/quote:d268019e0a]

Popieram, bo pisalam to tym wcześniej. Dla mnie teksty black metalowe to raczej wytwór zabawny a niżeli straszny. Nie tępie tego, bo skoro jest zapotrzebowanie to i jest towar. Ale tak na poważnie to myśle, że cały pic polega na tym aby się "nie dać zwariować" i pamiętać o tym, że to tylko tekst piosenki. That's all!!

-----

Sorrka Slashy!!!Coś źle narobilam jak Cie cytowałam

[color=yellow:d268019e0a]W takich wypadkach skorzystaj z opcji edycji postów i upewnij się, ze cytat znajduje się w formule : [quote = " nick " ] (... tutaj cytat ...) .

I nie dubluj postów :wink:

Z[/color:d268019e0a]

Wysłany: 2007-09-11 21:34

[quote:4972857fbc="slashy"][quote:4972857fbc="Sleeping_Giant"]
myślałem,że ty jesteś jedną z tych osób, które uważają , że Polska zmienia się w kraj nazistowski czy też/lub kolonię Watykanu. :roll:[/quote:4972857fbc]

No cóz... Polsce do kraju nazistowskiego daleko, a do kolonii Watykanu jeszcze dalej. Bo moim zdaniem moherki czy Młodzież Wszechpolska mają bardzo mało wspólnego z chrześcijaństwem lub jak kto woli katolicyzmem... ale to odrębny temat...

[/quote:4972857fbc]

Mądrego to i dobrze posłuchac. :D

Forever Begins.

Wysłany: 2007-09-13 14:33

Oj bo jeszcze w to uwierzę :lol:

Wysłany: 2007-09-19 14:58

Nienawiść jest tak samo potrzebna na świecie jak miłość. Każdy człowiek jest wykładnią tych dwóch cech.

Wysłany: 2007-09-19 15:05

meta ! metal ! szatan ! zło !! zuo!! diabły !! agrhrgggagrgaaaagg!!! techno !! metal !!! jazda !!! szatan, eja eja !!! :twisted:

.

Wysłany: 2007-09-19 15:18

[quote:fa9e7c1683="LustVampire"]w sumie mnie to juz naprawde nic nie zdziwi... nawet to,co przeczytałam ;][/quote:fa9e7c1683]

mnie to w ogóle to forum rozwala :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

.

Wysłany: 2007-10-07 18:53

[quote:bee59b841f="slashy"] Każdy musi mieć swój rozum i powinien sam zadecydować czy dana muzyka skłania go do nienawiści i nie wiadomo jakich czynów. :twisted:[/quote:bee59b841f]

Jeśli ktoś czyni to, do czego skłania go słuchana muzyka, to - moim zdaniem - ma chyba coś nie tak z deklem :wink: I nijak ma to się do własnego rozumu :twisted:

Wysłany: 2007-10-11 15:03

Muzyka nie świadczy o charakterze człowieka. Każdy jest jaki chce, a to że się słucha metalu nie znaczy, że morduje gwałci czy coś... jeśli kogoś "prowadzi" muzyka do postępowania wbrew własnym wartościom lub krzywdzenia innych osób, to radzę zasięgnąć pomocy psychologa. Człowiek chyba ma jeszcze własny rozum, choć różnie to bywa...

"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw

Wysłany: 2007-10-11 15:55

Dokładnie :wink:

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło