Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Kosciół w Polsce. Strona: 20

Wysłany: 2011-10-18 23:22

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

tak, ale jakby ktoś nie zauważył, to temat tego wątku akurat brzmi tak jak brzmi (niech sobie niektórzy sprawdzą), a nie inaczej.

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2011-10-19 08:50

jeżeli dałaś sobie wmówić przez mainstreamowe media, że wszędzie jest źle, a Polska to cud , miód, tylko pracownicy mają postawę roszczeniową i nie wiesz o takich krajach, to uprzejmie informuję:
Nowa Zelandia, Kanada, Australia, Szwecja, Francja, Niemcy, Norwegia, Finlandia, Szwajcaria iiii tak dalej
jest nieco krajów gdzie problemem może być kawałek drewna w cyrku
pewne media kiedyś wmawiały ludziom, że u nas jest PRL-bis, ja jako osoba pracująca w określonej branży (uprzednio i obecnie dla państwa) wiem jak tam np. w Holandii, Szwecji, Szwajcarii, Finlandii wyglądają mandaty, jak wygląda kontrola, nadzór producentów przez inspekcje, siła policji (o USA, Rosji, Iranie, Białorusi nie wspominając, czy kiedyś Francji)
nie znasz chyba socjalu i praw pracowniczych w skandynawii, kanadzie, nowej zelandii, ja znam, u nas się śmieli z projektu leków za złotówke dla emerytów, tam to normalne "senior's price"
w niektórych krajach UE inspekcje mają prawo konfiskaty mienia niezgodnego z dyrektywami UE itp.

więc jest pełno krajów, gdzie jest normalnie

a u nas nigdy nie będzie, czemu ?
bo tacy jak wy (część z was) zajmuje się kawałkiem drewna mocniej niż budżetem, bezrobociem, korupcją, przepisami gospodarczymi, przepisami celnymi, budową infrastruktury, przemysłem ciężkim, zamówieniami publicznymi itd.
nie da sie zbudować dobrej gospodarki w kraju, gdzie główne bitwy rozgrywają się o to czy wisi krzyż w jakiejś sali
jeśli obywatele kraju mają w dupie gospodarkę, a przejmują się krzyżem, to mają gospodarkę do dupy,
a politycy i złodzieje tylko zacierają ręcę, gdy kolejny tydzień w mediach mówi się o krzyżu, w tym czasie inni dostają podwyżki czynszu, podatku gruntowego, biletów a niedługo mogą dostawać eksmisje lub podwyżki czynszów w mieszkaniach gminnych/komunalnych ,

krzyże należy olać, bo są one zasłoną dymną, dla mnie on se tam może wisieć, jest mi obojętny
nie jest mi za to obojętne, że banki chcą np. 70% oprocentowania przy pożyczce na 5 lat na samochód , nie jest normalnej osobie obojętne, że koncern przenosi montownię z PL do np. Indii i tu kolejny tysiąc osób straci pracę, bo pozwoliliśmy jako kraj na przeniesienie produkcji np. Philipsowi (żarówki z Pabianic)

Wysłany: 2011-10-19 10:17

Opór jest zacięty z obu stron, a czas leci. Tym sposobem obie strony pokazały, że są siebie warte.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2011-10-19 10:37

Jak dla mnie to raczej Palikot rozpoczął ten dym, więc nie mieszajmu w to Prezesa

Wysłany: 2011-10-19 11:04 Zmieniony: 2011-10-19 11:07

Palikot... i poseł co siedział trzy razy, pedzie, ja dziękuję za partię w której są recydywiści i obnoszący się pedalstwem ,
wcześniej samoobrona wprowadziła do parlamentu osoby karane, teraz ten wprowadził recydywistę karanego trzykrotnie :/

a dym robi Palikot, bo dym jest na rękę biznesowi (a on jest biznesmenem) bo w kryzysie bogaci zawsze są jeszcze bogatsi (wielkie fortuny zbudowane w USA w latach 30 tych lub wojny, u nas wielkie fortuny kilku panów zbudowane w latach 1989-1995 gdy inni zdychali z głodu itp.)

dzięki krzyżowi nie mówi się o ruchu "oburzonych" na zachodzie, bo jeszcze u nas by lud ruszył na "biznesmanów i banki i pracodawców" , a kto ten dym rozpoczyna ? biznesman i pracodawca, to proste przecież,
powiedz ile czas w mediach jakie oglądasz jest poświęcone na "ruch oburzonych" i zaczynającą pełzać rewolucję socjalistyczną na zachodzie?
ile czasu pracuje w tygodniu Niemiec, Szwed, Francuz ? a ile Polak ? 36 do 48 godzin i nam się mówi, że mamy zaciskać pasa i pracować więcej ? ceny masz tu czasem wyższe niż w Niemczech (elektronika, część jedzenia, część mieszkań) a zarobki ile razy masz mniejsze ? 4 ? 5 ?
jak wiele słyszysz o efektach kryzysu ekonomicznego i jak wiele słyszysz o ogromnych wynagrodzeniach bankowców (nawet 400 milionów rocznie ) ?
jak wiele w mediach słyszysz o krzyżu za to ? o odmowie sprzedaży antykoncepcji ?
kolejny chory pomysł odmowa sprzedaży kondonów, tak... że ten pomysł akurat teraz wypływa

Wysłany: 2011-10-19 11:26

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:ea305909c4="tralalala"]
kolejny chory pomysł odmowa sprzedaży kondonów, tak... że ten pomysł akurat teraz wypływa
[/quote:ea305909c4]

nie wiem czy wiesz, ale tu nie chodzi o żadne kondomy, tylko hormonalne specyfiki, a problem ten dotyka bardzo wielu kobiet, więc może się w tym temacie nie wypowiadaj, jak nie masz pojęcia, jaki to jest problem z dostępnością.

uwielbiam jak ktoś porusza tematy, które go nie dotyczą i uważa swoją rację za jedynie słuszną i prawdziwą.

zaraz pewnie przeczytam jeszcze raz o "zasłonie dymnej" - normalnie słowo-klucz!

Wysłany: 2011-10-19 11:47 Zmieniony: 2011-10-19 11:47

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

a mnie antykoncepcja obchodzi bardziej niż gospodarka i tego nie zmienisz swoimi argumentami.

nie, nie mieszkam w mieszkaniu komunalnym, bo bałabym się takiego syfu. jestem udupiona kredytem na 22 lata razem z współkredytobiorcami, ale mam zamiar dać radę (i to mieszkając sama).

każdy mierzy potrzeby własną miarą.

Wysłany: 2011-10-19 12:01

[quote:f5d1cb3157="minawi"]a mnie antykoncepcja obchodzi bardziej niż gospodarka i tego nie zmienisz swoimi argumentami.

nie, nie mieszkam w mieszkaniu komunalnym, bo bałabym się takiego syfu. jestem udupiona kredytem na 22 lata razem z współkredytobiorcami, ale mam zamiar dać radę (i to mieszkając sama).

każdy mierzy potrzeby własną miarą.[/quote:f5d1cb3157]
Taki kredyt to chyba najlepsza antykoncepcja :/ A jakby parę lat temu nasi kochani posłowie zajęliby się gospodarką, zamiast aborcją, gumkami czy symbolami, to może nie byłoby takiego udupienia w kredytach.

Wysłany: 2011-10-19 12:10

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:f880ec80f6="CrommCruaich"][quote:f880ec80f6="minawi"]a mnie antykoncepcja obchodzi bardziej niż gospodarka i tego nie zmienisz swoimi argumentami.

każdy mierzy potrzeby własną miarą.[/quote:f880ec80f6]
Taki kredyt to chyba najlepsza antykoncepcja :/ [/quote:f880ec80f6]

Cromm, gdzie Ty zauważasz korelację? :D

Wysłany: 2011-10-19 12:49

Wiesz, jeśli nie widzisz wpływu wojen na górze na kursy walut, więc i na raty kredytu we frankach, wizerunek kraju i jego atrakcyjność dla inwestorów - tak, bo w biznesie lubią mieć przejrzystą sytuację, a nie że rząd i Sejm jest nieobliczalny, to już słów mi brak.

Wysłany: 2011-10-19 13:00

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:8346ea2808="bibunia"]Zeszlismy z tematu :) Nowa władza to osobny temat A na temat koscioła i państwa juz swój poglad w sumie wystawiłam .[/quote:8346ea2808]

haha, ano właśnie!

co do kościoła w naszym kraju, to ja czekam na rozwój wypadków związanych z osławionym już i poza poznań budynkiem VIII LO...

Wysłany: 2011-10-19 13:44

Jak to jest budzić się rano z poczuciem, że Kościół ingeruje w Wasze życie na każdym kroku? I może by tak ktoś poruszył również skandale ze zwrotem majątku dla Kościoła Ewangelickiego i gmin żydowskich ? Czy to już raczej niepoprawne politycznie ?

Wysłany: 2011-10-19 13:56

a oczywiście
zwroty kamienic
jak walczyć, to z każdą religią , a nie tylko jedną
ja wiem, że religia to paliwo dla wielu wojen
ale każda religia nadinterpretowana przez kapłanów i polityków (sedno religii to wszczepienie posłuszeństwa, co już pisałem, ja jestem za posłusznym społeczeństwem co jest grzeczne i nie krzywdzi innych, o tym pisałem "o piekle")
fakt, wkurza mnie , że kler wpieprzałby mi się
ale z drugiej strony, mój znajomy płacił czynsz 250, teraz musi 1200 bo "oddano komuś kto jest rzekomym potomkiem" a w 1944 kamienice zburzyli Niemcy, PRL odbudował, to niech mu oddadzą zburzoną a niech mu Niemcy oddadzą najlepiej, a nie ja z moich podatków

kler się wpieprza, ale może to ma jakiś wyższy cel
policjant też się wpieprza, czemu ? bo to też ma wyższy cel ;]
np. czemu są zakazy drogowe ? bo jeden , drugi, trzeci będzie jechał dobrze nawet 60 km/h
a czwarty dres będzie po pijaku pędził 180 na osiedlowej i zabije mi kogoś
więc się robi zakaz, który dotyka innych
tak samo religie, tworzy się zakazy, które bolą , ale pomyślcie o świecie bez zakazów i bez moralności (owszem, część księży to często
pedały, hipokryci, pedofile, owszem)
jednych boli, że kler się wtrąca
a mnie boli jak widzę faceta w spódnicy co mi paraduje przed oknem liżąc się z innym facetem

Wysłany: 2011-10-19 13:56

Wywaliłem posty nie na temat. Będą się powtarzać - będzie ban.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2011-10-19 17:50

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

nóż się w kieszeni otwiera:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10498438,Ile_dostaje_od_panstwa_polski_Kosciol__Duzo__A_chce.html

Wysłany: 2011-10-19 18:01

[quote:466b931d4c]W zamian Kościół chce wprowadzenia możliwości dobrowolnego przekazania 1 proc. z PIT na rzecz wybranego kościoła lub związku wyznaniowego.[/quote:466b931d4c]
Akurat propozycja dobra. I nie jestem pewien czy spowodowałoby to, że dostaną więcej kasy, tak jak sugeruje artykuł.

Wysłany: 2011-10-19 18:07 Zmieniony: 2011-10-19 18:07

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:ae123038f4="CrommCruaich"]

W zamian Kościół chce wprowadzenia możliwości dobrowolnego przekazania 1 proc. z PIT na rzecz wybranego kościoła lub związku wyznaniowego.

Akurat propozycja dobra. I nie jestem pewien czy spowodowałoby to, że dostaną więcej kasy, tak jak sugeruje artykuł.[/quote:ae123038f4]

ja nie mam nic do tego by ktoś swoje 1% przekazywał na co tylko chce - byle nie moje ale wówczas niech kościół odessie się od pozostałego finansowania i przestanie mieć roszczenia co do ziem oraz sam opłaca swoich katechetów, kapelanów itp.

Wysłany: 2011-10-19 18:13

A w takiej Francji np.
[quote:db10b3fadd]Istnieją jednak liczne formy finansowania pośredniego: państwo utrzymuje budynki kościelne wybudowane przed 1905 r., zatrudnieni w instytucjach państwowych duchowni otrzymują pensje, duchowni są ubezpieczani, Kościół może otrzymać też korzystny kredyt na budowę nowej świątyni.[/quote:db10b3fadd]
A to zdaje się bardzo świecki kraj.

Wysłany: 2011-10-19 18:21

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Cromm, ale dopiero co chciałeś ratować polską gospodarkę

Wysłany: 2011-10-19 18:38 Zmieniony: 2011-10-19 18:41

Ten 1 mld z hakiem jest śmieszny przy 15,4 mld zł, które poszły na KRUS. Do tego policzmy przywileje służb mundurowych (Do emerytur wojskowych dokładamy 5,7 mld zł rocznie, a sędziów i prokuratorów – 1,1 mld zł.), pompowanie kasy w nierentowne - bo źle zarządzanie przedsiębiorstwa państwowe. Z kolei na wypłaty świadczeń dla górników Fundusz Ubezpieczeń Społecznych rezerwować musi co roku 38 mld zł. Ponoć wszystkie przywileje emerytalne kosztuj Więc oprócz zatykania małych dziur w finansach państwa łatajmy też te duże ? Ale nie - łatwiej robić zadymę o krzyż, niż postawić się górnikom. Przecież księża nie będą palić opon na ulicach.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło