Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Książki. Strona: 5

Wysłany: 2006-11-05 20:44

lili (Bicz)
lili
kristiansand

Ogólnie miłośnikiem fantasy nie jestem, ale mąż mi kiedyś polecił bym przeczytała cykl "Czarna Kompania" Glena Cooka; ma ponad 10 tomów. Takie dark fantasy. Moją ulubioną częścią jest "Cień w ukryciu". Naprawdę ma mroczny klimat. Francuskie wydanie tej książki ma świetną okładkę, szkoda, że polskie takie nie jest. Z pewnością stwierdzam, że warto przeczytać pięć pierwszych części.

między fiordami a fieldami

Wysłany: 2006-11-06 02:58

Brzmi ciekawie... Żebym ha tylko znalazła czas... Mroczna saga, ja chem! Buuu...

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2006-11-06 18:02

A ja znowu mam do przeczytania lektury, za które mi się nie chce zabrać...

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2006-11-06 20:04

A ja nie mogę czytać tego co chcę... Ani na to, ani na lektury nie mam teraz czasu. Heh... JAk za dużo, to źle, jak za mało - też niedobrze... Trudno kobiecie dogodzić... Ale jak znajdę chwilkę, to wezmę się za jakieś japońskie powieści...

Wysłany: 2006-11-06 20:13

lili (Bicz)
lili
kristiansand

Japońskie...tylko "Ring" Suzuki'ego przychodzi mi do głowy :wink:

Wysłany: 2006-11-06 20:26

Ale chodzi o horror? Ja jeszcze nie wiem co... Jak w końcu znajdę trochę wolnego czasu, trzeba będzie poszukać czegoś w bibliotece uniwersyteckiej...

Wysłany: 2006-11-06 21:14

lili (Bicz)
lili
kristiansand

Horror, horror :wink: oprócz tego tylko mitologia japońska :) skromnie :wink:

Wysłany: 2006-11-06 21:25

No tak... W każdym razie dzięki,

Wysłany: 2006-11-07 14:36

lili (Bicz)
lili
kristiansand

[quote:dd0498626e="Narea"]ja polecam mitologię fińską pióra Marttiego Haavio... boskie :wink:[/quote:dd0498626e]

tak, obok Kalevali podstawa. Wielkie tomisko :D Problem z tą książką jest taki, że jest niedostępna na rynku; chyba, że wznowili. Ja mam z 1979 roku; pierwsze wydanie zdobyte po wielu trudach :D Wiem, że sporo kosztuje w antykwariatach i bardzo szybko się rozchodzi...

Wysłany: 2006-11-07 18:14

Mrrr, takie stare książki, z papierem o specyficznym odcieniu, zapachem starości, czasem jeszcze kurzu i przeszłości... Duży, ciężki tom, który można poczuć w ręku, ostrożnie przewraca się strony, wiedząc ile są warte, czując papier... Czasem jeszcze jest trochę inne pismo, jeyk... To ma samo w sobie swoistą magię. Ja przynajmniej jestem estetką i dla mnie ma znaczenie "oprawa" tekstu, a takie wiekowe tomy mają taki niepowtarzalny klimat...

Wysłany: 2006-11-07 19:26

Ha ha, Twoje miasto chyba rzeczywiście jest przyjazne mrokom. :D Nie mówię o ludziach, ale o samej miejscowości z tymi wszystkimi miejscami, biblioteką...

Wysłany: 2006-11-08 15:44

[color=red:514327d7e7]Tako rzecze Zaratustra[/color:514327d7e7] - Fryderyk Nietzsche to jest książka którą warto przeczytać i wyciągnąc z niej jakieś wnioski dla siebie. Osobiście polecam

We must...

Wysłany: 2006-11-08 17:29

[quote:eb27bb644b="Frozen14"][color=red:eb27bb644b]Tako rzecze Zaratustra[/color:eb27bb644b] - Fryderyk Nietzsche to jest książka którą warto przeczytać i wyciągnąc z niej jakieś wnioski dla siebie. Osobiście polecam[/quote:eb27bb644b]

Hmm... I tu wychodza moje brak... A co to jest?

Wysłany: 2006-11-08 17:39

[color=red:a54fc26958]Tako rzecze Zaratustra[/color:a54fc26958] jest to książeczka autorstwa Pana [color=red:a54fc26958]Fryderyk Nietzsche[/color:a54fc26958].
Opowiada o przeymyśleniach Zaratustry czy boga, nadczłowieka, który uwarza postać "człwowieka" jako marną istote i drodze jaką owy człowiek musi przebyć dążąc do nadczłowieczęństaw czyli istoty wyższej. Neguje przy tym istnienie boga, a wręcz odnosi sie do niego z nienawiścią, duszy....
W każdym razie bardzo interesująca książka szególnie pod względem filozoficznym.

We must...

Wysłany: 2006-11-08 19:40

[quote:e9b36077e1="Frozen14"][color=red:e9b36077e1]Tako rzecze Zaratustra[/color:e9b36077e1] jest to książeczka autorstwa Pana [color=red:e9b36077e1]Fryderyk Nietzsche[/color:e9b36077e1].
Opowiada o przeymyśleniach Zaratustry czy boga, nadczłowieka, który uwarza postać "człwowieka" jako marną istote i drodze jaką owy człowiek musi przebyć dążąc do nadczłowieczęństaw czyli istoty wyższej. Neguje przy tym istnienie boga, a wręcz odnosi sie do niego z nienawiścią, duszy....
W każdym razie bardzo interesująca książka szególnie pod względem filozoficznym.[/quote:e9b36077e1]

Brzmi nader interesująco, muszę się zagłębić w tą lekturę. Biblioteka uniwersytecka powinna mieć tą pozycję w swoich zasobach, więc już niedługo może sama będę mogła się wypowiedziec na temat tej lektury. A tematyka szczególnie na ten moment mi odpowiada i może pomóc pójśc trochę dalej za niekórymi własnymi przemyśleniami i teoriami, z którymi się zapoznałam. A w każdym razie filozofie, myśli, dusza, ludzie i ich umiejętności wykorzystywania własnych możeliwości są bardzo ciekawe, a tu jest jeszcze, jak widzę, trochę niecodzienny punkt widzenia...Do którego być może byłabym skłonna się nieco przychylić przy całym moim agnostycyźmie...

Wysłany: 2006-11-08 21:14

Miło mi iż wzbudziłem zainteresowanie ową lektórą:) W zbiorach uniwersyteckich raczej jak najbardziej, w sumie to licea niekiedy zachaczają o tę pozycjie na polskim luz filozofii ale kończy sie to wyłącznie na ogólnym zagadnieniu istnienia owej pozycji bez jakichkolwiek zagłębień w treść bądz jej fragmętów.

We must...

Wysłany: 2006-11-08 21:16

W takim razie polecam również [color=red:b2d981868f]"Antychrysta"[/color:b2d981868f] autorstwa również [color=red:b2d981868f]Fryderyk Nietzsche[/color:b2d981868f]. Tematyką której jest przede wszystkim antychrześcijaństwo.

We must...

Wysłany: 2006-11-08 21:31

lili (Bicz)
lili
kristiansand

Jak już mowa o Fryderyku to fajnie przeczytać jeszcze "Poza dobrem i złem" i "Wiedza radosna" - z drugą pozycją warto się zapoznać ze względu na umieszczone tam wiersze Nietzsche'go. Uwielbiam "Moje róże" i "Przysłowie mówi" :D :D

Wysłany: 2006-11-09 02:43

Nieomierzcham sie zapoznac z ponizszymi lekturami, szczególnie, że dotykają treści, których poprzz lektury jeszcze nie zgłębiałam. Brdzo żałuję, że nie mam więcej czasu na czytanie, a do tego potrzebuję mieć odpowiednie warunki... Ale ponoć dla chcącego nic trudnego, więc jakoś sobie poradzę.

Wysłany: 2006-11-09 15:50

[quote:32a12bc946="Morgana"][quote:32a12bc946="Frozen14"][color=red:32a12bc946]Tako rzecze Zaratustra[/color:32a12bc946] - Fryderyk Nietzsche to jest książka którą warto przeczytać i wyciągnąc z niej jakieś wnioski dla siebie. Osobiście polecam[/quote:32a12bc946]

Hmm... I tu wychodza moje brak... A co to jest?[/quote:32a12bc946]

Warto też nadmienić, że to z tego dzieła Hitler zaczerpnął inspirację. Oczywiście nie tylko i nie dośłownie, ale takie znaczenia też można widać w niej znaleść...

"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło