Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Książki. Strona: 3

Wysłany: 2006-08-09 16:07

Mnie "Achaja" nie powala z nóg, ale lekko się czyta :-)

Wysłany: 2006-08-10 14:31

Mi tą pozycje poleciła dorga Hexe i jestem jej za to cholernie wdzięczne...no nie powala na kolana ale jest świetna książką =)

Teraz dorwałem w swe nikczemne dłonie "Inni" Jamesa Herberta...przeczytałem tak, prawie połowe....i mogę z czystym sumieniem "powiedzieć" że ta książka powala =]

Wysłany: 2006-08-11 02:45

Jednąz moich ulubionych książek jest Paragraff 22 Josepha Hellera. Wprost genialna opowieść o II wojnie światowej i perypetiach żołnierzy skazanych na nią przedstawiona z bardzo dużym przymrużeniem oka, wręcz absurdalna momentami. I za ten absurd właśnie cenię ją najbardziej. Można siępośmiać ale i wzruszyć. Gorąco polecam.
Również jej kontynuacja (Ostatni Rozdział, czyli Paragraf 22 bis) jest godna, choć przez pierwsze 50-70 ciężko mi było się przebić, to potem pooooleciało już błyskawicznie i wręcz ją połknąłem.

Świetna, jeśli nie najlepsza, jest Diuna Franka Herberta. Ale o tym to by chyba odzielny temat trzeba założyć.
Kto nie czytał niech to zrobi, nawet jeśli nie przepada za fantastyką.[/url]

Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

Wysłany: 2006-08-11 07:10

Chętnie do Dune bym preczytał, ale jakoś nigy nie wpadła mi w ręce, a na liście zakupów zawsze coś ją wyprzedza :?
W tej chwili brne przez "Boże igrzysko" N.Davies'a, postanowiłem sobie co nieco z dziejów naszych odświeżyć"-)
Niedawno też przeczytałem "Historyk'a" E.Kostovej i polecam wszystkim miłośnikom wartkiej akcji, Drakuli i przeplatających się faktów i fikcji literackiej. Książka od której nie można się oderweać, a po przeczytaniu chciałoby się jeszcze...

"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."

... Wysłany: 2006-08-22 06:40

Jestem po lekturze 'Pachnidła' P.Suskina. Nie moge ukryc, że to jedna z najlepszych ksiązek jakie przeczytałam. :) Autor miał bardzo oryginalny pomysl i przedstawil świat od zupelnie innej strony. Wszystkiemu nadawał charakter poprzez zapach. Zaskoczyło mnie troche zakonczenie, ale zaskoczylo w pozytywnym znaczeniu. 14 września br. odbedzie sie premiera filmowa. Ciekawe czy ekranizacja bedzie rownie dobra jak książka, chociaż szczerze powiedziawszy- wątpie. :?

... no to jesteśmy w dupie

Wysłany: 2006-08-27 20:06

Elmo (Bicz)
Elmo
Poznań / Koszalin

Hm.
Wspomniany już "Paragraf 22" Hellera. Pełna pięknego absurdu w rzeczywistości bardzo smutna książka.
"Diuna" Herberta, tylko pierwsza część, pozostałe nie dorastają jej do pięt (choć czytałem i posiadam cały sześcioksiąg).
"Gra Endera" autorstwa O.S. Carda okrzyknięta jedną z najlepszych (jeśli nie najlepszą) powieścią SF. Gorąco polecam, trwają prace nad filmem...
"Inne pieśni" Jacka Dukaja. Niesamowita powieść, przez której początek ciężko się przegryźć z powodu wprowadzonej masy własnego słownictwa. Gorąco jednak polecam, jest to chyba nejlepsza książka którą w życiu czytałem. Zmieniłą mi przy okazji trochę światopogląd.
"Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa.Klasyka. 'nuff said.
"Lot nad kukułczym gniazdem" Kesseya, również klasyka.

And I know the pieces fit.

Wysłany: 2006-08-27 20:51

No właśnie, jak mogłem zapomnieć o Mistrzu i Małgorzacie oraz Locie Nad Kukułczym Gdniazdem, to są naprawdę fantastyczne dzieła, do których zawsze chętnie powrócę.
Mały Książę jak wyżej.

Przypomniało mi się jeszcze, że nadwyraz genialna jest "Mechaniczna Pomarańcza" Anthonyego Burgesa. Świetna rzecz i również dość ciekawe słownictwo. Jest na tyle pokręcone, że z tyłu książki jest słowniczek.[/url]

Wysłany: 2006-08-29 18:01

Elmo (Bicz)
Elmo
Poznań / Koszalin

Heh. W "Diunie" również jest, a w "Innych pieśniach" najbardziej odczułem jego brak...

And I know the pieces fit.

Wysłany: 2006-08-29 21:09

Teraz czytam "Powrót z gwiazd" Lema oraz jego zbiór opowiadań "Pożytek ze smoka"

Potem zamierzam się w końcu zabrać za Kinga, bo planuję to od wielu lat ;P Chcę przeczytać jego książki pokolei, żeby wyrobić sobie zdanie czy faktycznie się z czasem skomercjalizował ;P Długa droga przede mną ;P :D

Wysłany: 2006-08-31 00:10

"Niebezpieczne zwiazki" Pierre Choderlos de Laclos w ramach rozluznienia po przeczytaniu "Weronika postanawia umrzec"Coelho....

Wysłany: 2006-08-31 09:51

marfefka (Bicz)
marfefka
właściwie Poznań

Pytanie sondujace: czytacie tylko beletrystyke, czy zdarzaja sie wsrod Waszych lektur pozycje reportazowe, historyczne albo... o, teoretycznoliterackie? :wink:

"Z twarzy podobna zupełnie do nikogo".

Wysłany: 2006-08-31 14:32

No ja raczej pozostaję głównie przy beletrystyce, choć nie tylko. Jendak niczego reportażowego czy historycznego nie tykam jak już to jakieś biografie ewentualnie.

Wysłany: 2006-08-31 16:59

ja uparcie siedze w polskiej fantastyce teraz, co by wiedziec z kim potem piję:>...

Wysłany: 2006-08-31 19:56

[quote:197022d975="marfefka"]Pytanie sondujace: czytacie tylko beletrystyke, czy zdarzaja sie wsrod Waszych lektur pozycje reportazowe, historyczne albo... o, teoretycznoliterackie? :wink:[/quote:197022d975]
Tia, czytuję (obecnie: czytywałam) te, które napisał Lem hehehe <maniak> :D

Wysłany: 2006-08-31 21:06

marfefka (Bicz)
marfefka
właściwie Poznań

Uh, Fausthie, samo zycie, no nie?:P:D

"Z twarzy podobna zupełnie do nikogo".

Wysłany: 2006-08-31 22:47

Marfefka: Ekhm :D Choćby w "Listach" St.L. samo, samo... Chociażby to jak "walczył" z PKO BP :D Albo jechał gdzieś tam po drodze po Strugackich :D Wzór i ideał :D :D :D Hehehe :D Pozdr, lecę czytać... "Analizę matematyczną" :D

Wysłany: 2006-09-02 12:39

Właśnie przeczytałem „Wywiad z Wampirem” Anne Rice. Wcześniej kilkakrotnie oglądałem film i za każdym razem byłem nim zafascynowany, ponieważ mimo całej swej otoczki posiadał pewną głębie. Po obejrzeniu tego filmu moje oczekiwania co do książki były naprawdę ogromne….lecz sama treść w niej zawarta przerosła je wszystkie ;]

Wysłany: 2006-09-02 13:45

tylko dziwnie sie po tym czyta wampira lestata... zupelnie inny.

Wysłany: 2006-09-14 10:30

Książki ktore uwielbiam hmmmm "Saga o Ludziach Lodu" Margit Sandemo połączenie tylu gatunkow literacjich i stylow...troche histori,mistycyzmu,magi...itp
do tego wszelakie ksiazki fantasy,przepadam tez za autorami takimi jak Philipiuk,Kossakowska,MacKiernan,Norton,van Vogt,Sniegow,MacKillip.Lem... i wielu innych...

Czarna róża z kolcami...

Wysłany: 2006-09-30 11:12

Teraz czytam "Blackwood Farm" Anne Rice i jestem pod ogromnym wrażeniem tej książki. Wszystkie części kronik wydająsię z pozoru takie same lecz każda odróżnia sięod reszty pewną dozą melancholji i podejścia do tematu nieśmiertelności. Szczerze polecam :]

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło