Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Książki. Strona: 4

Wysłany: 2006-09-30 11:16

ja zagłębiam sie w książkach taoistycznych............ dla odprężenia..........

Wysłany: 2006-10-05 22:56

lili (Bicz)
lili
kristiansand

ostatnio przeczytałam z musu i konieczności niż z przyjemności "Ghana. Droga do samodzielności państwowej 1951-1957" :evil: :evil: :evil: :evil:

między fiordami a fieldami

Wysłany: 2006-10-06 00:50

ostatnio przez niemal dwa tygodnie mialem problemy z netem, wiec znalazlo sie od razu wiecej czasu na czytanie :wink: przez ten czasu udalo mi sie dokonczyc [i:0101059b16]Imprerium[/i:0101059b16] [b:0101059b16]R. Kapuscinskiego[/b:0101059b16], do tego kilka czesci [i:0101059b16]Swiata Dysku[/i:0101059b16] Prattchetta, rozwalil mnie [i:0101059b16]Dobry omen[/i:0101059b16], wspolne dzielo [b:0101059b16]Prattchetta[/b:0101059b16] i tego ziomka od [i:0101059b16]Sandmana[/i:0101059b16] :wink: w tej chwili koncze [i:0101059b16]Zielonego kocura diabla[/i:0101059b16] [b:0101059b16]Luciusa Sheparda[/b:0101059b16]

-----------
At The Drive-In - One-Armed Scissor

united we stand divided we fall

Wysłany: 2006-10-15 20:16

Loriel (Anciliae)
Loriel
Częstochowa / Poznań

Ja cenię Tolkiena, Salvatore, Ursulę K. LeGuin. To jeśli chodzi o fantasy. Z niefantasy moje ulubione książki, to: "Śledztwo" Lem, "Mistrz i Małgorzata" Bułhakow, "Lolita" Nabokov, "Malowany Ptak" Kosiński, "Ulica Marzycieli" R. McLiam Wilson i wiele, wiele innych :) A ostatnio czytałam autobiografię Salvadora Dali. Surrealistyczna sprawa

Kasztany lubię. I czekoladę ;)

Wysłany: 2006-10-16 11:49

Dokładnie,nardzo dobra książka,właśnie skończyłam czytać,jakoś przez te wakacje nie miałam szcześcia do dobrych książek i w końcu trafiłam na naprawdę ciekawie opisaną historię

Wysłany: 2006-10-16 13:48

Ostatnio:

"Technologia chemiczna nieorganiczna"
"Mała encyklopedia techniki"
"Zarządzanie"
"Prawo gospodarcze"
"Statystyka"
"Chromatografia gazowa"

i inne ;D

Tiaaa... pasjonujące... aż nie mogę się oderwać i wejść spokojnie na portal ;D

Wysłany: 2006-10-18 21:02

No ja obecnie siedzę nad pozycjami, które niekniecznie są dla mnie oczywiste
-Gatunki i rodzaje literackie
-Uwagi o analizie utworu literackiego
....no i jeszcze lektury do tego: Iwaszkiewicz, Sterne.....ech poszło szybko z kopyta już na początek! A lista lektur i pozycji dłuuuuga...... 8O

Wysłany: 2006-10-19 21:29

Narea ja na maturze miałam obie pozycje ale nie czytałam żadnej i jakoś dałam sobie radę...... :wink: Nie to, że ja namawiam do nieczytania lektur!!!Jako przyszła polonistka powtarzam:czytać lektury! :D Bo ja później w przyszłej pracy będę mieć problem z takimi właśnie co nie czytają :roll: :wink:

Wysłany: 2006-10-24 05:44

Skoro juz temat książek...to i ja coś o nich napomnę z mojej strony. Osobiscie lubie ksiażki poświecone prawie wszelkim zagadnieniom związanym z II W. Ś. Jako numer 1 stawiam książki o holokauscie i inne z tym tematem związane. Dalej, tajemnice III Rzeszy czyli bunkry, skarby, nowe bronie, technologie itp itd. Na końcu stawiam jakies tam inne sprawy jak broń, sytuacja na froncie. Wielu ludzi nie ma nerwów do czytania książek o tym. Od pewnego czasu czytam książke pt: "Medycyna i Okupacja" zbiorowego autora i jest ona o tym jakich doświadczeń innych okrócieństw dokonywano na ludziach. Nie polecam jej dla osób o słabych nerwach.

Drugim typem książek jaki lubie to powiesci na podstawie, których nakrecono później filmy. Nie są to wszystkie książki bo taka "samotnosć w sieci" naprawde nic nie ma dla mnie do zaoferowania, ale np, taka książka jak "Imię Róży", "Ojciec Chrzestny" czy "Godziny" to już prezentują poziom.

P.S.: Jeśli kogoś uraziłem, serdecznie przepraszam albowiem nie miałem tego w domyśle.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2006-10-25 19:27

[quote:23570910fd="KostucH"]Skoro juz temat książek...to i ja coś o nich napomnę z mojej strony. Osobiscie lubie ksiażki poświecone prawie wszelkim zagadnieniom związanym z II W. Ś. [/quote:23570910fd]
Swego czasu bardzo interesowała mnie historia Rosji głownie XX wieku(takie małe przeciwieństwo :wink: ). Najwięcej książek przeczytałam na temat Stalina, stalinizmu i szeroko pojmowanego komunizmu-szczególnie w założeniach doktrynalnych etc. Ech....stare dzieje :D

[quote:23570910fd="KostuH"]P.S.: Jeśli kogoś uraziłem, serdecznie przepraszam albowiem nie miałem tego w domyśle.[/quote:23570910fd]
De gustibus non est disputandum :wink:

Wysłany: 2006-10-29 13:32

[quote:1d472f5589="Narea"]"Imię róży".... świetny film ale książka jeszcze lepsza![/quote:1d472f5589]

Zgadzam się w 100%

A w ogóle to nie lubię lektur, znaczy nie jako książek, bo niektóre są świetne, ale tego, że ktoś mi narzuca co i kiedy mam czytać, to bydzi we mnie od razu niechęć i coś w rodzaju buntu (he he, typowe dla mojego wieku, wiem :P), muszę mieć nastrój na dany typ książki, czytać w swoim tępie i kiedy mam opowiednie warunki, czyli w moim przypadku ciszę, spokój, wygodny fotek lub łózko i brak pilnych obowiązków. A szkoda, bo potem nie czytam większości pozycji, które każą w szkole, a sama wiem, że na tym częśto tracę... I do maturki się przyda, i dla siebie....

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2006-10-29 13:36

a ja czytałam lektury... bo w szkole były to jedyne książki, na które miałam czas... oczywiście, np. sienkiewicza nie zdzierżę i zawsze starałam się (oprócz quo vadis,które całe przeczytałam), ale jakoś po kilku rozdziałach rzucałam tą książką o ziemię :wink:

...I forgot to remember to forget... /johnny cash

Wysłany: 2006-10-29 14:44

Ja też sie staram, ale często jakoś mi to nie wychodzi, szczególnie, ze często, jak mam do wyboru przeczytać coś tylko dla siebie, a coś do szkoły, wybierałam własne lektury. Sienkiewicza akurat lubię, a przynajmniej bardzo mi sie podobały jego książki, gdzy je czytałam - co miało miejsce, gdy chodziłam jeszcze do podstawówki, ale pamiętam, że robiły na mnie pozytywne wrażenie, zarówno jeśli chodzi o przystpny język i styl, jak i treść. A "Quo Vadis" była jak dla mnie bardzo piękna i wzruszająca. Nie udało mi sie za to przebrnąć np przez "Pana Tadeusza". mimo szczerych chęci i kilku prób. Ja rozumiem, zę to jest genialne jełsi chodzi o perfekcyjny styl itd, ale niech więc to zanką gdzieś w muzeum, a nie ludzi tym katują. Tak się cieszyłam, jak skończył się opis jednej babki na kilka stron, a tu... kolejny. Nie miałam już tyle samodyscypliny, by zmusić się do dalszego czytania.

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2006-10-30 19:24

[quote:dc4a6f18a4="XaosxAosxaOsxaoS"]Ja zawsze miałem wyjątkową awersję do lektur - zaczęła sie gdzies tak koło 5 klasy podstawówki, a wynika, jak myslę, z tego, że szczerze niecierpie gdy mi ktoś coś narzuca (wiem, że to brzmi conajmniej jak szczeniacka anarchia), autentycznie dostaję cięzkiej awersji na samą myśl, że mam przeczytać ta książkę bo 'musze'..
Wiele z lektur szkolnych to wspaniałe dzieła, ale nigdy nie mogłem sie przemóc by przeczytać je wcześniej niż skończylismy je przerabiać.. (;

A aktualnie wertuję..:
- "Oko w Piramidzie" (1 tom sagi Illuminatus!), autorstwa R.A.Wilsona i R.Shei - serdecznie wszystkim polecam, cudowna powieść ezoteryczna.. (:
- "Chemie Śmierci" Simona Backetta - w sumie dotarłem do połowy i jakoś tak powoli idzie, nie za bardzo gatunek, który lubię.. (;
- "Superbogowie" Maurice M. Cotterell - popularno-naukowa, ogólnie ku rozwoju umysłowemu.. (;

A 'Dziady' są STRASZNE..!! Bleee..[/quote:dc4a6f18a4]

No to jak widać wszyscy się rozumiemy... Hmm, nawet jak to jest typowe dla naszego wieku, to... co tam. I dobrze!, i tak to jest nasze zdanie, bardziej orginalne jest, jak mamy odwagę sie do tego przyznać, niż gdybyśmy na siłę próbowali się tego wypierać i byś :orginalnie" :P

A co ostatnio czytam? Tak na ironię... Lektury. XD

Wysłany: 2006-10-31 15:42

Gothik (Bicz)
Gothik
Ostrołęka

Jest dużo kiążek ciekawych i nieciekawych. Bardzo zawiodłem się na niektórych polskich autorach fantasy. Ale Sapkowski ma klasę. Obecnie czytam dwa zbiory opowiadań Stephena Kinga "Czwarta po północy" i "Marzenia i Koszmary". Oba są bardzo ciekawe, wciągające i... BARDZO GRUBE. Jeszcze dwie książki, które mi się naprawdę spodobały to "Wrota Czasu" i "Antykwariat ze starymi mapami". Obie książki autorstwa Ulyssesa Moore'a... Mimo, że szybko się czyta, to są ciekawe.

Wysłany: 2006-11-04 03:54

[quote:9bfd011fb8="Gothik"]Jest dużo kiążek ciekawych i nieciekawych. Bardzo zawiodłem się na niektórych polskich autorach fantasy. Ale Sapkowski ma klasę. Obecnie czytam dwa zbiory opowiadań Stephena Kinga "Czwarta po północy" i "Marzenia i Koszmary". Oba są bardzo ciekawe, wciągające i... BARDZO GRUBE. Jeszcze dwie książki, które mi się naprawdę spodobały to "Wrota Czasu" i "Antykwariat ze starymi mapami". Obie książki autorstwa Ulyssesa Moore'a... Mimo, że szybko się czyta, to są ciekawe.[/quote:9bfd011fb8]

No cóż, niestety jeśli chodzi o rynek fantasy, to jak dla mnie nad wieloma pozycjami można załamaćręce, powtarzają pewne schematy i elementy, a traktują przęciętnym jęzu\ykiem o niczym z średnio udanymi dodatkami. Ale nie można się znechętcać, tylko trzeba lepiej szukać. Sapkowski? O taaak, poczuciehumoru, inteligencja, przedstae\wienie realiów i bez upiększeń, wartka akcja, fajne pomysły i postacie... Pozostałe wymienione pozycje też bardzo ciekawe, zgadzam się w 100%. :)

Wysłany: 2006-11-04 10:45

Polecam ksiazki Neila Gaimana.
Zwlaszcza 'Amerykanskich Bogow', nieco lzejsze 'Nigdziebadz' i ostatnio wydanych 'Chlopakow Anansiego'

czysty geniusz w druku

Wysłany: 2006-11-04 21:17

lili (Bicz)
lili
kristiansand

[quote:0a53d97fad="Vincent"]Polecam ksiazki Neila Gaimana.
Zwlaszcza 'Amerykanskich Bogow', nieco lzejsze 'Nigdziebadz' i ostatnio wydanych 'Chlopakow Anansiego'

czysty geniusz w druku [/quote:0a53d97fad]

"Nigdziebądź" dobrze mi się czytało i muszę Ci przyznać, że naprawdę przyjemnie pisze ten autor. Metro pozostaje w pamięci :D Jak znajdę chwilkę to przeczytam coś innego Gaimana :wink:

między fiordami a fieldami

Wysłany: 2006-11-05 20:31

Z autorów, numerem jeden jest Sylvia Plath i jej nieśmiertelny "Szklany klosz".
Poza tym, bardzo lubię ksiązki o Japonii.
Zaczytuję się również w Kingu, Piekarze (Mordimer jest po prostu nie do podrobienia). Bardzo chętnie sięgam po książki Haruki Murakamiego.
Jeśli chodzi o gatunki, to wg mnie najciekawsze są biografie, autobiografie, pamiętniki, etc.

Wysłany: 2006-11-05 20:41

Ania Shirley... Zaczytywałam się w ksiązkach o niej, kiedy byłam w podstawówce. Bardzo miło ją wspominam. Trzebaby do niej wrócić:)

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło