Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Książki. Strona: 8

Wysłany: 2006-12-31 11:27

th: ja ufam, że nie dłużej niż tydzień :) W końcu już raz przekładali premierę, więc nie mogą ryzykować starcia z kłami i glockami Madzika
A teraz tym bardziej jestem w potrzebie, bo do chorowania książka jest najlepszym przyjacielem :)

Fuck you dude!

Wysłany: 2006-12-31 12:35

Tydzień? :lol: Jeśli w pierwszej połowie nastepnego roku dostaniemy do rączek "Renegata" to się będę cieszyć. Fragmenty zapowiadają smakowity kąsek, ale wyd. na fabryka.pl mówi o premierze w 2007 roku co może oznaczac równie dobrze, że wydadza ją w 2010.

Podstępne wydawnictwa zawsze wykorzystują te terminy wydania by trzyamć czytelników w napięciu.

Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D

Wysłany: 2006-12-31 12:59

pierwotnie mieli wydać pod koniec 2006 i nie dotrzymali. Jeśli teraz też nie dotrztmają, to chyba im wykradnę PDFa Mam tylko nadzieję, że będzie co najmniej 600stron.
W końcu "Wywiad z Wampirem" też był mniejszy od "Lestata". Mam nadzieję, że Madzik pójdzie tą samą drogą i się będzie coraz bardziej rozkręcałą. Bo według mnie wadą nocarza była pewna schematyczność. Co prawda nie przepadam za przydługimi opisami, ale pewne wydarzenia mogła trochę bardziej rozpisać, a nie ograniczyć się jak na odprawie do samej esensji :D

Fuck you dude!

Wysłany: 2007-01-01 12:40

Ja mam nadzieje za tydzien sie dowiedziec jaki ten Nocarz jest :>
Th , przypominam:>

Wysłany: 2007-01-04 09:58

NIgdy jakos Wedrowycza nie moglem czytac

Narea- czytanie ksiazek na kompie? Wstydz sie. To cala otoczke, diabli biora. Juz nie wspomne o tym, ze sie wzrok psuje. Jedyne ksiazki jakie przegladam na kompie, to podreczniki np. do PHP.

To nie moje są słowa, to legenda ludowa.

Wysłany: 2007-01-04 10:36

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Mi ostatnio wpadła w ręce książka autorstwa Matthew Pearl'a "Cień Poego" - heh, gdyby nie to, że książkę akurat czytała moja matka, to przeczytanie jej zajęłoby mi góra 2 dni :twisted: W dodatku musiałam jechać już do Poznania i skończyłam czytać 70stron przed końcem i teraz wciąż się głowię, kto tego biednego Poego zabił :lol: Pogłowię się tak jeszcze do czasu, aż odwiedzę domostwo, hehe. Ale polecam, jak ktoś lubi thrillery historyczne 8)

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2007-01-04 10:52

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

[quote:7e7875162b="Draven"]Ja ostatnio przeczytałem "Dym i lustra" N.Gaimana.Moim zdaniem jest to książka pod każdym wzlędem doskonała. Zbiór opowiadań w którym żadne nie jest choc w najmniejszym stopniu kopią oprzedniego. Najbardziej w tym podobała mi się jawna prześmiewka z pewnego znanego wszystkim pisarza horrorów.[/quote:7e7875162b]

W pociągu na sylwka przerobilam "Nigdziebądź" Gaimana. Moja pierwsza książka tego autora i chociaż poczytna i oryginalna bardzo, to trochę zawiedziona jestem, bo po recenzjach (i entuzjastycznych wpisach czytelników w samej książce - swoją drogą barbarzyństwo) spodziewałam się znacznie lepszego humoru. No ale może nie powinnam była się nastawiać. Zobaczymy jak upoluję następną. :lol:
Poza tym nieustannie mam na tapecie Philipa K. Dicka ale prawie zawsze opowiadania, a szukam powieści (np. Ubika). Udalo mi się wypożyczyć ostatnio "Czlowiek z wysokiego zamku" się zobaczy co to za cudo, co zdobyło nagrodę Hugo, ale na razie brak czasu.
No i Baniewicza "Pogrzeb czarownicy" jeszcze nie ruszony. Ech... urlop na pół roku by się przydał. :lol:

Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!

Wysłany: 2007-01-04 11:03

O Dicka, sobie calkiem niedawno odswiezalem, fajna lektura, gdyby nie troche denerwujaca mania autora, dotyczaca komunistow. No, ale Dick byl z tego znany. Pamietam, ze jak bylem mlodszy i dowiedzialem sie, ze Dick powiedzial o Lemie, ze jest agentem ZSRR, to sie na niego obrazilem i powiedzialem ze nie bede go juz czytal. Ale mi przeszlo;]

Wysłany: 2007-01-04 11:19

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Ja mam Ubika :twisted: Tyle, że nie w Poznaniu, ale w domu :P Genialna książka genialnego autora 8) Opowiadania ma równie genialne :D

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2007-01-04 11:38

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

[quote:42787f2a76="Diabolek"]Pamietam, ze jak bylem mlodszy i dowiedzialem sie, ze Dick powiedzial o Lemie, ze jest agentem ZSRR[/quote:42787f2a76]

8O :?: Trochę czytałam o autorze ale tego nie wiedzialam.
Z tą tylko różnicą, że ja się nie obrażę, nie trawię Lema! i nie ma sily ktora by mnie do tego polskiego wizjonera przekonala, bo naprawdę probowalam i mimo całego szacunku, no po prostu nie mogę... nie trafia do mnie...

Mianwi kochana, kiedy jedziesz do domu? ;D
Opowiadania ma niesamowite, ale trzeba lubić surrealistyczne klimaty :D

Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!

Wysłany: 2007-01-05 00:37

Horsea Jeśli podoba Ci się Gaiman Przeczytaj koniecznie "Amerykańscy bogowie" genialne

Let go, it's all wright, cause there is beauty in breakdown

Wysłany: 2007-01-05 01:42

Genialne ksiązki to Trylogia Husycka autorstwa Sapkowskiego. Zaprawde powiadam wam, genialne to!!

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."

Wysłany: 2007-01-05 09:02

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

[quote:965cc94215="Calla"]Horsea Jeśli podoba Ci się Gaiman Przeczytaj koniecznie "Amerykańscy bogowie" genialne[/quote:965cc94215]
Hmm... no z tym podobaniem to tak średnio, ale tematu nie zarzucam.
"Amerykańscy bogowie" powiadasz? Coś mi się o uszy obiło...
Jak tylko będę miala okazję to przeczytam. :D
Dzięki serdeczne :lol:

Wysłany: 2007-01-05 09:42

Elvis, jak juz zaznaczylem gdzies wczesniej. Pierwszy tom swietny, drugi juz przekombinowany. Trzeci to tragedia, szczegolnie zakonczenie.Prawda widac jest, to co Sapkowski powiedzial, ze nie ma weny i przerywa pisanie.

Wysłany: 2007-01-06 14:03

A ja sięgnęłam po inną książkę niż większość tych, które czytam, ale o dziwo, znalazłam w niej te rady, których sama nie chiałąm sobie udzielić, to zrozumienie, którzy inni nie mogli mi dać, nawet chcą, bo nie byli w podobnej sytuacji... Magia literatury. :D

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2007-01-07 10:22

A ja nie mam biedny co czytac, ksiazki mi sie pokonczyly w domu, pieniedzy na nowe chwilowo nie ma...
Mam ciezką ochote wrocic do Łysiaka i jego "trylogii", a wlasciwie pierwszej jej czesci zatytulowanej "Dobry"

Wysłany: 2007-01-07 12:36

Jak nie ma funduszy, to pora przekść się do biblioteki, albo poczytać w księgarni.

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2007-01-10 14:05

Morgana nie lubie czytac w ksiegarni, a dokladniej w empiku, bo a) to nie ten klimat, b) jak widze miny pracownikow tego empiku to mi sie odechciewa tam siedziec. A na bibloteke mnie nie stac rowniez, bo mieszkam tam gdzie nie jestem zameldowany;]

Wysłany: 2007-01-10 20:13

Szkoda. Ja mam takie dwie fajne księgarnie w okolicy, całkiem klimayczne (w jednej są murowane ściany, filary, ogólnie bardzo ładnie, z okna widok na Rynek, regały z książkami są takie... rodzinne, przyjemne, zapach książek... mhrrry, mało osób się tam kręci i są takie fajne, wygodne fotele. :D Cudownie się tam czyta, druga księgarnia jest mniejsza trochę (bo ta jest wilkośc przeciętnegoi Empiku), ale można tam znaleźć pozycje, które gdzie indziej są trudno dostępne, a do tego mangi i też atmofera zachęcająca. :D

Wysłany: 2007-01-11 10:04

Ja chce ksiazki...

Morgana, no jakbym miala taka ksiegarnie kolo siebie, to na pewno bym do niej chodzil. W sumie zostala mi J. Carrolla "Biale jablka", ale jakos nie moge...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło