Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Sny. Strona: 7

Wysłany: 2007-01-27 17:10

:lol: :lol: :lol: :D :D :P :P
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

memento mori

Wysłany: 2007-01-28 10:48

FAFAL (Anciliae)
FAFAL
Piekary Śląskie

Ryczysz hehehehe aż mnie bebenki bola hahahahahahhaahhahahahahahahahahahahaha hihihih
mnie sie dzis nic nie śniło bo niespałem hehehhehehee cała noc z osoba o imieniu asia hmmmmmmmm a kto to był tego niewiem wie ino że se z daleka przyjechała ROCK N ROLLLLLLLLLLLL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a jak cza sie bawic

Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL

Wysłany: 2007-02-01 15:31

[quote:5091f6f916="Samurai"]Dziś miałem sen bardzo hmm dziwny. Snił mi sie kataklizm... że zawalił się most w godzinach szczytu i zgineła cała masa ludzi.[/quote:5091f6f916]

Oj ja mam czesto takie sny. Jakis czas temu snila mi sie wielka powodz i jakies bestie, ktore byly w tej wodzie. A woda siegala nawet najwyzszych budynkow. Innego razu snilo mi sie, ze cale osiedle, na ktorym mieszkam, plonie. Z tym, ze bylo to dosc szczegolowe: widzialam ludzi wyskakujacych przez okna, spadajacych z balkonow, spadajace czesci budynkow... Oj straszne to bylo.
Natomiast tej nocy snilo mi sie ze jestem w ciazy. AS akurat czytam ksiazke "Wojownicy nocy" G. Mastertona, w ktorej kobiety umieraly wlasciwie poprzez ciaze z gwaltu pewnej bestii. Bleee...

"Radość przeżywa się tylko wtedy, gdy sprawia się ją innym" /Karol Bath/ "Każde życie - nawet najmniej znaczące dla ludzi - ma wieczną wartość przed oczami Boga"

Wysłany: 2007-02-01 17:39

Tak to jest, że lęki i rzeczy, które wywierają na nas silne wrażenie znajdują odzwierciedlenie w snach. Inaczej interpretować to można z punku widzenia psychologii uznając to za pewną metaforę jakiś części naszej osobowości, z którą dzieje się to, co we nocnej marze... A mi się śnił chłopak, który mnie kiedyś podrywał jego była i obecna dziewczyna (nie znam takich naprawdę, ale we śnie obie były wyjątkowo piękne) i zastanawiałam się dlaczego mnie zaprosił, co widział we mnie, skoro ma powodzenie u takich ślicznotek i czemu chwilami się zachowuje, jakby nadal na mnie leciał? 8O Głupie, wiem. =P Albo jeszcze miałam taki sen,że poszłam do fryziera i poprosiłam o przycięcie końcówek o jakiś centymetr, na pytanie czy cieniować czy coś, powiedziałam, że nie, ma być równo... I mi wyrównali mi... do tej długości, jaka była z przodu (kilka centymetrów krócej niż gdzie indziej) I w rezultacie 1cm wyszedł tylko na przednich kosmykach, a tak obcięto mi dużo więcej, niż chciałam. O_o Chociaż lepsze to, niż jak w innym śnie czarna farba, którą właśnie ufarbowałam się weszła w reakcję z błotem, jak wygłupiałam się na huśtawkach-oponach z koleżanką i robiąc jakąś akrobację, częścią włosów przejechałam po ziemi i mi się ta część utleniła na jasny blond. o_O

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2007-02-01 18:29

smith666 (Bicz)
smith666
ogród_śmierci

[quote:35be01bd42="FAFAL"]Ryczysz hehehehe aż mnie bebenki bola hahahahahahhaahhahahahahahahahahahahaha hihihih
mnie sie dzis nic nie śniło bo niespałem hehehhehehee cała noc z osoba o imieniu asia hmmmmmmmm a kto to był tego niewiem wie ino że se z daleka przyjechała ROCK N ROLLLLLLLLLLLL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a jak cza sie bawic[/quote:35be01bd42]
no to ładne rzeczy się w nocy wyprawia :lol:
nic mi się tez nie sniło, bo tez nie spałam całą noc :evil: a w pracy jak naćpana :evil:

Przychodzi zawsze nocą Porywa mnie przez sen To postać jest złych mocy Przerywa piękny sen Bezbronna jestem gdy Próbuje opętać mnie Więc nawet juz nie krzyczę Oddając mocy ciało swe.

Wysłany: 2007-02-01 21:53

[quote:7f7099b047="Morgana"]Tak to jest, że lęki i rzeczy, które wywierają na nas silne wrażenie znajdują odzwierciedlenie w snach. Inaczej interpretować to można z punku widzenia psychologii uznając to za pewną metaforę jakiś części naszej osobowości, z którą dzieje się to, co we nocnej marze... A mi się śnił chłopak, który mnie kiedyś podrywał jego była i obecna dziewczyna (nie znam takich naprawdę, ale we śnie obie były wyjątkowo piękne) i zastanawiałam się dlaczego mnie zaprosił, co widział we mnie, skoro ma powodzenie u takich ślicznotek i czemu chwilami się zachowuje, jakby nadal na mnie leciał? 8O Głupie, wiem. =P Albo jeszcze miałam taki sen,że poszłam do fryziera i poprosiłam o przycięcie końcówek o jakiś centymetr, na pytanie czy cieniować czy coś, powiedziałam, że nie, ma być równo... I mi wyrównali mi... do tej długości, jaka była z przodu (kilka centymetrów krócej niż gdzie indziej) I w rezultacie 1cm wyszedł tylko na przednich kosmykach, a tak obcięto mi dużo więcej, niż chciałam. O_o Chociaż lepsze to, niż jak w innym śnie czarna farba, którą właśnie ufarbowałam się weszła w reakcję z błotem, jak wygłupiałam się na huśtawkach-oponach z koleżanką i robiąc jakąś akrobację, częścią włosów przejechałam po ziemi i mi się ta część utleniła na jasny blond. o_O[/quote:7f7099b047]

oOo Morgana gdzie Ty sie podziewalas? Tesknilam baaaaardzo za Toba :*
Kiedys sprawdzalam w slowniku kazdy moj sen, Teraz juz przestalam, bo w to nie wierze, ale raz snilo mi sie, ze mialam obcinane wlosy w kosciele. I przeszytalam, ze obcinanie wlosow ma we snie jakies tam znaczenie. Juz nie pamietam jakie...

"Radość przeżywa się tylko wtedy, gdy sprawia się ją innym" /Karol Bath/ "Każde życie - nawet najmniej znaczące dla ludzi - ma wieczną wartość przed oczami Boga"

Wysłany: 2007-02-01 23:56

A tu i tam, dużo poza domem byłam i nie miałam dostępu do neta ani na niego czasu... Ale jak widać - jestem, dzięki kochana za miłe słowa, mając tu takie miłe (i mądre, dla mnie to też jest bardzo ważne, a jak już tak wymieniam, to jeszcze warto wspomnieć dobre :P ) nie komentować, to tak mi się prawie samo z serca napisało, wazelina była tu całkiem zbędna, ale tu o snach, więc... aż sprawdzę w moim senniku (też nie wierzę, ale... już gdzieś tu o tym pisałam, że w dobrze opracowanych słownikach coś adekwatnego do rzeczywistości można znaleźć, choć nie można tego traktować zbyt serio).

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Wysłany: 2007-02-02 00:39

ostatnio snilo mi sie wesele mojego wuja.....wszyscy zajebiscie sie bawili do czasu kiedy kelnerzy przyniesli jedzenie, z ktorego wylazly wielkie szczury..zaczely atakowac gosci...sen skonczyl sie tak, ze na sali w kaluzach krwi lezalo pelno cial a dalej od wszystkich lezaly zwloki panny mlodej...ktorej suknia nie byla biala a czerwona od krwi ...okropny sen... :? :?

memento mori

Wysłany: 2007-02-02 15:10

[quote:13408e6e26="SAmy"]raz snilo mi sie, ze mialam obcinane wlosy w kosciele. I przeszytalam, ze obcinanie wlosow ma we snie jakies tam znaczenie. Juz nie pamietam jakie...[/quote:13408e6e26]

Włosy - reprezentuję sferę intelektu, umysłu, ducha. Mogą oznaczać siły witalne, moc, energię. W wielu mitach i legendach włosy wiążą się z różnymi niezwykłymi mocami, które przejawia ich właściciel, a które są mu odebrane w momencie utraty włosów.

+Obcinanie włosów to zapowiedź zmian w sferze duchowej, odcięcie od przeszłości, transformacja psychiczna.

Z sennika Buchmana, jest jeszcze kilka objaśnień do różnego typu włosów.

Wysłany: 2007-02-02 17:09

Samochód symbolizuje "napęd życiowy" oraz pokonywanie drogi życiowej przez śniącego.

+ Prowadzić auto samemu, ładną drogą, w dobrych warunkach, oznacza samodzielność i stabilną sytuację życiową oraz równomierny postęp w ważnych dziedzinach życia.

+ Jeśli auto wymyka się spod kontroli jest to zapowiedzia problemów i uwikłania się w sytuację, w której niewiele będzie zależało od śniącego, a ostateczne rezultaty mogą być niekorzystne.

+Jechać samochodem z nieznajomą osobą - zapowiedź ważnej znajomości.

Reszta chyba nie dotyczy.

Kolor zielony - kolor przyrody, bujnego życia, wegetacji, dostatku i spokoju. OZnacza nadzieję, odnowę życia, zdrowie oraz harmonię. Ma związek z czakramem serca, siedliskiem miłości i wyższych uczuć. W wielu kulturach kojarzy sie z rajem i boskością. Symbolizuje Wielką Matkę, Naturę, boginie Afrodytę. Przypisany jest planecie Wenus.Z drugiej jednak strony, w swoim negatywnym aspekcie, zieleń to kolor pleśni i zgnilizny, , rozkładu, śmierci, niedojrzałości i zazdrości.Może odbierać wiele odcieni, ale przyjmuje się, że te piękne, szmaragdowe, wiosenne i soczyste są dobrymi wróżbami we śnie i odnoszą się do pozytywnej symboliki tej niezwykłej barwy. Natomiast odcienie zgaszone, załamane szarością lub brązem, mają związek z destrukcją i negatywnymi emocjami.

Wysłany: 2007-02-06 04:59

eIcILipse (Bicz)
eIcILipse
miasto magiczne

Mi się (ble, pani polonistka , nie zaczynamy zdania od misi...) . A więc :) :) :) :P ..
śniłam kilkakrotnie o tym, że wypadają mi zęby w różnych sytuacjach, co to oznacza w sennikach wiem... ale nigdy się nie sprawdziło. Kilkakrotnie śniłam o tym, że to ja komuś wybijam zęby.......... a może to nie był sen ??

Facet z moich marzeń pieści tak, że przestałam szukać ziemskich kochanków. ;D

Wysłany: 2007-02-06 09:09

:twisted:
A mi się osttnio śniło...To, co chciałm, bo sama, świadomie sobie sen stworzylam, realistyczny, przyjemny... Niechący osiąnełam WILD, ciekawa sprawa.

Wysłany: 2007-02-06 19:38

Ja ostatnio miałam sen w roli głównej z wampirem :D (najwyrazniej za duzo filmów)mieszkaliśmy na wyspie i przyjechały do sasiadki wnuczki i jedna z nich nocą wsiadła na łodkę ,płyneła przez mgłę po tafli jeziora :arrow: mroczny klimacik :) a tu nagle z wody wynurzył się wampir i wyssał z niej krew :twisted: dalej nie pamiętam co było ale jak się obudziłam czułam gęsią skórke :D taki jakiś on był realistyczny wszystko czułam :)

Wysłany: 2007-02-07 00:52

eIcILipse (Bicz)
eIcILipse
miasto magiczne

Nadchodzący kataklizm ??
Konieczność poszukiwania sklepu pełengo cukrowej, różowej waty ??
Arcy ciekawe tematy o nadchodzącym czasie młodych słoników ?? (różowych oczywiście)

:)

Pozdrowienia dla teściów.. :) Tych, o których nie pisze się kawałów..
Eee tam dla teściów ogólnie !! :)

Facet z moich marzeń pieści tak, że przestałam szukać ziemskich kochanków. ;D

Wysłany: 2007-02-07 20:40

Snu najlepiej możemy interpetować my sami, na bazie naszych skojarzeń, odczuć powiązań z rzeczywistą sytuacją... Można też przyjąć, że każdy element snu odpowiada części naszej psychiki...

Wysłany: 2007-02-08 22:57

FAFAL (Anciliae)
FAFAL
Piekary Śląskie

Morgana ty sie znasz na snach Wiec zwracam sie do ciebie co to znaczy...
snił mi sie film Pasja ale idealnie tak jakbym oglądał go tylko czuło sie jak bym stał gdzies tam Tego w sennikach niema
Rano to wstałem przerażony i sie zadstanawiałem o co kurwa biegało 8O 8O 8O 8O

Wysłany: 2007-02-08 23:32

Pierwsza myśl, jaka mi sie nasunęła, to że ten film wywarł na Tobie bardzo silne wrażenie i to dało o sobie znak właśnie poprzez ten sen.
Można by roztrząsać, czy jeszcze jakiś sens w nim można odnaleźć, może jakiś Twój strach przed czymś, co było we śnie? Albo inne odniesienie do Twoich przeżyć wewnętrznych...
Być może odzwierciedlał jakoś rzeczywistość, przypominał coś, co się dzieje i ukazywał Twoje lęki przed tym, co to może ze sobą nieść (nie koniecznie uzasadnione)...
Ale wiedz, że jedną z podstawowych funkcji snu jest porządkowanie wspomnień, podświadomość wydobywa różne wspomnienia, uczucia, myśli, lęki i pragnienia, czasem tworzy obraz rzeczywistości, ale trochę wypaczony, niekiedy można to uznać za próbę "kontaktu podświadomości ze świadomością"... W tym przypadku raczej chodzi o wspomnienie filmu (może dość świeże?)
To wydaje się najbardziej prawdopodobne, chociaż można by rozpatrywać, dlaczego właśnie to tak na Ciebie zadziałało, chociaż temu trudno się dziwić - siła przekazu jest bardzo duża.

Jednak jakbyś chciał więcej sprawdzić... Senniki zawierają pewne symbole, ale sam wiesz, co one dla Ciebie oznaczają i czy to znaczenie zawarte w tej symbolice (poszczególnych elementów) może się jakoś odnieść do Twojej sytuacji .
Ale w sennikach też możesz znaleźć np "krzyż", "ból" i takie tam pojęcia. Jeśli podasz jakieś elementy, które zwróciły Twoją uwagę, mogę Ci je sprawdzić.

Wysłany: 2007-02-08 23:41

FAFAL (Anciliae)
FAFAL
Piekary Śląskie

Film oglądałem wieki temu to napewno ale co chce podkreslić co mnie najbardziej poruszyło to to że ja tam stałem gdzieś i patzrałem jak jakis rzymianin wzioł ten bicz z tymi gwoździami i zaczoł biczować rwiąc te ciało no zresztą wicie jak to wyglądało na filmie. Potem więzienie tak jak bym był rzymianinem i chciał uwolnic dżizusa ale zamiast dżizusa zobaczyłem tam innego rzymianina tego akurat w pasji niebyło.
Jeszcze ważna rzecz krzyż sam moment ukrzyżowania gdy wydawało mi siejakbym siedział na tym krzyżu obok dżizusa i jakby ocet w ryju czyłem No to chyba wszystko Dziwne nie ???????? 8O

Wysłany: 2007-02-09 00:25

PoszczegPoszczególne postaci i ich cechy mogą się odnosić do części Twojej psychiki... Może są jakieś okrutne, jakieś cierpiące, jakieś na "drodze krzyżowej"... Może coś w Tobie umiera czy cierpi...
Możliwe też, że jakieś wydarzenie przypomniało Ci o tym filmie, coś, co jest dla Ciebie ważne, co może mieć jakieś znaczenie...

W kulturze chrześcijańskiej krzyż wiąże się z cierpieniem i ofiarą, symbolizuje odrodzenie poprzez śmierć, tryumf dobra nad złem i światła nad ciemnością. Niekiedy nawiązuje do rozstajach dróg, skrzyżowania, punktu, w którym powstaje napięcie na skutek niemożności dokonania wyboru i podjęcia słusznej decyzji.

Ból we śnie, o ile nie ma rzeczywistego podłoża fizjologicznego, oznacza cierpienie duchowe, rany emocjonalne, bolesne wspomnienia.Może odnosić się zarówno do zdarzeń minionych, jak też być ostrzeżeniem przed tym, co ma nastąpić. Rana zazwyczaj symbolizuje rany emocjonalne, niepokoje i lęki. Krew wyciekająca z rany symbolizuje utratę radości i sił witalnych.

Ocet oznacza kłótnie rodzinne, nieporozumienia, przykrości rodzinne i inne "kwasy".

Wysłany: 2007-02-09 00:34

FAFAL (Anciliae)
FAFAL
Piekary Śląskie

oki dzięki ci morgana bardzo to wszystko znaczy że musze jeszcze troche poczekać by stare rany sie zagoiły Czyli cza dalej topic smutki w szklance wódki Nikt pączków nieobiecywał jak mi sie takie rzeczy snią to jeszcze znaczy że niewszystko uszło ze mnie. Dzięki jeszcze raz :*

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło