Wysłany: 2010-12-05 12:24
[quote:b5241baca7="Isleen"]
a przepraszam, o jakim pogaństwie Ty konkretnie mówisz? zali o takim, jakie przedstawiają chrześcijanie? czyli ofiary z dzieci, czarownice i barbarzyństwo? o tak, w takim sensie to chrześcijaństwo rzeczywiście jest lepsze. czy jako jedyne ukazuje "dobro i zło" - w to nie uwierzę. wiesz, nie przepadam za ludźmi kit wciskającymi, że jeśli zetknęłam się z tą "religią objawioną" i ją odrzuciłam to już się smażę w piekle.[/quote:b5241baca7]
Nie mówiłem o pogaństwie w znaczeniu, w jakim je pokazałaś (de facto chrześcijańskie wyobrażenie to raczej nie jest). Oddawanie czci siłom natury uważam za lekko bezsensowne. Nie wnosi to zupełnie nic do moralności człowieka współczesnego.
[quote:b5241baca7="Isleen"]
odnośnie pogaństwa (a raczej rodzimowierstwa) - dla mnie to religia większą uwagą darząca ludzką psychikę i emocje oraz szanująca naturę. no, nie żebym mówiła, że chrześcijaństwo nie jest proekologiczne, jak zaraz ktoś mi zarzuci. nie istnieje pojęcie grzechu, ale to nie oznacza, że ludzie byli niczym zwierzęta - był podział na czyny moralnie poprawne i te niezbyt. jak wszystkie religie celem była jedność z... bogiem? tak chcesz to nazwać? niech będzie.[/quote:b5241baca7]
Emocje same w sobie nic nie znaczą. Religia, o której wspominasz wpływa bardziej na podświadomość, niźli na psychikę jako taką. Nie powiem, że rodzimowierstwo jest złą religią, kwestia gustu. Wydaje się być tylko z lekka archaicznym wyznaniem. Pod pojęciem grzechu można opisać czyny moralnie odbiegające od jakiejś doktryny, określonych zasad. W religii przez ciebie podanej nie są one dokładnie sprecyzowane.
Dum Deus calculat, mundus fit.
Wysłany: 2011-01-15 14:55
kto broni, niech broni na zdrowie. a kto chce objeżdżać, też spoko.
znowu się pojawia coś w stylu "tylko chrześcijański Bóg jest Tym Jedynym, tylko nasza wiara jest objawiona, tylko nasza prawda jest prawdziwa". a przecież w każdej religii jest wprowadzone rozróżnienie dobra i zła. w pogańtwie wiccańskim nie ma żadnej "Biblii", a wszystko się sprowadza do jednej porady: "jeśli to nikogo nie krzywdzi, czyń swoją wolę", a dodatkowo obowiązuje zasada trójpowrotu: co uczynisz dobrego lub złego, powróci do ciebie zwielokrotnione. więc siłą rzeczy czyniąc zło i szkodząc innym szkodzimy samym sobie, czyste, jasne, proste.
"bliższe natury" było w sensie... nie wiem, jak to ująć. po prostu, chrześcijaństwo jest dla mnie szare jak piaski Izraela, a Wicca chociażby zielona jak listki na wiosnę. Pogaństwo ma w sobie szacunek dla natury. nie ma to nic wspólnego z czczeniem zwierzęcych odruchów u człowieka. NATURA. obce słowo, co nie? mało kto teraz się o nią troszczy. Dbajcie o kościoły, pozwalajcie niszczeć światu, bo własna zbawiona dusza jest ważniejsza od następnych pokoleń duszących się w smogu. wierzcie w co chcecie. z nikim się nie kłócę, to tylko mój punkt widzenia i możecie mnie swobodnie nazywać zwariowaną ekolożką i pytać, co ma piernik do wiatraka. ale to takie proste. Misterium.
namieszałam, wiem. ;D jak ktoś coś z tego, co napisałam, zrozumiał, niech będzie z siebie dumny.
Nuair a théann sé fán chroí cha scaoiltear as é go bráth.
Wysłany: 2011-01-16 16:28
Chrześcijaństwo i Islam są po prostu kolejnymi religiami które popadną w zapomnienie.
Weźmy dla przykładu wierzenia egipskie : przetrwały ponad 4 tysiące lat, teraz co najwyżej interesują się nimi historycy bądź archeolodzy, nie spotkamy raczej ludzi którzy każdego ranka oddają cześć Seth'owi bądź Ra.
Tak samo będzie z tymi religiami - osiągną punkt kulminacyjny i zostaną prawdopodobnie zapomniane.
Moim zdaniem wyprze je technologia, sami widzicie co się dzieje z dzisiejszą "wiarą".
Ludzie chodzą do kościoła dla świętego spokoju.
Jak to kiedyś wyczytałem fajną wiadomość [quote:a64706b140]Biblia jest w większości czytana przez ateistów.[/quote:a64706b140]
"W walce zwycięstwo, w pokoju czujność, w śmierci poświęcenie. " ~~Motto Szarych Strażników
Wysłany: 2011-01-17 01:21
[quote:51f6551a02="bibunia"][quote:51f6551a02="Isleen"]A dla mnie wręcz przeciwnie - bliższa naturze, a tym też naturze człowieka. Pogaństwo bynajmniej nie było "nieludzkie". Dla mnie to chrześcijaństwo obecnie jest nieżyciowe. [/quote:51f6551a02][color=RED:51f6551a02]współcześnie jak na mój gust chrześcijaństwo jest po prostu MEDIALNE i ot całe zamieszanie.Co nie zmienia faktu,ze nie trawię tego.[/color:51f6551a02][/quote:51f6551a02]
Może i tak wygląda medialność
Ale media wyśmiewają chrześcijaństwo...
W tan sam sposób medialna jest też matka polka, tradycja, rodzina, patriotyzm... wszystko to takie przestarzałe i zacofane w tej naszej nowej jednoczącej się, kipiącej tolerancją do wiary i moralności Europie
Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P
Wysłany: 2011-10-07 22:32
[quote:bd5b3b93d2="Easley"]Chrześcijaństwo i Islam są po prostu kolejnymi religiami które popadną w zapomnienie.
Weźmy dla przykładu wierzenia egipskie : przetrwały ponad 4 tysiące lat, teraz co najwyżej interesują się nimi historycy bądź archeolodzy, nie spotkamy raczej ludzi którzy każdego ranka oddają cześć Seth'owi bądź Ra.
Tak samo będzie z tymi religiami - osiągną punkt kulminacyjny i zostaną prawdopodobnie zapomniane.
[/quote:bd5b3b93d2]
Religie starożytności powracają, wciąż żywi bogowie nie ulegli zapomnieniu. Parę przykładów: Olimpijczycy = hellenizm, bogowie nordyccy = asatru, bogowie słowiańscy = rodzimowierstwo, wspomniani przez Ciebie bogowie znad nilu = Kemetyzm. Liczebnie nie są to bardzo duże ruchy, ale rosną.
Zachęcam do zapoznaniem się z tematem, dużo dobrych artykułów jest na polskiej i angielskiej wikipedii.
[quote:bd5b3b93d2="Gotthorm"]
Każda religia powstała w oparciu o idee wszechmocnego i doskonałego Boga. Jego obraz jest uwarunkowany kulturowo ( jak słusznie zauważył wolfj23, w innym wątku), jednak oczekiwania wobec tego Boga, są wciąż takie same.
Religie nie tyle co odchodzą w zapomnienie, a raczej zmieniają się – ewoluują , idea natomiast pozostaje niewzruszona.
[/quote:bd5b3b93d2]
Z całym szacunkiem dla twoich poglądów, jednak to jest spojrzenie dość bezczelne. Jahwe to jeden z bogów, wcale nie jest ideą, z której wychodzi Atena, Anubis, Weles czy jakikolwiek inny bóg. Wy monoteiści możecie demonizować innych bogów, ale mówić, że każda religia powstała w oparciu o Boga (z wielkiej litery jako nazwa własna, tego samego boga ze tory) to gruba przesada.
http://pantheion.pl/
Wysłany: 2011-10-08 09:52
Dokładnie tak samo myślę bibunio :)
[img:2a196ffc8e]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:2a196ffc8e]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2011-10-08 09:53
taka natura ,mysla ,ze kosciółek jest wszedzie
Kropla drąży skałę
Wysłany: 2011-10-08 12:02
[quote:9e70afb208="bibunia"]Nie lubię gdy ktoś próbuje za wszelką cenę udowonic mi ,ze wiara jest niezbędna do życia..bo nie jest.[/quote:9e70afb208]
Jeśli uważasz, że bez Boga jest ci lepiej i nie Ci potrzebny do życia, to masz do tego prawo. Po to mamy wolną wolę, by samemu osadzać co jest dobre, a co złe. bibunio jak nie wierzysz w Boga to w co wierzysz? Nie ma osób nie wierzących, każdy w coś wierzy.
"Marność nad marnościami, powiada Kohelet, marność nad marnościami - wszystko marność." Koh 1,2
Wysłany: 2011-10-08 12:13
[quote:fc88c72019="Kuboleo"][quote:fc88c72019="bibunia"]Nie lubię gdy ktoś próbuje za wszelką cenę udowonic mi ,ze wiara jest niezbędna do życia..bo nie jest.[/quote:fc88c72019]
Jeśli uważasz, że bez Boga jest ci lepiej i nie Ci potrzebny do życia, to masz do tego prawo. Po to mamy wolną wolę, by samemu osadzać co jest dobre, a co złe. bibunio jak nie wierzysz w Boga to w co wierzysz? Nie ma osób nie wierzących, każdy w coś wierzy. [/quote:fc88c72019]
Każdy w coś wierzy ? - Pierwsze słyszę. No może coś w tym jest.. Ja przykładowo wierzę, że po śmierci nic nie ma i uważam, że Ziemia zaczęła kręcić się sama, bez pomocy żadnych bogów. To jest temat rzeka i nie ma sensu znowu go poruszać. Każda jednostka indywidualnie na to patrzy i niech tak pozostanie dla "świętego" spokoju.
Noc jest ciemna i pełna strachów.