Dodano: 2007-06-28 13:08
To się często zmienia, ale ostatnio jestem pod wrazeniem pana Damiana Wilsona (threshold, ayreon, star one, i kilka innych) niesamowita barwa, wspaniałe emocje. Polecam kawałek "Intergalactic space crusaders" Star one.
I'm One with the Force
Dodano: 2007-06-28 19:18
Nio to może ja dodam James'a Hetfield'a i Piotra Cugowskiego.
Dodano: 2007-06-28 20:09
Steele,Osten Bergoy,Jan Kenneth Barkved i Kjetil Ingebrethsen
:twisted:
"Cóż - rzekł Mefisto - zbyt piękna - zbyt piękna aby ja potępić..."
Dodano: 2007-06-28 20:35
Ian Curtis.
Wasza krew jest moim winem...
Dodano: 2007-06-28 22:05
zdecydowanie Peter- z Vader
każdy moze dązyć ale nie każdy do celu............
Dodano: 2007-06-30 13:46
Tony Kakko - Sonata Arctica
Dani Filth - CoF
Zakk Wylde - Black Label Society
Maynard James Keenan - TOOL, Perfect Circle
Zack de la Rocha - RATM
Anders Fridén - In Flames
Robert Plant - Led Zeppelin
Tom Araya - Slayer
Philip Anselmo - Pantera
kolejość przypadkowa...
Dodano: 2007-06-30 16:37
Uff jest tylu dobrych wokalistów. .
Phil Anselmo, Glenn Danzig, Jeff Martin z Tea Party, M.Night Shadows z Avenged Sevenfold, Burton C.Bell, Geof Tate z Queensryche.
Forever Begins.
Dodano: 2007-07-06 10:57
Uwielbiam Jima Morrisona i jego głos dlatego on na pierwszym miejscu, a dalej bez kolejnosci:
Robert Plant (Led Zeppelin)
wokalista krakowskiej formacji Cemetery Of Scream (znacie??)- nie wiem jak się nazywa
wokalista De/Vision
wokalista Katatoni
no i oczywiście Ozzy Osbourne:D:D:D
"To see a World in a Grain of Sand And A Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an Hour." <William Blake> , my master
Dodano: 2007-07-06 20:39
mi sie podoba wokal kolesia z Lacrimas Profundere :wink:
Dodano: 2007-07-07 19:47
| Selene69 napisał(a): |
| mi sie podoba wokal kolesia z Lacrimas Profundere :wink:
__________________________________________________________________________ Tiloma dosc specyficzny wokal, ktory na poczatku przyprawial mnie o bol glowy, ale pozniej, brzmaiło mi to tylko lepiej :) |
dzięki za przypomnienie:D mi tez się bardzo podoba. jakiś rok temu pierwszy raz ich usłyszałam (lacrimas profoundere) i naprawdę ten gostek ma świetny, męski a zarazem bardzo mroczny głos
"To see a World in a Grain of Sand And A Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an Hour." <William Blake> , my master
aster Dodano: 2007-07-07 22:34
| paTh napisał(a): |
| Tony Kakko - Sonata Arctica
|
A u mnie od niedawna na pierwszym miejscu:)
"Każdy bóg sprowadza na swych wyznawców własny rodzaj szaleństwa" P.Hine
Dodano: 2007-07-08 16:27
Peter Heppner
David Gahan
Freddie Mercury
Chriss Rea
Brian Molko
George Michael
enjoy the violence
Dodano: 2007-07-10 06:34
Dodano: 2007-07-11 22:31
Vegard Sverre Tveitan- (Ihsahn) Emperor
Alexi Laiho- CoB
Vintersorg
Roman Kostrzewski-Kat
Dani Filth - CoF
Jari Maenpaa- Wintersun
Mikael Stanne- Dark Tranquillity
King Diamond
wokalista Lost Horizon
Thomas Sakari Vaananen-Thyrfing
- To tylko kilku gosci którzy potrafią wydać ciekawe dźwięki ze swej paszczy ...
Jest nikim ten, co nie ulepsza świata.
Wokalista niedowyjebania!! Dodano: 2007-07-12 01:07
Heiman - Lost Horizon
jak kto nie zna może posłuchac:)
http://www.myspace.com/losthorizonmetal
Jakby co mam ołtarzyk z jego posągiem w domu. Msze codziennie w okolicach godziny 20 stej , kiedy to odpalam "A flame to the ground beneath" i wkurwiam sąsiadów.
METAL TO THE BONE!!!!
Dodano: 2007-08-10 21:50
Jens Ryden (Naglfar, Profundi, Thyrfing)
Matti Karki (Dismember)
Warren Dane (Nevermore)
LG Petrov (Entombed)
http://www.lastfm.pl/user/Jedaz
Najlepsze Waszym zdaniem MĘSKIE wokale Dodano: 2007-08-10 22:06
zdecydowanie Andreas Hedlund, czyli VINTERSORG :D
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...
Dodano: 2007-08-10 22:51
Mats Leven, on ze swoim głosem chyba wszystko zrobić potrafi....
Dodano: 2007-08-11 12:46
ja jeszcze dodam Jeff Buckley- niesamowity, męski a zarazem chlopiency głos. Potrafił wyrazić nim wszystkie swoje uczucia i to co w nim siedzi.
Dodano: 2007-08-11 13:01
Devin Townsend:)
...and music? Well, it's just entertainment folks.
Dodano: 2007-08-11 13:37
Banalnie, ale mój wokal idealny to James Hetfield na ...And Justice For All.
Dodano: 2007-08-12 14:08
| FAFAL napisał(a): |
| [quote:7cbb9a8cf2="Diabolek"]Fafal, no na "Purgatory afterglow " pokazal ze potrafi czystym spiewac, vide pierwsz y utwor "Twilight" ;] |
Mnie zniszczyło na płycie Infernal jak usłyszałem utwór "Losing Myself" rąbanka przez całą płyte az tu nagle buuuuuu cos pieknego zaśpiewał tak jakby nigdy w zyciu nieśpiewał mocno.[/quote:7cbb9a8cf2]
Dan w kilku kawałkach EOS śpiewał czystym wokalem i w każdym był wyśmienity. Tu macie połączenie obu wokali.
http://slashermckagan.wrzuta.pl/audio/jKdiQ0kwTc/edge_of_sanity_-_blood-colored
Nie wiem, czy ktoś zna Nightingale, dwie pierwsze płyty były przecudowne, jeśli na siłę porównywać, to coś jakby połączenie Sisters of Mercy i Marillion. W tym roku wyszła kolejna płyta, ale nie miałem okazji jej przesłuchać, tutaj macie kawałek z 1996 roku.
http://slashermckagan.wrzuta.pl/audio/6Ccx1JaSCP/nightingale_-_so_long_still_i_wonder
Dan jest wielkim wokalistą, ale jest kilku większych. Zdecydowanie wokalistą wszech czasów jest Axl Rose, a przynajmniej był. Zdarzyło się ostatnimi laty, że parę razy stracił głos(lata chlańska i ćpania zrobiły swoje), ale liczą się osiągnięcia, a to co robił 15 lat temu, to był totalny kosmos. Skala zabójcza, panowanie nad głosem, cholernie długie przeciągnięcia, potrafił tez śpiewać genialne bluesy, choć rzadko. Dalej Mikael Akerfeldt, który ma przepiękną barwę i oprócz growlu, potrafi też wejść na totalnie odjechany skrzek(przynajmniej na wcześniejszych płytach Opeth’a). Na pudle zmieści się też Mark Lanegan, którego solowe płyty i ze Screaming Trees potrafią zniewolić człowieka. Genialny niski głos, ale potrafi wejść na górne rejestry.
Owszem, są również inni wielcy wokaliści, z wielkimi możliwościami, ale nie mają osobowości. Bo Ronnie James Dio śpiewający kretyńskie teksty, czy Freddie Mercury, któremu najwspanialsze rzeczy pisał Brian May i Roger Taylor, to nie są indywidualności. Szkoda, bo głosy mieli niesamowite. Podobnie rzecz się ma z Sebastianem Bachem(był taki zespolik Skid Row, który zaczynał od gówna a’la BonŻowi, a gdy wreszcie nagrał świetny album, to się rozpadł). Bacha słyszałem na żywo z Warszawie rok temu przed new GNR i ten koleś ma nieziemski głos, bardzo silny, wspaniała skala, przeciąga i panuje nad tym ze zręcznością żonglera, jak nikt tego nie potrafił i chyba nigdy się nie pojawi ktoś choć w połowie obdarzony takim głosem. Ale koleś przeważnie grał gówno i nigdy nie będzie wielkim artystą.
Bardzo lubię wokal Layne’a Staleya, który potrafił człowieka chwycić za serce, Nick Cave, Tom Waits również są mi bliscy, mają charyzmę. Już kiedyś zauważyłem, że wokaliści bez specjalnych możliwości mają to szczęście, że forma nie przysłania uczuć, i tak Mike Knopfler, czy Izzy Stradlin(były gitarzysta GNR, od lat solo) śpiewają bardzo emocjonalnie, mimo iż nie mają papierów na to.
Tak śpiewał i wciąż to robi Izzy Stradlin.
http://slashermckagan.wrzuta.pl/audio/gkRnwsbfEX/guns_n_roses_-_14_years
Ach, no i oczywiście Fernando Ribeiro i Peter Steele są świetni.
Barwa i maniera mi odpowiada.
http://kreska666.wrzuta.pl/audio/9PzztlcLwZ/type_o_negative_-_angel
P.S.
Nienawidzę wieśniaków, którzy ani nie potrafią śpiewać, ani nie mają za grosz szczerości, prym wiodą Mick Jagger i Jasio Hetfield.
"well I jumped into the river too many times to make it home"
Dodano: 2007-08-21 09:37
moim zdaniem niedoścignionym wokalistą jest dave vincent tym bardziej cieszy mnie informacja,że wrocil do ekipy morbid angel