Dodano: 2007-05-23 22:33
Zatrzymali tylko właścicieli serwerów i handlujących. Gdyby mieli zatrzymywać tych, co posiadają nielegalne oprogramowanie, kopie filmów, czy muzyki, musieliby posadzić 98% mieszkańców :)
Dodano: 2007-05-23 22:44
chomik ma racje ;] a ten ,koleś sam sie przyznał, bo popołudniu jakieś spotkanie było... Ale i tak już jakiś nowy hub powstaje :twisted:
Dodano: 2007-05-24 00:25
Kupiłam w życiu 2 oryginalne płyty - dlatego, że zespół był, i w dalszym ciągu jest, moim ulubionym (w całości, a nie wybiórcze kawałki). Nie rozumiem z jakiej racji miałabym mieć wyrzuty sumienia dlatego, że większość mojej kolekcji nie ma swojego źródła w empiku. Nie jestem milionerką - mam co robić z pieniędzmi :)
Dodano: 2007-05-24 07:31
proponuję odwiedzić tańsze sklepy niż salony empik
ja milionerem także nie jestem ale umiem tak poukładać fundusze aby na pare płytek miesięcznie też starczało
Dodano: 2007-05-24 22:14
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4174449.html dalsze wieści 
Dodano: 2007-05-24 23:10
| Indra napisał(a): |
| Kupiłam w życiu 2 oryginalne płyty - dlatego, że zespół był, i w dalszym ciągu jest, moim ulubionym (w całości, a nie wybiórcze kawałki). Nie rozumiem z jakiej racji miałabym mieć wyrzuty sumienia dlatego, że większość mojej kolekcji nie ma swojego źródła w empiku. Nie jestem milionerką - mam co robić z pieniędzmi :) |
To teraz wyobraz sobie, ze twoj szef powie Ci to samo: nie bede Ci placil za prace, bo mam co robic z pieniedzmi.
Wyobraz sobie, ze muzycy tez chcieliby, zeby placic im za ich prace. Zeby mieli widok na splacenie kosztow pracy, w ich wypadku kosztu instrumentow, studia nagraniowego itd itd.
To samo dotyczy programistow, informatykow, koderow etc. To jest ich praca a piractwo zabiera im owoce tej pracy.
Bardzo podobalo mi sie, co napisal jeden z zespolow na swojej stronie: "jak juz macie byc zlodziejami, to kradnijcie przynajmniej nasze plyty ze sklepu" :)
Dodano: 2007-05-25 03:27
| Paskievicz napisał(a): |
| umiem tak poukładać fundusze aby na pare płytek miesięcznie też starczało |
...a ja nie widzę powodu bym musiała układać sobie fundusze na pare płytek miesięcznie :)
| RuczajDJ napisał(a): |
| To teraz wyobraz sobie, ze twoj szef powie Ci to samo: nie bede Ci placil za prace, bo mam co robic z pieniedzmi.
Wyobraz sobie, ze muzycy tez chcieliby, zeby placic im za ich prace. Zeby mieli widok na splacenie kosztow pracy, w ich wypadku kosztu instrumentow, studia nagraniowego itd itd. |
Muzykiem zostaje się w dużej mierze z powołania a nie chęci zarobków. To uno, a due: muzycy zarabiają również bardzo wiele na koncertach. Większości powodzi się dobrze mimo tabunów ludzi, którzy wolą ściągnąć z neta niż kupić ich płyty.
Moje poglądy w kwestii piractwa są bardzo subiektywne i w tym wypadku tak pozostanie bo zadziwiająco dobrze mi z tym. Dziękuje za posłuchanie
Dodano: 2007-05-25 05:40
| Indra napisał(a): |
|
Moje poglądy w kwestii piractwa są bardzo subiektywne i w tym wypadku tak pozostanie bo zadziwiająco dobrze mi z tym. |
teraz już wiemy skąd biorą się pierwsze skojarzenia sąsiadów z zachodu : POLAK = ZŁODZIEJ, tacy jak ty doskonale utwierdzają ich w tym zdaniu
na spotkanaich z artystami przed koncrtami na których to tak wiele zarabiają proponuję także się tym pochwalić np : "cześć, ostatnio znowu zajebałam wam muze bo tak na prawdę to mam was w dupie .... eee mogę autofraf?"
Dodano: 2007-05-25 08:35
| eee mogę autofraf? |
Możesz :)
| teraz już wiemy skąd biorą się pierwsze skojarzenia sąsiadów z zachodu : POLAK = ZŁODZIEJ, tacy jak ty doskonale utwierdzają ich w tym zdaniu |
Każdy mierzy wedle swojej miary a na "zachodzie" też jest masa tzw. "złodzieji" i zapewniam cię: wcale nie pochodzenia polskiego...
Kij w mrowisku...
Dodano: 2007-05-25 09:31
POLAK = ZŁODZIEJ hmm... gadanie z PRL-u?
Koledzy i koleżanki:)
Jeżeli ktoś piraci jego wola. Pójdzie za to do Hellu:D
:twisted:
A jeżeli ktoś kupuję oryginalne płyty i tak dalej, no to urosną mu skrzydełka i zostanie Aniołkiem :lol:
Mogę się założyć iż, duża liczba społeczeństwa na DP nazwijmy brzydko "piraci". Tylko nie chcą albo boją się przyznać.
Po za tym zgadzam się z niektórymi osobami iż, jeżeli ściągamy dla siebie i tylko dla siebie, to przecież nie rozwijamy domniemanego piractwa. Ale.... jak dobrze pamiętam aby ściągnąć trzeba udostępnić?<zastanowienie się, mój palec głaszcze podbródek, oczy patrzą się w górę ku sufitowi:D>
Dodano: 2007-05-25 09:56
Może część 16 :D ,,Piratów z Karaibów" :) będzie się kiedyś nazywać ,,Piraci z Dark Planet" :lol: Ciekawe w jakiej konwencji zostanie nakręcona...postacie wystąpią w roli pozytywnej czy negatywnej ? :) 8) :lol: :twisted:
Proponuję sobie już dać na ,,wstrzymanie" z przerzucaniem się kto jest bielszy , a kto czarniejszy i kto ma rację, a kto tylko pół racji:) i czyja połówka jest większa, a czyja mniejsza :lol: Bo każdy wie, że połówki mogą być tylko takie same :twisted: Po co tu bić pianę, skoro już wszystko zostało powiedziane:)
Tymczasem.
Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba ! Witold Gombrowicz.
Dodano: 2007-05-25 13:18
| RuczajDJ napisał(a): |
| (...)
Wyobraz sobie, ze muzycy tez chcieliby, zeby placic im za ich prace. Zeby mieli widok na splacenie kosztow pracy, w ich wypadku kosztu instrumentow, studia nagraniowego itd itd.(...) |
A bardzo chętnie się przyczynię do powiększania portfeli muzyków, których słucham, jak najbardziej, ale do kurwy nędzy nie zamierzam płacić pieprzonemu ZAiKS'owi, bo to oni, a nie muzycy ustawiają ceny płyt na tak wysokich półkach...
Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!
Dodano: 2007-05-25 14:02
| [quote:f01f7572d8="Indra"]
Moje poglądy w kwestii piractwa są bardzo subiektywne i w tym wypadku tak pozostanie bo zadziwiająco dobrze mi z tym. |
teraz już wiemy skąd biorą się pierwsze skojarzenia sąsiadów z zachodu : POLAK = ZŁODZIEJ, tacy jak ty doskonale utwierdzają ich w tym zdaniu
na spotkanaich z artystami przed koncrtami na których to tak wiele zarabiają proponuję także się tym pochwalić np : "cześć, ostatnio znowu zajebałam wam muze bo tak na prawdę to mam was w dupie .... eee mogę autofraf?"[/quote:f01f7572d8]
Ty natomiast jesteś jednym z tych, dzięki którym utrzymuje się stereotyp: Polak = Homofob/Katolik
Pozdro, o Nieskazitelny
Dodano: 2007-05-25 18:08
| Semjan napisał(a): |
| Może część 16 :D ,,Piratów z Karaibów" :) będzie się kiedyś nazywać ,,Piraci z Dark Planet" :lol: Ciekawe w jakiej konwencji zostanie nakręcona...postacie wystąpią w roli pozytywnej czy negatywnej ? :) 8) :lol: :twisted:
Proponuję sobie już dać na ,,wstrzymanie" z przerzucaniem się kto jest bielszy , a kto czarniejszy i kto ma rację, a kto tylko pół racji:) i czyja połówka jest większa, a czyja mniejsza :lol: Bo każdy wie, że połówki mogą być tylko takie same :twisted: Po co tu bić pianę, skoro już wszystko zostało powiedziane:) Tymczasem. |
Ha!!!! z ust mi to wyjales!!!!!....ciekawe czy to juz piractwo???? :wink:
Dodano: 2007-05-25 19:39
:arrow: Lynn ...z usteczek nic nie wyjmuję
, najwyżej z ust skradam
...pocałunki hihi...to dopiero PIRACTWO!
Dodano: 2007-05-25 20:09
ekhem ... ja muzyki nie ściągam, bo nie umiem :twisted: :lol:
muzykę posiadam na kasetach magnetofonowych, bo za moich czasów takowe istniały :twisted:
niech mnie ktoś mądry uświadomi (bez podtekstów, naprawdę nie wiem), ile pieniędzy z tych, przypuśćmy, 60 zł, które wydam na płytę, dostanie artysta ?
Dodano: 2007-05-26 09:29
ok 1/3
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2007-05-26 11:37
No, i o tym właśnie mówiłem. Zasrany ZAiKS i inne organizacje rządowe
zdzierają kasę jak tylko można. I wydaje mi się, że nie tylko z nas-słuchaczy jak i z muzyków/artystów-twórców.
Kurewstwo w czystej postaci.
Dodano: 2007-05-26 12:33
Oczywiście, że lepiej tyle niż nic jednak gdyby cena płyt była 1/3-ą cen obecnych, to czy nie kupowałoby się oryginałów częściej i tym samym nie ukróciło automatycznie piractwa :?:
Może już nie 1/3 tylko minimalnie więcej, niech dystrybutorzy też coś mają ze swojej pracy, ale do kurwy nędzy nie aż tyle :!:
Dodano: 2007-05-26 13:16
| zet napisał(a): |
| Oczywiście, że lepiej tyle niż nic jednak gdyby cena płyt była 1/3-ą cen obecnych, to czy nie kupowałoby się oryginałów częściej i tym samym nie ukróciło automatycznie piractwa :?:
Może już nie 1/3 tylko minimalnie więcej, niech dystrybutorzy też coś mają ze swojej pracy, ale do kurwy nędzy nie aż tyle :!: |
Masz rację. Dokładnie tak.
Dodano: 2007-05-26 16:12
heheh - zet - dobre
nie, nie uczę ani przysposobienia obronnego, wychowania w rodzinie ani religii minawi nie załamuj mnie ... niszowe wytwórnie często wydają i sprzedają albumy nawet od 5-6 zł (czyli tyle co twój luksusowy sraj-papier) |
Apropos niszowych wytwórni i płaceniu artystom/zepołom dla nich nagrywających. Wiecie ile, w niektórych dostają? 10-20% ale NAKŁADU. Czyli jak se sprzedacie to będziecie mięli z tego kasę. Fajnie nieeeeeee??????????? Tak więc Pask ceny na te płyty są tak niskie bo wykonawcy nie dostaja z tego prawie nic. I żeby nie było sam mam ten problem. Mam ponad 20 szt. płyty kapeli, w której grałem i nie mogę ich sprzedać. I tu nie chodzi o piractwo czy ściąganie z netu bo kosztuje 15 zł.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że w Polsce zajmowanie się muzyką zwłaszcza niezależną to tylko hobby ale wolałbym dostać kasę (nawet małą) i najwyżej kilka płyt by podarować je znajomym czy rodzinie niż kisić się z tym towarem w domu.
Keep Talking...
Dodano: 2007-05-27 11:53
Dalsze wieści z "afery" w akademikach PP:
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4177228.html
Noooo konfident ma przesrane :twisted:
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"