Piractwo. Strona: 8

Dodano: 2009-02-24 15:53

RuczajDJ napisał(a):
[quote:2e159584b3="Gaia"]A ja tam jestem za wolnym i powszechnym dostępem do kultury nie regulowanym grubością portfela.

A ja mam nadzieje ze twoj pracodawca tez dojdzie do podobnego wniosku i zamiast zaplacic ci pensje powie zeby sprdlc [/quote:2e159584b3]

Tylko czy można porównywać pracę zarobkową z tworzeniem sztuki? Czy sztukę powinno się traktować jako źródło zysku? Wydaje mi się, że działalność kulturalna powinna być z założenia niekomercyjna. Utopia? Pewnie tak. Ale być może w jakimś stopniu ukróciłoby to granie pod publiczkę. Mnóstwo ludzi, którzy nie przyczynili się do powstania dzieła, zarabia na wykreowanej sztucznie modzie na jakiś gatunek czy konkretną kapelę. To są całe przedsiębiorstwa, które opłacamy kupując płyty.
Poza tym dziś, kiedy to dzięki stale rozwijającym się narzędziom komunikacji "tworzyć każdy może", darmowe udostępnianie swojej twórczości może okazać się bardziej opłacalne niż tradycyjna dystrybucja na zasadzie wymiany konkretnego pieniądza na egzemplarz.

Dodano: 2009-02-24 17:02

No tak tylko kupując płyte czy książke nie myśle o pośrednikach,którzy na tym zarabiają......Robie to głównie dla samej sztuki(no i dla siebie).Takie podejście świadczy o naszym stosunku do muzyki,pojmowanej jako coś więcej niż tylko umpa-umpa!

PAIN IS CAUSER BY PLEASURE

Dodano: 2009-02-24 19:22

A ja mam to gdzies i scigAm co chcem i kiedy chcem wiem ze okradam artystow ,tylko ze mam duza rodzinke i place piprzonego zusa i wydatki na zycie :evil: Ze by plyty byly tansze to kupil by troche wiem ze orginal to nie mp3 ale zycie to nie bajka :twisted:

Dodano: 2009-02-24 19:26

Zawsze wolałem basnie od bajek........... :evil:

PAIN IS CAUSER BY PLEASURE

Dodano: 2009-02-24 19:48

Mam nadzieję , że rozpowszechni się u nad w Polsce sprzedaż muzyki (mp3) przez internet(jak to jest np. w Stanach) za niewygórowane ceny. Ściągnie pojedynczych utworów lub całych albumów.
Na pewno bym z tego korzystała.

no one is gonna catch you when you fall