Dodano: 2006-11-08 19:14
jeżeli chodzi o filozofię życiową to szczególnie polecam wszystkim książki o Jakubie Wędrowyczu autorstw pana Pilipiuka.... ja chcę tak jak on :twisted:
Dodano: 2006-11-08 19:40
| Frozen14 napisał(a): |
| Tako rzecze Zaratustra jest to książeczka autorstwa Pana Fryderyk Nietzsche.
Opowiada o przeymyśleniach Zaratustry czy boga, nadczłowieka, który uwarza postać "człwowieka" jako marną istote i drodze jaką owy człowiek musi przebyć dążąc do nadczłowieczęństaw czyli istoty wyższej. Neguje przy tym istnienie boga, a wręcz odnosi sie do niego z nienawiścią, duszy.... W każdym razie bardzo interesująca książka szególnie pod względem filozoficznym. |
Brzmi nader interesująco, muszę się zagłębić w tą lekturę. Biblioteka uniwersytecka powinna mieć tą pozycję w swoich zasobach, więc już niedługo może sama będę mogła się wypowiedziec na temat tej lektury. A tematyka szczególnie na ten moment mi odpowiada i może pomóc pójśc trochę dalej za niekórymi własnymi przemyśleniami i teoriami, z którymi się zapoznałam. A w każdym razie filozofie, myśli, dusza, ludzie i ich umiejętności wykorzystywania własnych możeliwości są bardzo ciekawe, a tu jest jeszcze, jak widzę, trochę niecodzienny punkt widzenia...Do którego być może byłabym skłonna się nieco przychylić przy całym moim agnostycyźmie...
AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"
Dodano: 2006-11-08 21:14
Miło mi iż wzbudziłem zainteresowanie ową lektórą:) W zbiorach uniwersyteckich raczej jak najbardziej, w sumie to licea niekiedy zachaczają o tę pozycjie na polskim luz filozofii ale kończy sie to wyłącznie na ogólnym zagadnieniu istnienia owej pozycji bez jakichkolwiek zagłębień w treść bądz jej fragmętów.
We must...
Dodano: 2006-11-08 21:16
W takim razie polecam również "Antychrysta" autorstwa również Fryderyk Nietzsche. Tematyką której jest przede wszystkim antychrześcijaństwo.
We must...
Dodano: 2006-11-08 21:31
Jak już mowa o Fryderyku to fajnie przeczytać jeszcze "Poza dobrem i złem" i "Wiedza radosna" - z drugą pozycją warto się zapoznać ze względu na umieszczone tam wiersze Nietzsche'go. Uwielbiam "Moje róże" i "Przysłowie mówi" :D :D
między fiordami a fieldami
Dodano: 2006-11-09 02:43
Nieomierzcham sie zapoznac z ponizszymi lekturami, szczególnie, że dotykają treści, których poprzz lektury jeszcze nie zgłębiałam. Brdzo żałuję, że nie mam więcej czasu na czytanie, a do tego potrzebuję mieć odpowiednie warunki... Ale ponoć dla chcącego nic trudnego, więc jakoś sobie poradzę. 
AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"
Dodano: 2006-11-09 15:50
| Morgana napisał(a): |
| [quote:32a12bc946="Frozen14"]Tako rzecze Zaratustra - Fryderyk Nietzsche to jest książka którą warto przeczytać i wyciągnąc z niej jakieś wnioski dla siebie. Osobiście polecam |
Hmm... I tu wychodza moje brak... A co to jest?[/quote:32a12bc946]
Warto też nadmienić, że to z tego dzieła Hitler zaczerpnął inspirację. Oczywiście nie tylko i nie dośłownie, ale takie znaczenia też można widać w niej znaleść...
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
Dodano: 2006-11-09 15:59
Tym bardziej brzmi interesująco...
Dodano: 2006-11-09 16:10
wiersze Morrisona i ogółem jego teksty.... za to naprawdę warto się wziąć... i zrozumieć
Dodano: 2006-11-09 16:33
| Gwynbleidd napisał(a): |
| [quote:7fcf113b22="Morgana"][quote:7fcf113b22="Frozen14"]Tako rzecze Zaratustra - Fryderyk Nietzsche to jest książka którą warto przeczytać i wyciągnąc z niej jakieś wnioski dla siebie. Osobiście polecam |
Hmm... I tu wychodza moje brak... A co to jest?[/quote:7fcf113b22]
Warto też nadmienić, że to z tego dzieła Hitler zaczerpnął inspirację. Oczywiście nie tylko i nie dośłownie, ale takie znaczenia też można widać w niej znaleść...[/quote:7fcf113b22]
Jeśli sie chce znaleźć jakieś znaczenie to sie znajdzie można by powiedzieć że Hitler równiż stworzył są ideologie na podstawie Królewny Śnieżki i 7 Krasnoludków:) A dokłądnie jeśli sie przeczyta "Zaratustre" to widać ze jedyne co wzioł z owej pozycji to kult jednostki, dożenie do samodoskonalenia oraz pojęcie nadczłowieka ale tylko pojęcie noi w sumie pogarda dla słabych... Wiec mówienie i wiązanie "Zaratustru" jak pierwsze skojarzenie z Adolfem jest wręcz bez sensu...
We must...
Dodano: 2006-11-09 17:04
Widzę, że książka jest inspirująca i skłaniająca do przemyśleń i ciekawe dyskusje mogą się narodzić z rozmów o niej. Pewnie obaj macie rację i Hitler mógł czerpać z tej lektury, ale z pewnością całego swojego swiatopoglądu nie zbudował na tej podstawie.
A za to całkiem inna lektura, która na mnie zrobiła wrażenie i wzruszyła mnie głęoko, to "Córka nastawiacza kościa" Amy Tan.
Dodano: 2006-11-09 18:52
a ja biegnę zaraz dalej studiować teksty Morrisona.... "Opowiem Ci o bólu serca i o tym, jak odszedł Bóg..." <rozpływa się.....>
Dodano: 2006-11-09 18:59
Miłego studiowania tekstów, fajne cytaty mile widziane. 
Dodano: 2006-11-10 13:17
"Pieśń o budzeniu duchów "
Czy wszyscy już są?
Czy wszyscy już są?
Czy wszyscy już są???
Uroczystość właśnie się zaczyna!
PRZEBUDŹ SIĘ
Nie pamiętasz gdzie to było?
Czy skończył się sen?
Zbudź się
Strząśnij z włosów sen
Moja śliczna, cudna moja
Wybierz dzień i wybierz znak dnia
Przez jego boskość
A ujrzysz wówczas
Bezkresną plażę lśniącą w chłodnym świetle klejnotu księżyca
Nagie pary pędzące brzegiem spokojnego morza
Nasz śmiech jest jak cichy płacz szalonych dzieci
Otulonych kocykiem dziecięcego rozumku
Wokół nas muzyka i głosy
Wybierz, nucą Ci, Którzy Odeszli
Czas zatoczył koło
Wybierz wreszcie, zawodzą
W poświacie księżyca
Nad starożytnym jeziorem
Wejdź na powrót do pachnącego słodko lasu
Zanurz się w gorącym śnie
Chodź z nami
Wszystko, co rozbite w pył - tańczy
jedne z moich ulubionych..... :)
Dodano: 2006-11-11 10:37
Ja jestem teraz w trakcie czytania książki pt. Stachu jego kobiety jego dzieci. Autorstwa Krystyny Kolińskiej. Książka opowiada o naszym "Smutnym Szatanie"czyli Przybyszewskim. :wink:
Ale mi kory wywaliło jak znalazłam tą książke na półce rodziców! 8O
Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^
Dodano: 2006-11-11 10:46
Czy mam rozumieć, ze polecasz tą pozycję?
Dodano: 2006-11-11 12:11
Dodano: 2006-11-11 13:12
| Morgana napisał(a): |
| Czy mam rozumieć, ze polecasz tą pozycję? |
Myśle że mogę ją polecić :) mimo że nie jest pisana typowo w sposób narracyjny, to jeśli lubisz Przybyszewskiego, lub chcesz lepiej go poznać.Polecam :)
Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^
Dodano: 2006-11-11 13:35
Lubię. :)
Dodano: 2006-11-11 15:19
Też muszę coś pomęczyć...
Czy to znowu zabrzmiało dwuznacznie? Oo
Dodano: 2006-11-11 18:40
Dodano: 2006-11-12 05:59
OCZYWIŚCIE, ŻE PAMIĘTAM ! ! ! ! !
Dodano: 2006-11-12 09:46
no też prawda, kogo ja się pytam? :wink: potrzebuję jakiejś dobrej pozycji fantasy, podeślijcie coś....proszęęęęęęę :wink:
Dodano: 2006-11-12 13:59
Może coś Gemmela? Trudno mi coś zaproponować, bo nie wiem czego mogłaś jeszcze nie czytać...