Książki. Strona: 5

Dodano: 2006-11-04 14:21

"Alma" niestety nie pamiętam autorki, na pewno polska... taki piękny schiz.....

Dodano: 2006-11-04 21:17

Vincent napisał(a):
Polecam ksiazki Neila Gaimana.
Zwlaszcza 'Amerykanskich Bogow', nieco lzejsze 'Nigdziebadz' i ostatnio wydanych 'Chlopakow Anansiego'

czysty geniusz w druku

"Nigdziebądź" dobrze mi się czytało i muszę Ci przyznać, że naprawdę przyjemnie pisze ten autor. Metro pozostaje w pamięci :D Jak znajdę chwilkę to przeczytam coś innego Gaimana :wink:

między fiordami a fieldami

Dodano: 2006-11-05 10:56

zmęczyłam "Władcę much"..... piekny portret przemiany psychologicznej, zmiany osobowości i.... nie, jakoś mną trzepnęło....przepraszam....

Dodano: 2006-11-05 20:31

Z autorów, numerem jeden jest Sylvia Plath i jej nieśmiertelny "Szklany klosz".
Poza tym, bardzo lubię ksiązki o Japonii.
Zaczytuję się również w Kingu, Piekarze (Mordimer jest po prostu nie do podrobienia). Bardzo chętnie sięgam po książki Haruki Murakamiego.
Jeśli chodzi o gatunki, to wg mnie najciekawsze są biografie, autobiografie, pamiętniki, etc.

Dodano: 2006-11-05 20:41

Ania Shirley... Zaczytywałam się w ksiązkach o niej, kiedy byłam w podstawówce. Bardzo miło ją wspominam. Trzebaby do niej wrócić:)

Dodano: 2006-11-05 20:44

Ogólnie miłośnikiem fantasy nie jestem, ale mąż mi kiedyś polecił bym przeczytała cykl "Czarna Kompania" Glena Cooka; ma ponad 10 tomów. Takie dark fantasy. Moją ulubioną częścią jest "Cień w ukryciu". Naprawdę ma mroczny klimat. Francuskie wydanie tej książki ma świetną okładkę, szkoda, że polskie takie nie jest. Z pewnością stwierdzam, że warto przeczytać pięć pierwszych części.

Dodano: 2006-11-06 02:58

Brzmi ciekawie... Żebym ha tylko znalazła czas... Mroczna saga, ja chem! Buuu...

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Dodano: 2006-11-06 14:02

amy napisał(a):
Zaczytuję się również w Kingu, Piekarze (Mordimer jest po prostu nie do podrobienia)

o tak.... cudowny jest Mordimer... 8) ja już chcę to wsio rzucić i biec czytać, czytać, czytać.... chora jestem... 8O

Dodano: 2006-11-06 18:02

A ja znowu mam do przeczytania lektury, za które mi się nie chce zabrać...

AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"

Dodano: 2006-11-06 18:53

ja też, ale stwoerdziłam, że dość.... naczytałam się w swoim życiu lektur i jadę na freestylu i czytam co chcę :twisted:

Dodano: 2006-11-06 20:04

A ja nie mogę czytać tego co chcę... Ani na to, ani na lektury nie mam teraz czasu. Heh... JAk za dużo, to źle, jak za mało - też niedobrze... Trudno kobiecie dogodzić... Ale jak znajdę chwilkę, to wezmę się za jakieś japońskie powieści...

Dodano: 2006-11-06 20:13

Japońskie...tylko "Ring" Suzuki'ego przychodzi mi do głowy :wink:

Dodano: 2006-11-06 20:26

Ale chodzi o horror? Ja jeszcze nie wiem co... Jak w końcu znajdę trochę wolnego czasu, trzeba będzie poszukać czegoś w bibliotece uniwersyteckiej...

Dodano: 2006-11-06 21:14

Horror, horror :wink: oprócz tego tylko mitologia japońska :) skromnie :wink:

Dodano: 2006-11-06 21:25

No tak... W każdym razie dzięki,

Dodano: 2006-11-07 14:25

ja polecam mitologię fińską pióra Marttiego Haavio... boskie :wink:

Dodano: 2006-11-07 14:36

Narea napisał(a):
ja polecam mitologię fińską pióra Marttiego Haavio... boskie :wink:

tak, obok Kalevali podstawa. Wielkie tomisko :D Problem z tą książką jest taki, że jest niedostępna na rynku; chyba, że wznowili. Ja mam z 1979 roku; pierwsze wydanie zdobyte po wielu trudach :D Wiem, że sporo kosztuje w antykwariatach i bardzo szybko się rozchodzi...

Dodano: 2006-11-07 18:14

Mrrr, takie stare książki, z papierem o specyficznym odcieniu, zapachem starości, czasem jeszcze kurzu i przeszłości... Duży, ciężki tom, który można poczuć w ręku, ostrożnie przewraca się strony, wiedząc ile są warte, czując papier... Czasem jeszcze jest trochę inne pismo, jeyk... To ma samo w sobie swoistą magię. Ja przynajmniej jestem estetką i dla mnie ma znaczenie "oprawa" tekstu, a takie wiekowe tomy mają taki niepowtarzalny klimat...

Dodano: 2006-11-07 18:49

[quote="lili]tak, obok Kalevali podstawa. Wielkie tomisko :D Problem z tą książką jest taki, że jest niedostępna na rynku; chyba, że wznowili. Ja mam z 1979 roku; pierwsze wydanie zdobyte po wielu trudach :D Wiem, że sporo kosztuje w antykwariatach i bardzo szybko się rozchodzi...[/quote]
u mnie w bibliotece jak nic nie ma ,tak to odnalazłam a jak zauważyłam mało pod siebie nie narobiłam.... bosssskie :twisted: :wink:

Dodano: 2006-11-07 19:26

Ha ha, Twoje miasto chyba rzeczywiście jest przyjazne mrokom. :D Nie mówię o ludziach, ale o samej miejscowości z tymi wszystkimi miejscami, biblioteką...

Dodano: 2006-11-08 15:05

no, ale Poe'go to tylko jedną książkę z trzema opowiadaniami mają, a tak to nic! :cry:

Dodano: 2006-11-08 15:44

Tako rzecze Zaratustra - Fryderyk Nietzsche to jest książka którą warto przeczytać i wyciągnąc z niej jakieś wnioski dla siebie. Osobiście polecam

We must...

Dodano: 2006-11-08 16:05

:D a miałam coś jego wytrącić z zaułków biblioteki.... tylko pytanie czy jest to u mnie?

Dodano: 2006-11-08 17:29

Frozen14 napisał(a):
Tako rzecze Zaratustra - Fryderyk Nietzsche to jest książka którą warto przeczytać i wyciągnąc z niej jakieś wnioski dla siebie. Osobiście polecam

Hmm... I tu wychodza moje brak... A co to jest?

Dodano: 2006-11-08 17:39

Tako rzecze Zaratustra jest to książeczka autorstwa Pana Fryderyk Nietzsche.
Opowiada o przeymyśleniach Zaratustry czy boga, nadczłowieka, który uwarza postać "człwowieka" jako marną istote i drodze jaką owy człowiek musi przebyć dążąc do nadczłowieczęństaw czyli istoty wyższej. Neguje przy tym istnienie boga, a wręcz odnosi sie do niego z nienawiścią, duszy....
W każdym razie bardzo interesująca książka szególnie pod względem filozoficznym.

We must...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło