Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Żałoba narodowa. Strona: 5

Wysłany: 2010-04-11 14:49

[quote:2d0c0e1822="Pan"]Jeśli ktoś się nie przejmuje, to nie musi tego rozgłaszać, dyskutować z przejmującymi się i ich prowokować. [/quote:2d0c0e1822]

Owszem, nie musi, ale może.

"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."

Wysłany: 2010-04-11 14:55

[quote:6b5fee96f8="Pan"]Jeśli ktoś się nie przejmuje, to nie musi tego rozgłaszać, dyskutować z przejmującymi się i ich prowokować. [/quote:6b5fee96f8]

I vice versa.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2010-04-11 15:30 Zmieniony: 2010-04-11 15:31

Rozumiem, że takie zachowanie jak w Poznaniu może byc lekkim przegięciem. Natomiast angażowanie się w to prokuratury i jadu bijącego z komentarzy zrozumieć nie mogę.

Wysłany: 2010-04-11 16:30

Osobiście jestem zdruzgotana tym, co się stało. Zamierzałam głosować na L.Kaczyńskiego przy najbliższych wyborach, ale nawet poza moimi poglądami politycznymi,uważam to za okropną tragedię.

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

. Wysłany: 2010-04-11 16:31

Przypomniała mi się sytuacja ze śmiercią Papieża i Michaelem Jacksonem... Taka sama hipokryzja i nagle cały świat pogrążony w żałobie i wszyscy zapomnieli jak to się naśmiewali z niego... Codziennie tysiące ludzi ginie w różny sposób i jakoś nikt tego nie zauważa, a skoro wszyscy jesteśmy równi wobec śmierci dlaczego nie ogłosić żałoby z powodu umierających bezdomnych? Bez sensu...

+Non Omnis Moriar+

Wysłany: 2010-04-11 16:39

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:ad8e5378c8="amorphous"]Rozumiem, że takie zachowanie jak w Poznaniu może byc lekkim przegięciem. Natomiast angażowanie się w to prokuratury i jadu bijącego z komentarzy zrozumieć nie mogę.[/quote:ad8e5378c8]

widziałam tę notkę o Rozbracie - nie przepadam za pseudo-anarchistami z Rozbratu, ale myslę, że więcej jest tu elementu sztucznej prowokacji i rozdmuchania sprawy przez media niż samej prawdy.
Zwłaszcza w obliczu ciągnącego sie wciąż konfliktu na linii Rozbrat-UM Poznania

sorry za off-top :)

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2010-04-11 16:51

sanctaputana (Bicz)
sanctaputana
Jelenia Góra, Wrocław

[quote:6baf34e168="Paskievicz"][quote:6baf34e168="sanctaputana"]Masz ochotę się napić - chlej, kogo to obchodzi? To jest akurat prywatna sprawa każdego z nas, ale generalnie szacunek zmarłym się należy. [/quote:6baf34e168]
Masz ochotę żałować - żałuj, kogo to obchodzi? To jest akurat prywatna sprawa każdego z nas, ale generalnie szacunek imprezowiczom się należy.[/quote:6baf34e168]

To, co zrobiłeś to sofizmat wiejski filozofie. Nie uderzaj w wysokie tony z tym żalem. Mam po prostu odrobinę empatii w sobie, czego Tobie i paru innym osobom tu brak. Niestety, ale jesteście w mniejszości i tym razem wasza alternatywność "za wszelką cenę" nie jest w dobrym tonie. Są zasady, od których się nie odchodzi, bez względu na wiarę bądź jej brak czy poglądy polityczne.

czyń swoją wolę a stanie się prawem

Wysłany: 2010-04-11 17:11

Tak i te zasady stanowi prawo. Nie wprowadzajmy dodaktowych tabu, ktore nie pozwala kazdemu na swobodne wypowiedzenie sie w temacie.

Wysłany: 2010-04-11 17:34

josefine (Anciliae)
josefine
Poznań [SlutGarden]

7 dni to zdecydowanie za dlugo jak na zalobe. Nie dosc, ze zamykaja sklepy itd to ludzie narazeni sa na powazne straty. Nie tylko organizatorzy imprez, czy osoby pracujace w pubach/clubach. Takze taxi, ktorych zarobek jest uzalezniony tylko i wylacznie od ruchu ludzi [zazwyczaj imprezy/rozrywka].. Moim zdaniem kazdy zalobe powinien sam sobie obchodzic jak lubi.

Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas. - Fryderyk Nietzsche

Wysłany: 2010-04-11 17:43

Czytam nie które przytoczone tu zdania i wydaje mi się ,że nie do końca co nie którzy zdają sobie sprawę z powaqi tego co się stało,no cóż widać trzeba jeszcze czegoś bardziej okropnego,by choć w tym temacie zachować cząstkę człowieczeństwa > współczucia i powagi,teksty w stylu > browarka na stacji bezynowej < lub > Żałuje, naprawde żałuje jednej rzeczy - że tym samolotem nie leciał Palikot i Rydzyk < wybaczcie ale tego rodzaju teksty są nie na miejscu naprawdę.

[img:79fdc83ab8]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:79fdc83ab8]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2010-04-11 18:44

Żałoba jest sprawą indywidualną, ale skoro ją ogłoszono (bo przecież wszyscy jesteśmy Polakami i sytuacja dotyczy wszystkich) to uważam, że jako tako należy ją przetrzymać.
Myślę też, że sytuacja jeżeli chodzi o imprezy powinna zostać inaczej rozwiązana, tak aby nikt nie czuł się stratny. Chyba najlepsze wyjście to inny termin bądź urządzenie imprezy, ale nie hucznej. A co do sklepów... no bez przesady aż na takim lodzie ludzi nie powinno się zostawiać.
W moim mieście wszyscy sobie wzięli do serca żałobę i sklepy nieczynne. Jeden dzień przeżyć się da.
A co niektórych "specjalnych" imprez (podany przykład z Poznania) ciężko mi przełknąć owo zdarzenie, ale ludzie są różni i jedni się śmieją a drudzy płaczą.

"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw

. Wysłany: 2010-04-11 19:21 Zmieniony: 2010-04-11 19:32

[quote:91106d910e="MoirreyMalane666"] Codziennie tysiące ludzi ginie w różny sposób i jakoś nikt tego nie zauważa, a skoro wszyscy jesteśmy równi wobec śmierci dlaczego nie ogłosić żałoby z powodu umierających bezdomnych? Bez sensu... [/quote:91106d910e]

Oczywiście, wszyscy jesteśmy równi. Ale taki bezdomny z dworca nie zasłynął z niczego szczególnego, nikt go nie znał. Prezydenta znało wielu, więc wielu rozpacza po jego śmierci. Tak w ogóle to nie pojmuję, jak można coś takiego pisać. Nawet żałoby zmarłemu żałujecie? Tylko dlatego, że płacze po nim więcej ludzi niż płakałoby po was? Aż przykro czytać.
Jeśli kogoś to wszystko nie obeszło - ok. Ale tu nie chodzi już nawet o żałobę (nikt nie zmusza do żalu po w gruncie rzeczy obcych ludziach), a jedynie o odrobinę powagi. W obliczu śmierci warto by na chwilę odsunąć znieczulicę na bok.

Wysłany: 2010-04-11 20:47

Miałem się nie wypowiadać i może robię błąd,że jednak się złamałem. Mam taką łopatologiczną prośbę - proszę zauważyć że oprócz prezydenta RP zginęło 96 osób. Jedni bardzo wybitni,inni mniej ale to jednak 96 osób. Żałoba nie jest po śmierci tylko prezydenta a żałoba po katastrofie samolotu pod Smoleńskiem. A mam duże wrażenie,że i tutaj i w wielu innych miejscach w internecie znacznej większości osób wydaje się że to żałoba tylko po Lechu Kaczyńskim - a tak nie jest. W tym świetle obojętne czy ktoś go kochał czy nienawidził, myślę że pozostałe 96 zmarłych osób jest nadal wystarczającym powodem by jednak poddać się zadumie. A co do sklepów - ja dziś bez problemów kupiłem chleb i wodę.Jakbym chciał kupiłbym też sok,browar, fajki,wódkę. Sklepy są otwarte przynajmniej w Poznaniu. Nie wszystkie- wiele zamknięto w tym duże centra handlowe ale nikogo nie zostawiono na lodzie ja na swoim osiedlu jak i na osiedlu dziewczyny znalazłem czynne sklepy ogólnospożywczo-monopolowe gdzie da się kupić wszystko. Dlatego wszelkie lamenty o dostawaniu w dupę i jakimś robieniu problemów są dla mnie śmieszne bo nikt sklepów siłą nie zamknął - są otwarte. Inna rzecz,że niektórzy sklepikarze zdecydowali się zamknąć je i poddać żałobie - ale to był ICH wybór, oni żałobę wybrali - mając wolny wybór nikt im jak widać nie kazał siłą skoro niektóre sklepy działają.

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Wysłany: 2010-04-11 20:48

Po tej tragedi czuje wielki bol i zal .I leca mi lzy samoczynnie , bo czuje sie prawdziwym Polakiem i sie tego nie wstydze ,bo zginelo tak duzo waznych Polakow ,a w tym Prezydent mojej ukochanej Ojczyzny. To jest tragedia jaka nigdy nasz narod od zakonczenia II WOJNY SWIATOWEJ nie doznal. A las Katynski to dla POLAKOW miejsce przeklete.

Chwytac chwile ?

Wysłany: 2010-04-11 21:30

[quote:09df974acd="Razorblade-Kiss"]ale nawet poza moimi poglądami politycznymi,uważam to za okropną tragedię.[/quote:09df974acd] Tak zgadza się :) to prawda że codziennie na drogach też ginie wiele osób ale to jeszcze nie powód żeby uznawać tą żałobę nieuzasadnioną... gdyby rozbił się polski samolot z cywilami też ogłoszono by żałobę...

Ktoś pisał że przeszkadzają mu msze no cóż... większość u nas w kraju niby wierząca (ale polemizowałbym z tym) większość płacących abonament i podatki należy do kk... kto nie chce nie musi oglądać... po za tym telewizja publiczna transmituje też czasem msze innych wyznań na przykład nabożeństwa z Grabarki (TV Polonia) bo mamy też pół miliona prawosławnych...

[quote:09df974acd="sanctaputana"] tym razem wasza alternatywność "za wszelką cenę" nie jest w dobrym tonie. Są zasady, od których się nie odchodzi, bez względu na wiarę bądź jej brak czy poglądy polityczne.[/quote:09df974acd] A z tym również się zgodzę :) wszechogarniająca co niektórych chęć buntowania się przeciw wszystkiemu jest co najmniej dziwna. Jeśli chcemy być buntownikiem to buntujmy się mądrze w imię jakiś szlachetnych społecznie użytecznych a nie czystego pozerstwa.

Nikt nikogo nie zmusza żeby się umartwiał z tego powodu. Nikt nie każe nikomu nie każe płakać... Buntownicy zastanówcie się czy to przeciw czemu się buntujecie (rzekome zmuszanie was do żałoby po prezydencie) rzeczywiście istnieje. Żałoba narodowa ma charakter czysto urzędowy opuszczone flagi i mniej programów rozrywkowych w TV jak wojewódzkiego albo taniec z gwiazdami pokażą z tygodniowym opóźnieniem nic nikomu się nie stanie... Antyklerykałowie żałobę narodową ogłasza tylko prezydent (lub pełniący obowiązki) a nie prymas :P ten drugi nie ma takich uprawnień w końcu nie jest urzędnikiem państwowym.

Parę osób z tych co zginęły ceniłem jak np. Annę Walentynowicz. Co do pewnych ministrów wolałbym żeby nigdy nie piastowali swych urzędów... mimo wszystko to byli jednak ludzie.
Byłem wczoraj specjalnie na mszy z tej okazji. Nie wstydzę się tego, ale nie mam też najmniejszej pretensji jeśli ktoś w tym czasie pił piwo z kolegami. Każdy jest wolny :) Ale wyzywanie kogoś, lub buntowanie się przeciwko komuś kto chce ją obchodzić i wywiesza flagę (sam tego nie zrobiłem) tylko z tego powodu że ktoś ma inne poglądy od naszych i samemu się jej nie obchodzi to nie jest postawa godna wolnościowca. Czyż nie takie jest przesłanie muzyki rockowej? A czy Metal to nie braterstwo?

Zamknięte sklepy w Niedziele? jeden dzień można przeżyć... szczególnie że nie wszystkie były zamknięte a narzekają poznaniacy mieszkam w mniejszym mieście na dość nieprzyjemnej dzielnicy ale bułkę dało się kupić co najwyżej należało zrobić parę kroków dalej... W PRLu kiedy za chodzenie do kościoła można było stracić posadę kierownika, dyrektora lub brygadzisty w niedzielę było wszystko pozamykane bo Panu robotnikowi 1 dzień wolny w tygodniu się należy. Wolna niedziela nie jest pomysłem dewotów bo IV wydział SB oficjalnie zwalczał "antypaństwową" działalność kościoła a w niedziele było wolne. A tu raz na jakiś czas we współczesnej Polsce zamknęli jednorazowo kilka sklepów i zrobił się problem W Niemczech gdzie bezwyznaniowych (34%) jest więcej niż katolików (30%) w niedzielę też sklepy zamykają

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Wysłany: 2010-04-11 21:41

Czytajac wiekszosc wypowiedzi zastanawiam sie, dlaczego nie widzicie ludzi. Politycy, wladza. Nikt nie pisze ludzie. Gdzie empatia? Wspolczucie? Zal? Dziwne, tragiczne postrzeganie rzeczywistosci - Ja i monopolowy, Ja i impreza. Zbraklo ja i zycie.

Non Serviam

Wysłany: 2010-04-11 21:46 Zmieniony: 2010-04-11 21:49

Dragoria > zbraklo ja i zycie < dokładnie co z wami ludzie...? czy przez parę dni ,nie możecie powstrzymać się od alkoholu imprez i koncertów..? i.t.p

[img:c85a13ff49]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:c85a13ff49]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2010-04-11 22:06

josefine (Anciliae)
josefine
Poznań [SlutGarden]

No ale nie kazdy jest empatyczny. Skoro nie jestem na codzien empatyczna dlaczego mam byc teraz? Gdyby zmarl ktos do kogo zywie jakies uczucia na bank bylabym smutna itd. A teraz ok, zmarli ludzie, ale dlaczego ja mam z tego powodu ograniczac sama siebie? a z drugiej strony nigdy tez nie bylam patriotka, sadze, ze smierc Krolowej Anglii bardziej mna wstrzasnie.

Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas. - Fryderyk Nietzsche

Wysłany: 2010-04-11 22:09 Zmieniony: 2010-04-11 22:11

Empatia jest jedna z cech osobnikow myslacych - podobno :)
Nikt nie mowi o ograniczeniach. patriotyzm - o tym tez nie mowie, bo nie uwazam sie za patriotke. Tu chodzi glownie o wspolczynnik ludzki. Chcecie pijcie, bawcie sie, ale przydalaby sie chwila zastanowienia. Mimo wszystko.

Non Serviam

Wysłany: 2010-04-11 22:14 Zmieniony: 2010-04-11 22:19

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM O...

[quote:2c3c47398e="josefine"]No ale nie kazdy jest empatyczny. Skoro nie jestem na codzien empatyczna dlaczego mam byc teraz?[/quote:2c3c47398e]
Brak odczuwania empatii jest cecha charakteryzujaca osobowosc psychopatyczna...
...wiec dziwie Ci sie, ze oswiadczasz to tak publicznie i z duma

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło