Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Kosciół w Polsce. Strona: 26

Wysłany: 2013-02-11 11:14 Zmieniony: 2013-02-11 11:22

Zacytujmy Ojców Kościoła:
[quote:dd930e639b]Święty Tomasz z Akwinu był z kolei zwolennikiem teorii „trzech dusz” głoszącej, że embrion ludzki podczas rozwoju płodowego nabywa najpierw duszę wegetatywną (czyli roślinną), następnie sensytywną (czyli zwierzęcą), a na samym końcu duchową (ludzką). Nie miał wątpliwości, że aborcja dziecka w każdym stadium rozwoju było ogromnym grzechem. Jednak przypadków dwóch pierwszych faz nie kwalifkował do miana zabójstwa, czyniąc rozróżnienie w powadze winy[/quote:dd930e639b]

Wg niego płód uzyskiwał duszę między 40, a 80 dniem po zapłodnieniu. To co? Poprawiamy po świętych?

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2013-02-11 11:46

saurus (Anciliae)
saurus
Stare Bojanowo//Leszno//Poznań

Jacy świeci?
Zwykli ludzie widzący więcej od innych.
Pamiętajmy o tym że nauka w dawnych
okresach nie była Ogolnie dostępna.
Zawsze ludzie czerpali natchnienie
od filozofów bo sami byli glupi że tak
się nie ładnie wyraże.
Świętych na ogół stawia się.ludzi
którzy byli dobrzy lub byli meczennikami.
Z całym szacunkiem ale ludzie w świątyniach
modlą się do takiego filozofa na
machinę smierci.
Rzymianie tak okazywali krzyżują.
Zresztą za czasów rzymian krzyż na którym
wiesza ludzi był to zwyczajny pal.
To tak jak by dziś modlić się do
osoby która więcej wie od nas i ginie
na krześle elektrycznym.
No.i za 200 lat ludzie będą modły
sprawiać do klienta na krześle elektrycznym.
Po za tym z kąd klijent może wiedziec
w którym stadium istotą ma umysł i jest
świadoma.
Tym bardziej.w tamtym okresie?
Czyste gdybanie co by było gdyby.

Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

Wysłany: 2013-02-11 11:53

Chodziło mi o to, że katoliccy moralizatorzy zaprzeczają teraz poglądom założycieli ich kościoła. A ponoć z prawdą objawioną nie powinni dyskutować :)

Wysłany: 2013-02-11 12:03

saurus (Anciliae)
saurus
Stare Bojanowo//Leszno//Poznań

I jesteśmy świadkami jak bardzo się katolik
różni od katolika oni sami się pogubili
w tym wszystkim w sumie się nie dziwię.
W tym naprawdę się można pogubić.
Zobacz chrześcijaństwo od kilku ładnych
lat wzięto pod lupę.
Biblię
Postacie biblijne
Wydarzenia
Itp,itd...
Żadną religię nie przeswietlano aż tak bardzo
jak chrześcijaństwo.
Co jest dziwne wychodzą ciekawe fakty.

Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

Wysłany: 2013-02-11 12:06

Co ciekawe pierwotnie chrześcijanie nie zwalczali np. walk gladiatorów. Po prostu nie uczestniczyli w tych rozrywkach Rzymian. Dopiero później zaczęli narzucać innym swoje poglądy.

Wysłany: 2013-02-11 12:48

Benedykt XVI zdecydował się abdykować - będzie sprawować władzę wyłącznie do 28 lutego do godz. 20:00.

Nie marudź, bo cyckiem walnę.

Wysłany: 2013-02-11 12:52

Mnie bardziej zainteresowało:
[quote:abf7853324]Przewodniczący Papieskiej Rady Rodziny arcybiskup Vincenzo Paglia wprowadził ostatnio sporo zamieszania. Na swojej konferencji prasowej oświadczył, że kraje powinny zalegalizować u siebie związki partnerskie dla wszystkich. Według niego, wszyscy ludzie - w tym homoseksualiści - mają taką samą godność i jako "dzieci Boże" zasługują na miłość. [/quote:abf7853324]
No to Terlikowski teraz chyba przejdzie na islam :)

Wysłany: 2013-02-11 13:26

[quote:abd161d6c9="Devon"]Benedykt XVI zdecydował się abdykować - będzie sprawować władzę wyłącznie do 28 lutego do godz. 20:00. [/quote:abd161d6c9]

Cytując Benedykta XVI, który twierdzi,że "opadł już z sil ciała i ducha" zastanawiam się czy to stan faktyczny,czy znowu jakaś przykrywka Watykanu i jego "niezliczonych tajemnic"

"Zawsze na siebie zdani, swoje szczęście tworzymy sami"

Wysłany: 2013-02-11 13:43

[quote:77ed670c06="saurus"]Katolik i obrona życia?
Historia pokazała że katolik to nieźle scierw....
Wojny religijne bywały gorsze w imię krucyfiksu.
Niż całą II woj świat.
Więc jeżeli w zmysłach ma to ratować życie to nieźle.
Do dziś ta parodia trwa z ochroną życia.

[/quote:77ed670c06]m

Taa, jak czytam takie posty, mimo mojej tolerancji zrobiłbymo inkwizycje niektóym dębojebcom :d założyciele Kościoła (którzy notabene się od siebie mogli różnić jak cytowanie przez was św. Tomasz z czy św. Augustyn) a wiaro to drugie, Co do życia, całkiem niedawno na konferencji w Poznaniu prof. Marek Świtoński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, wiceprezes poznańskiego oddziału PAN mówił : 'Kiedy mówimy o początku życia, nie ma wątpliwości, że życie zaczyna się wtedy, kiedy komórka jajowa zostaje zapłodniona. Ta zapłodniona komórka ma potencjał rozwoju w cały organizm, także ludzki" i trzeba być kompletnym ignorantem lub miec sprany móżg lewacką ideologią, żeby twierdzić inaczej, ja za chwilę sobię wyjdę z teorią, że życie zaczyna się po 2 roku, kiedy dziecko zaczyna mówić lub po 2,3 kiedy zaczyna chodzić. Srasz się tą inkwizycją notabnene zmitologizowanymi) i krucjatami, napisz jakieś katolickie mordy na skale światową w zeszłym wieku, Odrobina islamizacji niektórym by się przydała, araby przerobiliby wam dupy na dęby, a z kobiet zrobili dziwki zaczelibyście inaczej patrzeć na tą złą ideologie chrześcijańską. Ewentualnie zaprasza do słowiańskiej dębojbskiej rusi to zobaczysz tolerancje :) W dupach się przewraca od tej wolności. Nie dziwne, że Tusk z Palifiutkiem mają temate zastępcze, jak widze, że mase ludzi największy problem i źródło wszelkiego zła widzi w kościele (można sobie posłuchać wypowieć Palifiutka w Suwałkach). i na koniec, kim ty jesteś, żeby mówić w czyjej mam obronei stawać a w czyjej nie ? :)
pozdrawiam bez napinki :)

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-11 13:54

To chroń sobie swoje komórki, a od moich się ...

Wysłany: 2013-02-11 14:13

[quote:36a49b6f35="CrommCruaich"]To chroń sobie swoje komórki, a od moich się ...[/quote:36a49b6f35]

Jakby te komórki należałą do Ciebie to wara mi od nich, sam decyduj, ale jeśli te komóki będą należeć do nowego życia, które samo jeszcze się nie potrafi obronić to przykro mi, ale tutaj mogę się wtrącić... jak już cytowaliście te mądrości o wolnośći - wasza wolność kończy się kiedy chcecie odebrać ja innym (czyt. wolność do życia)

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-11 14:20

Zrozum, że komórka jajowa nawet zapłodniona to cześć ciała matki niezdolna do samodzielnego życia. Idź zapytaj swojego lekarza.

Wysłany: 2013-02-11 14:31

[quote:4d854f4201="CrommCruaich"]Zrozum, że komórka jajowa nawet zapłodniona to cześć ciała matki niezdolna do samodzielnego życia. Idź zapytaj swojego lekarza.[/quote:4d854f4201]

Dlatego ja chce jej dać szansę, żeby zaczeła samodzielnie funkcjonować, po urodzeniu przez kilka lat dziecko też nie jest w stanie "żyć-funkcjonować" bez matki, czy jakiegokolwiek opiekuna, to znaczy, że mamy prawo decydować o jego życiu ? nikt Ci nie karze wychowywać na siłe, oddaj ludzią, którzy chcą dać szansę tej komórce-dziecku-nastolatkowi -itd

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-11 14:32

No i ok. Tu się zgodzę. Ale jak ktoś na siłę wmawia, że trzeba chronić uszkodzony płód, to mnie krew zalewa. Wiesz, czym się kończy w tym kraju urodzenie takiego dziecka?

Wysłany: 2013-02-11 14:38

[quote:f73bf733c3="CrommCruaich"]No i ok. Tu się zgodzę. Ale jak ktoś na siłę wmawia, że trzeba chronić uszkodzony płód, to mnie krew zalewa. Wiesz, czym się kończy w tym kraju urodzenie takiego dziecka?[/quote:f73bf733c3]

Mówisz o eugenice ?

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-11 16:11

Nie, po prostu o nieskazywaniu ludzi na życie w nędzy tylko dlatego, żeby na siłę donosić uszkodzony płód.

Wysłany: 2013-02-11 18:19

[quote:ea3213ea8d="CrommCruaich"]Nie, po prostu o nieskazywaniu ludzi na życie w nędzy tylko dlatego, żeby na siłę donosić uszkodzony płód.[/quote:ea3213ea8d]

Wracamy do punktu wyjścia, był już jeden "humanista", który w ramach pomocy społecznej chciał dawać szanśe do życia tylko nadludziom. No tak ale neo-faszo-naziste poznaje się po tym jak podnosi ręke do góry i jaką koszule ubierze.

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-11 18:21

Pogadamy jak Twoja partnerka będzie musiała zgodnie z przepisami donosić ciąże z uszkodzonym płodem.

Wysłany: 2013-02-11 18:22

Ewentualnie cofnijmy się do dużo starszych "sprawdzonych" metod. Dojdziemy do konensusu, damy szansę do komórce do momentu urodzenia, jeśli po narodzinach stwierdzimy, że nie nadaję do społeczeństwa, nie będzie żadnego pożytku bedziemy zrzucać ze skał :)

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-11 18:25

[quote:8243c8f002="CrommCruaich"]Pogadamy jak Twoja partnerka będzie musiała zgodnie z przepisami donosić ciąże z uszkodzonym płodem.[/quote:8243c8f002]

albo pogadamy jak Twoja partnerka będzie chciał usunąc zdrowe dziecko z powodu kariery czy pogarszającej się sylwetki, ciekawy jestem czy wyskoczysz do niej "tak kochanie, to Twoje ciało, rób co chcesz"...

Coco jambo i do przodu

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło