Dodano: 2010-04-13 14:12
chodzilo mi o aspekt polityczny w tym wypadku.
enjoy the violence
Dodano: 2010-04-13 19:08 Zmieniono: 2010-04-13 19:12
Violator życie jest zbyt krótkie, by czas się skończył dla kogokolwiek nie zależnie od wieku...

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Manipulacja Dodano: 2010-04-13 19:48
| Pan napisał(a): |
| ...Oceny polityków zbyt często są wynikiem medialnej manipulacji, dlatego zachowałbym umiar w takich ocenach, zwłaszcza, gdy za nimi argumentacja poważna nie idzie... |
Święta racja! Manipulacja szerzy się wszędzie- np. w formie kasowania postów wyskakujących z szeregu. Zdecydowanie zachowujmy umiar w ocenie.
Do not quote - think for yourself
Dodano: 2010-04-13 21:48
Violator życie jest zbyt krótkie, by czas się skończył dla kogokolwiek nie zależnie od wieku...a co do aspektu politycznego i w tym względzie wiek nie ma tu nic do rzeczy nawet w polityce :)

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2010-04-14 01:06 Zmieniono: 2010-04-14 01:07
Powiedzmy nie:
http://www.facebook.com/#!/nie.na.wawelu?ref=mf
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2010-04-14 01:39
dla mnie to juz przesada! dajcie spokoj! to ze umarl - stalo sie, byl prezydentem - demokracja, chca nazwac jego nazwiskiem stadion OMG!! ale ze ma byc pochowany na Wawelu?? to juz jakas paranoja!!! czy ludzi poj*balo??? to juz przesada ;/ staje sie anty!
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas. - Fryderyk Nietzsche
Dodano: 2010-04-14 03:53 Zmieniono: 2010-04-14 10:19
Przegięcie... co takiego kaczor zrobił żeby zasłużyć na Wawel?
Z tej tragedii zrobiono szopkę, narzędzie polityczne. Nikt sie temu nie sprzeciwi bo to by było polityczne samobójstwo...
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Dodano: 2010-04-14 06:19
| A co komu ten Wawel przeszkadza? :) |
np. Mnie
Z wielkim szacunkiem nie zasłużył na Wawel. Pytam sie czym na to zasłużył? W czym jest równy np. Piłsuckiemu?
Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL
Dodano: 2010-04-14 07:59 Zmieniono: 2010-04-14 08:01
wawel zrobi sobie antyreklamę
a tak już jeśli jesteśmy przy pochówku to gdzie spoczną 'zwłoki' TU-154?? może wsadźmy go na spodek w katowicach? 
Wawel Dodano: 2010-04-14 09:58
| amorphous napisał(a): |
| Powiedzmy nie:
http://www.facebook.com/#!/nie.na.wawelu?ref=mf |
Czy użytkownicy tego portalu to dla Ciebie stado, które można popędzić w nakazanym kierunku?
Prof. Staniszkis na ten temat:
http://www.tvn24.pl/-1,1652102,0,1,wawel-to-dobra-decyzja,wiadomosc.html
Dodano: 2010-04-14 10:02
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA
| Powiedzmy nie:
http://www.facebook.com/#!/nie.na.wawelu?ref=mf |
primo: offtop !
secundo: agitacja !
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dodano: 2010-04-14 10:21 Zmieniono: 2010-04-14 10:26
Trudno dorównać Józefowi Piłsudskiemu, porównywać z marszałkiem można tylko Jana Pawła II.
Ale na Wawelu leżą, jeżeli nie mniejsi to na pewno równi prezydentowi Kaczyńskiemu. (I nie będę tego tematu tu rozwijał)
Poza tym to urzędujący prezydent Rzeczpospolitej, gdzie niby mamy pochować jego i jego małżonkę - pod płotem?
Ludzie ja Was proszę. :)
Dodano: 2010-04-14 10:46
Mam nadzieje, ze Jaruzelski tez spocznie na wawelu za jego wizje o wielkiej Polsce.
Dodano: 2010-04-14 10:51
| Gotthorm napisał(a): |
| Poza tym to urzędujący prezydent Rzeczpospolitej, gdzie niby mamy pochować jego i jego małżonkę - pod płotem?
Ludzie ja Was proszę. :) |
Ignacy Mościcki oraz Gabriel Narutowicz są pochowani w Archikatedrze św. Jana Chrzciciela. Żaden prezydent nie spoczywa na Wawelu.
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Zbliżam się ku nieśmiertelności.
Dodano: 2010-04-14 11:07
| Mam nadzieje, ze Jaruzelski tez spocznie na wawelu za jego wizje o wielkiej Polsce. |
Jak Jaruzelski spocznie na Wawelu to się chyba powieszę. :)
| Kirie napisał(a): |
|
Ignacy Mościcki oraz Gabriel Narutowicz są pochowani w Archikatedrze św. Jana Chrzciciela. Żaden prezydent nie spoczywa na Wawelu. |
Przecież nie oznacza to że żaden prezydent nie może spoczywać na Wawelu.
Spoczywa tam tymczasem król Michał Korybut Wiśniowiecki, król słaby i nieudolny, który niczym się Polsce nie przysłużył.
Co też nie oznacza że będziemy robić rewizję w kryptach, i decydować o tym kto zasługuje a kto nie. :)
Pogrzeb marszałka Józefa Piłsudskiego na Wawelu też wzbudził ogromne kontrowersję.
Więc u nas nic nowego. :)
Wizje Dodano: 2010-04-14 11:16
| Mam nadzieje, ze Jaruzelski tez spocznie na wawelu za jego wizje o wielkiej Polsce. |
Rzeczywiście, chyba cierpienie przesłania Ci świat. Gdyby się te wizje spełniły, nie miałbyś szansy o tym napisać na tym, ani innym portalu.
Dodano: 2010-04-14 11:17
|
Na złość sympatykom przeciwnej opcji politycznej życzyć ich zmarłemu prezydentowi towarzystwa Jaruzelskiego po śmierci. Mam nieodparte wrażenie, że cierpisz. :) |
No to może chociaż Wałęsa?
Dodano: 2010-04-14 11:36
| [quote:4192d40fc3="Kirie"]
Ignacy Mościcki oraz Gabriel Narutowicz są pochowani w Archikatedrze św. Jana Chrzciciela. Żaden prezydent nie spoczywa na Wawelu. |
Przecież nie oznacza to że żaden prezydent nie może spoczywać na Wawelu.
Spoczywa tam tymczasem król Michał Korybut Wiśniowiecki, król słaby i nieudolny, który niczym się Polsce nie przysłużył.
Co też nie oznacza że będziemy robić rewizję w kryptach, i decydować o tym kto zasługuje a kto nie. :)
Pogrzeb marszałka Józefa Piłsudskiego na Wawelu też wzbudził ogromne kontrowersję.
Więc u nas nic nowego. :)
[/quote:4192d40fc3]
Ależ ja nie twierdzę, że żaden prezydent nie może :) W całej tej dyskusji "za" i "przeciw" pochówkowi na Wawelu brakuje mi po prostu rozsądnych argumentów "za" (zwłaszcza, że poza śp. Prezydentem ma tam spoczywać także jego śp. Małżonka). Wydaje mi się, że patriotym, sprawowana funkcja oraz tragiczna śmierć to jednak trochę za mało. Ponadto Wawel to miejsce istotne dla całego narodu a nie własność prywatna kardynała Dziwisza - a ja osobiście odniosłam wrażenie, że potraktował to miejsce jako swoją własność.
Skoro decyzja o pochówku na Wawelu okazała się tak kontrowersyjna i jak widać - dzieląca Polaków, moim zdaniem należałoby albo ją zmienić albo wypracować kompromis (vide propozycja prof. Staniszkis). Niestety pogrzeb głowy państwa przez wgląd na sprawowany urząd nie jest jedynie sprawą rodziny zmarłego.
I protestuję przeciwko rozliczaniu mnie z mojego patriotyzmu podając jako argument to, że jestem na nie jeśli chodzi o Wawel (to odnośnie wypowiedzi pana Dudy w wywiadzie dla rmf.fm, moim zdaniem skandalicznej).
To chyba tyle odnośnie moich odczuć na chwilę obecną. Zastanawiam się w tym wszystkim czego chciałby śp. Kaczyński, szkoda że nie ma możliwości spytać go o zdanie.
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Zbliżam się ku nieśmiertelności.
Dodano: 2010-04-14 11:56 Zmieniono: 2010-04-14 12:24
|
Poza tym to urzędujący prezydent Rzeczpospolitej, gdzie niby mamy pochować jego i jego małżonkę - pod płotem? |
A o Powązkach Ty slyszal ?
* Żałobe przedłużono do Niedzieli. Aż dziw, że się krzykacze pozamykali. A może to tylko cisza przed burzą .
Dodano: 2010-04-14 12:29 Zmieniono: 2010-04-14 12:29
| Envy napisał(a): |
| [quote:52f4d0547c="Gotthorm"]
Poza tym to urzędujący prezydent Rzeczpospolitej, gdzie niby mamy pochować jego i jego małżonkę - pod płotem? |
A o Powązkach Ty slyszal ?[/quote:52f4d0547c]
Taaak. A za chwilę usłyszymy że Powązki też komuś nie pasują. Bo Polak ma to do siebie że musi się z kimś nie zgadzać. :)
Żeby była jasność ja nie jestem ani za, ani przeciw, skoro jednak zdecydowano się na Wawel, to w porządku.
Nie mam pojęcia gdzie chcieliby spocząć śp. państwo Kaczyńscy. Ale wiem że Józefowi Piłsudskiemu wcale na Wawelu nie zależało. Dlatego prosił żeby chociaż jego serce pochowano w Wilnie, na Rossie, tam gdzie jego matka i jego żołnierze, co Wilno mu do stóp rzucili.
Myślę też, że trumny prezydenckiej pary, będą tam na Wawelu smutno wyglądać, wśród królów i wodzów.
I może lepiej by było wybrać inne miejsce, ale skoro podjęto taką decyzję, to uszanujmy to a nie podnośmy wrzawy.
Założę się że wielu z krzyczących - NIE ! w życiu nie była Wawelu ( np.jeden z moich znajomych).
Ale trzeba krzyczeć, bo w końcu to nasza narodowa tradycja. :)
Dodano: 2010-04-14 15:22
| [
Taaak. A za chwilę usłyszymy że Powązki też komuś nie pasują. Bo Polak ma to do siebie że musi się z kimś nie zgadzać. :) |
Z tego co się orientuje to zdecydowana większość jest za Powązkami. No ale w sumie wyborcy mają g*wno do gadania w tym kraju :). Ciekawe ile miała do gadania rodzina państwa Kaczyńskich?
Dodano: 2010-04-14 15:23
| Kirie napisał(a): |
| [quote:bab6b6dd1e="Gotthorm"]Poza tym to urzędujący prezydent Rzeczpospolitej, gdzie niby mamy pochować jego i jego małżonkę - pod płotem?
Ludzie ja Was proszę. :) |
Ignacy Mościcki oraz Gabriel Narutowicz są pochowani w Archikatedrze św. Jana Chrzciciela. Żaden prezydent nie spoczywa na Wawelu.[/quote:bab6b6dd1e]
I teraz sie zacznie zamieszanie nagle wszystkie prezydenty bydom chcieli na Wawelu leżeć.
Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL
Dodano: 2010-04-14 15:35
| [quote:bf50a58171="Pan"]
Na złość sympatykom przeciwnej opcji politycznej życzyć ich zmarłemu prezydentowi towarzystwa Jaruzelskiego po śmierci. Mam nieodparte wrażenie, że cierpisz. :) |
No to może chociaż Wałęsa? [/quote:bf50a58171]
Jeżeli dobrze cię rozumiem, Amorphous, także w kontekście twojego poprzedniego posta, to zdajesz sie mówic że pochowanie Kaczyńskiego na Wawelu stworzy precedens. I, korzystając z niego co bardziej znaczna persona będzie chciała być, lub jej zwolennicy będą naciskali na to by zwłoki kolejnego prezydenta/premiera/burmistrza/wójta w uznaniu Zasług Dla Polski (duża litera zamierzona) chowano w takim właśnie, symbolicznym miejscu. I masz rację - pochówek Kaczyńskiego właśnie tam stworzy ów precedens. Ponieważ Zasługi nie mają ustawowej normy, mozna dowolnie się domagać by za jakiś czyn grzebać delikwenta obok królów :)Aktualni klakierzy tym właśnie precedensem mogą otworzyć puszkę Pandory, za parę lat trzeba będzie do zamku dobudowac nowe skrzydło...cmentarne :)
www.altergothic.pl
Dodano: 2010-04-14 16:06
Natknęłam się dzisiaj na pewien [wywiad] (moim zdaniem zaskakująco ciekawy i mądry, zważywszy na zalew patetycznych, przeegzaltowanych wypowiedzi pokroju tej [Dudy], o której wspominała już wyżej Kirie). Co sądzicie o wyrażonych w nim opiniach Eichelbergera?
"Mit Worten läßt sich trefflich streiten."
Dodano: 2010-04-14 16:58
Zawsze bylem przekonany ze katedrze na Wawelu chowa sie tylko postacie wybitne zasłużone, a przynajmniej powinno. śp. państwo Kaczyńscy raczej pod to określenie nie podchodzą.
Rozumiem ze byli patriotami, pracowali dla dobra ojczyzny, ale to troche za mało żeby od razu na Wawelu.
W historii Polski było wielu ludzi którzy poświecili wiele lat życia dla kraju i jakoś
nikt ich nie chce chować na wawelu.