Dodano: 2010-04-03 10:31
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA
| Pan napisał(a): |
| A na czym powinien polegać nieprymitywny akt niezemsty, to znaczy, jaka kara będzie "cywilizowana" i "nowoczesna", przy tym pozostanie karą, ale na pewno nie będzie zemstą? :) |
Zadales jak zwykle dosc trudne pytanie, bo w zasadzie kazda kara jest na swoj sposob forma zemsty...
Jednakze zabijanie w imieniu prawa jest sprzeczne z wartosciami chrzescijanskimi i nie do zaakceptowania...
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dodano: 2010-04-03 11:08
oczywiście są + i - kary śmierci. Jeśli ktoś mnie źle zrozumiał to prostuję nie wsadziłabym wszystkich morderców do jednego wora i na karę śmierci. Przecież zbrodnia zbrodni nie jest równa. Mam na myśli, że było by to dobre rozwiązanie w przypadku najcięższych, najbardziej okrutnych zbrodni. Przy takich których winowajca nie ma już raczej szans na poprawę. Prawda jest taka, że zawsze będą osoby za i przeciw. A jeśli pijesz do mnie to nie mam 13 lat 
Dodano: 2010-04-03 11:08
Przeraza mnie podejscie mlodego pokolenia do dyskutowanego tu zagadnienia...przeraza mnie swiat bez wartosci...
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dodano: 2010-04-03 11:24
| Gothic_sun napisał(a): |
| Przeraza mnie podejscie mlodego pokolenia do dyskutowanego tu zagadnienia...przeraza mnie swiat bez wartosci...
|
Jeśli sugerujesz, że nie mam wartości to muszę Cię zmartwić ale je posiadam :)
a co do kary śmierci to tak jak już wspomniałam to zawsze znajdą się osoby za i przeciw. I młode pokolenie nie ma tu nic do rzeczy.
Dodano: 2010-04-03 11:36 Zmieniono: 2010-04-03 11:38
| Elfka napisał(a): |
| [quote:5c0a8eec5a="Gothic_sun"]Przeraza mnie podejscie mlodego pokolenia do dyskutowanego tu zagadnienia...przeraza mnie swiat bez wartosci...
|
Jeśli sugerujesz, że nie mam wartości to muszę Cię zmartwić ale je posiadam :)
[/quote:5c0a8eec5a]
W sumie masz racje...Twoja wypowiedz swiadczy o tym i reprezentuje antychrzescijanskie wartosci... :D I takie wlasnie "wartosci" przerazaja mnie...
Dodano: 2010-04-03 12:29
14 lat też nie mam i fajki mogę sobie kupić, ale nie chcę
Masz po dużej części rację, śmierć to śmierć. Ale czy uważał byś tak samo gdyby ktoś brutalnie zgwałcił i zamordował Twoją córkę i twierdził by że nie żałuje tego co zrobił, bo sama sobie na to zasłużyła? Oczywiście nie życzę tego ani Tobie ani nikomu, ale czy nadal bronił byś go?
Dodano: 2010-04-03 12:49
No cóż, według mnie kara śmierci jest ZBRODNIĄ dokonywaną w całym majestacie prawa. Jeżeli potępiamy zabójcę za to że zabił, skąd w niektórych ludziach chęć odpłacenia mu tym samym. Przecież w następnej kolejności każdy zwolennik kary śmierci powinien gardzić samym sobą.
Bardzo łatwo wyobrazić sobie sytuację w której dochodzi do zabójstwa, sprawca ucieka z miejsca zbrodni, a my znajdziemy się w nieodpowiednim miejscu i w nieodpowiednim czasie. W trakcie procesu okaże się że okoliczności, poszlaki, świadkowie którzy coś tam widzieli (bo przecież zawsze ktoś taki się znajdzie), wszystko to świadczy przeciw nam - i co wtedy?
Sąd wydaje wyrok, kara śmierci, w oczach społeczeństwa jesteśmy (godnym najwyższego potępienia) zbrodniarzem. I przyjdą do celi bladym świtem...
Czy zwolennicy kary śmierci próbowali się kiedyś postawić w takiej hipotetycznej sytuacji?
. Dodano: 2010-04-03 17:23
| shagi666 napisał(a): |
| Ja też jestem za karą śmierci , jednak nie w przypadku zabójstw ( wtedy do obozu pracy ) , a w przypadku gwałtów ( to jest bardziej bolesny incydent niż śmierć ) Jako metodę kary wybrałbym śmierć przez powieszenie w miejscu publicznym...:) |
Tak, obozy pracy byłyby rozwiązaniem. I znowu wracamy do posądzeń o faszyzm i podobne brednie
Łatwo pisać o rzeczach, o których nie ma się pojęcia, bo nie dotyczą bezpośrednio. A gdy ktoś już ma pojęcie, lub podaje przykłady, zarzuca mu się chęć zemsty - brawo.
No to ja napiszę od siebie - za gwałt, powinno się kastrować.
. Dodano: 2010-04-03 17:41
| sphinxia napisał(a): |
| No to ja napiszę od siebie - za gwałt, powinno się kastrować. |
Za wszelkie przestępstwa seksualne fizyczne i psychiczne powinna być kastracja. Normalnie na pienek i ciach! siekierą. Tak wiem - kobiety też CZASAMI się dopuszczają tego czynu. Hiperbolizuję.
Obozy pracy dla każdego przestępcy - i już.
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Dodano: 2010-04-03 17:43
thistle > Obozy pracy dla każdego przestępcy - i już. < no oki ,ale nie z moich podatków :)
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2010-04-03 18:17
| HardKill napisał(a): |
| thistle > Obozy pracy dla każdego przestępcy - i już. < no oki ,ale nie z moich podatków :) |
Obóz pracy -> żeby sami na siebie zarabiali właśnie. Nie dostawali by wypłat tylko zwyczajnie utrzymywaliby się z pracy w wiezieniu.
Dodano: 2010-04-03 18:27
no fajnie by tak było,ale sama dobrze wiesz że żadne więzienie jak i obozy pracy bez wsparcia finansowego od Państwa nie utrzyma się.Kto zapłaci za prąd > ogrzewanie > żarcie > wodę itp....to co piszesz, to czysta fantastyka :)

Dodano: 2010-04-03 18:33
no fajnie by tak było,ale sama dobrze wiesz że żadne więzienie jak i obozy pracy bez wsparcia finansowego od Państwa nie utrzyma.Kto zapłaci za prąd > ogrzewanie > żarcie > wodę itp....to co piszesz, to czysta fantastyka :)
![]() |
W zasadzie nie musieliby mieć ogrzewania ani prądu, a żarcie - chleb ze smalcem, albo zupe z pokrzyw, takie warunki polowe
Thistle - sztama
Kastrować dręczycieli molestujących słabszych i bezbronnych( zwłaszcza dzieci )! No mercy
Dodano: 2010-04-03 18:45
sphinxia...to zaraz by rabanu narobili obrońcy praw człowieka :) a ten chleb ze smalcem też trzeba za coś kupić...? <figielek>

Dodano: 2010-04-03 19:31 Zmieniono: 2010-04-03 19:32
| Kto zapłaci za prąd > ogrzewanie > żarcie > wodę itp....to co piszesz, to czysta fantastyka :) |
| ten chleb ze smalcem też trzeba za coś kupić...? |
Kto u Ciebie płaci za prąd, ogrzewanie, jedzenie, wodę? Ty.
Na tej samej zasadzie by to mogło działać we więzieniu - taki skazany pracuje sobie we więzieniu - "dostaje" wypłatę, z której płaci za te wszystkie rzeczy jak każdy inny człowiek - tyle, że jego praca należałaby do tych najgorszych, najsmrodniejszych, najcięższych itp.
HardKill - rozumiesz o co mi chodzi??
Wiem, że to utopia - ale jeśli miałabym władzę coś zmienić w tym systemie to bym to zmieniała. Kara śmierci nie jest karą - jest wybawieniem.
Pan - myślisz, że byłoby to podobne do obozów zagłady? Bo wg mnie nie - bez powodów by się tam nie dostawali - a bez powodu (bycie Żydem czy Polakiem to nie powód) to byli ludzie w obozach za czasów II wojny.
| sphinxia napisał(a): |
Thistle - sztama
Kastrować dręczycieli molestujących słabszych i bezbronnych( zwłaszcza dzieci )! No mercy ![]() |
:D
Dodano: 2010-04-03 19:35
a kto da kasę na tą wypłatę dla tego skazańca...? no chyba nie będą sobie sami ją drukowali :D :)

Dodano: 2010-04-03 19:38
| a kto da kasę na tą wypłatę dla tego skazańca...? no chyba nie będą sobie sami ją drukowali :D :) |
A kto Tobie daje wypłatę?! PAŃSTWO?!
Każdy zarabia na swoją pensję pracą - no chyba, że to budżetówka, ale to co innego.
Qrwa - nawet jakby państwo im płaciło za PRACĘ to by płaciła za coś, a nie za siedzenie na dupie, siłownie czy tv!!!
Dodano: 2010-04-03 19:48
ale nie za moje podatki :) qwa....!!!! ^_^ a jak się tym tak bardzo martwisz to załóż na ten cel fundacje :) to teraz modne

Dodano: 2010-04-03 20:39 Zmieniono: 2010-04-03 20:41
to co przeczytałem mnie przeraziło.
O czym wy mówicie! O obozach pracy bez ogrzewania, o zupie z pokrzyw, o kastrowaniu siekierą. Pomyślcie do czego to doprowadzi - zaraz będziecie chcieli ucinać ręce za kradzież, i nogi za ucieczkę przed policją.
Czy nie rozumiecie że takimi postulatami, wyrzucacie do śmieci całe stulecia rozwoju ludzkości.
Po co nam ci byli ci wszyscy wielcy filozofowie, artyści, po co nam prawa człowieka, skoro chcielibyście powrotu w dzicz.
Dodano: 2010-04-03 21:17
Ze tez coniektorym swiecone w dniu dzisiejszym jadlo kolkiem w gardle nie stanie podczas wypisywania tych faszystowskich frazesow...wstydzcie sie!!!
Dodano: 2010-04-03 21:35
Tak,wstydźmy się, jesteśmy dziećmi, dzikusami i tak jak przewidziałam, posądzonymi o faszystowskie poglądy, lol
Nie wszyscy widać rozumieją, że są ludzie którzy mają trochę inne poglądy od tych co wysławiają jakiegoś zombie, jednocześnie nie będąc faszystami (ja nie wiem czemu dla niektórych to jednoznaczne)
NfM
Dodano: 2010-04-03 21:55
Gotthorm całe stulecia poszły na marne, gdy 15 latek morduje koleżankę bo ma lepszy telefon, MP3, komputer a może 40 zł więcej od niego
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy
Dodano: 2010-04-03 22:27
Sphinxia - sądy nie są nieomylne, jeżeli skażą kogoś na fizyczną kastracje, a po trzech miesiącach okaże się że zaszła tragiczna pomyłka, to co wtedy?
Czy towarzystwo ubezpieczeniowe ma wycenić obcięty interes i wypłacić odszkodowanie? :)
Black_gothic - czy wobec tego należy piętnastolatka powiesić?
Czy naprawdę nie widzicie że to ślepa uliczka. Niech kary będą surowe, ale niech nie będą krwawymi aktami zemsty.
Dodano: 2010-04-03 22:40
Hmm, tylko, że ja nie mam zamiaru nikogo przekonywać, bo z góry wiem, iż to bezcelowe. Tutaj przecież wszyscy wiedzą wszystko najlepiej i są najmądrzejsi niezależnie od wieku i przebytych życiowych doświadczeń
No, ale nie mi to w końcu oceniać, jako nieobiektywna, zapatrzona w jeden, przekonywujący i epatujący perswazją "punkt widzenia", bowiem moja opinia może być lekko zniekształcona lub oparta na tym wpływie, chociażby podświadomie.
Co gorsza od niedawna, a więc tym bardziej byłabym niewiarygodna, z logicznego punktu widzenia. Aczkolwiek, choć staram się iść w tym kierunku rozumowania, jest to sprzeczne z moją naturą, tak więc całkowicie jestem skazana na porażkę w porozumieniu w tym temacie.
Tak więc proszę nie wymagać ode mnie niemożliwego, bo mój koci rozumek może eksplodować z nadmiaru wysiłku intelektualnego 
Dodano: 2010-04-03 22:42
Kilka dni temu media poinformowały o jakimś śmieciu, który zgwałcił i zabił trzy kobiety, a teraz domaga się odszkodowania bo ma "złe warunki" w więzieniu. W komentarzach na WP natknąłem się na bardzo dobry pomysł:
Skoro w Polsce niestety nie ma i pewnie nie prędko będzie kara śmierci, a więźniom tak "ciasno" w więzieniach, zamykajmy ich w starych, nieczynnych kopalniach. Dwa razy dziennie opuszczałoby się im windą wiadro wody i trochę suchego chleba (niestety na nasz koszt). A jakby chcieli czegoś lepszego to mogliby zapracować wydobywając węgiel. Ale dostawaliby maksymalnie 25% wynagrodzenia - pozostałe 75% przekazywano by ich ofiarom lub rodzinom ofiar jako namiastkę zadośćuczynienia.
| Gotthorm napisał(a): |
| to co przeczytałem mnie przeraziło.
O czym wy mówicie! O obozach pracy bez ogrzewania, o zupie z pokrzyw, o kastrowaniu siekierą. Pomyślcie do czego to doprowadzi - zaraz będziecie chcieli ucinać ręce za kradzież, i nogi za ucieczkę przed policją. Czy nie rozumiecie że takimi postulatami, wyrzucacie do śmieci całe stulecia rozwoju ludzkości. Po co nam ci byli ci wszyscy wielcy filozofowie, artyści, po co nam prawa człowieka, skoro chcielibyście powrotu w dzicz. |
Ciekawe dlaczego was wszystkich "postępowych mędrców", etycznie i moralnie poprawnych "artystów" i "filozofów" nie boli, że w szpitalach uczciwi ludzie umierają bo nie ma kasy na podstawowe leki. Jakoś wam "obrońcom praw człowieka" nie przeszkadza że 17% Polaków żyje na granicy ubótwa, dlaczego "piewcy humanitaryzmu" równie zaciekle nie walczycie o prawa niedożywionych dzieci? No ale gdzie tam, przecież ważniejsi są biedni mordercy, gwałciciele i pedofile.
Nazywajcie mnie faszystą bo nie widzę powodów, żeby przejmować się czy mordercy, gwałcicielowi albo pedofilowi jest dobrze w więzieniu. A proszę bardzo nazywajcie mnie zacofanym, średniowiecznym ciemniakiem dlatego, ze uważam iż kara powinna być adekwatna do winy. Nawiasem mówiąc w średniowieczu istniała bardzo dobra kara dla gwałcicieli: kładli delikwenta na drewnianym stole, przybijali mu gwoździem jadra, kładli obok brzytwę i tak go zostawiali. Miał wybór - wykastrować się lub podciąć sobie gardło.