Dodano: 2009-07-28 09:18
To raczej zbrodnia w afekcie jeśli czegoś nie pomieszałem odnośnie :arrow: gdy ojciec zabije gwałciciela swojej 6letniej córki? To jest zabójstwo z premedytacją? Hm. 8) Czyli pod wpływem silnego zaburzenia emocjonalnego (wstrząs psychiczny)

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2009-07-28 09:39
Ja jestem zdecydowanie za...jesli oczywiscie mowimy o morderstwie z premedytacja
I wcale nie popieram humanitarnych wyjsc..typu zastrzyk..sorry ale jesli ktos zasluzyl dlaczego ma cierpiec mniej niz jego ofiara czy jej rodzina po stracie tejze osoby.Niestety metoda "oko za oko"nigdy sie u nas nie przyjmie a wg mnie bylaby najlepsza///dla przykladu :jesli ktos np wiezi,torturuje a potem zabija swoja ofiare sa ma dosc zastzryk?Pare min i "po krzyku"niby dlaczego?Jako ze te metody raczej nigdy sie nie przyjma...najlepszym wyjsciem jak dla mnie ejst krzeslo elektryczne
"..Przed nikim czoła nie chylę Odrzucam te chwile I wszystkie słowa, którymi Złamali, opętali Odrzucam boga, dogmaty, świętości, herezje Odrzucam pustą poezję "
Dodano: 2009-07-28 11:09
| bastet666 napisał(a): |
| Ja jestem zdecydowanie za...jesli oczywiscie mowimy o morderstwie z premedytacja
I wcale nie popieram humanitarnych wyjsc..typu zastrzyk..sorry ale jesli ktos zasluzyl dlaczego ma cierpiec mniej niz jego ofiara czy jej rodzina po stracie tejze osoby.Niestety metoda "oko za oko"nigdy sie u nas nie przyjmie a wg mnie bylaby najlepsza///dla przykladu :jesli ktos np wiezi,torturuje a potem zabija swoja ofiare sa ma dosc zastzryk?Pare min i "po krzyku"niby dlaczego?Jako ze te metody raczej nigdy sie nie przyjma...najlepszym wyjsciem jak dla mnie ejst krzeslo elektryczne |
Moim zdanie zabicie kata jest najłatwiejszym wyjściem - nie poczuje on nigdy wyrzutów sumienia, nie będzie się musiał już niczym przejmować - czy to aby najlepsze wyjście?
Ja wolałabym od kary śmierci więzienia o baaardzo zaostrzonym rygorze. Bardzo.
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Dodano: 2009-07-28 17:09
Jestem za...uważam, że nie istnieje resocjalizacja, a śmieci powinno się utylizować - moim skromnym zdaniem.
Dodano: 2009-12-29 20:26
Jako ze temat jest o karze śmierci wiec tu wtrącę kilka słów. A sprowokowała mnie do tego dzisiejsza informacja. Otóż jak pewnie wszystkim wiadomo Chińskie władze straciły dziś rano Brytyjczyka Akmala Shaikha, skazanego na karę śmierci za handel narkotykami. Shaikh został aresztowany w 2007 roku, a w 2008 roku skazany po półgodzinnym procesie za przemyt czterech kilogramów heroiny. Zastanawiam się czy kara śmierci jest adekwatna do popełnionego jakby nie było przestępstwa. Bo to, że powinien ponieść karę nie ulega wątpliwości w mojej ocenie. Pytanie - czy winna być tak surowa?
Dodano: 2009-12-29 20:33
| Rosemary napisał(a): |
| Jako ze temat jest o karze śmierci wiec tu wtrącę kilka słów. A sprowokowała mnie do tego dzisiejsza informacja. Otóż jak pewnie wszystkim wiadomo Chińskie władze straciły dziś rano Brytyjczyka Akmala Shaikha, skazanego na karę śmierci za handel narkotykami. Shaikh został aresztowany w 2007 roku, a w 2008 roku skazany po półgodzinnym procesie za przemyt czterech kilogramów heroiny. Zastanawiam się czy kara śmierci jest adekwatna do popełnionego jakby nie było przestępstwa. Bo to, że powinien ponieść karę nie ulega wątpliwości w mojej ocenie. Pytanie - czy winna być tak surowa? |
Dostał karę taką jaką przewiduje tamtejsze prawo za takie przestępstwo. Wybierając się gdzieś w gości musisz uszanować zwyczaje gospodarza i tyle.
Dodano: 2009-12-29 20:38
Uważam że kara śmierci nie powinna istnieć, za żadne przestępstwo. Od tego jest dożywocie bez możliwości starania się o wyjście na wolność. Nie jesteśmy stwórcami, nie mamy prawa zabierać życia innym, kara śmierci to zabójstwo w czystej formie i godząc się na to stajemy się takimi samymi ludźmi jak Ci co tej karze mogą podlegać - przestępcami !!!
Dodano: 2009-12-29 20:46 Zmieniono: 2009-12-29 20:47
| SalomonKain napisał(a): |
| Uważam że kara śmierci nie powinna istnieć, za żadne przestępstwo. Od tego jest dożywocie bez możliwości starania się o wyjście na wolność. Nie jesteśmy stwórcami, nie mamy prawa zabierać życia innym, kara śmierci to zabójstwo w czystej formie i godząc się na to stajemy się takimi samymi ludźmi jak Ci co tej karze mogą podlegać - przestępcami !!! |
Wkleję Ci kilka argumentów, nie jestem ich autorem, ale w 100% się z nimi zgadzam:
KARA ŚMIERCI:
uniemożliwia popełnianie dalszych przestępstw
jest tania - tańsza niż dożywotnie utrzymywanie przestępcy
uniemożliwia szantaż (najczęściej porwania lub zamachy terrorystyczne) przez wspólników będących na wolności
nieetyczna i sprzeczna z poczuciem sprawiedliwości jest sytuacja, w której w sposób pośredni społeczeństwo, a zwłaszcza krewni ofiary zmuszeni są do partycypowania w kosztach utrzymania mordercy bliskiej osoby.
powoduje równoprawność ofiary i mordercy
obecne metody wykonywania są humanitarne ograniczają cierpienie do minimum
"bezwzględne dożywocie", proponowane jako
alternatywa dla KŚ sprawia, że skazany na nie człowiek staje się "nietykalny", tj. kolejne popełniane przez niego przestępstwa, także zabójstwa współwięźniów lub strażników więziennych nie mają żadnego wpływu na jego sytuację prawną (argument o całkowitym izolowaniu takiej osoby jest niemożliwy do zrealizowania, np. z uwagi na konieczność zapewnienia skazanemu dostępu do pomocy medycznej czy stomatologicznej)
"człowiek potrafi się przyzwyczaić do wszystkiego" po paru latach kara dożywotniego więzienia przestaje być tak dolegliwa jak na początku odbywania kary, zwłaszcza gdy więzień nie ma perspektyw na wyjście z więzienia.
Dodano: 2009-12-29 20:53
| Thot69 napisał(a): |
|
Dostał karę taką jaką przewiduje tamtejsze prawo za takie przestępstwo. Wybierając się gdzieś w gości musisz uszanować zwyczaje gospodarza i tyle. |
Bardzo luźno potraktowany temat. Ja rozumiem, że prawo w Chinach różni się diametralnie od naszego. Uważam, że nasze jest zbyt liberalne. Jednakże czy w pół godziny da się obiektywnie ocenić sytuacje na tyle by pozbawić kogoś życia? Moim zdaniem nie.
Dodano: 2009-12-29 21:06
| Rosemary napisał(a): |
| [quote:9b5fd282f5="Thot69"]
Dostał karę taką jaką przewiduje tamtejsze prawo za takie przestępstwo. Wybierając się gdzieś w gości musisz uszanować zwyczaje gospodarza i tyle. |
Bardzo luźno potraktowany temat. Ja rozumiem, że prawo w Chinach różni się diametralnie od naszego. Uważam, że nasze jest zbyt liberalne. Jednakże czy w pół godziny da się obiektywnie ocenić sytuacje na tyle by pozbawić kogoś życia? Moim zdaniem nie. [/quote:9b5fd282f5]
Wiem co masz na mysli i tu się z Toba zgadzam. Zwłaszcza, ze nie wiemy czy faktycznie był chory psychicznie i został wrobiony czy była to tylko taka linia obrony.
Co do samej wysokości kary - 4kg heroiny może potencjalnie zabić wiele osób - pal licho jesli będą to dorośli - wiedzą co robą. Ale nie zapominajmy, że ofiarami narkotyków coraz częściej padaja dzieci.
No i pamiętajmy że wybierając się np. do Chin musimy się liczyć z faktem, ze w razie czego nasz proces będzie trwał pół godziny albo krócej.
Dodano: 2009-12-29 21:12
Do: Thot69
Nie będzie w kolejności:
1. Terroryści którzy boją się kary śmierci, ciekawe, to pewnie Ci co się sami wysadzają...
2. Nie słyszałem żeby w krajach gdzie taka kara obowiązuje nie popełniano przestępstw za które grozi.
3. Tania może jest, al jeśli mamy patrzyć na ludzkie życie z pozycji kosztów, wytnijmy wszystkich którzy się nie opłacają /tu ubawiłem się najbardziej/
4. Co do utrzymywania przestępców... cóż idąc tym tropem, to kara śmierci za każde przestępstwo, nie będzie kogo utrzymywać będzie "tanio i sprawiedliwie"
5. Hmmm... Współczesne metody są humanitarne... więc mordujmy humanitarnie, zbrodnia taka czy inna, ważne że humanitarna a więc wolno, zabijajmy a jak, na marginesie w Chinach humanitarnie lecą tak na tysiące, strzał z pistoletu podobno nie boli, jest więc humanitarny.
6. Co do dotkliwości... myślę ze ta kara jest dotkliwa tylko przed śmiercią /podejrzewam że dopiero przed samym wykonaniem wyroku/, potem to już raczej delikwentowi wszystko jedno, a dożywotnia izolacja to nieustająca świadomość kajdan do końca życia, świadomość tego nigdy więcej... aż po sam kres, myślę że to gorsze.
7. A jeśli chodzi o równouprawnienie, to raczej "zemsta w majestacie prawa" a świadome zabijanie to przestępstwo.
Kara nie jest wykonywana w imieniu ofiary i lub rodziny tylko w imieniu społeczeństwa które osądza przestępcę, nie chcę żeby ktoś w moim imieniu wydał kiedyś taki wyrok.
:-)
Dodano: 2009-12-29 21:38
Ja jestem za karą śmierci, za np wielokrotne morderstwa, czy zabicie człowieka ,jak miało to miejsce w Lublinie za zwrócenie uwagi.
Ja szanuję życie , ale i wymagam szacunku dla mojego życia.uważam, że osoby nie przestrzegające prawa same się pozbawiają jego ochrony.
Bez kary śmierci może być więcej linczów.
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy
Dodano: 2009-12-29 21:41
Wolandzie, a czy chcesz być zabitym ?
Dodano: 2009-12-29 23:02 Zmieniono: 2009-12-29 23:03
| Cytat: |
| Nie będzie w kolejności:
1. Terroryści którzy boją się kary śmierci, ciekawe, to pewnie Ci co się sami wysadzają... |
Chodzi o to, że wspólnicy osoby skazanej na dozywocie mogą dokonywać aktów terrou żądając jej uwolnienia.
| 2. Nie słyszałem żeby w krajach gdzie taka kara obowiązuje nie popełniano przestępstw za które grozi. |
Sprzeczałbym się:
"Jak wykazało kilkanaście badań przeprowadzonych w ostatniej dekadzie przez naukowców w USA, kara śmierci pełni funkcję odstraszającą, a tym samym ratuje życie potencjalnych ofiar morderstw - podał "New York Times".
W badaniach zestawiano liczbę wykonywanych wyroków śmierci w rozmaitych regionach USA ze wskaźnikami zabójstw - próbując wyeliminować inne czynniki wpływające na liczbę zabójstw - i w konkluzjach stwierdzano, że wraz ze wzrostem liczby egzekucji liczba zabójstw maleje.
W badaniach tych obliczono, że każda egzekucja zapobiega od 3 do 18 morderstwom. Zależność tę stwierdzono w największym stopniu w Teksasie i kilku innych stanach, w których stosuje się karę śmierci i wykonuje ją najczęściej."
ŹRÓDŁO
Dodam, że po przywróceniu kary smierci w USA w samym Nowym Jorku liczba morderstw spadła o 65%.
| 3. Tania może jest, al jeśli mamy patrzyć na ludzkie życie z pozycji kosztów, wytnijmy wszystkich którzy się nie opłacają /tu ubawiłem się najbardziej/ |
Jeżeli kara smierci istniałaby w kodeksie karnym to morderca dokonując zbrodni sam wybrałby sobie los.
| 4. Co do utrzymywania przestępców... cóż idąc tym tropem, to kara śmierci za każde przestępstwo, nie będzie kogo utrzymywać będzie "tanio i sprawiedliwie" |
Rozumiem, ze w przypadku gdy jakis zwyrol zabije Ci kogos bliskiego, chetnie będziesz go utrzymywal ze swoich podatków.
| 5. Hmmm... Współczesne metody są humanitarne... więc mordujmy humanitarnie, zbrodnia taka czy inna, ważne że humanitarna a więc wolno, zabijajmy a jak, na marginesie w Chinach humanitarnie lecą tak na tysiące, strzał z pistoletu podobno nie boli, jest więc humanitarny. |
A ktos każe komuś popełniać przestęptwa? Oczywiście nie popieram kary smierci w sparawach politycznych.
| 6. Co do dotkliwości... myślę ze ta kara jest dotkliwa tylko przed śmiercią /podejrzewam że dopiero przed samym wykonaniem wyroku/, potem to już raczej delikwentowi wszystko jedno, a dożywotnia izolacja to nieustająca świadomość kajdan do końca życia, świadomość tego nigdy więcej... aż po sam kres, myślę że to gorsze. |
Juz o tym pisałem, ale jescze raz:
a) skazanego nie można pozbawić kontaktu z innymi ludźmi - np. w przypadku bólu zęba trzeba zapewnić mu dentystę (który może zostać zabity); ponadto zawsze może uciec.
b) koledzy skazanego mogą - co nieraz się zdarzało - porywać zakładników lub w inny sposób wymuszać jego wypuszczenie.
c) zawsze pozostaje nadzieja, że zmieni się układ polityczny i nowa partia u władzy zniesie dożywocie, zarządzi amnestię itp. Dziś na zachodzie Europy średnia długość wykonania dożywocia - to 7 lat!!
| 7. A jeśli chodzi o równouprawnienie, to raczej "zemsta w majestacie prawa" a świadome zabijanie to przestępstwo. |
A ja uważam, ze jest to kara adekwatna do winy.
| Kara nie jest wykonywana w imieniu ofiary i lub rodziny tylko w imieniu społeczeństwa które osądza przestępcę, nie chcę żeby ktoś w moim imieniu wydał kiedyś taki wyrok. |
Tylko, że większość społeczeństwa popiera karę śmierci.
Dodano: 2009-12-29 23:21
| black_gothic napisał(a): |
| Ja jestem za karą śmierci, za np wielokrotne morderstwa, czy zabicie człowieka ,jak miało to miejsce w Lublinie za zwrócenie uwagi.
Ja szanuję życie , ale i wymagam szacunku dla mojego życia.uważam, że osoby nie przestrzegające prawa same się pozbawiają jego ochrony. Bez kary śmierci może być więcej linczów. |
Dokładnie. Jestem za karą śmierci, gdyby ktoś w brutalny sposób zabił bliską mi osobę, na pewno nie zniosłabym myśli, że oprawca grzeje tyłek w więzieniu, i co najważniejsze, żyje kiedy bliska mi osoba nie. Oczywiście taki wyrok powinien być poprzedzony rzetelnym procesem. Co do Chin, nie ma co porównywać tego kraju i praw tam panujących do Polski i tutejszego prawa, to dwie różne bajki, dwie różne rzeczywistości. Chinom jeszcze daleko do demokracji więc nie oczekujmy że tam procesy będą trwać po kilka miesięcy.
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Dodano: 2009-12-29 23:40
A ja nie jestem za karą śmierci - jak już pisałam.
To pójście na łatwiznę i tyle.
Skazanie na dożywocie i nie, że siedzą sobie w więzieniu i żyją z nas, ale sami niech zarabiają na swoje utrzymanie w kamieniołomach albo w sortowni śmieci wyciskając spermę z gumek.
Śmierć to nagroda.
Za gwałty, pedofilię itp kastracja.
Jak wygram w totka to kupię taką ustawę.
Dodano: 2009-12-30 00:40 Zmieniono: 2009-12-30 00:42
| thistle89 napisał(a): |
| A ja nie jestem za karą śmierci - jak już pisałam.
To pójście na łatwiznę i tyle. Skazanie na dożywocie i nie, że siedzą sobie w więzieniu i żyją z nas, ale sami niech zarabiają na swoje utrzymanie w kamieniołomach albo w sortowni śmieci wyciskając spermę z gumek. Śmierć to nagroda. Za gwałty, pedofilię itp kastracja. Jak wygram w totka to kupię taką ustawę. |
A ja uczciwie dojde do wladzy i przeprowadzę uczciwe referendum w którym Polacy wypowiedzą się czy chcą kary smierci dla zbrodniarzy, pedofilów i gwałcicieli
Oczywiście żart - nie czuję potrzby władzy, ale chciałbym takiego referendum
Dodano: 2009-12-30 01:03
| Thot69 napisał(a): |
| ... A ja uczciwie dojde do... |
Nie w tym kraju :| Może jesteś uczciwy, ale spójrz na innych.
Jasne - za nim w naszym państwie ktoś o tym pomyśli to wiesz - szybciej będzie mi jabłoń kwitnąć na Boże Narodzenie.
zgłaszam sie do dyskusji jestem "Za Karą Śmierci" Dodano: 2009-12-30 09:15
jestem za kara Śmierci nie ma sensu trzymac tych mordercow i inne Śmieci spalic i rozwiac na 4 wiatry:]
carpe diem:]
Dodano: 2009-12-30 12:54
Tristle89 , czy zabicie człowieka dla paru groszy 100, 1000 10000 zł/ wstaw swoją wartość / nie jest pójściem na łatwiznę ?
Nie wymagaj humanitaryzmy od osób, krórym tego humanitaryzmu odmówiono, zabijajac kogoś bliskiego.Pamiętaj, ze twoje życie jest cenne tylko dla Ciebie, mogą cię zabić za makową kurtkę, czy MP3 !! !.
Co sądzisz o takich osobach ?, jesteś dla nich niczym.
Dodano: 2009-12-30 13:06
| black_gothic napisał(a): |
| Tristle89 , czy zabicie człowieka dla paru groszy 100, 1000 10000 zł/ wstaw swoją wartość / nie jest pójściem na łatwiznę ?
Nie wymagaj humanitaryzmy od osób, krórym tego humanitaryzmu odmówiono, zabijajac kogoś bliskiego.Pamiętaj, ze twoje życie jest cenne tylko dla Ciebie, mogą cię zabić za makową kurtkę, czy MP3 !! !. Co sądzisz o takich osobach ?, jesteś dla nich niczym. |
A czy zabicie człowieka nie jest w ogóle pójściem na łatwiznę?
Nie wymagam (ba! nawet nie wspomniałam) humanitaryzmu!
Ostatnio był obok mnie wypadek śmiertelny.
Okazało się, że napadnięto na właściciela kantoru, ten zaczął gonić sprawców, po paru km wypadek - okradziony facet prawdopodobnie zostanie oskarżony o nie umyśle spowodowanie śmierci dwóch osób, które wcześniej napadły na niego przed domem i groziły mu bronią - i co?
Sprawiedliwości nie ma.
Dodano: 2010-01-01 22:11
może i kara śmierci jest zaiste pójściem na łatwizną,masz inną alternatywę thistle...? ,żeby było jasne wyznaję zasadę oko za oko :)
Dodano: 2010-01-02 00:10
| HardKill napisał(a): |
może i kara śmierci jest zaiste pójściem na łatwizną,masz inną alternatywę thistle...? ,żeby było jasne wyznaję zasadę oko za oko :)
|
Tak szczerze, to juz nawet pal licho karę jako taką - to po prostu 100% gwarancji, że np. morderca juz więcej nikogo nie zabije. Nie widzę powodu, aby w imię "humanitaryzmu" ryzykować życie kolejnych niewinnych, potencjalnych ofiar. Oczywiście wiadomo, że morderstwo morderstwu nie równe (trudno karać kogos kto zabił w np. obronie), a kara smieci to ostateczność i tylko wtedy kiedy wina jest absolutnie pewna.
Dodano: 2010-01-02 12:07
| HardKill napisał(a): |
| może i kara śmierci jest zaiste pójściem na łatwizną,masz inną alternatywę thistle...?
|
HardKill - już 2 razy w tym temacie pisałam jaką mam rzekomą alternatywę.
Nie będę spamu uprawiać :>
Kamieniołomy i już.
Dodano: 2010-01-02 12:35
oki :)
ja jednak opstaję przy swoim ^_^ łeb za łeb !!!