Wysłany: 2008-01-25 15:35
[quote:a9fb636c65="Wampgirl"]Eutanazja i samobójstwo:
Człowiek życie dostał. Zostało mu ono nadane przez Boga, rodziców czy kogoś tam jeszcze - zgodnie z wyznawaną filozofią życiową. Zatem jest swego rodzaju prezentem. Jest to swego rodzaju dar bądź przekleństwo, ale należy tylko i wyłącznie do tej żyjącej osoby. To czy dana osoba z niego skorzysta i będzie żyć, czy też postanowi odejść - to jej wybór. Owszem swoim odejściem pewnie skrzywdzi rodzinę, ale nie można nikomu nakazać - wbrew jego woli żyć na siłę.[/quote:a9fb636c65]
Piszesz że jest to wybór osoby której dano życie. Owszem ale osoba która została zamordowana nie decydowała o tym
w jaki sposób zginie.Więc nie był to jej wybór. Może to dotyczyć samobójców, oni sami wybierają rodzaj śmierci. Natomiast jeśli chodzi o eutanazje to również pewien rodzaj samobójstwa.
A jeśli chodzi o kare śmierci. to znając polskie realia i tak by jej nie wprowadzono gdyż na pewno znalazło by się kilka osób z różnych kręgów które chciały by by te praktyki nie były wprowadzone. Jednak myślę że jeśli nawet udało by się ją wprowadzić w życie to pewnie była by rzadko stosowana.
Odważni nie żyją długo, ale tchórzliwi nie żyją wcale..
Wysłany: 2008-01-25 18:35
Czy kara smierci rozwiazala by problem zabojstw, morderstw czy tez ciezkich okaleczen, sadystycznych gwaltow, pedofilie i inne zboczenia???
Nie sadze a dlaczego??Gdyz moim zdaniem zabojca nawet seryjny, czy tez psychopata w pewnym momencie nie wiem jak to nazwac "wypala sie" po prostu chce byc zlapany i postawiony przed sadem azeby bylo o nim glosno.
Oczywiscie nie generalizuje ale jesli juz mielbysmy wprowadzic kary smierci to po zlapaniu danego zabojcy wszytsko powinno odbywac sie w ciszy ale zgodnie z prawem do obrony dla skazanego. Wiecie taki sad za zamknietymi drzwiami ale oczywiscie z lawa przysieglych itd.
Ale nadal sadze, ze kara smierci jest tylko straszakiem. Czy np. w USA z tego powodu jest mniejszy odsetek zabojstw??Nie
Drink And Join Me In Eternal Life Desire You Turn Me On Your Blood My Ecstasy
? Wysłany: 2008-02-01 21:59
[i:d74f24b480]Tylko jedna rzecz: kary śmieci w Polsce wprowadzać nie trzeba, bo wprowadzona już jest(stosowana za czasów czerwonych towarzyszy), ale na razie prawo o jej wykonywaniu zostało zawieszone, m.i.n. przez sławetne prawa człowieka. A więc wystarczyć "odblokować" je i tadaam, można zacząć budować szafoty i takie tam... Zaś moim skromnym zdaniem - to i tak dużo nie da - niewolnicze roboty więźniów w kamieniołomach - byłyby efektywniejsze. Ale i tu kłaniają się wcześniej wspomniane prawa - i do darmowej pracy nie można zmusić nikomu, a więc (jak sobie dobrze przypomnam) gdy skazańcy budowali obok mnie kolejny blok (w '85 bodajże) to trzeba im było płacić. A więc dupa - w polszcze nie ma żadnej dotkliwszej kary, po której ktokolwiek mógł by się zresocjalizować [/i:d74f24b480]
"Pestis eram vivus - moriens tua mors ero"
Wysłany: 2008-02-19 12:48
kara śmierci za morderstwo to logiczna konsekwencja Praw Naturalnych. Tylko barbarzyńskie kultury znosiły karę śmierci.
Wysłany: 2008-02-19 13:58
[quote:042a15066d="nimdraug"]To wiecie co? W ogóle niech z powrotem nastanie "Złota Era Praw Hammurabiego"
Oko za oko, ząb za ząb
i wszyscy będą szczęśliwi, szczególnie zaś Ci karani :roll:[/quote:042a15066d]
nie mam nic przeciwko. pod takim kodeksem opodatkowanie byłoby nielegalne, i nikt nie miałby monopolu instytucjonalnego na przemoc.
Wysłany: 2008-02-19 16:38
[quote:c26716986f="nimdraug"]Monopol na przemoc, ma każdy kto ma pieniądze i znajomości, od czasów ww władcy nie wiele się więc zmieniło.
Gratuluję jednak wiedzy i podejścia
Pozdrawiam
Nim[/quote:c26716986f]
Składam swój podpis pod powyższym postem i dopiszę krótkie zdanie
"Władza i pieniądze rodzą przemoc i nadużycia"
Drink And Join Me In Eternal Life Desire You Turn Me On Your Blood My Ecstasy
Wysłany: 2008-02-19 17:19
Niestety i Kodeks Hammurabiego nie był doskonały, nie był do końca sprawiedliwy. Kara zależała od przynależności do stanu... kto był bogaty mógł się wykupić... co świadczy, że pieniądz to władza (niewiele się zmieniło od tamtych czasów)...
Ale gdyby zaostrzyć te prawo to w pełni popieram Nimdraug.
"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw
Wysłany: 2008-02-19 19:42
Czemu nie spróbować skoro nic nie skutkuje? no fakt... ironia na miejscu jak patrzeć na świat. hm komu by polecić jej wymierzanie skoro każdy ma różne poglądy na jej temat? hehe z wieloma "ważnymi" ludźmi, by się wiele działo... przynajmniej w mojej ocenie...
"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw
Wysłany: 2008-02-19 20:03
Obydwima rekami podpisuje sie za stosowaniem kary smierci.Bydlo,zwyrodnialcow,zboczencow trzeba eliminowac z naszego zycia.Pomyslcie,dlaczego ktos komu jakis skurwiel zabil ukochana ,najblizsza osobe musi placic podatki na utrzymanie takiego gnoja?Takie elementy niejednokrotnie pozbawiaja ludzi zycia,dostaja nawet i dozywocie,a rodziny ofiar nie dosc,ze cierpia,to jeszcze panstwo zabiera im czesc pieniedzy na utrzymanie przy zyciu tego bydla!!!Rozumiem wypadki,nie umyslne spowodowanie smierci,to inna sprawa.Jesli ktos jednak zabija z premedytacja,nie widze zadnych okolicznosci lagodzacych.Eliminacja i koniec!!!
Fuck the Christian
Wysłany: 2008-02-19 20:35
Tak, dla takich nie powinno być litości. Nie szanują czyjegoś życia, to czemu ich ma być szanowane. :?: Chłopak, który pochlastał dziewczynę na kawałki, bo naoglądał się jakichś gore-filmów/był zazdrosny o kolegę dostał 25 lat z możliwością wyjścia po 10... Zgroza, wypuszczą takiego i co dalej ?? :roll:
Wysłany: 2008-02-19 20:45
Dokladnie!!!Albo ci skurwiele,co wywalili z pociagu te studentke,albo ci,ktorzy utopili Michalka w wisle,bo "mamusi"nie pasowal?Takie przyklady mozna mnozyc.Jesli slysze potem texty gosci,ktorzy twierdza,ze KS jest niehumanitarna,to mam chec im pierwszym taka kare wymierzyc!!!Dziwne,ze w naszym kraju zwyrodnialcy sa zawsze bardziej beonieni i maja wiecej praw niz ich ofiary!!
Fuck the Christian
Wysłany: 2008-09-23 16:18
oko za oko ząb za ząb. a dla gwałcicieli kastracja
"Istnieć znaczy zmieniać się, zmieniać się - to dojrzewać, dojrzewać zaś - to nieskonczenie tworzyć Samego Siebie..."
Wysłany: 2008-11-23 14:07
Jestem za kara smierci, mordercy powinni placic za swoje czyny.
Nitimur in vetitum - dążymy do tego co zakazane
Wysłany: 2008-11-23 20:33
[quote:15c609fe18="Rudzik"]oko za oko ząb za ząb. a dla gwałcicieli kastracja[/quote:15c609fe18]
popieram.
Wysłany: 2008-11-23 20:45
Kto mieczem wojuje ,ten od miecza ginie.
[img:f6bbcdb9eb]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:f6bbcdb9eb]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Hmm... Wysłany: 2008-11-23 21:51
W sumie jestem za karą śmierci... bo jeśli jest to naprawdę poważne przestępstwo to jestem za karą śmierci.
Tak jak w USA, zastrzyk i dobranoc :]
"Dracofobijna przypadłość Moongrowasydy"
Hmm... Wysłany: 2008-11-23 21:54
[quote:c54c93f6ec="Drac-Moongroow"]W sumie jestem za karą śmierci... bo jeśli jest to naprawdę poważne przestępstwo to jestem za karą śmierci.
Tak jak w USA, zastrzyk i dobranoc :][/quote:c54c93f6ec]
Tak w USA stosuje się kare śmierci naprawdę poważnym przestępstwie :]
Lub w Chinach (jak się nie mylę), kulka w potylice i narazie ^^
"Dracofobijna przypadłość Moongrowasydy"
Wysłany: 2008-11-24 10:08
Dla maniaków niebezpiecznych dla otoczenia za szczególnie ciężkie zbrodnie oczywiście jestem za. Pod warunkiem, że ich wina jest oczywista. Zastanawiałbym się jednak w sprawach poszlakowych. W końcu pomyłki sądowe się zdarzają.
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Wysłany: 2008-11-24 13:37
[quote:ac58a87ba1="CrommCruaich"]W końcu pomyłki sądowe się zdarzają.[/quote:ac58a87ba1]
Nader często.
A co jeśli sąd pomyli się w sprawie niemal pewnej?
Od takiego wyroku nie ma już odwołania.
Jestem zdania, że dożywocie jest niepomiernie surowszą kara niż kara śmierci.
Magic begins with blood.
Wysłany: 2008-11-24 13:46
Zależy w jakich warunkach. Bo telewizor, darmowa siłownia i przymykanie oczu na przechodzenie przez ściankę w toalecie w sali odwiedzin do panienki w damskiej toalecie nie jest ciężką karą (o tym ostatnim czytałem kiedyś w gazecie).
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!