Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Moda Gotycka- co wyraża ?. Strona: 4

Wysłany: 2011-02-20 16:38

LordLard (Matuzalem)
LordLard
Biała Podlaska\Lublin\Kuldahar

Dla mnie moda gotycka widziana jest przeważnie jako czarny strój bo ludzie żadko widzą lub kojarzą z innym kolorem taką mode bo stylów jest wieeeeeele, ale ten wyraźnie się odróżnia. Zaczynając od charakteru ludzi którzy zaliczają się do tej mody, to nie ma żadnego znaczenia. Taki strój nosi poprostu [u:455f8243e2]każdy kto taką modą się interesuje lub przynależy i ważne żeby każdy wyrażał siebie[/u:455f8243e2]. O gustach się nie dyskutuje z zasady ale chce zaznaczyć że każdy ma swój i ubiera się jak mu pasuje. Każdy chce przez taki strój wyrazić siebie jako kogoś wyjątkowego, aktywnego i inteligentnego na swój własny orginalny sposób. Wkońcu każda dusza jest inna. Ludzie zawsze ubierają się tak w szczególnych okolicznościach np: Castle Party, UnHoly Grace lub jakiś koncert. Uważam że moda przeżywa renesans i bedzie ona trwała dłuuuuugo do końca dni ludzi którzy pamiętają o niej.
Nie rozumiem jednego czemu ludzie odwołują się do subkultury gotyckiej i mylą ja z modą przecież to nie jest to samo! To jest najpewniej styl życia, bo subkultura musi mieć określony światopogląd i zasady a przecież nic takiego większość z nas nie wyraża. Podzr. dla ludzi z przeklęci.pl:)

Życie jest wyjątkową grą RPG - żyjesz żeby się rozwijać i przetrwać!

Wysłany: 2011-02-20 20:47

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Moda jest dla tych, co się modą interesują.
Dla tych co sie oburzają na facetów w spódnicach , teraz taka moda nadchodzi, czy tego chcecie , czy nie. Nie jest związana tylko z gotykiem - tak się w tym roku ubzdurało kreatorom od Wysokiego krawiectwa.
Co prawda te spódnice męskie są midi.
Osobiście jako kobieta uwazam , że faceci w spódnicach wyglądają seksownie.

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Wysłany: 2011-02-21 09:18

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Aligator to powińieneś chodzić w ciemnych okularach chociaż to prawda , że Polki ubierają sie jak stado / idąc ulicą widzi sie tak samo ubrane stada dziewczyn, rurki, pilotka, w szaro-burej tonacji/ jedna od drugiej trudno odróznic.

Wysłany: 2011-02-21 13:06

Vammp (Diabolista)
Vammp
Wszedzie i nigdzie

I tu masz racje, człowiek powinien wyrażać ubraniem siebie, ubranie powinno pasować temu kun je nosi, a nie komuś tam. Trzeba sie dobrze czuć w tym co sie nosi.

Czasami warto uciec od zycia...

Wysłany: 2011-02-21 16:10

No, ale chwila. Skoro chcemy sami, żeby od nas nie wymagano od nas żebyśmy się dostosowywali to czemu mamy tego wymagać od innych? Jeśli ktoś chce "robić z siebie pierdolca" to jego problem.
P.

Audaces Fortuna Iuvat

Wysłany: 2011-02-21 16:16

lacrima (Bicz)
lacrima
Oborniki/Poznań

Myślę, że jednak strój niemal zawsze coś wyraża - poglądy, upodobania muzyczne/życiowe itp. Nawet, jeśli jest to "zwykły" strój, taki kupiony w popularnych sieciówkach, który posiada wiele innych kobiet..Takie właśnie strój może chociażby komunikować, że dana osoba interesuje się modą, że być może jest nieśmiała i nie chce odstawać od innych, po prostu to lubi, nie wiem..może jeszcze że to jest jej codzienny strój...Itp. Strój często też może stanowić naszą zbroję, fasadę za którą chcemy się schować...Na przykład ktoś nieśmiały może zacząć ubierać się w określony sposób na przykład no...hmm metalowy..by tą nieśmiałość ukryć i pokazać, że jest się silnym, nietuzinkowym...Mimo tego, że w środku jest się zupełnie innym.
Ogólnie - strój zawsze coś wyraża; odpowiednio dobrany w niektórych sytuacjach świadczy o nas samych i poniekąd przez jego pryzmat jesteśmy oceniani - bowiem na egzamin magisterski czy rozmowę kwalifikacją nawet "zatwardziały" got musi się ubrać odpowiednio tj. kostiumik, garniturek itp. Niestety.

Jeśli chodzi o mnie, to ja preferuję styl gotycki - uwielbiam go i z upodobaniem noszę - jestem gotką, ale również uwielbiam styl hippie - i w zależności od nastroju się w tym stylu ubieram. Bo oba te sprzeczne style wyrażają dla mnie to, co uwielbiam i kocham, jeśli chodzi o muzykę, styl i częściowo poglądy. Chociaż oba style królują u mnie "w pełni" jedynie, gdy jest ku temu jakaś okazja np. impreza, koncert. Natomiast na co dzień, staram się ubierać wygodnie i "przepisowo" ( do pracy ) aczkolwiek nie rezygnuję z indywidualności i w ten strój codzienny wplatam elementy stylu goth lub hippie, wyszukuję ciekawe ubrania w lumpach czy małych sklepikach - ogólnie, staram się jednak wyróżnić z tłumu, nawet w stroju codziennym. Bo nie cierpię "stadnej" mody!!

"Beata est vita conveniens naturae suae"... (Najszczęśliwsze, najlepsze jest życie w zgodzie z własną naturą)

Wysłany: 2011-02-21 16:18

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Taaak.. przypominam sobie jak w czasach licealnych Pan Dyrektor łapał chłopaków z długimi włosami / a la Bestles / i ścinał im włosy nozyczkami.

Wysłany: 2011-02-21 16:33

Ja mam to szczęście, że mojej pracy wymagany jest tak zwany strój biznesowy, a tu nie trudno wpleść elementy mojej ulubionej mody w stylu wiktoriańskim.
Jedyny problem jaki widzę, to to fakt, że większość ludzi postrzega innych jako grupy i tu zaczyna być problem jak słyszę pewne uogólnienia dotyczące ubioru, a co z tego wynika przynależności subkulturowej. Potem okazuje się, że muszę być szurnięty, bo jestem gotem, a goci rozdwajają sobie języki (autentyczna wypowiedź). Ale cóż... nikt nie mówił, że życie będzie sprawiedliwe. A wolę się użerać z płytko myślącymi ludźmi, niż usłyszeć, że komuś coś nakazuje w temacie jego wyglądu itp.
P.

Audaces Fortuna Iuvat

Wysłany: 2011-02-21 23:38

[quote:497159c074="Paskievicz"]powinien wyrażać siebie ale nie robić z siebie pierdolca. tutaj wychodzi rozpuszczenie naszego narodu. dziewuchy czy goście z wygolonym połowem łba, piercingiem i innymi podobnymi dewiacjami winny dostawać lampy od mundurowych, a oni za to dodatkową premię.

to jedyny sposób na uzdrowienie społeczeństwa.[/quote:497159c074]

Największego pierdolca można zrobić z siebie poprzez swoje delikatnie mówiąc - nie do końca przemyślane wypowiedzi a panu, panie Paskievicz, nieraz już to zarzucano na łamach tegoż portalu. Swoją drogą to napewno ciekawszą osobowość przejawiają ludzie z dziarami czy piercingiem niż ci preferujący styl dresiarza no nie ??? Twoja nietolerancja i niechęć do ludzi, którzy nie są podobni do ciebie i nie myślą tak jak ty dziwi tym bardziej, że DP właśnie takich ludzi skupia więc czemu się tu znalazłeś ???

I am me, and that's what I will be...........

Wysłany: 2011-02-22 08:36

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Violanta - nie odzywaj się w moim wątku , on nie jest dla Ciebie, jest dla ludzi ceniących oryginalność i modę, w tym gotycką .
Jaki nick taka fascynacja.
Zafascynowała mnie wystawa Dark Glamour w Nowym Jorku w 2008 roku.Zachwyciłam się strojami gotyckimi Givenchy i YSL, Roberta Cavalli,Luelli, Francesko Scognamiglo,, Nathan jenden, bruna Friskoniego , Gilesa, Christiana Lacroixa, i niezapomnianymi pokazami Johna Galliano .
Teraz także wątki gotyckie można spotkac w poszczególnych kolekcjach.
To sa dla mnie wzory , ale pewnie Tobie nic nie mówią..

Wysłany: 2011-02-22 12:08

[quote:55ac583d08="Radioactive_Vampire"]Jeszcze trochę i się pozabijacie... kogo obchodzi czyiś wygląd. Niech każdy chodzi ubrany jak chce.. czy z kilogramem piercingu, nago... czy w dresie, kogo to kur**.[/quote:55ac583d08]

PIONA!!!

No,temat jest o ciuchach,czyli"damska koperkowa afera"murowana!

Wysłany: 2011-02-22 14:19

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Bo co Ty możesz wiedzieć o modzie, aborcji i polityce ?
Ile razy przerwałaś ciąże ?
Jak długo pracowałaś w przemyśle związanym z moda ?
I pewnie nie wprowadzałaś kapitalizmu w tym kraju
a ja tak.

Wysłany: 2011-02-22 15:31 Zmieniony: 2011-02-22 15:41

[quote:679e86f4af="black_gothic"]Bo co Ty możesz wiedzieć o modzie, aborcji i polityce ?
Ile razy przerwałaś ciąże ?[/quote:679e86f4af]
A co Ty wiesz o modzie, aborcji czy polityce, ponad te kilka "mądrości", którymi nas raczysz raz po raz. Ile razy Ty przerwałaś ciążę?

[quote:679e86f4af="black_gothic"]Jak długo pracowałaś w przemyśle związanym z moda ?[/quote:679e86f4af]
Pisząc o "przemyśle związanym z modą", nie masz chyba na myśli tych kilku kiecek czy gorsetów, które wystawiasz na allegro?

[quote:679e86f4af="black_gothic"]I pewnie nie wprowadzałaś kapitalizmu w tym kraju
a ja tak. [/quote:679e86f4af]
A przez mur stoczni, to też Ty skakałaś?

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Wysłany: 2011-02-22 16:52 Zmieniony: 2011-02-22 16:54

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

[quote:965284246f="Gorgoth74"]Swoją drogą to napewno ciekawszą osobowość przejawiają ludzie z dziarami czy piercingiem niż ci preferujący styl dresiarza no nie ???[/quote:965284246f]

Ja osobiście nie preferuje dziar czy piercingu, ciało to cało a nie mięso to eksperymentów. Jeżeli ktoś to lubi, prosze bardzo, to nie dla mnie.

Typowego dresiarza znam i bardzo dobrze się z nim dogaduje. ;-] Gotyku też posłucha!
A o muzyce można z każdym porozmawiać. Trzeba być tolerancyjnym a nie dziką świnią.

''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander

Wysłany: 2011-02-22 17:01 Zmieniony: 2011-02-22 17:02

[quote:36fef20ca3="Letyss"]Chyba wiem, o co chodzi Aligatorowi. Masz rację co do stadnej mody black gothic. Ale też z drugiej strony kogoś mogą razić takie rzeczy jak:

- laska która jest częściowo łysa tylko po bokach ma trochę włosów i na środku głowy a na dodatek ma wygolone brwi (hmmm ciekawe jak pracę znalazła z takim wyglądem o ile pracuje, a najlepsze, że jej facet wygląda naturalnie i ma złociste długie włosy) [/quote:36fef20ca3]
Tak mi się podobają takie laski i jakoś mnie to nie razi.

[quote:36fef20ca3="Letyss"]
- nie dobieranie ciuchów tak, żeby mniej więcej do figury[/quote:36fef20ca3]
Takich ludzi jest mnóstwo, szczególnie te wasze stado i przeciętniacy niemający gustu. np. ludzie z hipermarketu. (I nie mówię że szczyscy)

- "narysowane" brwi (taaak, wygolone i narysowane na nowo, rzadko się zdarza ale się zdarza, taki modowy koszmarek jak dla mnie) [/quote:36fef20ca3]
Jak się nie umie to nie robi.

I takie rzeczy zdarzają się wśród gothek/gothów. I takich rzeczy nigdy sobie nie zrobię. Ciekawe, jak takie osoby będą wyglądać, lub mają zamiar wyglądać, po 60tce. [/quote:36fef20ca3]
Powiedzmy, gotki jak czarownice, a goci jak czarodzieje. Może być? Normalne, przecież wygolone boki głowy to przeważnie jest do jakiegoś czasu. Włosy odrastają.

Może o takie rzeczy chodzi Aligatorowi na przykład. Nie wiem, zgaduję. [/quote:36fef20ca3]
Lepiej się go osobiście zapytaj a nie zgaduj.

[quote:36fef20ca3="Paskievicz"]powinien wyrażać siebie ale nie robić z siebie pierdolca. tutaj wychodzi rozpuszczenie naszego narodu. dziewuchy czy goście z wygolonym połowem łba, piercingiem i innymi podobnymi dewiacjami winny dostawać lampy od mundurowych, a oni za to dodatkową premię.

to jedyny sposób na uzdrowienie społeczeństwa.[/quote:36fef20ca3]
Po pierwsze to jakbyś mi tak powiedział to pierwsze bym Ciebie jebną pałą przez łeb, za brak tolerancji. Po drugie jak jesteś nacjonalistą fanatykiem narodu to idź najlepiej pod krzyż. Po trzecie lepiej patrz na siebie, bo ktoś, kogo opisałeś, może spoglądając na Ciebie mieć gorsze zdanie niż ty o nim. Po czwarte, to w szkole chyba Cię synku nic nie nauczyli, bo zachowujesz się jak ograniczony dupek.

Wysłany: 2011-02-22 17:10

A teraz aby, rozgrzać waszą mózgi zachęcam do wyrażenia się na temat tego:

[img:0ca2c9a90d]http://www.metalhead.pl/data/gfx/pictures/medium/0/0/47300_1.jpg[/img:0ca2c9a90d]
[img:0ca2c9a90d]http://www.metalhead.pl/data/gfx/pictures/medium/0/0/47300_2.jpg[/img:0ca2c9a90d]

To nie są dziary, a tzw rękawki.
Osobiście uważam to jako element stroju/ubioru.
Oczywiście ma to naśladować dziarę, ale pamiętajcie że to tylko dodatek do stroju.

A teraz chcę wiedzieć co jeszcze o tym myślicie?

Wysłany: 2011-02-22 18:08

[quote:250e3e18a6="Paskievicz"][quote:250e3e18a6="Gorgoth74"]Swoją drogą to napewno ciekawszą osobowość przejawiają ludzie z dziarami czy piercingiem niż ci preferujący styl dresiarza no nie ???[/quote:250e3e18a6]

no nie

[quote:250e3e18a6="Gorgoth74"]Twoja nietolerancja i niechęć do ludzi, którzy nie są podobni do ciebie i nie myślą tak jak ty dziwi tym bardziej, że DP właśnie takich ludzi skupia więc czemu się tu znalazłeś ???[/quote:250e3e18a6]
DP nie skupia ludzi z dziarami i piercingiem tylko ludzi o konkretnych zainteresowaniach - głównie muzycznych

jednego ściągną zdjęcia dup z tatuażami, a innego prezentowana muzyka[/quote:250e3e18a6]

No nie wysiliłeś się z odpowiedzią a liczyłem na jakiś choć niewielki przejaw inteligencji ale trudno - może jestem zbyt wymagający. Powracając jeszcze do wyglądu, bo o tym była mowa, to muszę stwierdzić że wyglądasz dość groteskowo na swoim avatarze w masce przeciwpyłowej ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że trzebaby ci za to przypierdolić pałą. Daje ci to do myślenia ???

I am me, and that's what I will be...........

Wysłany: 2011-02-22 18:15

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

[quote:124a8884c0="Naqara"]A teraz aby, rozgrzać waszą mózgi zachęcam do wyrażenia się na temat tego:

[img:124a8884c0]http://www.metalhead.pl/data/gfx/pictures/medium/0/0/47300_1.jpg[/img:124a8884c0]
[img:124a8884c0]http://www.metalhead.pl/data/gfx/pictures/medium/0/0/47300_2.jpg[/img:124a8884c0]

Oczywiście ma to naśladować dziarę, ale pamiętajcie że to tylko dodatek do stroju.

A teraz chcę wiedzieć co jeszcze o tym myślicie?[/quote:124a8884c0]

MASAKRA !!!

''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander

Wysłany: 2011-02-22 18:18

Zephirus (Bicz)
Zephirus
Za siedmioma cmentarzami

[quote:c3d1327238="Naqara"]A teraz aby, rozgrzać waszą mózgi zachęcam do wyrażenia się na temat tego:

[img:c3d1327238]http://www.metalhead.pl/data/gfx/pictures/medium/0/0/47300_1.jpg[/img:c3d1327238]
[img:c3d1327238]http://www.metalhead.pl/data/gfx/pictures/medium/0/0/47300_2.jpg[/img:c3d1327238]

A teraz chcę wiedzieć co jeszcze o tym myślicie?[/quote:c3d1327238]

Mnie się nie podoba. Takie trochę... odpustowe!

"I will sing my worst southamerican song at your funeral"

Wysłany: 2011-02-22 18:21

Nom znalazłem to na sieci i z różnymi opiniami się spotkałem. Jestem ciekawy dalszych Ale bardziej rozbudowanych niż "masakra"

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło