Wysłany: 2011-01-19 22:33
Wielu słynnych kreatorów mody projektowało stroje gotyckie a trzy lata temu, w Nowym Jorku była wystawa poświęcona kulturze Gotyku , strojom , fotografiom i bizuteri.
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy
Wysłany: 2011-01-19 23:59
wszystko zależy od człowieka, nie każdy musi(ale może) ubierać się zgodnie z rodzajem muzyki jaką słucha, nie każdy też lubi. są przecież ludzie zamknięci w sobie, po których nie widać nawet emocji(bo po prostu nie chcą ich okazywać) a co tu dopiero mówić o upodobaniach muzycznych.
ja np słucham wszelkich odmian metalu i lubię się ubrać na czarno, bo po prostu lubię ten kolor i dobrze się w nim czuje. wielu ludzi patrząc na mnie mówi metal lub gotka, co wcale mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. odpowiada mi ten styl.
są też tacy, którzy za wszelką cenę chcą pokazać np jakiego rodzaju muzyki słuchają i wyrażają to między innymi poprzez ubiór.
Co Cie nie zabije to Cie wzmocni
Wysłany: 2011-01-20 00:43
- też kiedyś myślałam jak dziewczę, które odważyło się swoje dziwne poglądy na samym początku wyrazić. Ale spójrzmy prawdzie w oczy – w każdej grupie/narodzie/klasie szkolnej czy grupie studenckiej trafiają się ludzi o różnych charakterach tudzież poziomie inteligencji. Czemu niektórzy myślą, że z subkulturami jest inaczej?
- co do różu itp. w LO miałam dziewczę różowo-brokatowo-białokozaczkowe, z która to dało się mega zacnie pogadać. Znów z inną, która słuchała praktycznie tego samego co ja, w ogóle się dogadać nie mogłam [ może temu, że mam uczulenie na obłudę i obmawianie innych]
- dziwne jest, że ludzie ‘mhroczni’ uważają się za lepszych tylko dlatego, że są ‘inni’ [co z resztą nie zawsze jest prawdą]. spójrzmy nawet na DP. całe sterty tu mrocznych lasek robiących sobie słit focie w bieliźnie tudzież ludzi dodających jakże oryginalne i wiele wnoszące komentarza. ale uważają się za lepszych od tych, którzy robią to samo na np. naszej-klasie tylko dlatego, że bielizna jest czarna a nie różowa a zamiast słów ‘ jak ślicznie’ padają słowa ‘ jak mrocznie’.
- dla mnie strój to w pewnym sensie wyrażenie siebie. przesyła się pewne info do innych, można stwarzać jakieś pozory czy też pierwsze wrażenie. Na szczęście istnieje coś takiego jak ‘rozmowa’, która wszystko koryguje i prostuje. przykład. kiedy trochę w Poznaniu siedziała i którejś nocy czekałam na Pestkę, przypałętał się i zaczepił mnie jakiś ludź. niby to klimatyczne, ale mocno pod wpływem i w dziurawej kurtce. myślę sobie: ‘no pięknie jeszcze żula mi tylko brakowało’. jak zobaczył niepewność w moich oczach to wyjaśnił, że był na jakiejś imprezie ze świeczkami i mu się kurtka zjarała a się znieczulił, bo problemy go męczą ostatnio. No i tak sobie całą drogę przegadaliśmy o życiu i w ogóle. [jak tu się gdzieś kolego czaisz to pozdro dla Ciebie. moja najlepsiejsza podróż tramwajoma ever :]
- ja osobiście lubię niespodzianki i nieoczywistości. często bywa też tak, że ludzie nieafiszujący się z umiłowanie do ciężkich dźwięków mają większą wiedzę niż niejeden tru-metal. są też bardziej otwarci i tolerancyjni. swoją drogą zawsze uważałam, że tzw. ‘metale’ w swoim etosie mają punkt pt. ‘tolerancja’ i że ogólnie to dosyć ważne. a często jest właśnie odwrotnie.
- obecnie ja swoim ubranie wyrażam co najwyżej swoje umiłowanie do niektórych kolorów
- co do oryginalnych adidasów, to się nie zgodzę. ja swoje adidasy adidasowi sprawiłam sobie, bo są bardziej trwałe [mam je jakoś od liceum czyli już yhmyhm parę lat] i się trzymają, dzięki czemu nie muszę kupować co roku nowych [ więc jest też i ekonomiczniej].
- do dziewczęcia z Mińska – znasz swój zympatisz miejscowy punkowy band Pankor? Jak nie to polecam – pocieszni panowie.
Wysłany: 2011-01-20 18:49
Nie chodzi mi o to , że goci uważają się za lepszych, każdy człowiek uwaza się za lepszego od innych ponieważ to jest norma jesli ktoś uwaza inaczej to się przeważnie leczy .
Chcę sie dowiedzieć , czy jest coś co łaczy tak różną grupę indywidualistów ?
Wysłany: 2011-01-22 13:07
zgadzam się z aghrrr i Violantą.
Niestety to taka czarna nasza-klasa
ogólnie wiedzialam w co sie pakuje rejestrujac sie tutaj - "DarkPlanet - Rock, Mrok, Gothic, Meta..." - wywołało u mnie napad śmiechu i miałam sie smiac z takich właśnie dziewcząt przekonujących wszystkich jakie są "inne"...
wyszło inaczej, bowiem są tutaj czasem własnie jak Violanta napisala ludzie z dusza artysty itd.
obawiam sie jednak ze ta dyskusja niewiele tu zdziała. "Lachony" z NK, jak i "oryginalne" z DP są przeważnie niereformowalne...
...
Wysłany: 2011-01-22 13:48
Człowiek chce się polansować, a miejsce po temu sposobne jest obrażane od portalu, który przegrywa z fejsbukiem.
Co cię nie zabije, to cię wkurwi
Wysłany: 2011-01-22 16:37
[quote:af5edc20fe="Luk"]Moda jak moda, może być forma samorealizacji, buntu, próżności, gustu, wyrazem przynależności, komunikatem dla otoczenia. Albo po trochu z każdego. [/quote:af5edc20fe]
Pięknie i bardzo trafnie ujęte.
Ja słucham metalu, gotyku, dark independent ale styl mam raczej taki militarny khaki (praktyczny). Nigdy nie ubierałem się w "klimacie" i pod jakiś określony schemat.
Wysłany: 2011-01-22 17:17
Tak , jak się nastek naszło to i się zrobiła nasza klasa.I pogadać nie ma z kim.
Wysłany: 2011-01-22 19:44
Ogłaszaj więc na fejsie, że jesteś hipsterem. Wtedy będziesz oryginalna.
Wysłany: 2011-01-22 19:58
Tak, też mam fejsbóka, i do tego konto na DP, nie jestem oryginalna. Chyba jak na prawdziwą thru mhroczną ghothkę przystało pójdę wyrazić swój ból i cierpienie pisząc mhrocznego bloga lub jeszcze bardziej cierpiętnicze wypociny poezyjne...a teraz wybaczcie, bo muszę wrócić do pisania już mniej thru mhrocznej pracy magisterskiej.
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Wysłany: 2011-01-22 20:20 Zmieniony: 2011-01-22 20:24
Mam nadzieję, że piszesz tę pracę odziana w gorset z Restajla, długą suknię z pierdylionem koronek, z bufami, z Demoniami na nogach, etc. W razie przeciwnym, z powodu deficytu mroczności, trzeba będzie zabiegać o bana dla Ciebie na DP.
Wysłany: 2011-01-22 22:02
[quote:fa21a8cc71="Durante"]Mam nadzieję, że piszesz tę pracę odziana w gorset z Restajla, długą suknię z pierdylionem koronek, z bufami, z Demoniami na nogach, etc. W razie przeciwnym, z powodu deficytu mroczności, trzeba będzie zabiegać o bana dla Ciebie na DP.[/quote:fa21a8cc71]
Eeeee, a różowa piżamka to się nie liczy?
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Wysłany: 2011-01-23 08:54
I nie zapomnij o świeczkach przy świecah wiele zacnych prac napisano.
Wysłany: 2011-01-23 12:12
Najbardziej znany i najlepiej ubrany got to Karel Gott . I tyle :))
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...
Wysłany: 2011-01-23 13:56
[quote:60024aab74="Demonika"][quote:60024aab74="HBVILK"]Najbardziej znany i najlepiej ubrany got to Karel Gott . I tyle :))[/quote:60024aab74]
Ja Go nie znam xD[/quote:60024aab74]
No to proszę :
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...
Wysłany: 2011-01-23 18:51
Got ist tot. Nietzsche und das Ereignis des Nihilismus
Raczej tak
Wysłany: 2011-01-23 20:35
Nichts hatte sich noch passiert....:) chyba nic ..
Wysłany: 2011-01-23 21:03
No kurwa, kalka z języka polskiego. Powinno być raczej "Es hat noch nicht passiert". Koniuntiv II tu nie pasuje, imperfekt też nie za bardzo. Najłatwiej byłoby napisać "Kein Ding", ten kolokwializm niemiecki chroni przed kalkowaniem polskich zwrotów.
A "Gott ist tot" to najtrafniej łączyć z "Also sprach Zarathustra", c'nie.
Oj, offtop.
Wysłany: 2011-01-23 21:09
no offtop, offtop.
ale patrzcie jaka lawine nagle wywołaliśmy :D
Wracajac do tematu, ktos napisal ze jest dyskusja, kto ma prawo nosic thru ciuchy kto nie.
Oj nie. Dyskusja jest zupełnie o czym innym.
Szkoda ze niektorzy nie biora sobie niektorych wypowiedzi do serca, zamiast udawac ze nic sie nie stało i wstawiać iksdeki (demonika)
...
Wysłany: 2011-01-23 21:19
[quote:b3f767deb0="Durante"]No kurwa, kalka z języka polskiego. Powinno być raczej "Es hat noch nicht passiert". Koniuntiv II tu nie pasuje, imperfekt też nie za bardzo. Najłatwiej byłoby napisać "Kein Ding", ten kolokwializm niemiecki chroni przed kalkowaniem polskich zwrotów.
A "Gott ist tot" to najtrafniej łączyć z "Also sprach Zarathustra", c'nie.
Oj, offtop.[/quote:b3f767deb0]
Kalka ...ale zajebi.. brzmi :)
No i offtop.