Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

II Marsz ateistów i agnostyków. Strona: 1

II Marsz ateistów i agnostyków Wysłany: 2010-10-05 15:57

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Witajcie. Jak mniemam, spora część użytkowników tego forum deklaruje się jako ateiści i agnostycy. Toteż postanowiłam przypomnieć, iż marsz ww. grup odbędzie się w najbliższą sobotę, tj. 9 października o 14 w Krakowie (plac Wolnica). Organizatorzy zapewniają, że celem pochodu jest: "zaistnienie niewierzących w przestrzeni publicznej, przypomnienie, że w Polsce istnieją ludzie niewierzący". Czy ktoś z forumowiczów wybiera się na to wydarzenie?
I pytanie do wszystkich chcących uczestniczyć w dyskusji: czy uważacie, że w Polsce tego typu "imprezy" są potrzebne? Czy jako agnostycy/ateiści czujecie się w jakiś sposób pomijani lub dyskryminowani? I wreszcie: czy uważacie, że w naszym kraju tego typu pochody są w stanie cokolwiek zmienić prócz wywołania niechęci i sprzeciwu niektórych środowisk społecznych?

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Wysłany: 2010-10-06 00:50

Gorg666 (Bicz)
Gorg666
Wakefield (UK)

hmm ciekawy temat :)

Myślę że takie marsze są jak najbardziej potrzebne, czy w Polsce? Pewnie niewiele to zmieni przy tym sposobie prowadzenia polityki i tym sposobie pojmowania religii. Jednak idea jest szczytna, ciekaw jestem ile osób przybędzie na marsz... I czy społeczeństwo jakoś zareaguje. Zaś co do dyskryminacji... myślę że wielu "niewierzących" tak naprawdę jest wierzących więc może tego tak bardzo nie doświadczają, jednak osoby które nie wierzą w boga jako istotę boską mają problemy w tym kraju, zresztą na całym świecie. Myślę że w Polsce "niewierzący" to nadal obelga aniżeli zwykły przymiotnik, często spotykałem się ze stwierdzeniami że skoro nie wierzę w boga to koniecznie muszę być nieszczęśliwy, a przecież ja w niego wierzę tylko nie czczę, więc wyobrażam sobie co by było gdyby ktoś totalnie negował jego istnienie.

Aetas dulcissima adulescentia est

Wysłany: 2010-10-06 08:42

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Jest sens pokazywania, że ten kraj jest i dla nas osób niewierzących.Widzę , ze nawet tu niektórym cięzko pojąć, że ateiści istnieją i starają sie wmawiać , ze troche wierzymy a to już dla mnie trąci paranoją.
Denerwuje mnie wtracanie się Kościoła jako instytucji w moje zycie prywatne poprzez ustanawianie praw/ prawo do aborcji - już w Afryce jest lepsze dla kobiet ,zapłodnień- kto i co ma penetrować moją pochwę i takie tam jeszcze religia do kosciołów, wszechobecne krzyże /
Trudno wierzącym zrozumieć, że krzyż jest dla mnie miejscem każni- Spartakusa, wszelkich przeciwników Rzymu i wielu tysięcy przeciwników Wlada Drakuli tak samo odrażające by było gdyby ktoś nosił człowieczka na palu, szubienicę , czy pieniek z toporem.

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Wysłany: 2010-10-06 10:39

Osobiście jestem ateistą ale za nic bym do takiego marszu się nie dołączył. Te wszystkie marsze robią z tych ludzi kalekami prześladowań i uciśnień. Powodują obnoszenie się z tym, że się jest poniżaną mniejszością. "Patrzcie! To my ateiści! A jednak wciąż żyjemy i się nie dajemy ale jeszcze wam pokażemy! Bóg nie istnieje!". Bla, bla bla...

To, że coś stanowi większość zależy od upodobań człowieka. Większość ludzi na tym świcie chce wierzyć w istnienie jakiegoś Boga i nic tego nie zmieni. Ja rozumiem, że homoseksualiści maszerują bo oni są jawnie nietolerowani i dyskryminowani w naszym kraju. Ale żeby ateistom było źle? A kto im każe przyznawać się do tego czy się wierzy czy nie? (orientację seksualną trudniej ukryć niż poglądy na wiarę). Prawa obywatelskie w konstytucji gwarantują nam, że nie mamy obowiązku nikomu opowiadać o naszej sferze duchowej.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2010-10-06 10:49

Gorg666 (Bicz)
Gorg666
Wakefield (UK)

[quote:44986bccb4="black_gothic"]Jest sens pokazywania, że ten kraj jest i dla nas osób niewierzących.Widzę , ze nawet tu niektórym cięzko pojąć, że ateiści istnieją i starają sie wmawiać , ze troche wierzymy a to już dla mnie trąci paranoją.
[/quote:44986bccb4]

Nie mówię że nie istnieją, akurat moje słowa nie tyczyły się ciebie a większości tak zwanych ateistów, którzy choć do kościoła nie chodzą, w boga na codzień nie wierzą, to nie wyobrażają sobie zimy bez "chrześcijańskiej" wigilii, lub przed obawą o rozczarowanie rodziny biorą kościelny ślub, takie osoby choć podają się za ateistów tak naprawdę nimi nie są, a takich znajdzie się naprawdę sporo...

Wysłany: 2010-10-06 11:08

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Ze swoją niewiarą czy wiarą, upodobaniami, dewiacjami czy anty nie należy się obnosić, bo to jest śmieszne i tyle. Tak samo śmieszą mnie obrońcy krzyża, jak geje, przeciwnicy dopalaczy czy nawet zwolennicy legalizacji marihuany.
Czy naprawdę o "swoje" nie można "walczyć" inaczej?

Jak się jest ateistą wystarczy nie wpuścić księdza "na kolędę", nie chodzić do kościoła, podziękować wszystkim naganiaczom jehowym itp.
Jedyne przeciwko czemu bym się aktywnie opowiedziała (gdyby np. było jakieś referendum, ale takiego nie było), to za zniesieniem debilnego pomysłu wprowadzenia święta trzech króli kosztem dni wolnych za soboty świąteczne.

Ale ja to w ogóle mam na większość rzeczy wy***ane, więc muszę zrozumieć, że inni nie.

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2010-10-06 13:28

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Należy się obnosić ze swoją niewiarą tak jak katolicy obnoszą się ze swoja wiarą by nie obudzić się w państwie wyznaniowym do którego Polska zmierza.
Rewolucję robia tłumy na ulicach, te zmieniające ustrój i mentalność też.

Wysłany: 2010-10-06 13:47 Zmieniony: 2010-10-06 13:54

"black_gothic" zastanawiam się, kto jest bardziej śmieszny. Tacy ateistyczni pozerzy jak Ty, obnoszący się (przynajmniej tutaj, na DarkPlanet) swoją "niewiarą" czy Ci dewoci broniący krzyża. Skłonię się chyba do postawienia między wami znaku równości. Zarówno Wy, jak i oni, plujecie jadem, fakt, że jadem nieco innej treści.

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Wysłany: 2010-10-06 14:39 Zmieniony: 2010-10-06 14:50

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:39470ee8f1="WilczurNocy"]w Polsce, gdzie mozesz spuszczac biblie w kiblu.[/quote:39470ee8f1]

byle nie w publicznej toalecie

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2010-10-06 18:11

[quote:5a7d023d25="black_gothic"]Należy się obnosić ze swoją niewiarą tak jak katolicy obnoszą się ze swoja wiarą [/quote:5a7d023d25]
Wiara to coś szalenie intymnego, głębokiego. Jest niczym seks z ukochanym o, którego doskonałości, odczuciu i zrozumieniu wiesz tylko Ty i nikt inny nie poczuje tego tak jak Ty. Masz zamiar się z tym obnosić? Twoja wiara czy niewiara jest tylko dla Ciebie i nikogo to nie interesuje i NIE POWINNO interesować. Parada ateistów to marnowanie czasu i zakłócanie ruchu ulicznego. Winna ich cechować zwinność racjonalnego myślenia bez religii. Nie zaś trucie dupy wierzącym, że religia jest "be".

[quote:5a7d023d25="black_gothic"](...)by nie obudzić się w państwie wyznaniowym do którego Polska zmierza.
Rewolucję robia tłumy na ulicach, te zmieniające ustrój i mentalność też.
[/quote:5a7d023d25]
Jedynie kto obecnie robi jakieś zamieszanie to kibice i Solidarnościowcy. Z nimi chcesz wszczynać rewolucję? Normalny polak jest zbyt zajęty zarabianiem pieniędzy na przeżycie do emerytury i żeby coś później z niej mieć. Zarobki w Polsce nijak się mają do ponoszonych wydatków więc nikt nie ma czasu na ponoszenie dodatkowych strat.

Jedyne czego mi potrzeba to rozdział państwa od kościoła. A do tego potrzeba polityków z jajami, a nie maszerujących ateistów. Reszta później sama się potoczy...

Wysłany: 2010-10-06 19:18

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Kostuch ktoś Ci ten kraj tak urządził, że jest teraz w Europie, może Ty jesteś za młody ale ja pamiętam strajki, poczatki demokracji kapitalistycznej.Kiedyś religi nie było w szkole i na świadectwie, teraz jest, kiedyś nie było umów z Rzymem teraz są, kiedyś była inna ustawa aborcyjna teraz na nakaz kościoła i wierzących jest inna , nawet nie wiedziałam że z podatków ludzi są płacone emerytury dla kleru , dlaczego kościołowi oddają ziemię a mi mojego zagarniętego lasu nie ? itd..itd..dlaczego ja mam się zajmować poczynaniami kościoła? - bo nie życzę sobie zaglądania w ...!

Wysłany: 2010-10-06 19:37

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Więc nie czekaj aż ten portal zamkną za ..dyskusje i muzykę , bo nie sa poprawne.

Wysłany: 2010-10-06 20:09 Zmieniony: 2010-10-06 20:31

[quote:e700179682="Luk"]Czytałeś definicje określenia "pozer"?[/quote:e700179682]
Czytałem. Ty natomiast, słownika ortograficznego na oczy nie widziałeś.

[quote:e700179682="Luk"]Nie wie[color=RED:e700179682]ż[/color:e700179682]e ze można zrobić większe bydło niż zrobili "obrońcy krzyża"[/quote:e700179682]
Uwierz mi, można. Można być kimś gorszym niż człowiekiem zmanipulowanym. Można winą za całe zło czy własną życiową nieudolność, obarczać Boga, Kościół czy nawet Myszkę Miki. Sam oceń co jest śmieszniejsze.

[quote:e700179682="Luk"]Nie zauważyłem żeby "black_gothic" "pluła gdzieś jadem" możesz mi pokazać
post albo komentarz gdzie to zauważyłeś?[/quote:e700179682]
Gdyby darkplanetowe forum działało sprawniej, znalazł bym Ci kilka przykładów. Już pierwszy post Tej Użytkowniczki w tymże temacie i argument z gatunku, że państwo wyznaniowe, że kościół, że krzyż, ble, ble... (a znalazło by się więcej i mocniejszych). Już się powoli rzygać chce.

A teraz osobiście. Moi znajomi deklarują, że są katolikami, ateistami, jeden deklaruje się gnostykiem, a jeszcze inny niedawno poddał się apostazji i żaden z nich nie narzeka na państwo. Wszyscy oni mają pracę, zarabiają pieniądze. Kilku z nich jest przykładnymi rodzicami, a wszyscy przykładnymi obywatelami. Każdy z nich może swobodnie przekraczać granice państwa. Mają wspólne pasje, chodzą wspólnie na koncerty, słuchają tych samych zespołów i kierują się podobnymi wartościami w życiu.
Żaden z nich się z niczym nie obnosi i nie pozuje na "odmieńca" w kwestii wiary.
Takie ujadanie i pompowanie balonu o nazwie "katolicy kontra "niewierzący" to jakaś paranoja.
To, że ktoś jest katolikiem nie sprawi, że będzie szybciej i sprawniej obsłużony w urzędzie czy dostanie świeższe pieczywo w sklepie niż osoba "niewierząca".

Sprawą jak najbardziej osobistą powinno być, w co kto wierzy.

Szukajmy tego co nas łączy, a nie tego co nas dzieli, chociaż, nie oszukujmy się, "ta różnica" dla ludzi inteligentnych - nie istnieje.

Wysłany: 2010-10-06 20:41

ravenheart99 (Diabolista)
ravenheart99
Kotlina Kłodzka/Wrocław

Czy bym poszła na taki marsz? Nie, nie chce mi się jechać do Krakowa to po pierwsze, a po drugie kwestia wiary czy niewiary jest sprawą osobistą. Nie czuję potrzeby głoszenia światu w jakiego boga wierzę lub nie wierzę. Czy ateiści są w Polsce dyskryminowani? Nie wiem, nie spotkałam się z taką sytuacją ale nie wykluczam że mogła się taka zdarzyć. Tyle w tym temacie.

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą

Wysłany: 2010-10-06 21:32

[quote:12e3419899="Vika"]A jak ktoś nie interesuje sie polityką czy piłką nożną, to niech sie o Solidarnościowcach czy piłce nie wypowiada i nie zagłębia w temat. [/quote:12e3419899]
Mówisz to teraz ogólnikowo czy się czepiasz?

[quote:12e3419899="black_gothic"]Kostuch ktoś Ci ten kraj tak urządził, że jest teraz w Europie, może Ty jesteś za młody ale ja pamiętam strajki, poczatki demokracji kapitalistycznej.Kiedyś religi nie było w szkole i na świadectwie, teraz jest, kiedyś nie było umów z Rzymem teraz są, kiedyś była inna ustawa aborcyjna teraz na nakaz kościoła i wierzących jest inna , nawet nie wiedziałam że z podatków ludzi są płacone emerytury dla kleru , dlaczego kościołowi oddają ziemię a mi mojego zagarniętego lasu nie ? itd..itd..dlaczego ja mam się zajmować poczynaniami kościoła? - bo nie życzę sobie zaglądania w ...![/quote:12e3419899]
Bo teraz rządzi dawna opozycja, a ci mają joba na punkcie kościoła i byle by mu włos z głowy nie spadł. Co władza to inne obyczaje. Konserwy lubią religię, czerwoni nie. Po prostu.

[quote:12e3419899="Vika"]To jesteś zwolenniczką komuny czy jak? Nie byłoby tej dyskusji, gdyby komuś nie pomyliły się cele tego portalu. [/quote:12e3419899]
A co nie można być zwolennikiem komuny?

[quote:12e3419899="Vika"]Nie byłoby tej dyskusji, gdyby komuś nie pomyliły się cele tego portalu. [/quote:12e3419899]
Sama w tym wszystkim bierzesz udział i się wypowiadasz więc to chyba był zbędny komentarz.

Wysłany: 2010-10-06 22:23

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Vika może moje ujadanie spowoduje, że jak zgwałcą twoją córkęw wieku 12-14 lat to będzie mogła legalnie i bezpiecznie ciąże usunąc i zaden ksiądz nie bedzie za nią jeżdził po Polsce i palcem wytykał, o stadach mocherów nie wspomnę.

Wysłany: 2010-10-06 22:54 Zmieniony: 2010-10-06 22:57

[quote:3de4529b1e="Luk"]U mnie jest podobnie. I uważam to za bardzo zdrowa sytuacje.[/quote:3de4529b1e]
Sam widzisz, w jak "pokojowy" i prosty sposób osiągnęliśmy konsensus w tej kwestii.

[quote:3de4529b1e="Luk"]Marsz marszowi nie równy, widziałeś ten marsz? może wcale nie jest śmieszny?[/quote:3de4529b1e]
A pokaż mi proszę, w którym miejscu napisałem, że taki marsz jest lub byłby śmieszny?

Uważam, że są w tym kraju sprawy ważniejsze niż bezproduktywne dysputy czy marsze.

Spójrz np. na służbę zdrowia - leży i kwiczy! Pamiętasz może "białe miasteczko"? Ile wśród tych kobiet było katoliczkami, a ile ateistkami (dywaguję). Wszystkie miały wspólny cel - reforma służby zdrowia i zarobki pozwalające godnie żyć.

Znajdujesz tą pewną subtelną różnicę pomiędzy jedną demonstracją a drugą?

[quote:3de4529b1e="Luk"]Może chodzą na niego ludzie uważający ze niewiężący powinni zaistnieć w życiu publicznym?[/quote:3de4529b1e]
Zerknij w "lewą" stronę

[quote:3de4529b1e="black_gothic"]jak zgwałcą twoją córkęw wieku 12-14 lat to będzie mogła legalnie i bezpiecznie ciąże usunąc i zaden ksiądz nie bedzie za nią jeżdził po Polsce i palcem wytykał, o stadach mocherów nie wspomnę.[/quote:3de4529b1e]
Dywaguję dalej.
Załóżmy, że puszczasz tę córkę na dyskotekę przekonana, że nic złego wydarzyć się nie może. Załóżmy również, że [u:3de4529b1e]nie dopilnowałaś[/u:3de4529b1e], by córka poinformowała cię jakie towarzystwo tam będzie, czy będzie alkohol oraz czy będzie nadzór osób dorosłych (gdyż o 12-14latce mówimy). Córka na tej imprezie zostaje zgwałcona i w konsekwencji zachodzi w ciążę (bo był alkohol, nie było nadzoru ze strony dorosłych). Kto zawinił? Katolicy, "mohery", księża? Nie. Twoim pieprzonym obowiązkiem jako matki, było zapewnienie córce bezpieczeństwa i dopilnowanie by nic złego się nie stało, nie naprawianie błędów rodzicielskich za pomocą ustaw i przerzucanie winy na księży, "moherów" czy innych cudaków.

Wysłany: 2010-10-07 08:36

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Wilczurnocy - może księzy jest za mało.Dlaczego wierzący się wypowiadaja o marszu ateistów ?. WAS TO NIE DOTYCZY !!!
Zapytanie o marsz jest skierowane do ateistów i agnostyków.
Zadne z Was nie zaczęło - jestem a..
Pamiętajcie - jak was okradną i pobiją do stanu inwalidztwa lub zgwałcą to będzie Wasza wina, lub Waszych rodziców.Jak to pięknie zwalać na ofiarę, tak myślą przestępcy.Wracała o 17.00 ze szkoły, sama to wzieliśmy ja zerżneliśmy lub zarżneliśmy, sama chciała.
Widzę , że szybko zapomnieliście o dziewczynie , którz popełniła samobójstwo bo koledzy na oczach całej klasy udawali gwałt na niej.
A ileż to razy Vika Cię zgwałcono, że się wypowiadasz o gwałconych dziewczynasz i skąd przekonanie , że gwałcą w dyskotece a nie w Twoim domu, gdy przyjdzie kolega z klasy po książkę ? a rodzice pracują w tym czasie.
Jakie to cudowne myśleć o świecie- to tam jest zle mnie to nie dotyczy, to tam zabijają za przekonania u nas już nie palą.

Wysłany: 2010-10-07 09:33 Zmieniony: 2010-10-07 09:35

Gorg666 (Bicz)
Gorg666
Wakefield (UK)

Wy wszyscy macie rację... po części :) No bo tak Benjamin Breeg słusznie zauważył że obowiązek "upilnowania" nieletniej córki spada na jej rodziców, opiekunów... ale jeszcze chwilkę podywagujmy, załóżmy że black gothic pyta się córki czy wymienione przez ciebie czynniki (obecność osób dorosłych, brak alkoholu itp.) pojawią się na imprezie czy nie... córka jako że pewnie bardzo chce znaleźć się na imprezie zapomina chwilowo o tym jak mamę kocha i kłamie tak po prostu (wie przecież że nic złego się nie stanie, bo "całe zło jej nie dotyczy"). Black Gothic ufa córce, bo jakby mogła postąpić inaczej, przecież dobrze ją wychowała. Na imprezie dochodzi do nieszczęścia... kto jest winny gwałtu? Ufająca matka? Kłamliwa córka? Czy zwyrodnialec? (Przy czym zauważmy że dywagacje nie tyczą się religii) Odpowiedź zdaje się dość prosta... Córka nie chce dziecka tak samo jak jej matka i tu zaczyna się problem religijny... No bo nasze katolickie państwo powzięło jakże mądry zamysł chronienia dziecka od poczęcia. Jednak matce udaje się uzbierać niezbędną sumę odnajduje chyżego lekarza i ten dokonuje lubieżnego czynu nielegalnie. Sprawa wypływa na jaw, szkolny ksiądz chcąc dać klasie przykład potępia dziewczynkę, za nim idzie cała klasa, może po za przyjaciółką dziewczynki... Dziewczyna nie wytrzymuje i odbiera sobie życie... kto jest winny kolejnej tragedii? Matka? Córka? Rówieśnicy? A może ksiądz-w dobrej wierze-podżegacz?
Benjaminie kochająca matka tak jak za gwałt obciąży kogoś innego tak i za samobójstwo córki :) To są dwie różne sprawy, tak jak sam czyn gwałtu i nagonka na dziewczynę dopuszczającą się aborcji :)

A co do Wilczura Nocnego to powiem ci tak jeśli uważasz że ateiści nie są dyskryminowani NA ŚWIECIE (a nie tylko w Polsce) to spróbuj zostać prezydentem jakiegokolwiek kraju chwaląc się żeś ateistą :)

Wysłany: 2010-10-07 10:26

ravenheart99 (Diabolista)
ravenheart99
Kotlina Kłodzka/Wrocław

Gorg666: w pełni zgadzam się z Twoją powyższą wypowiedzią. Nic dodać nic ująć

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło