Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Kosciol vs homosexualisci. Strona: 6

Wysłany: 2009-05-19 18:01

[quote:a8e7798866="GoopiaPeezda666"]

No i gadam właśnie, że stara Europa nie tolerowała homoseksualizmu więc pod tym względem jej żaden kościół niepotrzebny, sama powinna trzymać się w ryzach.[/quote:a8e7798866]
Hej PEEZDO a Grecja?,a Cesarstwo Rzymskie? toć to europa, tam homoseksualizm był na porządku dziennym tak jak w polsce ogórek kiszony czy bigos

Wysłany: 2009-05-19 18:06

DEMONEMOON Napisał:
[quote:e9927ca06a="GoopiaPeezda666"]

No i gadam właśnie, że stara Europa nie tolerowała homoseksualizmu więc pod tym względem jej żaden kościół niepotrzebny, sama powinna trzymać się w ryzach.[/quote:e9927ca06a]

I tak płynnie wracamy do tematu :).

W Grecji i Rzymie homosexualizm był jakoś tolerowany, ale, powtarzam, rodzina była tam traktowana jako związek kobiety i mężczyzny. Ani Grecy ani Rzymianie nie odważyli się legalizować tego sexualnego odchyłu.

Forever Begins.

Wysłany: 2009-05-19 18:13

To napiszę to jeszcze raz... chrześcijaństwo jest jedno, różne są jedynie formy obrządku, uwarunkowania polityczne i prawa kanoniczne ... ale to są ludzkie problemy i zawiłości, religii w to nie mieszajmy.

[b:6a411319fd]GoopiaPeezda666:[/b:6a411319fd] żaden z poważnych kościołów chrześcijańskich nie toleruje związków homoseksualnych, może jedynie jakieś sekciarskie odłamy to tolerują.
Akt homoseksualny jest biblijnie potępiany.
Czym innym jest sama skłonność, sama skłonność/preferencja homo traktowana jest np: przez KK jak coś patologicznego, ale nie jest grzechem, ponieważ może być mimowolna (choroba, instynkt, zaburzenie cokolwiek).

Wysłany: 2009-05-19 18:22

[quote:7e1f8ec210="GoopiaPeezda666"][quote:7e1f8ec210="DEMONEMOON"][quote:7e1f8ec210="GoopiaPeezda666"]

No i gadam właśnie, że stara Europa nie tolerowała homoseksualizmu więc pod tym względem jej żaden kościół niepotrzebny, sama powinna trzymać się w ryzach.[/quote:7e1f8ec210]
Hej PEEZDO a Grecja?,a Cesarstwo Rzymskie? toć to europa, tam homoseksualizm był na porządku dziennym tak jak w polsce ogórek kiszony czy bigos[/quote:7e1f8ec210]

Hej Peezdo hahaha hej juhasie już ci godom^^
Wiem jeszcze takie szczątkowe pojęcie mam o antycznym świecie. Powinnam to była inaczej napisać. Po prostu nie rozumiem dlaczego akurat chrześcijaństwo miałoby utrzymać europejczyków w szyku. No ale biorąc pod uwagę napływ wszelkiej błotnej masy na stary kontynent to rzeczywiście może być jakiś środek przekazu ale nie wiem jest to świeze spojrzenie dla mnie muszę to przemyśleć^^ Zwyczajem Nanette: przekonajcie mnie, od tego tu jesteście!! :lol:[/quote:7e1f8ec210]
:wink: :)
Wiesz ze traktuje forum jak zabawe i nie mam zamiaru tutaj nikogo nawracać ani przekonywać :)

Prawdziwe chrzescijanstwo z początkow naszej ery dało swiatu jakieś mierniki w postaci np dziesieciorgu przykazań,oczywiscie zaczerpnietych z religii zydowskiej.Jezeli odrzucamy te mierniki,to ja nie wiem co może ludzi utrzymać w jakimś godnym moralnym szyku-ateistyczna nauka?,chyba nie zabardzo to jej sie udaje

Wysłany: 2009-05-19 18:39 Zmieniony: 2009-05-19 18:44

[b:bd3924707f]GoopiaPeezda666[/b:bd3924707f] być może niekoniecznie jesteś fenomenem, być może po prostu jesteś normalna, to miłe :D

Niektóre kościoły reformowane akceptują związki homo, ja wiem o tym, to ich sprawa.
Być może kiedyś powstanie jakiś kościół, który będzie dawał śluby zwierzętom albo dzieciom, mam to w dupie.
To że co jakiś czas powstaje w wyniku ludzkich urojeń i błędów jakiś pocieszny wynalazek (na przykład religijny) to nie znaczy, że jest to czymś dobrym lub akceptowalnym.
Dwa główne ośrodki (stolice) chrześcijaństwa zachodnio i wschodnio rzymskiego nie akceptują związków homo, kolokwialnie to ujmując NIE akceptują pedalstwa.

Wysłany: 2009-05-19 18:41

[quote:101a7ac7b4="GoopiaPeezda666"]

Wiesz co ja nie jestem ani religijna ani specjalnie kształcona a jakoś wiem i czuję sama z siebie, że dwóch facetów czy 1 kobiety w 1 związku to za dużo, nie wpierdalam się zajętym facetom do łóżka, dbam o swoją rodzinę i nigdy z nie ranię nikogo bez większego powodu. Jestem fenomenem na tle całej Europy?[/quote:101a7ac7b4]
To zasługa wychowania i normalnych pobudek.Jezeli chcesz to wszystko odwrócic wystarczy spróbować pozyć inaczej i cieszyć sie ze jestes teraz fenomenem modnego swiata,kazdy ma taki wybór

Wysłany: 2009-05-19 18:53

Tak przyznaję że jest to niepokojące zjawisko :?

Wysłany: 2009-05-19 18:56

[quote:c63f650102="Halldor"][b:c63f650102]GoopiaPeezda666[/b:c63f650102] być może niekoniecznie jesteś fenomenem, być może po prostu jesteś normalna, to miłe :D

Niektóre kościoły reformowane akceptują związki homo, ja wiem o tym, to ich sprawa.
Być może kiedyś powstanie jakiś kościół, który będzie dawał śluby zwierzętom albo dzieciom, mam to w dupie.
To że co jakiś czas powstaje w wyniku ludzkich urojeń i błędów jakiś pocieszny wynalazek (na przykład religijny) to nie znaczy, że jest to czymś dobrym lub akceptowalnym.
Dwa główne ośrodki (stolice) chrześcijaństwa zachodnio i wschodnio rzymskiego nie akceptują związków homo, kolokwialnie to ujmując NIE akceptują pedalstwa.[/quote:c63f650102]
Z tego co mi wiadomo wiele kosciołow reformowalnych lub odłamów religii rzymsko-katolickiej delej uznaje stolicę papieską za głowę i są one takim przyczółkiem zmian zachodzących w całej religii katolickiej,extremalne nauki lub wierzenia sa akceptowane w takich filiach a kiedy zdobeda poparcie wiekszosci opini społecznej sa wdrazane w głowny nurt wierzeniowy tylko poto zeby sie dostosować do zmian społecznych kulturowych lub naukowych.Takze legalizacja zwiazków homoseksualnych przez katolicyzm dla mnie jest tylko kwestia czasu

Wysłany: 2009-05-19 19:10

[quote:5a49620e77="GoopiaPeezda666"]

Włacha^^
Także ja jestem zwolennikiem budowania świadomośc[/quote:5a49620e77]
hehehehe zwolennikiem?No stary wybacz. :D :D :wink:

Wysłany: 2009-05-19 19:15

[quote:5e080f3888="DEMONEMOON"][quote:5e080f3888="Halldor"][b:5e080f3888]GoopiaPeezda666[/b:5e080f3888] być może niekoniecznie jesteś fenomenem, być może po prostu jesteś normalna, to miłe :D

Dwa główne ośrodki (stolice) chrześcijaństwa zachodnio i wschodnio rzymskiego nie akceptują związków homo, kolokwialnie to ujmując NIE akceptują pedalstwa.[/quote:5e080f3888]
Z tego co mi wiadomo wiele kosciołow reformowalnych lub odłamów religii rzymsko-katolickiej delej uznaje stolicę papieską za głowę i są one takim przyczółkiem zmian zachodzących w całej religii katolickiej,extremalne nauki lub wierzenia sa akceptowane w takich filiach a kiedy zdobeda poparcie wiekszosci opini społecznej sa wdrazane w głowny nurt wierzeniowy tylko poto zeby sie dostosować do zmian społecznych kulturowych lub naukowych.Takze legalizacja zwiazków homoseksualnych przez katolicyzm dla mnie jest tylko kwestia czasu[/quote:5e080f3888]

A dla mnie nie, homo nie jest akceptowane przez katolików (rzymsko,greko, staro i innych) i prawosławnych i nigdy nie będzie.
Dla mnie kościół zreformowany jest odłamem, powstałym dla zaspokojenia potrzeb laicyzującej się europy zachodniej, co nie znaczy że gdzie indziej rozpowszechni się taki liberalizm.
Ale gdybać sobie możemy do usranej śmierci ... się pożyje się zobaczy.

[b:5e080f3888]GoopiaPeezda666[/b:5e080f3888] świadomości społecznej (i swojej) nie da się budować pikietami czy religią a jedynie własną postawą (najlepiej moralną na przyzwoitym poziomie intelektualnym) :D
Ja stawiam na otwartość umysłu (nie zwieraczy) i ciągłe doskonalenie się :D

Wysłany: 2009-05-19 19:24

[quote:a9ab20b199="Halldor"]

A dla mnie nie, homo nie jest akceptowane przez katolików (rzymsko,greko, staro i innych) i prawosławnych i nigdy nie będzie.
Dla mnie kościół zreformowany jest odłamem, powstałym dla zaspokojenia potrzeb laicyzującej się europy zachodniej, co nie znaczy że gdzie indziej rozpowszechni się taki liberalizm.
Ale gdybać sobie możemy do usranej śmierci ... się pożyje się zobaczy.[/quote:a9ab20b199]

Świetnie napisane Haldor, przyjemnie się Ciebie czyta.
Dla katolików Kościół katolicki bramy piekielne nie przemogą, czyli diabeł(pod postacią liberalizmu obyczajowego) nie zawładnie Tą instytucją.

Forever Begins.

Wysłany: 2009-05-19 19:28

[quote:d966c381a7="Halldor"]

A dla mnie nie, homo nie jest akceptowane przez katolików (rzymsko,greko, staro i innych) i prawosławnych i nigdy nie będzie.[/quote:d966c381a7]

Daj ci Bóg-moze odłamy crzescijanstwa jakimi sa religie rzysko,greko czy staro uchronia sie od zezwierzecenia i zachowają resztki godności ludzkiej,tak bo dla mnie homoseksualizm to wyzbycie sie godnosci i dumy.

[quote:d966c381a7="Halldor"]Dla mnie kościół zreformowany jest odłamem, powstałym dla zaspokojenia potrzeb laicyzującej się europy zachodniej, co nie znaczy że gdzie indziej rozpowszechni się taki liberalizm.[/quote:d966c381a7]

A dla mnie kosciół zreformowany jest odłamem powstałym dla zaspokojenia potrzeb laicyzującej się religii katolickiej
:wink:

Wysłany: 2009-05-19 21:04

[quote:8220196dcf="Sleeping_Giant"][quote:8220196dcf="Halldor"]

Ale gdybać sobie możemy do usranej śmierci ... się pożyje się zobaczy.[/quote:8220196dcf]

Świetnie napisane Haldor, przyjemnie się Ciebie czyta.
Dla katolików Kościół katolicki bramy piekielne nie przemogą, czyli diabeł(pod postacią liberalizmu obyczajowego) nie zawładnie Tą instytucją.[/quote:8220196dcf]
hehehe liberalizm obyczajowy to jedno z narzedzi Szatana skótecznie odwracające uwagę od prawdziwego chrzescijanstwa i od jego nauk zapoczatkowanych w pierwszym wieku naszej ery i jest to narzedzie skutecznie wykorzystywane przeciwko ludziom którzy juz niewiele maja wspólnego z Bogiem,drugim takim swietnym narzedziem wykorzystywanym przez niego na ludziach szukających wiary,jest wlasnie religia katolicka która świetnie zaciera sens nauk pierwszych chrzescijan i powoli zbliza sie do stanu swiadomosci tych wszystkich którzy hołdują własnie liberalizmowi obyczajowemu,-świetnie pomyślane

Wysłany: 2009-05-19 21:24

[quote:895cc93d6e="Pan"]Czesc dba o czystosc wiary, czesc o dostepnosc religii dla ludzi.[/quote:895cc93d6e]

Religia nie jest dla człowieka tylko człowiek dla religii. Decydujesz się dołączyć do wspólnoty wyznającej daną wiarę prawdopodobnie dlatego, że czujesz słuszność jej założeń i nakazów. Wielu ludzi uważa się za katolików, ale a to z tym się nie zgadza, a to na tamto narzeka. A to chce legalizacji prwzerwatyw, a to pozwolenia na handel w niedziele. Czy to są jeszcze katolicy czy tylko ludzie, którzy boją się przyznać, że tak naprawdę trwają w Krk z przyzwyczajenia, bez przywiązania do podstawowych jego praw? Deklarowani katolicy - albo uznajecie nauki Waszego Kościoła albo nie jesteście katolikami. Nie ma kompromisu.

Wysłany: 2009-05-19 21:33

[quote:4bf607c3cb="GoopiaPeezda666"][quote:4bf607c3cb="Gaia"]
Religia nie jest dla człowieka tylko człowiek dla religii. Decydujesz się dołączyć do wspólnoty wyznającej daną wiarę prawdopodobnie dlatego, że czujesz słuszność jej założeń i nakazów.[/quote:4bf607c3cb]

To sobie przeczy.[/quote:4bf607c3cb]

No tak, decydujesz się dołączyć, ponieważ spływa na Ciebie łaska Ducha Świętego :wink:

Wysłany: 2009-05-19 21:45

[quote:1a81dd88d6="GoopiaPeezda666"]Mówię o błędzie logicznym jakiego się dopuściłaś. Pomijając czy w ogóle masz rację. Mówisz, że to człowiek jest dla wiary a jednocześnie twierdzisz, że ona ma już jakieś rozwiązania, które oferuje.[/quote:1a81dd88d6]

Oczywiście. Z punktu widzenia katolika - zawierzasz i oddajesz się swojemu bogu, uznajesz, że jego kościół ze swoimi naukami jest jego przedstawicielem a w zamian otrzymujesz dary, łaski, zbawienie, życie wieczne.

Wysłany: 2009-05-19 22:06 Zmieniony: 2009-05-19 22:49

[quote:cae18d18ec="DEMONEMOON"]drugim takim swietnym narzedziem wykorzystywanym przez niego na ludziach szukających wiary,jest wlasnie religia katolicka która świetnie zaciera sens nauk pierwszych chrzescijan i powoli zbliza sie do stanu swiadomosci tych wszystkich którzy hołdują własnie liberalizmowi obyczajowemu,-świetnie pomyślane[/quote:cae18d18ec]

[quote:cae18d18ec="Pan"]Bardzo mozliwe, ze grupa zamotanych rybakow ma racje, a wielu uczonych ludzi zupelnie sie myli. Bardzo mozliwe, tylko malo prawdopodobne.[/quote:cae18d18ec]

Wymieniłem wcześniej dwa narzędzia,załużmy ze nauka moze być trzecim,skutecznie podwazając prawdziwosc tych nauk i przejawiająca cheć wyeliminowania ich z obecnej świadomości

[quote:cae18d18ec="Pan"]Pare razy w zyciu pytalem o prawdziwy sens, o rozbieznosci (konkrety!) miedzy "prawdziwa" nauka chrzescijanska a koscielnym bledem. :) Poza propozycja, zeby zamienic ogrzewane koscioly na szeroko dostepne zimne i ciemne katakumby malo bylo odpowiedzi. Sprobujesz?[/quote:cae18d18ec]

Najwiekszą rozbieznosciąKK jest zręczne dostosowywanie praw zawartych w piśmie świetym do mody i ducha czasu w obawie przed utratą wiernych.Kościół powinien uczyć moralności a nie ulegać nowej wątpliwej moralności

[quote:cae18d18ec="Pan"]KK nie jest jednolity, gdy chodzi o poglady (para ludzi nie jest jednolita. Pojedyncza kobieta nie jest jednolita!), sa ludzie bardziej i mniej liberalni.
Czesc dba o czystosc wiary, czesc o dostepnosc religii dla ludzi.[/quote:cae18d18ec]

I to ze niema jednosći jest przyczyną postępową wdrazania nowych trendów teologicznych co zakłóca jakze wazny pierwotny przekaz-czyli cel zostaje osiągnięty

Wysłany: 2009-05-19 22:09

[quote:a4836d1b4f="GoopiaPeezda666"]To jest główna różnica pomiędzy katolikami a protestantami, kwestia łaski. Łaska jest czymś, na co nie można sobie zasłużyć, jest czymś co Bóg daje i już a kwestią ludzką jest tego akceptacja. Katolicy natomiast twierdzą właśnie, że na łaskę trzeba zasłużyć, co bywa zgubne w dalszej perspektywie.[/quote:a4836d1b4f]

Protestanci się o łaski nie modlą?

W temacie mamy słowo "katolicyzm", nie zauważyłam jednak w nim słowa "protestantyzm". Nie pisz o wszystkim co wiesz, zamiast tego pisz na temat :) Załóżmy, że wykreślam z mojej poprzedniej wypowiedzi "łaski". Mmm?...

Edyto: pardon, mea culpa. Co nie zmienia faktu, że nie o łaskach temat :)

Wysłany: 2009-05-19 22:18

[quote:050f980dda="GoopiaPeezda666"]Co prawda żyjemy w katolickim kraju i pewnie się chyciłaś na tą zmyłę sytuacyjną ale kościołów jest na świecie kilka.[/quote:050f980dda]

Jeśli już to chyciła się autorka tematu - w pierwszym poście odnosi się do katolicyzmu właśnie :)

Wysłany: 2009-05-19 22:34

[quote:9719d1fe11="GoopiaPeezda666"]nie mam wizji na kloaczne pojednanie gejów z księżami, to może ty zdradź jak się zapatrujesz na tę problematykę? Bardzo proszę.[/quote:9719d1fe11]

Proszę uprzejmie, na podstawie swego poprzedniego wywodu:

Również nie widzę możliwości pojednania aktywnych homoseksualistów z Krk - dlatego, że jawnie przeciwstawiają się jego naukom. Nie skłonnościami, ale czynem.
Katolik - homoseksualista ma dwa wyjścia:
1. Akceptuje swoją orientację na zasadzie "Bóg tak chciał". Powstrzymuje swoje skłonności. Może nawet zostaje zakonnikiem. Wierzy, że zostało na niego zesłane dodatkowe cierpienie, pokusa, której nie może ulec. Cieszy się, że został wybrany, bo przecież "ostatni będą pierwszymi".
2. Przestaje być katolikiem.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło