Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Krytyka poezji za DarkPlanet. Strona: 6

Krytyka Wysłany: 2006-12-22 16:53

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

[quote:bd80217511="Samurai"]To co tu robicie i czym dyskutujecie to jest zatem masło maślane... robicie dekalog dla krytyków a pozniej mowicie ze kazdy moze krytykować. To jest jakiś error w rozumowaniu.[/quote:bd80217511]

Error w rozumowaniu??? :roll:
Nie będę zarzynała kiełkującej krytyki dla idei kompetentności! :evil: Bo to tu nie zadziała! Za mało tu osób, które chcą się wypowiadać, a co dopiero krytykować.
Po prostu: ile wynosisz z krytyki to Twoja sprawa a jeżeli poniżej Twojej godności jest przyjęcie konstruktywnej opinii od osoby, w Twoim mniemaniu niekompetentnej, bo... nie ma wykształcenia filologicznego... bo na codzień nie pracuje z tekstem... bo nie jest zawodowym krytykiem, to chyba ktoś ma tu error w EGO. 8O 8O 8O

IMO: dekalog w założeniu ma być zbiorem wskazówek dla zwykłych użytkowników, bo "rasowemu" krytykowi to on będzie "psu na budę". :D

Możliwe, że ostro zabrzmiało i tak ma być :twisted: :twisted: :lol:

Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!

Wysłany: 2006-12-22 17:02

[quote:708dac0c3d="Samurai"][quote:708dac0c3d="Ash_Wednesday"]hehe..Samurai...kazdy moze krytykowac, aletrzymajac sie prostych zasad...ktore wymienilismy, ale ktore nie sa tzw miernikiem lub miara dobrej krytyki. [/quote:708dac0c3d]

Błąd: wypowiadać na temat wiersza może sie kazdy ale krytykować powinien ten kto zna sie na rzeczy.[/quote:708dac0c3d]

Zgadzam sie z Samurai'em

Wysłany: 2006-12-22 17:46

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

hihi, a ja dopiero zauwazylam ile literówek walnęlam w moim poprzednim poście :lol: przepraszam - jeszcze chyba lekko wcięta byłam :D

Chodziło mi generalnie o to, że zasady mogą dotyczyć jakiegoś najbardziej klasycznego z klasycznych wierszy - to bardziej zalecenia do wyboru... Osobiscie nie lubię stosować znaków interpunkcyjnych w wierszach, bo psują mi ogólny ogląd utworów :twisted:

Skoro juz parę odob wymyslilo zasady, to ja oprócz tego, zeby nie pisać banalnie (co naprawdę ciezko osiagnac, mnie moja połowa wierszy wydaje sie po dłuższym czasie banalna :? )dodam - KONSEKWENCJĘ - jesli nie uzywamy np. przecinkow - to albo w calym wierszu je opuszczamy, albo w calym wierszu je stosujemy; tak samo z niestosowaniem wielkich liter. Oczywiscie - to tylko to, co ja myślę, staram się temu sama podporzadkowac, choc czesto wymykają się "chochliki" :)

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Re: Krytyka Wysłany: 2006-12-22 21:08

Samurai (Anciliae)
Samurai
Dąbrowa Górnicza

[quote:8c812b2a80="Horsea"]
Error w rozumowaniu??? :roll:
Nie będę zarzynała kiełkującej krytyki dla idei kompetentności! :evil: Bo to tu nie zadziała! Za mało tu osób, które chcą się wypowiadać, a co dopiero krytykować.
Po prostu: ile wynosisz z krytyki to Twoja sprawa a jeżeli poniżej Twojej godności jest przyjęcie konstruktywnej opinii od osoby, w Twoim mniemaniu niekompetentnej, bo... nie ma wykształcenia filologicznego... bo na codzień nie pracuje z tekstem... bo nie jest zawodowym krytykiem, to chyba ktoś ma tu error w EGO. 8O 8O 8O
[/quote:8c812b2a80]

Tak zdecydowanie ktoś tu ma za wysokie EGO

"umysł jest jak spadochron, działa tylko wtedy gdy jest otwarty"

Wysłany: 2006-12-23 08:18

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

a ja takiego ślicznego posta napisałam :cry: .............

Wysłany: 2006-12-23 10:24

hehe,,,Haniu ty zawsze masz wejscie smoka :D tak czekalam kiedy cos wreszcie powiesz na ta cala klotnie, spor czy jak to mozna nazwac

tak podsumowujac jeden szczegol: krytyk wiersza, utworu itp powinnien miec dystans do siebie i znajomosc rzeczy(jak to wspomnial Samurai, a ja nie, bo uwazam to za podstawe do krytyki jakiejkolwiek). No i powinien byc tak sdamo do siebie ktykiem jak do innych zeby EGO sie nie przeroslo, czyli nie doszlo do przerostu formy nad trescia.

tworzcie dalej ten dekalg, bo na razie mamy martwy punkt :)

Idziesz po to by upaść na ziemię, upadasz aby nigdy już nie powstać...

Wysłany: 2006-12-23 14:27

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:a683df80b7="Ash_Wednesday"]hehe,,,Haniu ty zawsze masz wejscie smoka :D[/quote:a683df80b7]

Błagam, żadnych smoków!

Wysłany: 2006-12-23 16:21

jak to sie mowi: nie wywoluj smoka z lasu...;/

Krytyka Wysłany: 2006-12-25 10:50

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

[quote:499a8af474="Samurai"] Tak zdecydowanie ktoś tu ma za wysokie EGO [/quote:499a8af474]
Tiaaa, nie chce mi się z Tobą gadać 8) :lol: Dajmy spokój.

Whatever, w ramach wyjścia ze ślepego zaułka: punkt pod tytułem:
"Wskazówki" ewentualnie "Pomocność/pomocniczość" (trudne słowa jak właściwie powinno się mówić?) jako wyszczególnienie z konstruktywności. :D
Krytyka powinna pomagać (już o tym pisałam).

To na czym stoimy?
* ortografia
* interpunkcja
* składnia

* konstruktywność
* kultura
* wskazówki? jeśli uważacie, że ten punkt się przyda.

Coś jeszcze/ o czymś zapomniałam?
Mam wrażenie, że wyczerpaliśmy temat. :lol: :lol: :lol:

Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!

Re: Krytyka Wysłany: 2006-12-25 12:06

Samurai (Anciliae)
Samurai
Dąbrowa Górnicza

[quote:d44e4f22e8="Horsea"][quote:d44e4f22e8="Samurai"] Tak zdecydowanie ktoś tu ma za wysokie EGO [/quote:d44e4f22e8]
[/quote:d44e4f22e8]

nie masz wystarczającej liczby argumentów??? poor little horsea...

Wysłany: 2006-12-25 12:59

hmm...wiec tak tylko powiem do dwoch osob: Samurai i Horsea:
g.... mnie obchodzi kto zaczal, co powiedzial nie tak itp itd, ma tu byc spokoj, zadnych wyzwisk, gadania o wysokim ego i niskim ego! kazdy jest jaki jest i trzeba sie z tym pogodzic. niestety na wiele rzeczy my wplywu nie mamy i tak niech zostanie...zaciskajcie mocno zey jesli cos macie zamiar jeszcze powiedziec i ignorujcie sie w takim razie.
sorry za eot....:/

Re: Krytyka Wysłany: 2006-12-25 19:10

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

[quote:ee3c8f85a4="Samurai"][quote:ee3c8f85a4="Horsea"][quote:ee3c8f85a4="Samurai"] Tak zdecydowanie ktoś tu ma za wysokie EGO [/quote:ee3c8f85a4]
[/quote:ee3c8f85a4]
nie masz wystarczającej liczby argumentów??? poor little horsea...[/quote:ee3c8f85a4]
:lol: Nie dokazuj miły, nie dokazuj!
Liczby argumentów? Mój drogi Samurai'u: z argumentami jak z seksem: nie w ilości siła a w jakości. Powtarzać się nie zamierzam, więc jeśli łaska czytaj poniżej. ;P

Droga Ash ignoruję tylko osoby, które mnie nie interesują. ;P

Alphar: jesli temat jest już zamknięty, to w jaki sposób będą te przykazania teraz funkcjonowały? jako część niezbędnika czy zasady redagowania?

Wysłany: 2006-12-25 20:07

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

Tiaa wiem... :)
Temat zostaw otwarty, żeby się co jakiś czas nie pojawiał niczym zombie, a całość możnaby spróbować podsumować jeśli Tobie (lub komuś) się chce

Wysłany: 2006-12-25 22:43

[quote:4311ae06c2="Samurai"]To co tu robicie i czym dyskutujecie to jest zatem masło maślane... robicie dekalog dla krytyków a pozniej mowicie ze kazdy moze krytykować. To jest jakiś error w rozumowaniu.[/quote:4311ae06c2]

Bo to wymyślanie to takie ćwiczenia...czy coś takiego w ogóle mogło by powstać (oczywiscie nie) a tak poza tym....to tworzymy go tutaj dla zabicia czasu :lol:

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2006-12-25 23:54

Samurai (Anciliae)
Samurai
Dąbrowa Górnicza

Miłej zabawy zatem życze :P ale beze mnie i mnie w to nie wplątujcie :P
Wszyscy chcą być krytykami... eeeh a ja chce być prezydentem Wąchocka... to co... moze zrobimy dekalog jak zostać dobrym Prezydentem Wąchocka co??? to juz bylo by bardziej w stylu fun niz krytykowanie dla zabawy czyjejs poezji.

Wysłany: 2006-12-26 01:11

Samurai (Anciliae)
Samurai
Dąbrowa Górnicza

[quote:9904548856="alphar"]
i przestan sie unosić... nie wiem do czego zmierzasz, chcesz pokazać jak wysoko umiesz podskoczyc? uważaj tylko, zeby nie uderzyc się głową w sufit- to momentami bolesne.[/quote:9904548856]

Jeszcze sie nie uniosłem :P wręcz przeciwnie... czytałem niegdys Wasze super komentarze do owszem słabych wierszy... hmmm krytyki to niczym nie przypominało ale raczej wyśmianie kogoś by samemu sie dowartosciować... ale juz w to nie wnikam

Wysłany: 2006-12-26 22:28

Horsea (Primogen)
Horsea
Kościan/Poznań

[quote:d3ed62f7af="Samurai"]Miłej zabawy zatem życze :P ale beze mnie i mnie w to nie wplątujcie :P [/quote:d3ed62f7af]
Buuuu... :cry: :cry: :cry: nie rób mi tego! Jak możesz?! O okrutny! :P
Nie wiem jak ja to przeżyję? Proszę nie zostawiaj nas tu samych sobie, zniosę nawet jeśli się powyżywasz na moich "opowiadaniach".
Tiaa to będzie druzgocąca krytyka w japońskim stylu :D
:twisted: :twisted: :twisted:

Serio, serio :) sądzę, że to dobry sposób na odreagowanie świątecznej atmosfery :D

No dobra jak już się podłożyłam to teraz na serio: Samurai'u całe to zamieszanie o komenty (przynajmniej z mojej strony) dotyczy ich niedoboru. Ja mam wielki niedosyt... komentarzy . Wiem, że prozy nie ma co porównywać z poezją ale rozumiem Twoje chęci by ocecniali fachowcy. Niestety na razie mamy ich niewielu (mam nadzieję, że w miarę rozwoju portalu będzie ich przybywać, i to tych realnych krytyków a nie martwych dusz, powoływanych do istnienia przez użytkowników na ich własny użytek).
Póki co życzę Ci Samurai'u weny i osobistego rozwoju i wierzę, że nadal będziesz się dzielił swoją twórczością na tym forum.
Pozdrawiam,
H.

Re: KRYTYKA POEZJI NA DARKPLANET Wysłany: 2007-09-23 15:22

[quote:e9344ee541="Allanon23"]
Mnie na DarkPlanet irytuje jedna rzecz. Zauważyłem, że wiele wierszy dostało oceny, ale za to jest mało komentarzy. Wiele wierszy dostało średnią np 3.0. Dlaczego? Czy osoba, która napisała tenże wiersz, nie zasługuje na komentarz, na ocenianie słowem? Chodzi mi tutaj o na kierunkowanie tego wiersza po przez krytykę, [/quote:e9344ee541]

Mozna zrobic ze mozliwosc ocenienia pojawi sie tylko po napisaniu choc najkrotszego komentarza. Obawiam sie jednak ze wtedy nie tylko komentowac ale i oceniac sie nikomu nie bedzie chcialo.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2007-09-23 17:48

Swiete slowa Allanon.

enjoy the violence

Wysłany: 2007-09-24 08:50

Allonie masz racje dla mnie też istotniejsza jest krytyka - albo raczej ocena w formie wypowiedzi niż tylko sucha ocena nie obrazująca w zasadzie antypati lub też elemetów ciekawych dla czytelnika. Z drugiej strony ciekawa jest propozycja Amorphusa...ale obawiam się że nie znajdzie się odpowiednio liczna grupa wykazująca się na tyle odwagą cywilną aby umotywować słowami taki a nie inny wybór oceny utworu.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło