Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Wspólczesna, dobra muzyka rockowa. Strona: 7

Wysłany: 2007-04-12 10:54

A co to tam wcześniej jakieś pogaduszki o Alicji beze mnie :evil:
T była fantastyczna kapela i to "studniowe" brzmienie właśnie wg mnie ma swój urok i czyni AiC niepowtarzalnym zespołem. No ale o nich raczej już nie można rozmawiać e temacie o współczesnej muzie więc kończę wątek :wink:
Natomiast Jerry solo....mmm...tak, to jest to :!: Uwielbiam tego faceta, charyzmatyczny jak cholera i bardzo dobry muzyk. Wysoko sobie cenię jego twórczość i dołączam się do apelu Horsemana: gorąco polecam ten podwójny album, co nie znaczy, że nie warto zaznać się z pierwszym :wink:

Noo, a Tito jest też niezłe, choć nie znam ich za bardzo. Ale masz rację Horsman, można ich utwory znaleźć na ścieżce dźwiękowej do Desperado, do Od Zmierzchu do Świtu zresztą też 8)

Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

Wysłany: 2007-04-12 14:44

[quote:c86cbf4579="zet"]do Od Zmierzchu do Świtu zresztą też 8)[/quote:c86cbf4579]Ke :wink: :?:

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2007-04-12 14:53

:?: :? eK

Na ścieżce dźwiękowej do takowego filmu, są wykorzystane dwa utwory z ich repertuaru: Angry Cockroaches (Cucarachas Enojadas) oraz After Dark :wink:

Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

Wysłany: 2007-04-12 15:57

Kawalki z płyty Tarantism. Fantastyczny album.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2007-06-01 00:47

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

a mi sie ostatnio trafil zespol, chyba z usa - fireball ministry i ich kawalek, bardzo skad inad chwytliwy, 'king' z plyty The Second Great Awakening. graja bardzo przystepnego dla kzdego sluchacza stoner rocka :) jak ktos lubi takie klimaty to polecam jak najbardziej, na mnie podzialalo :P

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2007-06-25 16:14

Wlasnie odkrylem kapelke [b:8679f21d16]Black Stone Cherry[/b:8679f21d16]. Chlopaki sa ze Stanow (jak sie mozna domyslic po nazwie;]) i graja tzw. southern rocka. Takie mocne hard rockowe granie troche stonerowe. Gitara rytmiczna na tym albumnie mnie czasami po prostu rozwala - dosyc specyficzne brzmienie ma czasami. Wlasnie wydali swoja pierwsza plyte. Mnie zachwycili. Polecam. Szcegolnie pierwsze 3 kawalki z albumu;]

I'm rolling like a stone... never creep.

Wysłany: 2007-06-30 16:57

Według mnie współczesną kapelą rockową, którą warto posłuchac jest Avenged Sevenfold. Posiadam ich dwa wspaniałe albumy, "Waking the Fallen" i " The City of Evil". W USA są już gwiazdą pierwszej wielkości, a w Polsce ciągle mało znani.

http://uk.youtube.com/watch?v=BOsIlLC3s_o

Poza tym podoba mi się płyta "Under the cork tree" Fall Out Boy. Wiem, że dla wielu osób ten zepół to jakiś pop punk, ale ja osobiście dawno nie słyszałem tylu świetnych melodii na jedym krążku.

http://uk.youtube.com/watch?v=jvz0bvYmnto

Również debiatancki album Atreyu, " Suicide notes and butterfly kisses" zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dla fanów nowoczesnego i dobrego metalu bardzo ciekawa płyta. Obok debiutu KSE i twórczości 36 Crazyfists, " Suicide notes.." są dla mnie najlepszym metalcorowym dziełem.

http://uk.youtube.com/watch?v=i4nhaieVQlY

Forever Begins.

Wysłany: 2007-07-12 22:36

Sprawdzilem [b:ba4300241e]Avenged Sevenfold[/b:ba4300241e]. Podoba mi sie - taka lżejsza, rockowa wersja Lamb of God - lubię takie zagrywki;]. Polecam także

A teraz rzucę kilkoma nowo poznanymi przeze mnie kapelami w klimacie stoner/southern rock/metal.
A wiec:
[b:ba4300241e]Spiritual Beggars[/b:ba4300241e] - graja cos na pograniczu hard rocka i metalu mocno zalatującego stonerem;]. Są ze Szwecji ale w ogóle tego nie słychać... a szkoda. Brzmią zupełnie jak amerykańska kapela. Mimo tego, że mogli by być bardziej specyficzni to polecę bo kolesie grają naprawdę porządnie. Najlepsza jak dla mnie jest płytka "Ad Astra" z genialnym kawałkiem "Angel of Betrayal" - http://www.youtube.com/watch?v=SbnIlq-tWGs
2 następne albumy tez bardzo dobre.
dalej...

[b:ba4300241e]Alabama Thunderpussy[/b:ba4300241e] - southern rock/metal - to widać po nazwie już;]. No i kolesie ze Stanów. Taki współczesny Alice in Chains tylko klimaty południowe tzn. szybsze, bardziej energetyczne. Ale brzmienie gitar podobne. Świetna muzyka. Polecam szczegolnie 2 ostatnie plyty - "Fulton Hill" i "Open Fire"
http://www.youtube.com/watch?v=DUvkIuxq3OM

[b:ba4300241e]Atomic Bitchwax[/b:ba4300241e] - czasami mocniejszy stoner rock ale słychać w nim zdecydowanie klimaty southern rocka - wspaniała mieszanka;]. Zespół z New Jersey. Zdecydowanie bardziej stonerowy niż Spiritual Beggars o których pisałem wyżej. Według mnie najlepsze płyty to "II" i "3"
http://www.youtube.com/watch?v=KlX0Q9vSDbY

narazie wystarczy

Wysłany: 2007-07-13 22:35

Z zespołów, które przedstawiłeś najbardziej przypadł mi do gusti Spiritual Beggars. Fajnie grają :wink: Ja sam tez lubie od czasu do czasu takie southernowe klimaty. Oczywiście w ciężkim opakowaniu :D .Jak np. Down czy Kyuss. Dobrze sobie posłuchac czegoś takiego wolnego i miażdzącego, zwłaszcza, że ja zarzynam ciągle jakieś metalcorowe płyty albo emo :P

Forever Begins.

Wysłany: 2007-07-14 02:19

[quote:3bf5a85b68="ScathNox"]Niemiecki gothic musi byc ciekawy, z niemieckie muzyki to tylko Rammstein lepiej znam, ale oni z gotykiem raczej malo wspolnego maja. Jak mozesz to podaj kilku wykonawczow i nazwy ciekawszych utworow.[/quote:3bf5a85b68]

Rok minął od tego postu, kilka stron się napisało, a nikt nie napisał nic, co by zainteresowało tego pana..

Przeglądam sobie właśnie dark-independent-rockową playlistę u siebie i oto co znalazłem:
And One - Krieger
[b:3bf5a85b68]Eisheilig[/b:3bf5a85b68] - wsio
[b:3bf5a85b68]Unheilig[/b:3bf5a85b68] - szczególnie Zauberer
[b:3bf5a85b68]Zeraphine[/b:3bf5a85b68] - bardzo miłe dla ucha, jak ktoś lubi niemiecki
[b:3bf5a85b68]Tanzwut[/b:3bf5a85b68] - wsio

A z jeszcze innych ciekawych projektów to polecam [b:3bf5a85b68]Potentia Animi[/b:3bf5a85b68], choć to bardziej klimaty folkowo-średniowieczne, to ciekawostką jest ta kapela względu na język, w jakim wykonują...
Bo wokalista produkuje się po łacinie :D

A jeśli chodzi o inne rodzaje rocka to polecam kapelę [b:3bf5a85b68]She Wants Revenge[/b:3bf5a85b68] (jak na razie nikt nie wspomnial, a szkoda). Trudno muzę opisać, ale moim zdaniem genialna.

Bring war to the world, let people kill themselves, make some room for ME!! [url=http://www.last.fm/user/shaiiboos/?chartstyle=Bones][img:074b44e828]http://imagegen.last.fm/Bones/recenttracks/3/shaiiboos.gif[/img:074b44e828][/url]

Wysłany: 2007-07-29 19:01

KrolowaSalamandra (Anciliae)
KrolowaSalamandra
Sucha Beskidzka/Kraków

mi się podoba bardzo The Arcade Fire. Taka porąbana rodzina grająca w miarę dobrą i przyjemną muzę. Mimo to sa mroczni (ahhh te organy kościelne:D:D)

"To see a World in a Grain of Sand And A Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an Hour." , my master

Wysłany: 2007-09-04 13:53

Wspominałem już o tym zespole ale pozwolę sobie rozwinąć się trochę w ich temacie :)
[b:3d92cdda21]Coheed and Cambria[/b:3d92cdda21] - nagrali 3 płyty i polecam wszystkie 3. Mam wrażenie, że każda kolejna jest trochę bardziej dojrzała i progresywna. Pierwszy album to bardziej standardowe, żywiołowe rockowe granie... jednak mające w sobie coś szczególnego. Dwie następne płyty natomiast wymiatają totalnie :) . Pisząc, że są progresywni nie kojarzcie tego z graniem typu Riverside. To co gra Coheed and Cambria to trochę inny typ progresji;]. Niedługo ma wyjść ich 4 album. Wręcz nie mogę sie doczekać (co mi się rzadko zdarza).

A zresztą sprawdzcie sami. Dwa utwory z ich ostatniej płyty:
Coheed and Cambria - Welcome Home
Coheed and Cambria - The Suffering

Wysłany: 2007-09-04 14:54

Coheed są genialni. Bardzo ich lubię. Zwłaszcza ostatnia płyta im się udała. Mój ulubiony kawałek to Ten Speed. Wokalista ma świetny głos.

Forever Begins.

Wysłany: 2007-10-29 14:42

[quote:c398f77696]Jest tu moze ktos kto zna The Gathering ? (Napewno ktos jest ). Zaczolem ich troche sluchac ale tylko utwory z ich strony, ktore sa tam dostepne, a plyt to maja chyba z 15 wiec, ktore plyty sa najciekawsze ?[/quote:c398f77696]
znam ,jasne to wybitna kapela zwłaszcza debiut "always" dla mnie ta płyta to juz klasyka doom-death metalu j,jedyna z grovlem ,mimo ,ze juz leciwa nadal bardzo mi odpowiada ,klimat ,moc i melodia

Wysłany: 2007-11-22 22:52

polecam [b:fcfd68d556]Masters of Reality[/b:fcfd68d556]
podobno jedni z ojców założycieli gatunku stoner rock.

pierwsza płyta o tytule po prostu [b:fcfd68d556]Masters of Reality[/b:fcfd68d556] jak dla mnie świetna. bardzo przyjemny i dosyć specyficzny blues rock. kojarzy mi sie z Gov't Mule.

kawalek genialny. na obraz mozna nie zwracac uwagi bo mogl by byc lepszy;]

Wysłany: 2007-12-06 22:27

Polecam [b:e79f7600ac]Sieges Even[/b:e79f7600ac] - The Art of Navigating by the Stars a także [b:e79f7600ac]Sylvan[/b:e79f7600ac] X-rayed. Tak na początek :-)

--------------------------- www.ProgRock.org.pl - serwis progresywnego rocka

Współczesna, dobra muzyka rockowa. Wysłany: 2008-01-20 07:53

Duch (Bicz)
Duch
jelenia góra

Współczesna, dobra muzyka rockowa. Nie trzeba być zbyt odkrywczym i doszukiwać się nowych odkryć w muzyce. Prawdą jest to, że od czasów nirvany, nie pokazało się nic przełomowego. Warto jednak zwrócić uwagę na tych, którzy istnieją i dobrze sobie radzą. W końcu oni tworzą współczesna muzykę do jakiej nowym wykonawca bardzo daleko. Mam tu na myśli np. Zespół Budgie który w 2006 roku wydał rewelacyjną płytę po dwudziestu czterech latach przerwy. O formacji Nazareth, Fanów dobrej muzyki powinno zainteresować AC/DC, które weszło do studia i nagrywa nową płytę. W przypadku takich zespołów możemy być pewni jednego, ich muzyka muzyka stworzona przez nich będzie miała odpowiedni poziom. Więc nie zapomnijmy o nich one istnieją właśnie dla nas a nowym wykonawcą pozwólmy tworzyć. A może pewnego dnia nastąpi przełom, którego tym razem będziemy światkami my nie nasi rodzice pozdrawiam.

Budgie
http://www.youtube.com/watch?v=K6er8rah1pQ[youtube][/youtube]

When the music's over turn out the lights

Wysłany: 2008-08-13 19:27

sums (Diabolista)
sums
Grodzisk Wlkp./Poznań

Mi się bardzo podobają Backyard Babies - taki sympatyczny rock n`roll. Po za tym lubie zespoły post-grungeowe np. Seethera czy The Exies. Pozatym polecam Placebo.

"W samym akcie oddania się złu nie ma jeszcze wykluczenia możliwości kochania" Anne Rice "Wampir Lestat"

Wysłany: 2008-08-13 23:32

The Fall Of Troy, Mustasch.

Forever Begins.

Wysłany: 2009-02-10 00:11

hmm , Editors to fajny zespół angielski z Birmingham , trochę zrzynają z Joy Division , ale w ich muzyce jest większy pierwiastek taneczności. wydali 2 albumy. w 2005 i 2007 8)

njark njark

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło