Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Co to jest "prawdziwa muzyka" ?. Strona: 5

Wysłany: 2009-08-17 05:46

Kurcze, pięknie napisane.

Nie wiem, czym byłby świat bez muzyki. Ja osobiście nie mogę bez niej żyć. Moim zdaniem, jest ona na tym świecie jedyną prawdą. Wszystko inne to pozory.

No pięknie - od poniedziałku mi się na filozofie zbiera :) .

A odpowiadając na pytanie Lethe, to moim ukochanym zespołem jest oczywiście Moonspell. Chłopaki świetnie grają. Są naprawdę utalentowani. Nie fałszują, nie plagiatują nie grają wedle (coraz częściej obecnej w metalu) zasady: "byle głośno". Tworzą głośną muzykę, ale u nich to wszystko ma ręce i nogi, określoną melodię, nie jest to stek bezmyślnych dźwięków. Teksty piosenek też mają świetne i w ogóle są super.

Ostatnio zaciekawił mnie też Behemoth. Kto wie, może stanie się moim drugim ulubionym zespołem. :)

Wysłany: 2009-09-06 18:18

Dla mnie prawdziwa muzyka to taka, która porusza do głębi pięknem, bogactwem emocji, ekspresją przekazu, swoją formą lub treścią, dotyka najczulszych sfer życia wewnętrznego, duchowego człowieka, sprawia, że człowiek i ta muzyka stapiają się w jedno niczym czuli kochankowie w jakimś pozacielesnym spotkaniu.

Arcturus, Death, In Ruins, Borknagar, Emperor, Control Denied, Immortal, Witchery, Closterkeller, Cradle of Filth, King Diamond, Hocico, Amduscia, Astral Projection...

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2009-09-06 18:31

prawdziwa muza to Megadeth - Endgame :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

.

Wysłany: 2009-09-06 19:33

Mi się zmieniła definicja "muzyki" ostatnio. Kiedyś utożsamiałam to pojęcie z melodią, teraz niekoniecznie. Pozorny bałagan dźwiękowy znakomicie koi nerwy :twisted:

Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.

Wysłany: 2009-09-07 18:30

Prawdziwa muzyka to Behexen - My Soul For His Glory !!!!

W dupie mam motto ;p

Wysłany: 2009-09-07 18:43

To jest prawdziwa muzyka:

http://freakstranger.wrzuta.pl/audio/afko5xxqhqu/nightforest_-_08_-_vampiric_senses_ambient

http://freakstranger.wrzuta.pl/audio/5eswwojIJv8/nightforest_-_03_-_nightforest

(każdy sposób jest dobry żeby się rozreklamować :P)

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2009-09-09 06:12

Prawdziwa muzyka, to taka muzyka, która wyzwala w nas emocje, porusza do głębi. To muzyka duszy, a dusza każdego człowieka jest inna. Dlatego uzasadnienie pojęcia "prawdziwa muzyka" będzie inne, ponieważ każdy jest indywidualnością i nią się w nurtach muzycznych i zespołach kieruje.
Dla nas prawdziwą muzyką jest metal itd, dla blokersów polski hip hop ;>

Zniewolenie ciała uwalnia duszę.

Wysłany: 2009-09-09 15:02

[quote:183732d105="Bzy"]Prawdziwa muzyka, to taka muzyka, która wyzwala w nas emocje, porusza do głębi. To muzyka duszy, a dusza każdego człowieka jest inna. Dlatego uzasadnienie pojęcia "prawdziwa muzyka" będzie inne, ponieważ każdy jest indywidualnością i nią się w nurtach muzycznych i zespołach kieruje.[/quote:183732d105]

True

[quote:183732d105="Bzy"]Dla nas prawdziwą muzyką jest metal[/quote:183732d105]

Głównie

[quote:183732d105="Bzy"]dla blokersów polski hip hop[/quote:183732d105]

Buu!

[quote:183732d105="Bzy"];>[/quote:183732d105]

;>

Wysłany: 2009-09-09 15:14

[quote:23a05ae00d="Bzy"]Dla nas prawdziwą muzyką jest metal[/quote:23a05ae00d]

No a jak! :D

Wysłany: 2009-10-10 14:03

co w pitolićie :P najlepsza muza to futurepop :lol: :wink: xD

[img:dbf8478732]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:dbf8478732]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2009-10-10 15:14

[quote:ff572d761c="Terminator"]poza tym to forum gotyckie, a nie metalowe, więc nie pitol że "dla nas"...[/quote:ff572d761c]
z nagłówka:
DarkPlanet.Pl - Rock, Metal, Gothic, Gotyk, Electro, Industrial, EBM

Znam osobiście część użytkowników tego forum i jakoś przeważają słuchacze muzyki metalowej

forever alone immortal

Wysłany: 2009-10-10 16:34

[quote:fc76f56703="Terminator"]no i to jest własnie przykre, bo metaluchów nie lubię jeszcze bardziej niż gothów :D zresztą widać po tematach, że mało kto tu słucha tego zajebistego klasycznego death rocka i cold wave z lat 80-tych, tylko jakichs metalowych pierdów. z całego metalu to tylko black jest fajny, czasami grind, reszty nie słucham :D[/quote:fc76f56703]
Hehehehehheehe swietny post, ziomuś a fajka juz Ci szczecinął obrosła?

Wysłany: 2009-10-10 17:06

[quote:330ca521ae="Terminator"]to że nie lubię durnych subkultur znaczy w Twoim mniemaniu, że jestem jeszcze dzieciakiem?[/quote:330ca521ae]
W dupie mam subkultury,interesuje mnie jedynie seksualny podtekst mojego wczesniejszego posta :wink: ,hehehehhehe
ps co do prawdziwej muzy,to wjezdza mi na razie tylko to

http://www.youtube.com/watch?v=XCGdwDJa_Io

Wysłany: 2009-10-10 17:10

:D :D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=1Nl6sPG94vU&feature=related :wink:

[img:89b96f286d]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:89b96f286d]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2009-10-10 17:19

[quote:2332c672af="HardKill"]:D :D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=1Nl6sPG94vU&feature=related :wink:

[img:2332c672af]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:2332c672af][/quote:2332c672af]
:wink: :D :D :D

Wysłany: 2009-12-08 15:26

Muzyka jest sztuką, poprzez swoje różnorodne formy i gatunki jest przekazem różnych treści.

Czym dla mnie jest muzyka. Muzyka daje mi ukojenie, w swoich tekstach pozwala –niekiedy – znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania czy wątpliwości, wyzwala we mnie emocje często od siebie skrajne: dreszcz biegnący po plecach, łzy, podziw – zażenowanie, a czasem niesmak. Jeżeli użyłbym określenia „rawdziwości” dla muzyki, to tylko w przypadku wpływu, jaki ona na mnie wywiera.
Wiem jednak, że różna muzyka (różne jej gatunki) w każdym z nas wywoła różne uczucia, różne emocje (niechciałbym przytaczać ani zespołów, ani gatunków gdyż takie postawienie sprawy bardziej ludzi dzieli, niż łączy). To, co dla mnie będzie artyzmem, dla innego będzie kiczem, i na odwrót. Myślę jednak, że żadna osoba (posiadająca jakąkolwiek wrażliwość muzyczną) nie przejdzie obojętnie obok piękna muzyki klasycznej, czy też piękna rockowych ballad – bez względu na to jaki gatunek muzyczny jest wg niej tym najlepszym i najważniejszym.
Myślę również, że „rawdziwość” muzyki i jej różnych gatunków może objawić się w ponadczasowości. Treści zawarte w utworach muzycznych mogą stracić na aktualności, natomiast piękno dźwięków tworzonych przez wirtuozów nigdy na swej wartości nie straci.

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Wysłany: 2009-12-08 17:44

Vanique (Anciliae)
Vanique
Wodzisław Śl.

Muzyka to dla każdego co innego, są style wykorzystujące tylko dźwięki "otoczenia" śpiew ptaka czy szczęk tłuczonych talerzy. Są upośledzone popowe kawałki o miłości które w rezultacie stają się hitami i każdy nawet największy metalowiec je zna. A są zespoły i piosenki znane tylko w pewnych kręgach. Wszystko to jest muzyka.

"tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" Albert Einstein

Wysłany: 2009-12-08 23:30

sanctaputana (Bicz)
sanctaputana
Jelenia Góra, Wrocław

Podobno tylko muzyka klasyczna jest prawdziwą muzyką a reszta to właśnie "pierdy", jak ktoś elokwentnie określił odciągające od sztuki przez duże S. Z prawdziwą muzyką jak z prawdą - jest relatywna i punkt słyszenia zależy do punktu siedzenia

czyń swoją wolę a stanie się prawem

Wysłany: 2009-12-10 07:44

[quote:171de0ace0="grzechoo"]Wg mnie prawdziwa muzyka wiąże się z nauka, talentem, melodyjnością. Każdy mam jakieś swoje upodobania muzyczne ale trudno powiedzieć lub nazwać niektóre gatunki "muzyczne" muzyką.[/quote:171de0ace0]

Ok,jednak zagrana ciekawie i z pasja antymuzyka równiez jest błogosławienstwem

Wysłany: 2009-12-31 13:38

Każdy ma swój gust muzyczny.Dla jednych prawdziwa muzyka to techno dla innych metal . Ktoś kiedyś powiedział : "Nie chcę abyś zagrał mi riff który zachwyci Satriani'ego, daj mi riff, który sprawi że dziecko zechce wyjść i kupić gitarę i nauczyć się grać.."

Moim zdaniem prawdziwa muzyka to ta dla której człowiek oddaje się w pełni.
Rozumiem że ktoś nie lubi np hip hopu , ale po cholere mówić że nie jest to prawdziwa muzyka , skoro innym się podoba. trochę tolerancji.

Sama nie używam takiego określenia .

"The more people I meet, The more i like my dog.. "

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło