Wysłany: 2010-01-26 11:25
[quote:f58540c0e8="Harlequin"]"Kurwa mać ja pierdole" - G. Solarek
"Cycki, flaki i szatan" - G. Solarek
[/quote:f58540c0e8]
Żeś zaszalał :D
A tak serio to...
"Tum podex carmen extulit horridulum"
Wilhelm do Jorge w "Imię róży". Chyba już to pisałam.
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Wysłany: 2010-01-26 13:39
"Kiedy ktoś jest głupi to nie rozumie świata,
kiedy ktoś jest mądry to świat go nie rozumie.
I co, warto się uczyć?" - Kabarat Potem
Life is complex: it has both real and imaginary components
Wysłany: 2010-04-06 16:29 Zmieniony: 2010-04-06 16:30
[quote:5be59b8ad8]"Bywają książki, które dla duszy i zdrowia wręcz odmienną posiadają wartość, zależnie od tego, czy działają na duszę pospolitszą, na pośledniejszą energię życiową, czy też na szczytniejszą i możniejszą; w pierwszym razie są to książki niebezpieczne, podrywające rozkładające, w drugim zaś okrzyki herolda, co najwaleczniejszych nawołują do męstwa. Książki, które cały świat czyta, są to zawsze cuchnące książki: przywarł do nich wyziew maluczkich ludzi. Gdzie lud je i pije, nawet gdzie uwielbia, tam cuchnąć zwykło. Nie należy bywać w świątyniach, jeśli chce się czystem oddychać powietrzem."[/quote:5be59b8ad8]
F. Nietzsche, [i:5be59b8ad8]Poza dobrem i złem[/i:5be59b8ad8]
"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."
Wysłany: 2010-04-06 17:40
"...Ci, co pożądanie poskramiają, czynią tak, bo pożądanie ich tyle jest słabe, że się daje poskromić; a poskromiciel, czyli rozum, przywłaszcza sobie miejsce pożądania i rządzi bezwolnym.
I kiedy poskromione, pożądanie stopniowo bierne się staje, aż już tylko swoim jest cieniem...."
Zaslubiny nieba i piekla.
Non Serviam
Wysłany: 2010-04-06 21:57
"Śmierć nie czyni cię smutnym - czyni cię pustym. To właśnie jest w niej złe. Wszystkie twoje zaklęcia i nadzieje, i śmieszne nawyki znikają pędem w wielkiej, czarnej dziurze i nagle zdajesz sobie sprawę, że odeszły, bo, równie nieoczekiwanie, niczego już nie ma w środku." — Jonathan Carroll
Kości księżyca
Umrę ci kiedyś. Oczy mi zamkniesz. I wtedy swoje Smutne, zdziwione, Bardzo otworzysz.
Wysłany: 2010-04-06 22:41
Terry Pratchett
– Chciałem powiedzieć (...) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę.
KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE.
:)
Non Serviam
Wysłany: 2010-04-13 10:39
Mysli, których sie nie zdradza, ciaza nam, zagniezdzaja sie, paralizuja nas, nie dopuszczaja nowych i w koncu zaczynaja gnic. Staniesz sie skladem starych smierdzacych mysli, jesli ich nie wypowiesz.
"Oskar i Pani Róża"
Non Serviam
Wysłany: 2010-11-01 15:14
"Bo jak powiada o liczbie "sześć"
święty Augustyn: "liczba «sześć» jest doskonała albowiem pozostaje ona
dokładnie sumą swoich części". 1 tak powiada dalej święty Augustyn: "Ze
względu na doskonałość liczby «sześć» całość stworzenia dokonana została
przez sześciokrotne powtórzenie tego samego dnia. Liczba «sześć» oznacza
doskonałość dzieł bożych. Wszak jest to liczba, która pierwsza stanowi sumę
swych części, to jest sumę szóstej części, trzeciej części i połowy, czyli sumę
jedynki, dwójki, trójki, które po dodaniu tworzą właśnie sześć". Zresztą nie będę
wam o tym rozprawiał, bo rozumnym to niepotrzebne, a głupcy i tak nie
zrozumieją. Należy jednak wiedzieć, że "sześć" jest liczbą doskonałą, dlatego
sześć razy po sto tysięcy będziecie musieli zebrać. A gdy każdy z was w tej
sprawie do sakiewki czy portfela sięgnie, przekona się jakie go dziwne uczucie
ogarnie, jakby ssanie we wnętrzu i żałość głęboka. W ten sposób właśnie objawi
się w was łaska wiary."
Z. Nienacki - Raz w roku w Skiroławkach
Wysłany: 2010-11-01 17:04
"Czyż musiało tak być, że to, co tworzy szczęście człowieka, stało się znów źródłem jego cierpienia ?"
Johann Wolfgang Goethe - "Cierpienia młodego Wertera"
"Music is my power, Music is my life"
ADC Wysłany: 2010-11-01 18:50
"Wez mojego Wartburga... nie będzie mi na razie potrzebny"
Olo Żwirski (Marek Kondrat) do Franza Maurera (Bogusław Linda) Psy 1992.
If i can`t be my own i feel better dead.
Wysłany: 2010-11-01 20:09
" Płaczę a krew zalewa me oczy, łzy lśnią czernią mego królestwa, pluję dziś na twój kościół, a pogarda rodzi płomienie " - J.S.Forneus
"Zdziczałe psy spotkają się z hienami
i kozły będą się przyzywać wzajemnie
co więcej, tam Lilith przycupnie i znajdzie
sobie zacisze na spoczynek."
"Księga Izajasza 34:14"
Wysłany: 2010-11-20 13:16
"Bo ten, kto raz nie złamie w sobie tchórzostwa, będzie umierał ze strachu do końca swoich dni." (A. Sapkowski - Wieża Jaskółki);
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji." (A. Sapkowski - Narrenturm)
"Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze." (A. Sapkowski - Chrzest Ognia)
"You are what you create... ... you create what you are",
Wysłany: 2010-12-01 19:23
[i:607b2db83e]Możesz decydować o swoim uczuciu, jak zechcesz, ale ja cię kocham i nigdy nie przestanę.[/i:607b2db83e] („Jedz, módl się i kochaj" Elizabeth Gilbert)
[i:607b2db83e]Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu.[/i:607b2db83e]("Władca Pierścieni" J.R.R.Tolkien)
[i:607b2db83e]Co ma być to będzie, a jak już będzie, to trzeba się z tym zmierzyć.[/i:607b2db83e] ("Harry Potter (nie pamiętam, który tom" - J.K. Rowling)
[i:607b2db83e]Możemy być tylko tym, kim jesteśmy, nikim mniej i nikim więcej.[/i:607b2db83e]("Miecz przeznaczenia" (nie pamiętam który tom) - Terry Goodkind)
[i:607b2db83e]- Jesteś pewien, że to nie był zły sen? - Jeśli tak, to śniłem przez większą część życia.[/i:607b2db83e]("Królewski skrytobójca" - Robin Hobb)
[i:607b2db83e]Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.[/i:607b2db83e]("Krew elfów" - Andrzej Sapkowski)
[i:607b2db83e]
O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki.[/i:607b2db83e]("Ostatnie życzenie" - Andrzej Sapkowski)
[i:607b2db83e]Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? [...] Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucie, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynam ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych... Książka przechowuje nas jak zasuszony kwiat; odnajdujemy w niej siebie i jakby nie siebie.[/i:607b2db83e]("Atramentowy Świat" - Cornelia Funke)
[i:607b2db83e]Ach, muzyka[...] To magia większa od wszystkiego, co my tu robimy![/i:607b2db83e]("Harry Potter i Kamień Filozoficzny" J.K.Rowling)
[i:607b2db83e]Miłość kpi sobie z rozsądku. I w tym jej urok i piękno.[/i:607b2db83e]("Pani Jeziora" - Andrzej Sapkowski)
Nuair a théann sé fán chroí cha scaoiltear as é go bráth.
Wysłany: 2010-12-01 20:57
" Człowiek jest jak cieśla .Człowiek żyje i potem umiera .Cieśla też. " - anonim
"W życiu liczy się dobra fuga i fujara długa "-pan Czesio ,niezły glazurnik .
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...
Wysłany: 2010-12-06 09:50
[i:af0da256ae]Był Wrzesień i Grunwald i było Lenino
Był Narwik i Arnheim i Monte Cassino
Jagiełło, rycerze, lotnicy, piechota
A wszystko spierdolił nam Andrzej Gołota[/i:af0da256ae]
Nie ma rzeczy niemozliwych
Wysłany: 2010-12-06 17:35
"W życiu piękne są tylko chwile.. "
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy
Wysłany: 2010-12-06 19:20
...Jakich mam użyć słów by opisać moje buty które codziennie rano niosą mnie do huty...
Majakowski
..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...
Wysłany: 2011-07-06 01:12
Mój jest dostępny poniżej; szczerze mówiąc dzięki niemu właśnie zacząłem czytać Pratchetta.
- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE. Terry Pratchett, "Czarodzicielstwo"
Wysłany: 2011-07-06 01:50
[i:22ad9bcd8c]Modlitwa Koqa - wodza plemienia Grikuasów przed bitwą z Afrykanerami w 1876 roku[/i:22ad9bcd8c]
[quote:22ad9bcd8c]Boże! Mimo tylu modlitw do Ciebie ciągle przegrywamy nasze wojny. Jutro znowu będziemy walczyć w bitwie, która jest naprawdę wielka. Ze wszystkich sił potrzebujemy Twojej pomocy i dlatego muszę Ci coś powiedzieć: ta jutrzejsza bitwa to będzie ciężka sprawa. Nie będzie w niej miejsca dla dzieci. Dlatego proszę Cię, nie przysyłaj nam na pomoc Twojego syna. Przybądź Sam.[/quote:22ad9bcd8c]
Od niego (zamiast wstępu) rozpoczyna się książka Ryszarda Kapuścińskiego "Wojna Futbolowa". Aby jednak lepiej uchwycić jego kwintesencję zalecam przeczytanie całej książki. Jest ona cyklem reportaży z Afryki oraz Ameryki Łacińskiej. Lektura bardzo cenna i interesująca. Serdecznie polecam.
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Wysłany: 2011-07-06 10:04
[quote:1f317ff0e7="kptOdyniec"][quote:1f317ff0e7="soundasleep"][quote:1f317ff0e7="black_gothic"] "W życiu piękne są tylko chwile.. "[/quote:1f317ff0e7]
z jakiej książki to cytat??[/quote:1f317ff0e7]
to z dzemu[/quote:1f317ff0e7]
To chyba nie literatura jako taka. Choć na siłę można podciągnąć.
Cytat na dziś, aczkolwiek zawsze aktualny ;P
"Do wielkich celów prowadzą kręte schody."
Sir Francis Bacon, Eseje.
"Sokrates powiedział."