Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Absolutnie doskonały cytat z książki. Strona: 2

Wysłany: 2008-01-29 19:14

"Nie pożądaj żony bliźniego swego na daremno."
Julian Tuwim :lol: :lol:

Krytyka jest czymś pośrednim pomiędzy plotką, denuncjacją a reklamą.

Wysłany: 2008-02-08 20:52

co prawda po angielsku ale po polsku traci urok:

[i:21f098ad7c]'would you like to live with your soul in the grave?'[/i:21f098ad7c]
Emily Bronte - Wichrowe Wzgórza (Wuthering Heights)

Wysłany: 2008-02-09 00:24

"Moim zdaniem życie sprawia panu tyle problemów, ponieważ wierzy pan, że są dobrzy ludzie i źli ludzie. Myli się pan, oczywiście. Istnieją tylko i wyłącznie źli ludzie, ale niektórzy stoją po przeciwnych stronach."

Terry Pratchett - Straż! Straż!

"Co ciekawe, bogów Dysku nigdy nie interesowały sądy nad duszami zmarłych, więc ludzie szli do Piekła tylko wtedy, gdy w głębi serca wierzyli, że powinni tam trafić. Oczywiście nie wierzyli, jeśli nie wiedzieli o jego istnieniu. To tłumaczy, dlaczego tak ważne jest, by strzelać bez ostrzeżenia do wszelkich misjonarzy."

:)

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."

Wysłany: 2009-02-24 22:17

Viljar (Bicz)
Viljar
Gdańsk Oliwa

Jeśli mowa o Świecie Dysku:
"Stibbons przez cale tygodnie szlifował soczewki i dmuchał szkło, aż w końcu zbudował urządzenie, które pokazywało gigantyczną liczbę maleńkich zwierzątek żyjących w kropli wody z rzeki Ankh. Nadrektor popatrzył i stwierdził, że wszystko, w czym może istnieć tak wiele życia, musi być zdrowe"
Ciekawe, co by powiedział o Zatoce Gdańskiej w sierpniowe upały :)

Wysłany: 2009-02-24 22:45

Moje motto.

I nie ma tłumaczenia w necie :lol:
Co sprawia mi wielką radość :D

"Tum podex carmen extulit horridulum" trza wiedzieć kiedy użyć.
Oba -> Umberto Eco - Imię róży -

"Serce mnie lata jak stara klapa od srocza"
-> Moja Mamusia - Z życia -

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Wysłany: 2009-02-24 23:04

Na bogów, ja też znam takie, które ładniej odmawiają, niż ona daje.

Potrzebuję dla mojej ballady tytułu. Ładnego tytułu.
– Może „Kraniec świata”?
– Banalne (...) Hm... Niech pomyślę... „Tam, gdzie...” Cholera. „Tam, gdzie...”
– Dobranoc – powiedział diabeł.

Pan Bóg, jak wiadomo, tworzył świat przez bodajże tydzień, a potem spojrzał na swoje dzieło i powiedział: „Ooo kurwa!”. A później dodał: „A, mam jeszcze chwilę, teraz zrobię coś naprawdę ładnego. Coś mnie godnego, coś zaprawdę w boskim wymiarze. Coś takiego, co jest autentyczną kwintesencją piękna i nie ma wad”. I zrobił kota.

Sapkowski :D

"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."

Wysłany: 2009-02-24 23:27

Czy to w zimie czy to w lecie, poznasz kurwę po berecie.

Tyż Sapek :D

Wysłany: 2009-02-25 01:08

"(..) a ja oddaliłem się, uszczęśliwiony sukcesem. Bo nic tak nie cieszy, jak świadomość, że wywarło się wpływ na czyjeś życie, choćby miało to oznaczać pasmo sennych koszmarów i majątek wydany na wizyty u psychoanalityka"

"Trudna droga z piekła" Marilyn Manson i Neil Strauss

Fuck Redemption, Fuck Damnation, Stop being perfect, lets evolve

Wysłany: 2009-02-25 11:14

"Ja byłam dzika, mnie ludzie nie obchodzili. Obchodziła mnie tylko moja rozpacz, mój ból, moja muzyka."

- Maria Kuncewiczowa "Cudzoziemka"

Żyj i pozwól żyć innym; tak jak ty nie lubisz kiedy ktoś narusza twą przestrzeń życiową tak ty nie ładuj się na siłę w życie innych!!!

Wysłany: 2009-02-28 14:24

Uuu nie znoszę tej książki ;X

"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."

Wysłany: 2009-02-28 23:07

sphinxia - zajebiste :lol:

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Wysłany: 2009-03-15 19:28

Polak przestał jeździć konno, Polak teraz lewituje. Lewitacja to nasz ulubiony środek lokomocji. Lewitacja służy do poruszania się horyzontalnego. Lewitacja pozwala wznosić się wertykalnie. Odrywać się od ziemi, która nas nie kocha i stale usuwa się spod nóg. Ziemia błotnista, jałowa, ziemia zdeptana przez obcych.
Więc lewitujemy sobie wysoko nad ziemią w stratosferze naszych urojeń. W skromnym kosmosie naszej gorączkowej, chorobliwej wyobraźni, gdzie sami sobie jesteśmy Opatrznością.
Tadeusz Konwicki

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2009-04-26 06:28

Viljar (Bicz)
Viljar
Gdańsk Oliwa

Cała prawda o językach:
"Motyl brzmi tak zwiewnie i delikatnie w prawie każdym języku. Po naszemu motylek, po angielsku butterfly (...), po francusku papillon (...) Ładnie i romantycznie. Po rosyjsku (...) baboćka.
A po niemiecku? SCHMETTERLING!!! No cóż..."
Gringo wśród dzikich plemion, W.Cejrowski.

Wysłany: 2009-04-26 23:46

Drathir (Diabolista)
Drathir
Lublin/radom(rzadko ;p)/czasami krako...

"Przez moment nie czulem bolu. Przygnebienie minelo. Zamknalem oczy, uslszalem wiatr i odglosy wody miekko i szybko plynacej w rzece. To byla piekna chwila, wiedzialem jednak, ze nie potrwa dlugo, ze oddali sie ode mnie, jakby ktos wyrwal mi ja z objec, i ze bede gonil, aby ja odzyskac, rozpaczliwie samotny, bardziej niz jakiekolwiek stworzenie na swiecie."

CARPE NOCTEM***do everything what you want...but please, don't look into my eyes...*** fata viam invenient***"Od muzyki piekniejsza jest tylko cisza"***"a pitiful person, allowing her soul to be manipulated with an illusion called love"

Wysłany: 2009-04-27 05:58

"to bezsensowne, antywychowawcze i niepedagogiczne"xD
Maria Janukowicz

"-ta muzyka jest zbyt głosna!
-Przeraża cię?
-yyy nie...nie lubię techno
-Lubiłbyś gdybys miał uszy robota"

Ostatni Bohater - Pratchett
"Raz jeszcze przeczytał pytanie: Jak się nazywasz?”.
Odpowiedział.
Po chwili podkreślił jeszcze odpowiedź kilka razy, używając swojej szczęśliwej linijki.
Jeszcze po chwili, by wykazać dobrą wolę, dopisał wyżej: „Odpowiedź na pytanie pierwsze brzmi”.
Po kolejnych dziesięciu minutach dodał jeszcze linijkę niżej: „Takie bowiem jest moje imię i nazwisko”. To także podkreślił."

Wysłany: 2009-04-29 19:26

"-ta muzyka jest zbyt głosna!
-Przeraża cię?
-yyy nie...nie lubię techno
-Lubiłbyś gdybys miał uszy robota"

dobre XD

ja bym mogla sie podpisac pod wiekszoscia tego co mowi holden caulfield .. http://www.quotegarden.com/bk-cr.html

i henry chinaski XD

Wysłany: 2009-06-08 10:56

ravenheart99 (Diabolista)
ravenheart99
Kotlina Kłodzka/Wrocław

"Na początku było nic, które wybuchło.
Inne teorie ostatecznego początku mówią o bogach stwarzających wszechświat z żeber, wnętrzności i jąder swego ojca. Tych teorii jest sporo. Są interesujące nie z powodu tego, co mówią o kosmologii, ale tego, co mówią o ludziach. Jak myślicie, z której części ciała zrobili wasze miasto?"

Terry Pratchett "Panowie i damy"

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą

Wysłany: 2009-06-09 12:59

"Pomyśl o kimś, kogo bardzo kochasz, z kim jesteś bardzo blisko, o kimś kto jest Ci bardzo drogi i powiedz do niego w myślach:
- Bardziej pragnę być szczęśliwy, niż mieć Ciebie (...) Gdybym miał możliwość wyboru, bez wahania wybrałbym szczęście.
Ilu z was podczas wypowiadania tych słów czuło się egoistami? Sądzę że wielu. (...)
Wyobraź sobie osobę która mówi do Ciebie (odpowiadając):
- Jak możesz być takim egoistą, że wybierasz szczęście zamiast mnie?
Czy nie miałbyś ochoty wówczas jej odpowiedzieć:
- Wybacz, ale jak możesz być takim egoistą, żeby wymagać ode mnie, bym wyżej cenił ciebie od szczęścia?
Pewna kobieta opowiadała mi, że kiedy była dzieckiem jej kuzyn-jezuita głosił rekolekcje (...) każdą konferencję rozpoczynał słowami:
"Spełnieniem miłości jest poświęcenie, jej miarą brak egoizmu"
Zapytałem ją:
- Czy chciałabyś, abym cię kochał kosztem mego szczęścia?
- Tak - odparła.
Jakież to urzekające! Czyż to nie cudowne? Kochałaby mnie kosztem swego szczęścia, a ja kochałbym ją kosztem mego szczęścia. I tak mielibyśmy w konsekwencji dwie nieszczęśliwe istoty. Ale to nieważne, niech żyje miłość!"

A. de Mello "Przebudzenie"

"psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"

Wysłany: 2009-06-10 11:52

"Nie żyłem po to, by układać wiersze czy wygłaszać kazania, czy malować. Ani ja, ani żaden inny człowiek nie po to istniał. Wszystko to było jedynie uboczne. A prawdziwe powołanie każdego polegało na jednym tylko: na odnalezieniu samego siebie. I skończyć mógł jako poeta lub wariat, jako prorok lub zbrodniarz - nie jego to była sprawa i w końcu pozbawiona znaczenia. Jego sprawą było znaleźć własny los - nie byle jaki - i przeżyć go w pełni, całkowicie, bez załamania. Cała zaś reszta była połowiczna jedynie, była próbą ucieczki, była nawrotem do ideałów mas, adaptacją i lękiem przed własnym wnętrzem." Hermann Hesse — Demian

Czas nie ma początku ani końca. Czas jest jak wąż Uroboros, który chwycił zębami własny ogon. W każdym momencie kryje się wieczność. A wieczność składa się z chwil, które ją tworzą.

Wysłany: 2009-06-10 12:02

"Samotność jest niezależnością, życzyłem jej sobie i zdobyłem ją po długich latach. Jest zimna, o tak, ale jest też cicha, cudownie cicha i wielka, jak zimne, ciche przestworza, po których wirują gwiazdy."
Hermann Hesse — Wilk stepowy

Hesse jest genialny. Polecam jego dzieła reprezentujące prawdziwy artyzm.

Czas nie ma początku ani końca. Czas jest jak wąż Uroboros, który chwycił zębami własny ogon. W każdym momencie kryje się wieczność. A wieczność składa się z chwil, które ją tworzą.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło