Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Pierwsza gra.... Strona: 5

Wysłany: 2010-01-19 16:19

AbrimaaL (Primogen)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:b1f97838fa="Elvis"]Pierwsza gra na:
Comodore - commando i burdel dash
[/quote:b1f97838fa]

Commando do dziś wymiata, przede wszystkim muza.

Chosen by death don't disagree.

Gra Wysłany: 2010-01-19 16:25

Pierwszej to nie pamiętam :)
Ale jak była era Amigi to największe wrażenie zrobiły Lotus i Street Fighter II :)

If i can`t be my own i feel better dead.

Wysłany: 2010-01-19 16:41 Zmieniony: 2010-01-19 16:43

Pierwszą moją grą w którą grałem był Lotus 3 ,z tym że na PC-eta

Coś dla fanów tej gry.
Gitarowe wykonanie głównej ścieżki dźwiękowej z gry.
http://www.youtube.com/watch?v=mN2aNCvgcPU

Pozdrawiam ! :)

Trzy są rycerza przymioty święte: czystość w miłości i prawdzie; cześć rycerska moc uczynku rodząca; sprawność oręża, ku obronie słabych i przestrodze niesprawiedliwych

Wysłany: 2010-01-19 17:24

JA tez pamietam czasy commodore Amigi :River Ride i Mala swinka wchodzi po wiezy,gra na pegazusa gdzie sie strzelalo do kaczek itp...fajne czasy

"..Przed nikim czoła nie chylę Odrzucam te chwile I wszystkie słowa, którymi Złamali, opętali Odrzucam boga, dogmaty, świętości, herezje Odrzucam pustą poezję "

Wysłany: 2010-01-19 22:27

Rubezahl (Matuzalem)
Rubezahl
Piechowice / Wrocław

Commodore 64/Atari: iver raid xD
PC Need For Speed III, vintage, gram do tej pory
PS: Tekken 3
xBox 360: Forza MS 2

Nie ma rzeczy niemozliwych

Wysłany: 2010-01-19 23:08

Ja mialam jeszcze to C64 na kasety ktore trzeba bylo wgrywac,zeby bylo smieszniej po ilus tam latach wyciagnelam toto z piwnicy i nadal chodzilo

"..Przed nikim czoła nie chylę Odrzucam te chwile I wszystkie słowa, którymi Złamali, opętali Odrzucam boga, dogmaty, świętości, herezje Odrzucam pustą poezję "

Wysłany: 2010-01-19 23:11

[quote:0803807db7="bastet666"]Ja mialam jeszcze to C64 na kasety ktore trzeba bylo wgrywac,zeby bylo smieszniej po ilus tam latach wyciagnelam toto z piwnicy i nadal chodzilo[/quote:0803807db7]
Ja niestety mojego kochanego Commodore sprzedałem, gdy dostałem pierwszego peceta i do dziś nie mogę sobie tego wybaczyć. Ehhh...to cudowne klik w joystickach

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2010-01-19 23:13

[quote:cf3d03458f="CrommCruaich"][quote:cf3d03458f="bastet666"]Ja mialam jeszcze to C64 na kasety ktore trzeba bylo wgrywac,zeby bylo smieszniej po ilus tam latach wyciagnelam toto z piwnicy i nadal chodzilo[/quote:cf3d03458f]
Ja niestety mojego kochanego Commodore sprzedałem, gdy dostałem pierwszego peceta i do dziś nie mogę sobie tego wybaczyć. Ehhh...to cudowne klik w joystickach [/quote:cf3d03458f]

No to byl czad...to fakt ..gorzej jak sie joystick zacinal i trzeba bylo kombinowac

P.S jak tam moja "Historia Necronomiconu" i ksiazka i Wikingach?

Wysłany: 2010-01-21 01:54

hmmm
w pierwsze 2 czy 3 gierki (w tym jakieś wyścigi) zagrałem u rodziny na C64 nie pamiętam nazw

później u znajomych na Pagasusie 1 grą była Contra

ja nie dostałem pegasusa na komunię mimo że całe centrum było oklejone plakatami - dziecko komunista z pegasusem pod pachą "pegasus family game"
za to pozyczyłem obie kiedyś 4 kolorowa konsole do gier, od człensona który dostał pegasusa :P był na niej cardrige z 10 gierkami np. koszykówka dwie kreski odbijające kwadratową piłkę

1 gra na PC ? to - pasjans na Windows 3.1 oraz Wolfenstain 3D dla DOS ale nie wiem która pierwsza
(niektórzy sądzą że Wolf 3D to pierwszy FPP na PC ale starszy chyba był Catacomb Abyss 3-D )

Pierwsza gra w sieci Doom :) ale to był wypas

ale i tak Heretic miał lepsza "plansze" do gry po sieci ostatni poziom w jednym z episodow... od czasu gramy w to z brejdakiem po sieci oboje gramy oczywiście magami :) kto grałby wojownikiem ? (to dobre dla dzieci) najfajniejsze jest możliwość zamienienia przeciwnika w kurczaka nie może już strzelać tylko dziobać za to szybko ucieka aż piórka lecą

grało się na różne sposoby przez sieciówki po IPXie albo przez kabelek szeregowy

Doom 1 chodził już na 4MB RAM :D

w Hexanie to zamieniało się delikwenta w prosiaka który mógł jedynie dmuchać na Ciebie smrodem z nozdrzy :P

A później był Thief i Drakan ach to były czasy

Muszę chyba wspomnieć o Duke Nukem 3D to gra dl prawdziwego rockmana

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Wysłany: 2010-02-07 01:00

AbrimaaL (Primogen)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:da001a8d94="bastet666"]Ja mialam jeszcze to C64 na kasety ktore trzeba bylo wgrywac,zeby bylo smieszniej po ilus tam latach wyciagnelam toto z piwnicy i nadal chodzilo[/quote:da001a8d94]

Spójrz - na C64 i podobne maszyny, niezależnie czy program jest napisany w 1983 czy 2010 działa jak powinien. A teraz wystarczy nowy Windows i już połowy ulubionych gier nie odpalisz.

Wysłany: 2010-02-07 13:42

A czy ktoś pamięta Blade of Darkness?

(Usilnie tego poszukuję, ale ślad zaginął).

Wysłany: 2010-10-10 20:40

AbrimaaL (Primogen)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:4d9c627143="Alpha-Sco"]A czy ktoś pamięta Blade of Darkness?

(Usilnie tego poszukuję, ale ślad zaginął).[/quote:4d9c627143]

Na jaką platformę (system - Windows, DOS, Amiga, Nintendo)?

Wysłany: 2010-10-10 23:46 Zmieniony: 2010-10-10 23:56

lukaszart (Primogen)
lukaszart
Bydgoszcz - prawie...

Czy chodziło o grę Severance - Blade Of Darkness?
Na nowszych platformach będzie z nią duży problem. Te grę można załatwić ale mogą być problemy bez emulatora. A moje pierwsze gry były planszowe.

Wysłany: 2010-10-11 00:05

Z C64 nie pamiętam tytułów...
Na PC - The Settlers :)

"You need chaos in your soul to give birth to a dancing star."

Wysłany: 2010-10-11 00:41

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Gry:
Pierwsza ever ever - szachy
Planszówka - Magia i Miecz
Salon Gier - Dig Dug
Commodore 64 - Continental Circus (symulacja F1)
RPG - Warhammer, Cyberpunk
Amiga 600 - Civilization
Pecet z ery starożytnej - Lost Vikings
Pecet nowszy - Fifa'98

Dźwięk:
Commodore 64 - Music Shop
Amiga 600 - sampler
Pecet - Cool Edit

Instrumenty (w sumie to też gra zręcznościowa :P):
Gitara - Hohner jakiśtam (pseudostratocaster)
Klawisz - MIDI Terratec TMP1

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Wysłany: 2011-07-03 23:48

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Pierwsza gra, której nazwę pamiętam - Contra

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2011-07-04 12:25

Hmm.. Pierwsze gry które pamiętam ze starego komputera to: Heroes of might and magic 3, Deluxe ski jump 2, Tomb Raider 4,5 i GTA 2.
Wszystkie były rewelacyjne.. Do dnia dzisiejszego chętnie do nich wracam i miło wspominam :)

Wysłany: 2011-07-05 07:34

The Settlers (z 1992-1993 nie pamiętam), ale jeszcze mogę podejrzewać że Mario Bros. i inne z tzw Pegazusa.
A pierwsza gra to chyba w chowanego. Graliście kiedyś w to? :P

Wysłany: 2011-07-05 07:37

[quote:7a2b9f6654="DonVitteo"]
Pierwszymi grami, z którymi kiedykolwiek miałem do czynienia są Mario i Contra na pegazusie. Na swoim pececie seria Age of Empires. Do dziś mile wspominam te ślęczenie po nocach przy podboju wrogich imperiów :)[/quote:7a2b9f6654]

W Age of Emipires II ludzie nadal robią turnieje na necie ^^ Chętnie bym zagrał sobie.

Wysłany: 2011-07-05 14:37

XQWZSTZ (Bicz)
XQWZSTZ
Spychowo/Poznań

Coś na pegazusie, nie jestem pewien tylko co było pierwsze, może i Contra; A na blaszaku Fallout 2, dołączony do jubileuszowego (chyba 50) numeru Cd-action, wtedy to był naprawdę mega wypas.

Nigdy nie rób tego, co może zrobić ktoś inny

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło