Wysłany: 2008-02-14 19:39
[quote:1cf9dd0ae8]No prosze!! Czyli prawie wszyscy zaczynalismy od 8 bitowcow, zwanych powszechnie "gumiakami".... Nie jest tak zle [/quote:1cf9dd0ae8]
Ja do dziś mam emulatory wszystkich najpopularniejszych kompów, i tysiące gier, które zdecydowanie wolę od dzisiejszych superprodukcji, które się przechodzi miesiącami. Ja lubię sobie postrzelać z 15 minut we Flying Shark albo Terra Cresta i GAME OVER :)
[color=red:1cf9dd0ae8]Na marginesie, czy ma ktoś może grę Time Run, na Spectrum? Sam ją napisałem, a późnie sprzedałem kompa ze wszystkimi kasetami nie myśląc nawet o tym że kiedyś będą emulatory [/color:1cf9dd0ae8][/b]
Chosen by death don't disagree.
Wysłany: 2008-02-18 00:30
A moją pierwszą ulubioną grą było Giana Sisters na C64. Później moja miłość przeniosła się na SuperMarioBros i tak zostało już na zawsze :D Ciągle uważam, że to gra wszechczasów!
Wysłany: 2008-02-18 01:11
[quote:3c1482d4f4="krax"]A moją pierwszą ulubioną grą było Giana Sisters na C64. Później moja miłość przeniosła się na SuperMarioBros i tak zostało już na zawsze :D Ciągle uważam, że to gra wszechczasów![/quote:3c1482d4f4]
Giana Sisters - super muzyka!!!
Wysłany: 2008-03-23 00:48
:D lotus. a tak ogolnie to zebym to ja pamietal. nie patrzylo sie wtedy na tytuly :D
Wysłany: 2008-03-23 05:31
[quote:8a4cd681bf="Alpha-Sco"]Ale pierwszą grą, w którą grałam samodzielnie był chyba [b:8a4cd681bf]Dizzy in Magicland [/b:8a4cd681bf]i [b:8a4cd681bf]Dizzy Prince of Yolkfolk [/b:8a4cd681bf]czy jakoś tak :)
Chociaż nie, teraz przypominam sobie jeszcze wcześniejsze: [b:8a4cd681bf]Arcanoid [/b:8a4cd681bf]i [b:8a4cd681bf]RiverRaid [/b:8a4cd681bf]:)[/quote:8a4cd681bf]
Mam jeszcze oryginalne gry na PC Dizzy i Arkanoid. Jeśli interesuję Cię to, napisz PW.
Wysłany: 2008-03-23 10:53
Um um pierwsza gra to coś na GemeBoya(tego nastarszego xD) było tylko co to nie pamiętam... Potem na PSa bodajże Herkules haha xD no a potem jak już komputer dotarł i do mnie to był Rayman 2 ^^ To były cudne czasy :D
"Dla moich marzeń toczę swe życie Dla pragnień nocy wypratruje Prawdę leżącą gdzie czasu granice Utratę wiary zbrodnią mianuje"
Wysłany: 2008-03-23 12:54
Nie pamiętam która była pierwsza, ale za młodu grałem w BlueMaxa, RiverRaid, BulderDasha, MonteZume, SuperCobre, Bruce'a Lee i parę innych... to były czasy... Atari 800XL :)
Wysłany: 2008-03-23 15:20
O rany z pierwszych, któe pamietam to był Centurion, później harpoon, wolf 3d, który był 2d xD, północ-południe Arena i Ishar.
:)
Wysłany: 2008-04-21 07:28
uooo hehe to moją pierwszą grą było ... właściwie to demo jakichś F1 ... ale tak z pełnych wersji to Fifa 98 :D:D ale kiedy to byyyyyyło :P a z takich bardziej gier co po dziś dzień gram to Settlers III :) ile ja przy tym godzin spędziłem to była masakra :D a za niedługo wychodzi taki pack w ExtraKlasyce z pierwszymi czterema częściami :D
jedyne co mi przychodzi do głowy to chyba "żyj i daj żyć innym" ;p takie najsensowniejsze jak dla mnie i co najbardziej do mnie trafia ;p
Wysłany: 2008-04-21 08:49
Moją pierwszą i ulubioną grą był Robbo Konstruktor wgrywany na Atari
Trzeba było ułożyć własny labirynt z przeszkodami i pułapkami w postaci laserów i blasterów a potem go przejść.
Na tej samej taśmie była Lasermania polegająca na zbieraniu pojemników z paliwem i nakierowaniu promienia lasera na wyłącznik, żeby móc przejść do następnej planszy.
Do dziś zachowałam tę kasetę. Nigdy nie zapomnę tego skrzeczącego dźwięku, który powtarzał się w pętli w nieskończoność i tego jak odliczałam cyferki na liczniku do końca wgrywania... 007-163; 007-165
Była też Kolonizacja, pamiętam, że płakałam jak oddawałam Atari kuzynowi bo tata kupił PC i nie mogłam już w to grać
Hej programiści, czy ktoś pamięta jeszcze Żółwia? Heh rysunek nigdy nie wychodził mi tak jak planowałam
In meiner Badewanne bin ich Kapitän.
Wysłany: 2008-05-25 11:56
oj ja w sumie też nie pamietam mojej pierwszej gry...ale chyba był to Carmagedon, albo Doom...kiedys miałam awersje do grania, ale mając w domu trzech maniaków grania i ja manię przejełam:D
Wysłany: 2008-12-31 10:19
hah, gdybym ja to pamiętała... :D pierwsze były zapewne jakieś gierki na konsolę telewizyjną :P
a komputerowa...? nie wiem, może 'mumia'? albo 'american mcgee's alice'? 'diablo II'? nie pamiętam :P
life * is a state * of mind
Wysłany: 2008-12-31 10:47
Pierwsza gra? Bierki :twisted:
Takie bardziej nowoczesne to Super Mario Bros 8)
I Tetris :P
Sasasasa :lol:
A na Commodore (czy jakoś tak) to też się grało :)
W takie żołnierzyki, ale jak to sie zwało :?:
Cholera wie :)
Ale fajne było :)
X lat temu.. A teraz też bym se zagrała.
Trzeba zajść na stych :)
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Wysłany: 2008-12-31 13:28
[quote:c29e7f6ed4="thistle89"]Pierwsza gra? Bierki :twisted:
Takie bardziej nowoczesne to Super Mario Bros 8)
I Tetris :P
Sasasasa :lol:
A na Commodore (czy jakoś tak) to też się grało :)
W takie żołnierzyki, ale jak to sie zwało :?:
Cholera wie :)
Ale fajne było :)
X lat temu.. A teraz też bym se zagrała.
Trzeba zajść na stych :)[/quote:c29e7f6ed4]
Ta gierka z żołnierzykami to Contra :)
Przez te Wasze posty i słuchanie zespołu Welle:Erdball aż mi się łezka w oku zakręciła i poleciałem do piwnicy po atarynkę :P W moim przypadku było tak, że najpierw dostałem piecyk, a dopiero potem konsolę, więc z pierwszych cudaków były to:
Tyrian (bardzo fajny symulator gdzie takim małym, latającym stateczkiem rozwalało sie ufoki);
Prehistorik (bombowa platformówka z dinozaurami);
Prince of Persia (ten najpierwszy, z pikselami wielkości kciuka, 2D levelami i księżniczką do uwolnienia);
No i oczywiście Quake, którego po dziś dzień mam zainstalowanego na PC, ze zmodyfikowanym silnikiem graficznym, ambientowym oświetleniem, wymienionymi wszystkimi teksturami na większe i wyraźniejsze (część sam robiłem XD) i... Quakus pierwszy wygląda jak czwarty. Z zachowaniem smaku całej rozgrywki.
la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi
Wysłany: 2008-12-31 13:50
Mojej pierwszej gry, to już w zasadzie nie pamiętam :) ale za to doskonale pamiętam grę jeszcze na Amigę "Legion" :P a zapamiętałem ją chyba tylko dla tego, że to była najlepsza strategia w jaką za łepka grałem. Teraz te dzisiejsze gierki to są już tylko popłuczyny po grach(kiedyś stawiano głównie na logikę, a teraz na grafikę)
Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat
Wysłany: 2009-01-01 01:25
U mnie pierwszą grą była :wink:
[img:a0bbd79288]http://i22.tinypic.com/985bv4.jpg[/img:a0bbd79288]
noooooo........ :lol:
[img:a0bbd79288]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:a0bbd79288]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2009-01-01 06:23
ja pamiętam, że grywałam na pegazusie xD Mario, Contra, czołgi, Arcanoid, jakieś skaczące myszki, zakochane pingwiny... nieśmiertelne '168 in 1' poza tym jaskiniowiec szukający ukochanej, która porwało ufo, dzieciak tłukący zwierzątka grzechotką, dziadek z młotem walczący z grzybkami, kaczki z takim faaaaaajnym pistoletem, którym się celowało w telewizor... no, to były emocje :P
Ci, co śnią za dnia, wiedzą o wielu rzeczach niedostępnych dla tych, co śnią tylko nocą - E.A. Poe
Wysłany: 2009-01-04 18:33
Swoich pierwszych gier nie pamiętam... czasy Comodore i Pegasusa :D Na Pc najpierw było przywiezione z niemiec Steel Panters,potem Red Alert i Quake 1 ;]
Ale pierwszą grą która miała zaszczyt mnie pochłonąć bez reszty było... Baldur's Gate 1 :D
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Wysłany: 2009-02-08 19:05
[quote:2712247d60="odrade"]
Hej programiści, czy ktoś pamięta jeszcze Żółwia? Heh rysunek nigdy nie wychodził mi tak jak planowałam[/quote:2712247d60]
Żółwia? Chodzi o język LOGO?
Rysowałem w nim Pentagramy, Gwiazdy Davida itp
Wysłany: 2009-03-24 18:17
EH! :D Wspomnienia. Moją pierwszą grą było Golden Axe o ile dobrze pamiętam.. :_
"Kasiu, przymknij się do mnie, poszepnęć coś w uszko: Czuję, że się pod nami złamało to łóżko." - Hieronim Morsztyn "Do niejże"