Dodano: 2009-08-18 18:42
To chyba wynika z tego, że ludzie potrzebują wiary i przewodników w niej, bo sami w znacznej większości nie mają tyle zapału/czasu/możliwości samodzielnego poznania jej stąd grupy wyznaniowe w tym kościoły. Taka jest specyfika ludzkiej natury w tym względzie. Dopóki ludzie będą potrzebować wiary a nie nauczą się w większości sami jej zgłębiać będą prowadzeni przez kulawych pośredników.
Dodano: 2009-08-18 18:49
Praktycznie wiara wszystkich ludzi wierzących jest serwowana z którejś ręki. Wszystko opiera się na tym co namiestnik boga tudzież kapłan przekaże. On jako samodzielne narzędzie może sterować tym w co ludzie wierzą. Cokolwiek zapisaliby ewangeliści uznane zostałoby za świętość.
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Dodano: 2009-08-18 18:53
Mimo to Biblia w czystej postaci wydaje się być bardziej prawdopodobna i wiarygodna w swoich założeniach niż sam kościół jeden czy drugi i jego interesowne dalsze ustalenia. Co nie? 
Dodano: 2009-08-18 18:57
Dla mnie biblia to zbiór bajek z morałem na końcu.
Dodano: 2009-08-18 19:01
No tak, są medialne i internetowe nagonki. No i co z tego skoro i tak nic się nie dzieje? Politycy będący tak wrażliwi na punkcie mediów jakoś nic z tym problemem nie robią. Ty, ja i jeszcze masę innych ludzi może tego wszystkiego nie tolerować i mieć na to swój pogląd. Ale co z tego?
Dodano: 2009-08-18 19:14
| KostucH napisał(a): |
| Dla mnie biblia to zbiór bajek z morałem na końcu. |
Chyba jej nie czytałeś :wink: Wiedziałbyś przynajmniej, że morały wałęsają się po Biblii w całej jej rozciągłości
Pan--> ja o nieprawidłowościach w Kościele Katolickim w grubej większości wiem z tego, co "ludzie powiedzą" w okolicy, w rodzinie itp, nie licząc może sławetnej sprawy Słowików Poznańskich, o której czytałam we "Wproście"
.
Co innego odnośnie niektórych kościołów protestanckich za granicą, jakichś sekt itp, tutaj mam do dyspozycji tylko internet, bo o nich w Polsce się raczej nie mówi. Przy okazji przypominam, że zakładając temat uwzględniłam wszystkie kościoły chrześcijańskie.
No, znam jeden przypadek akurat w parafii mojej babci prawda ksiądz luterański rozwiódł się ze swoją żoną, która była bezpłodna chwilę potem poślubiając 19-latkę ale wierni mu tego nie wybaczyli i został on usunięty. To było po prostu nie do zaakceptowania, żeby taki człowiek mógł łączyć ludzi podczas ceremonii ślubnej (mimo, że w tym wyznaniu małżeństwo nie jest sakramentem). Ale w tym kościele to było możliwe, napisało się petycję do biskupa i po sprawie, w Kościele Katolickim chyba władze są zbyt silne i nieustępliwe.
Dodano: 2009-08-18 19:30
Z tego co "ludzie powiedzą" można wywnioskować, że Ziemia jest płaska :wink: raczej kiepskie źródło informacji.
To, że społeczeństwo nie akceptuje czegoś, co odstaje od "normy" wiemy nie od dziś.
Posądzanie kogoś o coś tylko dlatego, że ludzie coś mówią jest nierozsądne i trąca brakiem indywidualnego myślenia. Wywyższanie do niewyobrażalnych granic i przypisywanie tego tylko jednej grupie ludzi czegoś, co charakteryzuje rodzaj ludzki też z lekka zalatuje głupotą.
Dum Deus calculat, mundus fit.
Główny seks skandal w kościele to... Dodano: 2009-08-18 19:35
To, że kapłani i siostry nie mogą mieć normalnego życia erotycznego, jak reszta społeczeństwa. To jest tak samo, jak z narkotykami. Co jest zabronione jest i tak używane, tylko płaci się za to o wiele więcej, niż jest warte :D :twisted:
Zamottany szukam wyjścia
Dodano: 2009-08-18 19:38
Wolandku-->Wyraziłam się nieodpowiednio, tyle po twoim planie zarzucenia mi głupoty.
Te sprawy, o których ja wiem są prawdziwe, a ludźmi którzy mnie o tym informowali nie kierowała chęć wzbudzenia sensacji. Ponadto osoby, które dopuściły się tych występków wcale tego nie kryły. I tyle :) Właściwie ich bezwstydność jest bardziej rażąca od samych czynów, takie dziweczki małe.
Re: Główny seks skandal w kościele to... Dodano: 2009-08-18 20:07
| Pan napisał(a): |
| [quote:1a0887a64a="dostawcaswiatla"]jak z narkotykami |
Innymi słowy ci, którzy nie biorą, są zdrowsi? :) Podobno ja mam słabe porównania
[/quote:1a0887a64a]
Oj Panie dzieju, znowu Ci procesor siadł...
Toż nie o to chodzi. Jest odlot i fun, ale za cenę grzechu.A POWINIEN BYĆ DARMOWY
:twisted: !!!!
P.S.Czy seks szkodzi? Na moim przykładzie mogę stwierdzić, że idzie na zdrowie :D
Zamottany szukam wyjścia
Re: Główny seks skandal w kościele to... Dodano: 2009-08-18 20:17
| dostawcaswiatla napisał(a): |
|
Oj Panie dzieju, znowu Ci procesor siadł... Toż nie o to chodzi. Jest odlot i fun, ale za cenę grzechu.A POWINIEN BYĆ DARMOWY :twisted: !!!! P.S.Czy seks szkodzi? Na moim przykładzie mogę stwierdzić, że idzie na zdrowie :D |
Ok, let's talk about sex... again :roll: Wiesz, niezależnie od światopoglądu jaki się wyznaje są jakieś psychiczne limity. Nie sprecyzowałeś co prawda, czy uprawiasz seks często ze stałą partnerką, czy miewasz różne (oczywiście nie proszę cię teraz o dokładne informacje :wink: ). Być może zarówno w pierwszym jak i w drugim razie twoja psychika i wartości pozostają w nienaruszonym ładzie ale poza zagrożeniami ze strony zdrowotnej istnieje możliwość, że seks przestanie być dla ciebie jak to nazwałeś "funem" z całkowitą awersją włącznie. Tyle od nieuka
Dodano: 2009-08-18 20:21
| GoopiaPeezda666 napisał(a): |
Wolandku-->Wyraziłam się nieodpowiednio, tyle po twoim planie zarzucenia mi głupoty.
Te sprawy, o których ja wiem są prawdziwe, a ludźmi którzy mnie o tym informowali nie kierowała chęć wzbudzenia sensacji. Ponadto osoby, które dopuściły się tych występków wcale tego nie kryły. I tyle :) Właściwie ich bezwstydność jest bardziej rażąca od samych czynów, takie dziweczki małe. |
Ja nic nie muszę Tobie zarzucać :wink:
Zupełnie mnie nie interesuje prawdziwość wspominanych przez Ciebie historii. Irytuje mnie natomiast próba odwetu z Twojej strony na kimś pochodzącym ze Wspólnoty z którą nie masz nic wspólnego, oprócz tego że jej członków mijasz na ulicy. Owe dociekanie sprawiedliwości, mimo niekiedy słusznych pobudek uważam za bezsensowne w tym wypadku. Trzeba było rzucić topik pt. seks skandale, gdzie temat kleru byłby jedynie jednym z wątków.
Dum Deus calculat, mundus fit.
Re: Główny seks skandal w kościele to... Dodano: 2009-08-18 20:33
| GoopiaPeezda666 napisał(a): |
| [quote:53329a64b7="dostawcaswiatla"]
Oj Panie dzieju, znowu Ci procesor siadł... Toż nie o to chodzi. Jest odlot i fun, ale za cenę grzechu.A POWINIEN BYĆ DARMOWY :twisted: !!!! P.S.Czy seks szkodzi? Na moim przykładzie mogę stwierdzić, że idzie na zdrowie :D |
Ok, let's talk about sex... again :roll: Wiesz, niezależnie od światopoglądu jaki się wyznaje są jakieś psychiczne limity. Nie sprecyzowałeś co prawda, czy uprawiasz seks często ze stałą partnerką, czy miewasz różne (oczywiście nie proszę cię teraz o dokładne informacje :wink: ). Być może zarówno w pierwszym jak i w drugim razie twoja psychika i wartości pozostają w nienaruszonym ładzie ale poza zagrożeniami ze strony zdrowotnej istnieje możliwość, że seks przestanie być dla ciebie jak to nazwałeś "funem" z całkowitą awersją włącznie. Tyle od nieuka
[/quote:53329a64b7]
Ja tam, szczerze mówiąc, nie lubię pisać o seksie, bo papier/ekran cierpliwy jest i każdą fanfaronadę i banialukę wytrzyma :D Wywołany niejako do tablicy informuję, że uprawiam te ruchy niegodne filozofa - w miarę(czytaj:rozsądnie), z dwiema stałymi partnerkami(maksymalnie, bo bywa, że z każdą z osobna) i żadnych oznak nudy, bądź utraty zdrowia nie zauważyłem u żadnej ze stron. :D
Pisanie o możliwości awersji to czysta retoryka:
równie dobrze można ją mieć do ogorka kiszonego, jazdy samochodem, klusek śląskich :D :twisted:
Zamottany szukam wyjścia
Dodano: 2009-08-18 20:33
| Woland napisał(a): |
[quote:f90936613e="GoopiaPeezda666"]Wolandku-->Wyraziłam się nieodpowiednio, tyle po twoim planie zarzucenia mi głupoty.
Te sprawy, o których ja wiem są prawdziwe, a ludźmi którzy mnie o tym informowali nie kierowała chęć wzbudzenia sensacji. Ponadto osoby, które dopuściły się tych występków wcale tego nie kryły. I tyle :) Właściwie ich bezwstydność jest bardziej rażąca od samych czynów, takie dziweczki małe. |
Ja nic nie muszę Tobie zarzucać :wink:
Zupełnie mnie nie interesuje prawdziwość wspominanych przez Ciebie historii. Irytuje mnie natomiast próba odwetu z Twojej strony na kimś pochodzącym ze Wspólnoty z którą nie masz nic wspólnego, oprócz tego że jej członków mijasz na ulicy. Owe dociekanie sprawiedliwości, mimo niekiedy słusznych pobudek uważam za bezsensowne w tym wypadku. Trzeba było rzucić topik pt. seks skandale, gdzie temat kleru byłby jedynie jednym z wątków.[/quote:f90936613e]
Zatem niepotrzebnie się irytujesz :) Zaproponowałam kilka pomysłów do dyskusji wszystkim, na inne tematy nie było chętnych, więc założyłam ten. Ja osobiście jedynie się zastanawiam, jestem młoda i pewne rzeczy mnie ciekawią, nie chciałbyś chyba żyć w kraju, gdzie młodzież nie stara się samodzielnie tworzyć swoich poglądów, co? :wink: Zresztą przekrój moich tutejszych wypowiedzi sam daje na to świadectwo.
To, że rodzice mnie nie ochrzcili nie zamyka mi drzwi przed żadnym kościołem i jako potencjalny wierny mam równe prawo do kwestionowania Kościoła. Ponadto sam przyznałeś, że istnieje coś takiego jak nagonka medialna. Jestem odbiorcą nagonek i będę nim dalej, czy mi się to podoba czy nie, a to że chcę dociekać ich wiarygodności akurat dobrze świadczy o moim stosunku do Kościoła jak i wiernych.
Dodano: 2009-08-26 12:49
A mi się wydawało, że wszyscy odpuścili z tydzień temu a tu taki suprajs :lol:
Dodano: 2009-08-26 16:37
A nadgorliwość podobnież do pikła wiedzie ale jak to się powiada: komu w drogę temu krzyż w plecy 8)