Polskie chłopy. Strona: 5

Dodano: 2009-08-03 19:41

GoopiaPeezda666 napisał(a):
O tym samym 8) Tzn robią z gwary śląskiej taki niedbały język polski.

Prawda, coś w tym jest. Tzn. pal sześć, jak się jest wśród swoich. Gorzej, że to wchodzi pod kopułę bardzo łatwo i chętnie się tego używa zamiast poprawnych form.

Ale z drugiej strony - mam też sporo znajomych pochodzących faktycznie z rdzennych hanyskich rodzin, którzy potrafią bezproblemowo zarówno mówić jak i godać - u nich w domu normalnie używa się gwary, a poza nim - literackiej polszczyzny. Ale statystyczny rozkład nie wiem jaki jest. Pewnie takowych ludzi nie ma tak dużo, a szkoda.

Gabriela napisał(a):
Goopia. Coś mi się obiło o oczy ,jakiś reportaż,czy coś w tym guście,że właśnie tworzą słownik.Ale czy im się uda, tego to ja nie jestem w stanie stwierdzić.

Ucieszyłbym się gdyby to doszło do skutku. Ale z tym może być problem choćby z racji faktu, iż trudno na chwilę obecną zdefiniować gwarę śląską - bo raz, jak już Goopia napisała, poprawną gwarą posługiwały się raczej wcześniejsze pokolenia, dwa, że inaczej mówią ludzie z Rudy, inaczej z Piekar i Radzionkowa. Tzn. pewnie tych odmian jest jeszcze więcej [wręcz na pewno są], ale to ramach przykładu, więc pewnie trwałyby spory nad poprawnością...Argh. Szkoda mówić.

Tylko pytanie - czy stosowanie regionalizmów to taki obciach? Nie mówię tu juz o akcencie i niuansach, ale pamiętam jak byłem w ogólniaku na wymianie w Niemczech, to nikt tam, włącznie z nauczycielami w szkole, podkreślam nie używał tzw. Hochdeutsch tylko jechał ostro odmianą właściwą dla Baden-Wuerttemberg. I dla nikogo nie było to tam dziwne, moża poza nami. I żeby nie było - nie pochwalam ani nie potępiam, zwracam jedynie uwagę na zjawisko.

Dodano: 2009-08-03 20:06

Ale się temat rozwinął w kierunku języka :D

"Wa sota obarkłe" :D

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Dodano: 2009-08-04 09:50

thistle89 napisał(a):
Ale się temat rozwinął w kierunku języka :D

"Wa sota obarkłe" :D

co Szanowna Autorka miała na myśli w ostatnim zdaniu :?:

Dodano: 2009-08-04 10:13

Ot ciekawe - w mojej części Kaszub wiele osób tak mówi - starzy i młodzi. Ale nikt dokładnie nie wie co to oznacza :|

Podejrzewam coś w stylu "Jesteście szaleni, popie*dzieleni"

Bez obrazy :D

Dodano: 2009-08-04 10:19

thistle89 napisał(a):
Ot ciekawe - w mojej części Kaszub wiele osób tak mówi - starzy i młodzi. Ale nikt dokładnie nie wie co to oznacza :|

Podejrzewam coś w stylu "Jesteście szaleni, popie*dzieleni"

Bez obrazy :D

aha, to pewno coś takiego jak w języku yiddish słowo: "meschiege" = szalony

No nic dobrze wiedzieć - mam kumpla z Żukowa na studiach i jego znajomość Kaszubskiego szczerze podziwiam :)

Dodano: 2009-08-04 10:51

Rozumiem kaszubski, choć nie mówię w tym języku.
I jest bardzo ciekawa sprawa - jest wiele "odmian" kaszubskiego. U mnie mówią inaczej, 20 km ode mnie też mówią inaczej, w Kartuzach mówią inaczej - w każdym kawałku Kaszub mówi się inaczej.
Zresztą - zapraszam na wieś :D Mam wielką stodołę do spania :D Ci, którzy wytykają wieśniaków palcem wyślę na roboty polne - akurat żniwa dziś już zaczynają - i zobaczymy jak to sie uda.

Dodano: 2009-08-04 10:57

thistle89 napisał(a):
Rozumiem kaszubski, choć nie mówię w tym języku.
I jest bardzo ciekawa sprawa - jest wiele "odmian" kaszubskiego. U mnie mówią inaczej, 20 km ode mnie też mówią inaczej, w Kartuzach mówią inaczej - w każdym kawałku Kaszub mówi się inaczej.
Zresztą - zapraszam na wieś :D Mam wielką stodołę do spania :D Ci, którzy wytykają wieśniaków palcem wyślę na roboty polne - akurat żniwa dziś już zaczynają - i zobaczymy jak to sie uda.

ja nie wytykam, mam rodzinę na wsi pod Krotoszynem (południowo-zachodnia Wielkopolska, na trasie Ostrów Wielkopolski - Leszno). Myją się, owszem, tylko nie jeżdżę tam bo wujek i ciocia słuchają Radia Maryja :roll: ale jak by żyli w mieście to też by słuchali, mają taki charakter.

Wracając do tematu: jeśli coś mnie drażni u facetów z wyglądu to na ogół są to...wystające kłaki z nosa :lol:

Dodano: 2009-08-04 11:21

Fajnie kurde olać rodzinę, bo ktoś słucha Radia Maryja 8O

Dodano: 2009-08-04 11:22

Vika napisał(a):

Wracając do tematu: jeśli coś mnie drażni u facetów z wyglądu to na ogół są to...wystające kłaki z nosa :lol:

no co prawda to prawda, wygląda to ohydnie.

thistle89 napisał(a):
Ci, którzy wytykają wieśniaków palcem wyślę na roboty polne - akurat żniwa dziś już zaczynają - i zobaczymy jak to sie uda.

Jednym jest szacunek do czyjejś pracy a drugim niechęć do pewnych zachowań czy mentalności. Mam trochę rodziny na wsi i z tego co po nich zaobserwowałem, to problemem nie jest higiena a sposób myślenia.

Dodano: 2009-08-04 11:32

GoopiaPeezda666 napisał(a):
Fajnie kurde olać rodzinę, bo ktoś słucha Radia Maryja 8O

to nie był jedyny powód.

No jeszcze co brudu to czasem jest kwestia grubych warstw brudu pod paznokciami, niestety dotyczy to płci obojga, choć facetów jednak częściej

Dodano: 2009-08-04 16:33

Piszemy tutaj o facetach którzy się nie myją. A co o kobietach, które przesadzają z wszelakimi kosmetykami i dodatkami? Ludzki cyklon B.

Dodano: 2009-08-04 16:43

Alicja_w_jednej_skarpecie napisał(a):
Piszemy tutaj o facetach którzy się nie myją. A co o kobietach, które przesadzają z wszelakimi kosmetykami i dodatkami? Ludzki cyklon B.

faceci też nieraz przesadzają, np. ze sprayami. Nie mówię, że akurat Ty - nie wiem i nie chcę się przekonać :lol:

fakt, niektóre laski "walą tapetę", jak chcesz się o tym wypowiedzieć to możesz napisać cos w moim temacie o kosmetykach, bo usycha z tęsknoty za postami, albo stworzyć nowy temat czy felieton napisać jak Ci się chce :)

Dodano: 2009-08-05 17:46

Ja jestem ideałem mężczyzny :)
... dopóki się nie rozbiorę

Dodano: 2009-08-06 12:53

A może dopóki światła nie ma?

Dodano: 2009-08-06 15:23

Viljar napisał(a):
Ja jestem ideałem mężczyzny

Nie, nie, nie!
To ja jestem ideałem menszczyzny :D 8)

forever alone immortal

Dodano: 2009-08-07 08:11

Cóż za skromność :D A co na to nasze drogie panie ? :)

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2009-08-10 20:20

Vika napisał(a):

No jeszcze co brudu to czasem jest kwestia grubych warstw brudu pod paznokciami, niestety dotyczy to płci obojga, choć facetów jednak częściej

Hmmmmm ,mieszkancy wsi pracuja na roli stad ten brud(zapewne ziemia).Kucharz zawsze bedzie smierdzial olejem,mechanik smarem,malarz bedzie mial poplamione ciuchy farba a rolnik ziemie pod paznokciami,to takie minusy wykonywanego zawodu/pracy.

Dodano: 2009-08-13 05:47

Cio do mycia - po udanym sexie najlepiej ptaka jest wytrzeć w firanke - kobitka będzie jeszcze dłuuuuuuuugo krzyczeć :lol:

.

Dodano: 2009-08-13 07:51

Harlequin napisał(a):
Cio do mycia - po udanym sexie najlepiej ptaka jest wytrzeć w firanke - kobitka będzie jeszcze dłuuuuuuuugo krzyczeć :lol:

Albo w nowy, piękny, BRĄZOWY koc :|
Tia - tę jęki będzie słychać naprawdę długo :|

Dodano: 2009-08-27 19:46

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Dla mnie śmierdzący chłop to na ogół nie tyle spocony, co dużo kopcący. Łatwiej zniosę zapach nieco przepoconego faceta, aniżeli cuchnącego papierosami.
Thistle, nie przesadziłaś delikatnie z tym avatarem?

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2009-08-27 21:01

Wampgirl napisał(a):
Dla mnie śmierdzący chłop to na ogół nie tyle spocony, co dużo kopcący. Łatwiej zniosę zapach nieco przepoconego faceta, aniżeli cuchnącego papierosami.
Thistle, nie przesadziłaś delikatnie z tym avatarem?

Miałam dziś nieorzyjemność przebywać w pomieszczeniu z gościem, który od 5 dni wody i mydła nie widział - wolę smród fajek (pomimo palenia nie lubię tego odoru).

Avatar - heh - w "Ograniczeniach profilu" masz linka do orginału

Dodano: 2009-08-28 05:47

Wampgirl, zawsze moze papierosa zagryźć czosnkiem lub cebulą :)

.

Dodano: 2009-08-28 08:27

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl

czosnek i cebulę zniosę. Nałogowych palaczy - nie.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2009-08-28 09:28

Ciekawe co byś zrobiła, gdyby twój chłop najpierw najadł się śledzi, a potem wsunął cebulę i poprosił Cie o buziaka :lol:

.

Dodano: 2009-08-28 13:18

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl

Lubię śledzie, czosnek i cebulę. Dałabym radę.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło