Dodano: 2009-08-24 15:31
| Gaia napisał(a): |
| Niektóre piosenki Chopina też są dobre :D |
Tak, w końcu MUZYKA KLASYCZNA to też dark ambient, prawda? 8)
Aghastu się fajnie słucha. Czasem. Niezły jest także Troum, ale nieco za słaby, niebardzo mnie rusza.
Dodano: 2009-08-25 06:44
Ja polecam Raison D'etre ,Kammarheit ,Deutsch Nepal czy wymieniany wcześniej Lustmord. Poza tym bardzo horrorowy Nox Arcana.
Dodano: 2009-08-25 08:22
Nox Arcana? Bardzo lubię ich utwory. I faktycznie - one są jedynie "horrorowe", bo przerażające na pewno nie. Jednak kilmacik robią genialny. Według mnie przeważa w nich dark wave. Dark ambient jest tam tylko drobną domieszką. Ale nie ma co - słucha się tego naprawdę świetnie :) . Również polecam.
Dodano: 2009-08-25 08:46
| Carmen napisał(a): |
| Nox Arcana? Bardzo lubię ich utwory. I faktycznie - one są jedynie "horrorowe", bo przerażające na pewno nie. Jednak kilmacik robią genialny. Według mnie przeważa w nich dark wave. Dark ambient jest tam tylko drobną domieszką. Ale nie ma co - słucha się tego naprawdę świetnie :) . Również polecam. |
Jeżeli spodobała się Nox Arcana to polecam "Midnight Syndicate" czyli późniejsza Nox Arcana :wink:
Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat
Dodano: 2009-08-25 09:07
Odsłuchałam parę utworów. Bardzo ciekawe :)
Znalazłam coś ładnego na you tubie. Warto posłuchać.
http://www.youtube.com/watch?v=hICXubZKims&feature=related
Dodano: 2009-08-25 15:18
Dla sympatyków/czek :wink: rytualnego ambientu mam coś z azjatyckim posmakiem
Zero Kama
Albo coś nam bliższego :wink:
Dodano: 2009-09-16 08:23
Polecam Dark sanctuary, Artesia i Aythis
Dodano: 2009-11-03 20:17
Jak dla mnie Lustmord jest jednym z najlepszych artystów dark ambientowych. Z rytualnej odmiany polecam projekt Ulfa Söderberga - Sephiroth (wydane sa dwa albumy: Cathedron i Draconian Poetry), a takze albumy wydane pod jego imieniem i nazwiskiem. Kawal dobrego "klimatu". 8)
Nie mam
Coś z własnej produkcji - do ściągnięcia za free Dodano: 2009-11-03 20:51
Tytuł:
AGNI,B2E,ME,COSMOS...
Na składance chilijskiego net-labela
Pueblo Nuevo Primer Aniversario
Link do całości
http://www.archive.org/details/pn010c
Do not quote - think for yourself
Dodano: 2009-11-03 21:25
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA
| fjelc napisał(a): |
| Jak dla mnie Lustmord jest jednym z najlepszych artystów dark ambientowych. Z rytualnej odmiany polecam projekt Ulfa Söderberga - Sephiroth (wydane sa dwa albumy: Cathedron i Draconian Poetry), a takze albumy wydane pod jego imieniem i nazwiskiem. Kawal dobrego "klimatu". 8) |
Dzieki za rekomendacje...wlasnie zaciagnelam :D i upajam sie mrocznym klimatem Lustmord. Niesamowite apokaliptyczne dzwieki!
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dodano: 2009-11-04 12:27
| Gothic_sun napisał(a): |
| i upajam sie mrocznym klimatem Lustmord. Niesamowite apokaliptyczne dzwieki! |
Lustmort jest zajebisty, ale wolę Deutsch Nepal, naprawdę gorąco polecam "Deflagration of Hell"
"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"
Dodano: 2010-01-27 13:44
Ja z tej półki posiadam na chwilę obecną:
- Ain Soph
(Płyta "Rituals" jest niesamowita; generalnie przepadam za tzw. ritual ambientem, więc dobrze mi to podchodzi, chociaż Ain Soph w dużej mierze poszli w neofolk z estetyką przywodzącą na myśl faszystowskie marsze)
- Arcana
(Łagodne, bo łagodne, ale przepiękne i jak dla mnie choćby - lub przede wszystkim - cała debiutancka płyta "Dark Age of Reason" klasyfikuje ten zespół jako dark ambient, przynajmniej we fragmentarycznych częściach dyskografii)
- Archon Satani
(Krążek "The Righteous Way to Completion"; klimaty również zahaczające o ritual ambient)
- Arciv ev noise
(Polski projekt, który szczerze polecam, bo mają profesjonalne kompozycje; można pobrać całą płytę za darmo - udostępnia ją twórca i link jest chyba na lastfm)
- Asmorod
(Do "lżejszego" dark ambientu należy niezwykle nastrojowa płyta "Dance In The Winter Fog"; dyskografia generalnie warta uwagi)
- Atrium Carceri
(Szwedzki projekt o niesamowitej mocy)
- Bass Communion
(Chyba każdy zna ;> )
- Cranioclast
(W klimatach industrialnych; gdy ich słucham, zawsze czuję się, jak podczas samotnego spaceru po opustoszałej, zrujnowanej fabryce)
- Dargaard
(To z kolei austriackie; znam tylko płytę "Eternity Rites" - pełna zimnej, gotyckiej nastrojowości, że tak to określę; oczywiście, to jest przejście między różnymi gatunkami, więc można się przyczepić i na podstawie subiektywnych kryteriów zdyskwalifikować w kategorii "dark ambient", tak jak ja według subiektywnych kryteriów Dargaard do dark ambientu zaliczyłam :) )
- Z klimatów eksperymentalnych, polecam split zespołów H.E.R.R., Der Arbeiter, Storm of Capricorn oraz Ghosts of Breslau pt. "Hopes die in winter" z 2005 roku
- Gasgruel
(To mało znane, ale naprawdę warte przesłuchania)
- Hexentanz
(Po prostu boskie ;D )
- Kammarheit
(Szwedzka, nieco apokaliptyczna muzyka)
- LAShTAL
(Ritual ambient)
- Necrophorus
(Silnie ponure)
- Raison D'etre
(Zespół, który odkryłam dzięki mojemu facetowi... Specyficzna mieszanka dark ambientu z klimatami kościelnymi, że tak powiem, chociaż to mało precyzyjne i niektórych może niesłusznie zniechęcić; w sumie trochę porównywalne do Arcany)
- Za Siódmą Górą
(Polski dark ambient)
- Zero Kama
(Ostry ritual ambient, zwłaszcza płyta "The secret eye of L.A.Y.L.A.H.")
Obecnie zastanawiam się, czy "Nox Arcana" należy do tego gatunku.
jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.
Dodano: 2010-04-11 15:26 Zmieniono: 2010-04-11 15:28
Ja jeszcze dodam Trial of the Bow, bardzo folkowy (arabskie inspiracje), ale po prostu kapitalny. Szkoda, że nagrali tylko 2 płyty.
http://www.youtube.com/watch?v=4hXXUci-gSg
We are the cause of the world that's gone wrong - Nature will survive us human dogs after all
Dodano: 2010-04-11 16:52
Nox Arcana - mój ulubiony zespół.
Aelia Capitolina - Świetny <DA>
Atrium Carceri - Klasyka <DA>
Serpentoria - Świetna Polska kapela <DA>
Amaka Hahina - Też świetne ...
Dark Ambient jest typową muzyką mającą wprowadzić człowieka w obłęd strachu , Często używany jest w horrorach , Ci , którzy nie lubią <DA> niechaj się na ten temat nie wypowiadają , tego trzeba słuchać , żeby to lubić.
sopor aeternus Dodano: 2010-04-30 10:26
co prawda to do konca nie jest dark ambient tylko dark vampir music ale jest to klasyka mroku SOPOR AETERNUS
Dodano: 2010-04-30 10:48
Najbardziej interesują mnie dźwięki Desiderii Marginis, Atrium Carceri oraz Ulver. Głównie tych trzech wykonawców słucham.
Alleluja i do przodu.
Dodano: 2010-04-30 11:01
Dawno tutaj nie zaglądałem, a muzykę poznawałem:)
Co do samej/ego "Sopor Aeternus" jest to muzyka mieszana wydali sporo albumów w czym niektóre brzmią jak pop albo folk, ale są też i takie czysto dark ambientowe choć to raczej pojedyncze utwory.
"Chaostar" wkracza w granicę muzyki neoklasycznej robiąc z tego dark nie wszystkim to się spodoba tutaj też są tylko pojedyncze utwory.
Z nowo poznanych zespołów skłonny bym był polecić "Aghast" podkład typowy dla darku ale wokale są jak z ritual ambientu
Jeżeli ktoś lubuje się w całkiem ritualu polecił bym "Arktau Eos" ta grupa specjalizuje się w tym
I jeszcze coś dla miłośnik/ów eksperymentalnego dark ambientu
"Atrium Carceri","Lustmord"
Dla słuchaczy dark ambientu z elementami neo klasyki "Midnight Syndicate" puźniejsza "Nox arcana", "Narsilion", "Aythis" oraz dla tych co nie znają "Dark Sanctuary".
Dodano: 2010-05-17 22:19
Nox Arcana i tak będzie zawsze najlepsza Narsilion też potrafi dostarczyć wspaniałych wrażeń
Chociaż powiedziałbym , że Narsilion to taki neofolk raczej tworzy. 
Dodano: 2010-09-07 14:13
Bardzo dużo interesujących projektów dark ambientowych jest również na krajowym poletku.
Wystarczy wspomnieć: Artefactum, Infamis, Cold Fusion, Stereocaine, Accomplice Affair, Hoarfrost, Horologium i wiele innych...
magazyn Fort Lyck
http://www.fortlyck.pl
http://www.fortlyck.pl
sopor aeternus Dodano: 2010-09-23 12:37
| gotham napisał(a): |
| co prawda to do konca nie jest dark ambient tylko dark vampir music ale jest to klasyka mroku SOPOR AETERNUS |
Mam nadzieje że żartujesz z tym dark vampir music?!
Pierwsze słysze o takim gatunku a trochę znam tego typu muzę.
Bez urazy, ale jak widzę tego typu szufladkowanie w pseudo-gatunki muszę zareagować.
Pozdro!
Demons to some, Angels to others...
Dodano: 2010-10-11 21:15
Zacny temat! Przyjaciele forumowicze. Od jakiegoś czasu bawię się trochę z muzyką elektroniczną. Dość od niedawna ale staram się. Jakiś czas temu zrobiłem utwór, który podchodzi mi pod ambient, więc zwracam się z nim tutaj do was co byście posłuchali i opinię swoją wyrazili :)
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Dodano: 2010-11-23 06:37
Sporo dobrych projektów/zespołów zostało już wymienionych. Ja mogę polecić jeszcze Sinke Dûs, Cities Last Broadcast, Predominance, Desiderii Marginis, Allseits, wczesne dokonania Coph Nia, Letum.
Dodano: 2010-12-21 13:08
WSZYSTKIM WIERZĄCYM JAK I NIE WIERZĄCYM(DiabOLUSOM)ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT,AVEEEEEEEEEEE DO NOWEGO ROKU PIJCIE DUŻO,RUCHAJCIE CZY TEŻ KOCHAJCIE SPORO.w KAŻDYM BĄDŹ RAZIE WESOŁEGO I ZDROWEGO(choc nie będzie nowego roku).POZDRAWIAM