Ustrój polityczny - jaki? Wysłany: 2006-11-23 22:32
O polityce mozna by wiele mówić. Wiele złego oczywiście. Gdy zaczynamy myslec o tych dobrych stronach stykamy się z pustka w głowie (nieliczni pewnie cos tam wymyślą), ale niezaprzeczalnym jest, że bez niej trudno sobie wyobrazić życie. Polityka uwarunkowana jest ustrojem politycznym. Od monarchii do demokracji. Jaki wg. Was ustrój jest najlepszy? Czy jest państwo w którym polityka pozwala ludziom w miare normalnie funkcjonowac? Jaki ustrój Was denrwuje a jaki byscie wydzieli w Polsce?
//Mi imponuje wręcz ustrój polituczny Szwajcarii. Watpie by mozna było go wprowadzić w Polsce. Otóz Szwajaria jest federacja demokratyczną w której prawie o wszystkim decyduje sie w referendum - tzw. demokracja bezpośrednia. I to mozna naprawde nazwać demokracja a nie u nas w Poece tak nazywać ten chory system.
Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D
Wysłany: 2006-11-23 23:03
Moim zdaniem wspomniany przez Ciebie ustrój jest dobry, ma jednak jeden warunek. Obywatele muszą być świadomi i aktywni poltycznie <czyt. ruszyć się na referendum> Poza tym Szwajcaria nie jest tak dużym krajem i od strony organizacyjnej jest to prostsze do wykonania.
Co do Polskiego ustroju powiem tak. Demokracja wyjątkowo się nie sprawdza. Wszystko jest tylko ledwo trzymającą się kupy fikcją. A dodatkowo media karmią nas tanimi sensacjami, tak, abyśmy nie skupiali się na podstawowych, lecz jakże ważnych dla kraju rzeczach. Ilu z was głosowało?
Wsród moich znajomych frekwencja w tegorocznych wyborach samorządowych wyniosła koło 10%.
Osobiście, biorąc pod uwagę polską mentalność jestem zdania. Że my dalej potrzebujemy jakiegoś króla/władcy którego bedzie można czcić, a w razie klęski wszystko zwalić na niego. Tak abym JA jako obywatel był zawsze niewinny i pokrzywdzony.
Nam obywatelom chyba najbardziej pasowałby socjalizm <dla niezorientowanych to nie to samo co komunizm>. Wybudowany od podstaw bardziej, niż Kaczyńscy tworzą 4 RP. Oczywiście socjalizm zrealizowany w odmienny sposób w stosunku do tego już nam znanego. Wprowadzenie tego ustroju dawałoby możliwość szybkiej zmiany obowiązującego prawa. Na rzecz bardziej ludzkiego, bardziej zgodnego z polską moralnością
<tekst ten celowo zawiera trochę ironii>
Chcę nieświszczuka!!
Wysłany: 2006-11-23 23:36
Najlepszy i jedyny w Polsce system który spełniałby swoje zadanie to system autorytarny oparty na kulcie jednostki.
To musi być system państwa policyjnego w którym nalezy wprowadzić pewne ograniczenia swobód obywatelskich dla poprawienia bezpieczeństwa publicznego. Niestet y nie może byc on oparty na zasadach znanych nam z systemu który zakończył sie przed 16 laty.
Nie potrzeba nam tępej policji która skończyła podstawówke czy też nawet nie ale ludzi na tych stanowiskach wykształconycj którzy nie przypierdalają sie na ulicy do byle głupot a zajmująs sie osobami którymi trzeba sie zająć.
Władza powinna być zcentralizowana, gdyż nasz sej nie jest w stanie uchwalić czaego kolwiek co nadawało by sie do życia, a żeby być dobitnym to mamy tu typowy obraz polski sprzed rozbiorów i złotej wolności szlacheckiej która ma teraz postać panów posłów. Co to jest grupa trzymająca władze czyli sprzedajni ludzie liczący sie nie z krajem ,a z własną du*ą i nikt nie mozę ich określić kto to jest ze wzgleu na kase i luki prawne które są obecne w naszym kraju.
System powinien opierać sie rónież na [color=red:5b83225681]niektórych[/color:5b83225681] z zaznaczeniem na niektórych rozwiązaniach systemów totalitarnych jak Narodowy Socjalizm gdzie istniała własność zarówno prywatna jak i państwowa. Rzowiązanie z komunistcznej polski w postaci przymusowej pracy w razie samodzielnego braku jej znalezienia też nie było złym rozwiązaniem - przynajmniej nie było pojęcia wciąż rosnącego bezrobocia. Jak również wiele innych...
Podsuuwując polacy nie nadają sie do państwa demokratycznego
We must...
Wysłany: 2006-11-26 21:21
taki ustrój jak w Szwecji (duży nacisk na opiekę socjalną) nie jest najgorszy, w Polsce chyba jednak by się nie sprawdził :lol: Poza tym żaden Polak nie chciałby płacić takich podatków...
Zresztą, co tak naprawdę w Polsce się sprawdza?
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2006-11-26 21:50
[quote:3b6ffdc157]taki ustrój jak w Szwecji (duży nacisk na opiekę socjalną) nie jest najgorszy,[/quote:3b6ffdc157]
socjalizmowi mowie zdecydowane i kategoryczne [b:3b6ffdc157]NIE[/b:3b6ffdc157]
dla mnie najlepszym systemem jest demokracja plus wolny rynek, kapitalizm i tego typu bajery, bez wynalazkow rodem z poprzedniej epoki bledow i wypaczen ... chcialbym zauwazyc ze mimo tego co sie nam mowi w Polsce kapitalizmu nie ma, jest tylko jakas chora mutacja socjal-kapitalistyczna ... idealne panstwo to takie, w ktorym wladza nie wpierdala sie w gospodarke, bo jesli zaczyna to robic to efekty przewidziec latwo, panstwo jako instytucja powinno sie zajac obronnoscia i bezpieczenstwem wewnetrzym i regulacjami prawnymi, ale lapy precz od gospodarki, im mniej polityki w rynku tym lepiej sobie on radzi ....
-------------
Sinch-Passive Resistor
united we stand divided we fall
Wysłany: 2006-11-26 21:57
opieka socjalna to nie socjalizm... ;D Albo po prostu wybrałes zły cytat...
Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D
Wysłany: 2006-11-26 22:07
dobry cycat :wink: chodzilo mi o ustroj jaki jest w Szwecji - przeca to socjalizm pelna geba, wysokie podatki i cala reszta :wink:
------------
Sinch-Plasma
Wysłany: 2006-11-26 23:40
jestem totalnie przeciwna opiece socjalnej, socjalizmowi, powiększaniu własności państwowej i innym takim bzdurom...
a więcej napiszę później...;bo mi się spać chce :wink:
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Wysłany: 2006-11-26 23:49
[quote:1d676695ca="Alec-II-Pure"]dobry cycat :wink: chodzilo mi o ustroj jaki jest w Szwecji - przeca to socjalizm pelna geba, wysokie podatki i cala reszta :wink:
[/quote:1d676695ca]
Ale czyż ten socjalizm (wg ciebie) się dobrze tam nie srpawdza? a jesli chodzi o wolny rynek to chyba nie masz Szwecji nic do zarzucenia..
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2006-11-27 07:34
Socjalizm sam w sobie jest zlem bo uczy ludzi bezradnosci, panstwo da panstwo sie zatroszczy, wiec ja mam wszystko gdzies i o wlasny tylek nie musze sie martwic, a jak przychodzi co do czego to jestem jak dziecko we mgle :wink:
moim zdaniem ludzie sami powinni dbac o siebie, panstwo nie powinno sie wtracac
-----------------
Killswitch Engage-My Last Serenade
Wysłany: 2006-11-27 12:38
Tzn wydaje mi sie ze idealem bylo by polaczenie socjalizmu z demokracja...
Wszyscy decydowali by o nowych projektach, produkcja byla by kontrolowana i
centralizowana. Obecnie kiedy mamy wolny rynek tworzy sie poprostu syf.
Jest ciagly wyscig szczurow, kazdy idzie do celu po trupach i ci slabsi odpadaja
czy takie prawo dzungli jest dobre w spoleczenstwie co mozna powiedziec o nim
ze jest cywilizowane ? moim zdaniem to prymityw. Najlepiej stworzyc cos gdzie bedzie podzial zadan... jeden osobnik pracuje w tej branzy inny w tamtej i nastepuje wymiana uslug/towarow... poprostu kazdy pracuje kazdy cos wklada w rozwoj spoleczenstwa a za to ma wszystko co jest dostepne... i ma to za darmo tzn za swoja prace czyli ma dostep do technologii rozrywki itp. Poco robic 40 marek telewizorow skoro mozna zrobic jedna najlepsza i wszyscy by ten telewizor mieli ?
Oczywiscie w takim systemie nalezalo by wprowadzic organizacje ksztalcace ludzi od dziecka do konkretnego zawodu tzn pomoc dziecku w odnalezieniu pasji i rozwijanie jej w celu pozniejszego wykorzystania w pracy, no i chyba nie obeszlo by sie bez kontroli urodzen :)
A tak bez fantazjowania to na dzisiejsze czasy dla Polski najlepsze by bylo to co proponuje partia UPR ale niestety polacy chyba nie dojrzeli jeszcze do tego albo poprostu zbyt ulegaja manipulacji mediow... zarowno tych prawicowych jak i lewicowych...
;]
Wysłany: 2006-11-27 13:24
Quito z ciekawości spytam: czy to naprawdę Twoje poglądy czy prowokacja?
Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!
Wysłany: 2006-11-27 15:34
[b:90796c2b7d]Towarzyszu Quito[/b:90796c2b7d] - Wy kpicie czy o droge pytacie :wink: mam taka niesmiala propozycje - moze by tak wycieczka do socjalistycznego raju jakim niewatpliwie jest Kuba ... e nie Kuba to pikus, moze Korea Polnocna - kraina miodem i mlekiem i (bomba atomowa) plynaca, raj na ziemii (maly szczegol ze raj tylko dla wybranych), moze wtedy przejda Ci mysli o powrocie do socjalizmu, chcesz miec znow ocet na polkach? i stac w kilometrowej kolejce po papier do, za przeproszeniem, dupy? to prosze, droga wolna, ale nie tu, nie w moim kraju :evil:
------------------
Poets Of The Fall-Roses
Wysłany: 2006-11-27 20:29
Alec-II-Pure: Ty chyba mnie zle zrozumiales :) Po pierwsze czy ja gdziekolwiek napisaelm ze popieram socjalizm w takiej formie jakiej mielismy go okazje doswiadczyc czy takiego co teraz mozemy obserwowac w innych panstwach ? Po drugie: czy ja wogole pisalem o czystym socjalizmie ? czy o jego zmodyfikowanej (bardzo) wersji ? odsylam do przeczytania DOKLADNIE posta :)
A demokracja tez ma swoje wady... bo w tym systemie dwuch glupich przeglosuje madrego ;]
Horsea: Moje poglady no i wogole jako cos dobrego dla naszego kraju to program partii UPR - czyi wolny rynek, brak opiekunczej roli panstwa... odsylam do poczytania programu partii ;]
A tak nawiasem mowiac... to nie systemy sa zle ale ludzie ktorzy potrafia wszystko zchrzanic (zawsze sie tacy znajda) albo ludzie ktorzy nie beda umieli sie odnalezc w danym systemie.
;]
Wysłany: 2006-11-27 20:47
drogi Towarzyszu [b:26c49dad1e]Quito[/b:26c49dad1e] wydaje mi sie, ze dobrze przeczytalem i zrozumialem Twego posta, ale nie bylbym soba, gdybym czegos od siebie nie dodal i nieco nie ubarwil Twej wypowiedzi, taki juz jestem wredny xói'ek :wink:
----------------
the Dillinger Escape Plan-Unretrofied
Wysłany: 2007-02-01 15:06
A co powiecie o naszych politykach obecnych O Kaczorach, o maczo polskiej polityki Lepperze Oraz o człowieku groł;em zapodającym Giertychu??? Niedawno gadali w TV że niemozna ich obrażac w internecie co sądzicie o tym czy to jest wolosc słowa i przekonań czy nie ?
Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL
Wysłany: 2007-02-08 15:03
Cytuję kretynizm roku....
Kłócą się o wszystko Ale ta sprawa połączyła ich. Posłowie z przeciwnych obozów domagają się i chcą zmusic polaków do noszenia obrzydliwych pomarańczowych kamizelek odblaskowyc. I niechodzi tu tylko o mieszkańców wsi chodzących nocą poboczem drogi. Odblaski mialiby także nosic ludzie spacerujący miejskimi chodnikami!!!
konniec cytatu
HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAAHAH
HAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAAHAHAHAHA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Czujecie blusa ... Idziecie z dziweczyna czy żoną ulica ściśnięci w czułym uścisku
i macie na sobie kamizelki odblaskowe No bo zaraz ze stołka spadne
Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL
Wysłany: 2007-02-08 15:26
Co do ustroju politycznego. Prawda jest taka, ze temat jest stary jak swiat, Wielu madrych ludzi przed nami szukalo idealnego ustroju, Niektorzy nawet probowali taki wprowadzic [np. Platon]. I coz wynika z tych poszukiwan? Ze nie ma takiego systemu i pewnie nie bedzie, Kazdy system ma jakies wady i jakies zalety. I nic madrego sie wiecej nie da powiedziec w tym temacie.
To nie moje są słowa, to legenda ludowa.
Wysłany: 2007-02-08 20:32
Demokracja to rzecz badziewna, ustrój w którym 10 idiotów moze wiecej niz 1 mądry człowiek. Jednak starozytni grecy sami przyznali ze ustrój ten jest do bani ale nic lepszego wymyslec sie nie dało.
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Wysłany: 2007-02-08 21:16
Co do demokracji (sorry nie czytałem całej rozmowy) to mnie najbardziej podoba się to wpajanie w szkołach na poziomie podstawowym i gimnazjalnym tej "regułki", że demokracja jest najdoskonalszym systemem, którego nic nie jest w stanie przebić bo jest taki sprawiedliwy i wspaniały. Kocham to kształtowanie ludzkiego umysłu już do samego początku, kiedy człowiek nawet nie jest tego świadom.
Nienawidzę polityki, trzymam się od niej z daleka i żałuje, że ludzie bez bata nad głową (którym jest właśnie ta banda idiotów w rządzie) rozpaskudzili by się dokumentnie. Polityka i wszystko co z nią związane jest dla mnie największym ścierwem jakie mógł wymyślić człowiek... szkoda że nie ma innego rozwiązania