Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Ustrój polityczny - jaki?. Strona: 2

Wysłany: 2007-02-08 21:30

FAFAL (Anciliae)
FAFAL
Piekary Śląskie

Mnie tam ustroje polityczne niedostyczą Odkad pamietam zawsze sie buntowałem przeciw wszystkiem co te pały wymyślą I nawet jak juz im sie udało wymysleć cos mądrego to i tak miałem to głęboko w dupie i chyba tego nic niezmieni. Tak wogóle to ja powinienem zostać politykiem Ale byście mieli przy mnie dobrze łoooooooooooooooo :D:D hehehehehehe :lol:

Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL

Wysłany: 2007-03-15 14:20

margott (Bicz)
margott
Piekary Śląskie

Oj ten ustrój chyba by się nie sprawdził ten z referendum co tydzień itede... My, Polacy, nie ma co ukrywać, mamy wielki problem kiedy raz na 4 lata trzeba ruszyć dupę na wybory a gdybyśmy mieli zasuwać na referendum w każdej sprawie, system umarłby śmiercią naturalną.
Demokracja w Polsce prawda, nie sprawdza się superowo. Dlaczego? Miało być pięknie i różowo, niestety żyjemy w ojczyźnie hipokryzji.
Demokracja jak wiadomo jest wolą większości przy uszanowaniu racji mniejszości. Trzeba jednak zachowywać kompromisy. Trzeba liczyć się z opinią zarówno ogółu, jak i mniejszości, ale no ogólnie większość- jak sama nazwa wskazuje- ma więcej do powiedzenia.
Skoro więc większość uczniów- już niekoniecznie z gimnazjum, ale poważnych często już pełnoletnich uczniów szkół średnich- nie chce na stanowiski ministra edukacji pana Romana Giertycha, to dlaczego został on ministem? Mimo protestów młodzieży, nauczycieli, skończyło się na zwymyślaniu od homoseksualistów i komunistów. A przecież po pierwsze, większość- przeważająca- nie chce, a po drugie, ten problem dotyczy młodzieży uczącej się, która ma prawo decydować w swoich sprawach, jest w pełni świadoma, no ale niestety demokracja w Polsce działa wybiórczo.
Pewnie znalazłoby się więcej takich przykładów.
Jaki więc ustrój powinien panować w naszym kraju? Nie wiem ... I tak źle i tak niedobrze...
Zawsze znajdzie się ktoś, kto rozkradnie, sprzeda, oszuka... Zresztą każdy ustrój ma swoje wady i zalety...

"Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą dupę"

Wysłany: 2007-03-15 14:25

FAFAL (Anciliae)
FAFAL
Piekary Śląskie

KILL EM ALL!!!!!!!!!!!!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL

Wysłany: 2007-03-15 16:42

margott (Bicz)
margott
Piekary Śląskie

[quote:4dd8dba039="FAFAL"]KILL EM ALL!!!!!!!!!!!!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:[/quote:4dd8dba039]
No przydałoby się :]
Niech nie będzie niczego- Kononowicz mój idol :lol:

"Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą dupę"

Wysłany: 2007-05-18 20:53

nomay (Bicz)
nomay
Włocławek/Bergen/Praga/Kopenh...

Ktoś już wyżej wspomniał, że demokracja nie jest wcale dobrym rozwiązaniem, ale lepszego jeszcze nikt nie wymyślił...
Demos kratos w Polsce mam wrażenie kończy się na wraz z periodycznym chodzeniem do urn i wrzuceniem karty do głosowania, ponieważ po tym fakcie wybrani, z którymi społeczeństwo żywi nadzieję na los lepszy na podstawie ichnych programów i wyborczej kiełbasy (na którą notabene wielu daje się skusić) i tak postępują wedle własnego uznania i właściwego programu przetrwania na stołkach a nie tego fasadowego, dzięki któremu te stołki udało im się zdobyć. Ewidentny przykład można oglądać codziennie w paśmie informacyjnym w telewizorni, radio, czy necie.
I co wybory - to samo. A gdy społeczeństwo zaczyna się burzyć i domagać spełnienia obietnic poprzez strajki i innego typu manifestacje, wówczas zaczynają się : pranie brudów z przeszłości ( bo na przyszłość się nie ma pomysłu), seksafery i udawanie, że coś się próbuje zrobić tylko opozycja przeszkadza...no to pozbawimy opozycję władzy obsadzając co ważniejsze ośrodki decyzyjne w państwie swoimi ludźmi no i mamy...PISowską telewizję, PISowski trybunał, PISowski Bank Narodowy...zawiało autorytaryzmem..a jak jeszcze do tego dodać marionetkową rolę głowy państwa, która gra jak jej braciszek zagra...to nawet nie chcę myśleć do czego to prowadzi.
No i podstawowy problem nękający Polskę...no kurczaczki, nie ma na kogo głosować tak naprawdę. Ludzie, którzy mają olej w głowie albo nie biorą się za politykę, albo nie stosują populizmu...a nasze społeczeństwo (w niestety tej większej części) reaguje pozytywnie tylko na takie hasła :/

Eh...no i jak temu zaradzić?

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Wysłany: 2007-05-25 17:22

[quote:586393d015="nomay"]no to pozbawimy opozycję władzy obsadzając co ważniejsze ośrodki decyzyjne w państwie swoimi ludźmi no i mamy...PISowską telewizję, PISowski trybunał, PISowski Bank Narodowy...zawiało autorytaryzmem..a jak jeszcze do tego dodać marionetkową rolę głowy państwa, która gra jak jej braciszek zagra...to nawet nie chcę myśleć do czego to prowadzi.

(...)

Eh...no i jak temu zaradzić?[/quote:586393d015]

Niestety sie z Tobą zgadzam, teraźniejszy nasz ustrój jest bliższy autorytaryzmu :roll:
Polityka to władza, a władza zawsze prowadzi do próżności i egoizmu- tym bardziej jest pieknym przykładem nasze środowisko sejmowe. Nigdy nie ma polityka- altruisty, który to stanie się mesjaszem na czele narodu. Grunt by z tych wszystkich krętaczy wybrać tego najmniej szkodliwego.
Kwaśniewski jaki był taki był, ale Polska za jego kadencji zyskała wiele. Był on przede wszystkim medialny! Ale nie w ten propagandowy sposób jak bracia K(wa). Był on inteligentnym, bardzo reprezentatywnym prezydentem, który w większości przypadków nie potrzebował tłumacza. Polityka zagraniczna wywindowała sie dzięki niemu, by teraz przez dwóch takich co kradną (księżyc- oby tylko) wszystko szlag trafił. Z Niemcami - źle, z Rosją- podobnie. Nawet Amerykanie mają nas w głebokim poważaniu i nie przepuszczaja naszego premiera przez strefę powietrzną w Iraq. Krew mnie zalewa!
Ludzie w wieku podeszłym chcą silnej władzy. Przyzwyczajeni do reżimu komunistycznego szukają postkomunistycznych przywódców, którzy będą trzymać wszystkich za mordę. Ale jaki kosztem? Zrobienia kroku w tył w ustoju. Nakładają cenzurę na media, zabraniają obywatelą wolności słowa, manipulują mediami które sami poniekąd tworzą. Nic dziwnego, że tylu ludzi ucieka z kraju... i potem się jeszcze dowartościowują, że utworzyli wolne miejsca pracy. Phiii. Wolne miejsca pracy po tych co emigrowali. Pocieszenie wielkie.
No i po co wyciaganie tych teczek? Wytykania palcami? Rozumiem by coś takiego robić polityką u władzy, ale po co normalnych cywilów w to wplątywać? Ludzi, którzy są już w wieku zasłużonym... absurd! Paranoja! "Kaczyńscy to ludzie, którzy muszą mieć wrogów" L. Wałesa.
No i umacnianie sytuacji kleru w Polsce. No, cholera jasna, Polska jest krajem świeckim!!! Tak przynajmniej mamy wpisane w konstytucji, ktorą aktualnie możemy sobie dupe podcierać- ot, tyle jest teraz warta.
A opozycja, zamiast podnieść swoje morale na tych (i jeszcze innych) faktach i zabłysnąć, to dają się jak takie ostatnie osły wplątywać w różne afery i dają sie prowokować do kłótni o tak naprawde rzeczy prozaiczne.
Według mnie przydała by sie nowa krew w polityce, bo na tych postkomunistycznych pajaców patrzeć już nie mogę. U nas są teraz tylko czerwoni i różowi. Nie ma silnej prawicy, ani lewicy. I wszyscy są niemal po tych samych pieniądzach.

Demokracja jest najlepszym (najbardziej humanitarnym) ustojem. Tylko trzeba dbać by tą demokrację utrzymać na odpowiednim poziomie. U nas tego zaniechano i pozwolono polityką by wchodzili społeczeństwu na głowę.

(Wybaczcie, że tylę i tak chaotycznie, ale jestem politycznie zboczona :roll: )

Krytyka jest czymś pośrednim pomiędzy plotką, denuncjacją a reklamą.

Wysłany: 2007-05-26 21:46

nomay (Bicz)
nomay

Cóż mogę dodać...może to, że amerykańskie media mają niezły ubaw nie tylko z tego, że główni reprezentanci Polski nie znają języków obcych, ale nawet, że nasz proemier nie ma konta bo boi się, że przelanie pieniędzy na jego konto będzie skutkowało posądzeniem o łapówkarstwo (o czizasss...)
Co do wolności słowa i wyrażania poglądów. Bosssski Romano ostatnio zrobił aferę, że belgijska policja zabrała wszechpolakom transparent "gay+gay=wrong way", ale jego "podopieczni" mają pełne przyzwolenie na bojkotowanie parad równości, a do tego wespół z Kaczyńskim przy pomocy sił porządku publicznego próbują rozpirzyć tego typu manifestacje (jak Giertych zabrania to jest ok. jak zabraniają Giertychowi, to jest pogwałcenie podstawowych wolności)...no i do tego należy doliczyć zniesienie urzędu Pełnomocnika Rządu do Spraw Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn. Jak widać wolność słowa i poszanowanie praw człowieka u nas w Polsce jest iście wzorowe, książkowe... :roll:

Co tam jeszcze....
No tak - teczki...może otworzymy, a może nie...a może tylko część, najlepiej te, które nas nie dotyczą, albo może skonstruujemy ustawę tak byśmy to my te teczki sprawdzali...
No żesz kurwa jak chcą to niech otworzą wszystko i po roku, dwóch będzie po zawodach...A tak...szczypią się z tym bo nie mają pomysłu na przyszłość. Spijają śmietankę po poprzednich rządach, których dokonaniem było wejście do Unii, fundamenty pod wzrost gospodarczy...no nie! jak sobie przypomnę tego kloca Skrzypka - kukiełkę PIS'u w NBP to mnie krew zalewa :evil:

Ale cóż...społeczeństwo wybrało. Może podczas przyszłych wyborów będzie mądrzejsze..w końcu mądry Polak po szkodzie. Tylko ilu rodaków w kraju jeszcze będzie...?

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Wysłany: 2007-05-26 22:47

Paskievicz czy Ciebie przypadkiem ktos ostatnio mocno w pupe nie skrzywdzil? Uwazaj jak otwierasz konserwe bo jeszcze przypadkiem zobaczysz tam jakiegos wstretnego pedala

----------
The Black Dahlia Murder-A Vulgar Picture

united we stand divided we fall

Wysłany: 2007-05-26 23:11

nomay (Bicz)
nomay

[quote:2b7dea5708="Alec-II-Pure"]Paskievicz czy Ciebie przypadkiem ktos ostatnio mocno w pupe nie skrzywdzil? Uwazaj jak otwierasz konserwe bo jeszcze przypadkiem zobaczysz tam jakiegos wstretnego pedala
[/quote:2b7dea5708]

Ja Ci kolego proponuję w ogóle na tego człeka uwagi nie zwracać, bowiem jego homofobia znana jest użytkownikom tego forum.
Niemal każdy temat sprowadza do jednego...hmmm...ciągle pisze o homoseksualizmie, pedałach, gejach, lesbijkach...wkręca ten motyw gdzie tylko może...może to rozpaczliwa próba ukrycia czegoś ( i już wszyscy wiedzą o co chodzi :twisted: )

Koniec offtopa.

Wysłany: 2007-05-27 19:01

:arrow: Indra.

Ciężko się z Tobą nie zgodzić, więc :)...popieram :twisted:

Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba ! Witold Gombrowicz.

Wysłany: 2007-05-31 21:30

nomay (Bicz)
nomay

[quote:7b4fb032cf="Paskievicz"]
Nomay:
każdego tematu do tego nie sprowadzam (jeśli wciąż tak uważasz to udowodnij), a takie wrzuty to swoim starym możesz walić nie mnie 8)

koniec offtopa hehe.[/quote:7b4fb032cf]

Po pierwsze...czytaj uważniej, bowiem napisałam, że "niemal każdy" a nie "każdy", co zresztą podkreśliłam dalej pisząc, że "gdzie tylko może"...
Po drugie..."starych" to może ty masz...ja mam "rodziców", których darzę szacunkiem i chociażby z tego względu nie śmiem ich traktować takim spauperyzowanym slangiem jakiego używasz...

end.

Wysłany: 2007-06-16 18:21

"Paskiewicz" chodził na wagary kiedy uczyli w szkole czytania ze zrozumieniem, pozatym wegetarianie powinni uzupełniać w swej diecie suplement wit. B12, jest ona bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu.

Wracając do tematu ... moim zdaniem najmniejszym złem jest demokracja z silnym zapleczem socjalnym....przykład kraju, chociażby Szwecja...tylko czy w Polsce ten model miałby racje bytu ?
Obawiam się że nie :roll:

Wysłany: 2008-02-19 12:52

ustrój polityczny?
oczywiście [b:e5d98f0155]nie-ma-przeproś kapitalizm[/b:e5d98f0155]. A kto nie zechce być liberałem - trafi do obozu.

Wysłany: 2008-02-19 18:04

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Dobry ustrój to taki, który nie będzie krępował jednostki ani ograniczał jej wolności słowa, będzie dbał o obywateli, a skutecznie hamował zjawiska niekorzystne - przemoc, korupcję itp. Sądownictwo będzie sprawne, a kary adekwatne do czynów. Człowiek sam będzie decydował o swym życiu i śmierci - zatem dopuszczona będzie możliwość eutanazji i aborcji w uzasadnionych przypadkach, a mniejszości nie będą napiętnowane.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Wysłany: 2008-02-20 12:43

[quote:cb0fd5197d="Wampgirl"]Dobry ustrój to taki, który nie będzie krępował jednostki ani ograniczał jej wolności słowa, będzie dbał o obywateli, a skutecznie hamował zjawiska niekorzystne - przemoc, korupcję itp. Sądownictwo będzie sprawne, a kary adekwatne do czynów. Człowiek sam będzie decydował o swym życiu i śmierci - zatem dopuszczona będzie możliwość eutanazji i aborcji w uzasadnionych przypadkach, a mniejszości nie będą napiętnowane.[/quote:cb0fd5197d]

litości. takie rzeczy to tylko w Erze
"dbanie o obywateli" praktykowały najbardziej zbrodnicze reżymy w sposób wzorcowy - od kołyski aż po grób. Inspirowana tym ideałem Unia Europejska też zdąża do państwa totalnie opiekuńczego.
To człowiek ma DBAĆ o siebie, a nie liczyć, że zrobi to za niego partia/klasa/państwo/urzędnik.
Wolność słowa nic nie znaczy, jeśli nie poprzedza jej WOLNOŚĆ GOSPODAROWANIA, czyli klasyczny leseferyzm ekonomiczny, gdzie żaden organ czy instytucja państwa nie ingeruje w to, co ludzie produkują, sprzedają i kupują.
Bezpieczeństwo i sprawny wymiar sprawiedliwości może zapewnić tylko wolny rynek prywatnej własności, a nie jakieś abstrakcyjne państwo, które jest zaprzeczeniem bezpieczeństwa i sprawiedliwości, i które ogranicza własność prywatną.

Dlatego, tak jak napisałem, najlepszym ustrojem jest KAPITALIZM czyli ustrój Własności Prywatnej.

Wysłany: 2008-02-20 18:34

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Zapomniałam dodać, że to taka mała utopia

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Wysłany: 2008-12-05 18:10

statystycznie coraz więcej państw po fali odejścia od demokracji wraca do niej i z każdą taką falą zostaje coraz mniej niedemokratycznych państw, więc realnie demokracja jest obecnie jedyną opcją.

ja bym nałożyła na prawa obywatelskie dotyczące wyboru władz oraz kandydowaniu na jakiekolwiek polityczne stanowiska cenzus wykształcenia. osoby niewykształcone mogłyby brać udział jedynie w referendach, a podczas wyborów przeprowadzano by wśród nich sondaż, aby sprawdzić, na jaką partię/prezydenta to środowisko by się zdecydowało.

pewnie, że niesprawiedliwe. równie jak patriarchat, którego jestem zwolenniczką. :roll:

ach, no i oczywiście pieniężne kary za nieoddanie głosu. tak jak w Szwecji /o ile nie pomyliłam z Norwegią/.

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Wysłany: 2008-12-05 18:31

Razorblade-kiss napisał(a):

*** ach, no i oczywiście pieniężne kary za nieoddanie głosu. tak jak w Szwecji /o ile nie pomyliłam z Norwegią/ ***

Za taki ustrój polityczny :P serdecznie dziękuję :P pod grożbą kary :roll: :twisted: :P a gdzie demokracja i wolność wyboru... :P

[img:575297d1f7]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:575297d1f7]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2008-12-05 18:40

HardKill, chyba nie wierzysz w demokrację idealną? zakładałaby ona idealność ludzi. nie ma ludzi idealnych = nie ma demokracji idealnej. dlatego na przykład trzeba zmuszać ludzi do angażowania się w państwo, które - chcąc, nie chcąc - tworzą groźbą kar pieniężnych. masz inną opcję? może propozycję, w jaki sposób udoskonalić ludzi bez żadnych środków perswazji, nadwyrężających ich wolność? :twisted: :roll:

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Wysłany: 2008-12-05 18:49 Zmieniony: 2008-12-05 18:54

taaaaa.....Róbta co chceta.... :wink: przynajmniej bez żadnych kar pieniężnych :P a może coś w sytlu Chińskim o....? :) powiedz jaki były ten twój ustruj polistyczny oparty na karach i grożbach może jeszcze...? coś mi tu pachnie wschodnią granicą...:) ...?

[img:8a2e67efcb]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:8a2e67efcb]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło