Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Ustrój polityczny - jaki?. Strona: 3

Wysłany: 2008-12-05 18:53

Dupokracja to jeden z najbardziej gownianych systemow 8)

--------------
Mad Caddies-Reflections

united we stand divided we fall

Wysłany: 2008-12-05 18:54

ja już wszystko napisałam, te moje komentarze powyżej to po prostu osobiste poprawki w ustroju demokratycznym Polski. więcej bym nie ingerowała, bo myślę, że trzymałby się wtedy na jako takim poziomie, ot! :roll:

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Wysłany: 2008-12-05 19:38

Ustrój Polski jest całkiem dobry, ale nie idealny. Przede wszystkim wprowadziłbym system prezydencki jak we Francji lub w USA. Po drugie wprowadziłbym utrudnienia dla przejmowania polskich mediów przez koncerny obcych państwa.

Forever Begins.

Wysłany: 2008-12-05 20:32

Razorblade-Kiss Napisał:

ja bym nałożyła na prawa obywatelskie dotyczące wyboru władz oraz kandydowaniu na jakiekolwiek polityczne stanowiska cenzus wykształcenia. osoby niewykształcone mogłyby brać udział jedynie w referendach, a podczas wyborów przeprowadzano by wśród nich sondaż, aby sprawdzić, na jaką partię/prezydenta to środowisko by się zdecydowało.
[quote]

brak wykształceni nie determinuje głupoty, braku poglądów, czy niemyślenia.

Wysłany: 2008-12-05 20:49

Takie myślenie (to zamach stanu na swobody i prawa obywatelskie i wolność wyboru)... :wink: a to niby dlaczego osoby niewykształcone miały by mieć prawo tylko do sondaży a nie prawa do udziału w wyborach :twisted: a to niby dlaczego...bo co są gorsze (niby dlaczego...?):P prawo do udziału we wszelkich wyborach ma każdy z nas bez względu na wykształcenie lub jego brak :) Wobec tak myślących inaczej osób, wybrałbym wariant Rumuński :)...

[img:1bb309c9a6]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:1bb309c9a6]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2008-12-05 21:02

Rany !!!... wychodzi na to że....brałem udział w przeróżnych wyborach nie legalnie...chyba...i bez prawa do nich...bo przed nazwiskiem mam... (Robol) :wink: jestem ciekawy co koleżanka ma na myśli...? pisząc brak wykształcenia...?.....Jest u mnie w pracy pewna osoba dla której "człowiek" to ten który ma przed nazwiskiem (mgr)...czy to masz na myśli pisząc brak wykształcenia...?...

[img:e7fb0a1420]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:e7fb0a1420]

Wysłany: 2008-12-05 21:27

[quote:068d32e94d="HardKill"]Rany !!!... wychodzi na to że....brałem udział w przeróżnych wyborach nie legalnie...chyba...i bez prawa do nich...bo przed nazwiskiem mam... (Robol) :wink: jestem ciekawy co koleżanka ma na myśli...? pisząc brak wykształcenia...?.....Jest u mnie w pracy pewna osoba dla której "człowiek" to ten który ma przed nazwiskiem (mgr)...czy to masz na myśli pisząc brak wykształcenia...?...

[img:068d32e94d]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:068d32e94d][/quote:068d32e94d]

ludzie bez wykształcenia-po gimnazjum np., bez jakiegokolwiek zawodu i kwalifikacji.
człowiekiem jest się niezależnie od tego, co ma się przed nazwiskiem. Można być tak samo kretynem po studiach, jak i bardzo inteligentną osobą po zawodówce.

Wysłany: 2008-12-05 21:30

[quote:e3f3ef0a8a="Razorblade-Kiss"]
ja bym nałożyła na prawa obywatelskie dotyczące wyboru władz oraz kandydowaniu na jakiekolwiek polityczne stanowiska cenzus wykształcenia. osoby niewykształcone mogłyby brać udział jedynie w referendach, a podczas wyborów przeprowadzano by wśród nich sondaż, aby sprawdzić, na jaką partię/prezydenta to środowisko by się zdecydowało.[/quote:e3f3ef0a8a]

Zacznijmy może od kształcenia władz, a nie obywateli? Choć poziomu inteligencji poniektórych nie zmienią nawet wyższe studia.
Dlatego nie pojmuję, dlaczego chcesz dzielić społeczeństwo na wykształconych i nie?
Mówisz o demokracji, a chcesz pozbawić obywateli praw? Oraz ich oceniać?

pewnie, że niesprawiedliwe. równie jak patriarchat, którego jestem zwolenniczką. :roll:[/quote:e3f3ef0a8a]

Patriarchat a demokracja jednak się znacznie różnią. Chyba, że wiele lekcji historii opuściłam, co wydaje mi się raczej wątpiące.

ach, no i oczywiście pieniężne kary za nieoddanie głosu. tak jak w Szwecji /o ile nie pomyliłam z Norwegią/.[/quote:e3f3ef0a8a]

To w końcu demokracja, czy nie?

"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw

Wysłany: 2008-12-05 21:51

[quote:451c321e62="Aria_de_Bloodvarie"][quote:451c321e62="Razorblade-Kiss"]
ja bym nałożyła na prawa obywatelskie dotyczące wyboru władz oraz kandydowaniu na jakiekolwiek polityczne stanowiska cenzus wykształcenia. osoby niewykształcone mogłyby brać udział jedynie w referendach, a podczas wyborów przeprowadzano by wśród nich sondaż, aby sprawdzić, na jaką partię/prezydenta to środowisko by się zdecydowało.[/quote:451c321e62]

Zacznijmy może od kształcenia władz, a nie obywateli? Choć poziomu inteligencji poniektórych nie zmienią nawet wyższe studia.
Dlatego nie pojmuję, dlaczego chcesz dzielić społeczeństwo na wykształconych i nie?
Mówisz o demokracji, a chcesz pozbawić obywateli praw? Oraz ich oceniać?

[quote:451c321e62="Razorblade-Kiss"]
pewnie, że niesprawiedliwe. równie jak patriarchat, którego jestem zwolenniczką. :roll:[/quote:451c321e62]

Patriarchat a demokracja jednak się znacznie różnią. Chyba, że wiele lekcji historii opuściłam, co wydaje mi się raczej wątpiące.

[quote:451c321e62="Razorblade-Kiss"]
ach, no i oczywiście pieniężne kary za nieoddanie głosu. tak jak w Szwecji /o ile nie pomyliłam z Norwegią/.[/quote:451c321e62]

To w końcu demokracja, czy nie?[/quote:451c321e62]
Pseudodemokracja, ze skrzydełkiem w stronę pseudo 8)

Wysłany: 2008-12-05 22:05

To jakaś moda na wszystko pseudo?
Znów mnie coś omija. :lol:

"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw

Wysłany: 2008-12-05 22:15 Zmieniony: 2008-12-05 22:19

Razoblade-Kiss nie..!!! odpowiedziałaś na pytanie...? dlaczego twoim zdaniem *** osoby niewykształcone mogłyby brać udział jedynie w referendach, a podczas wyborów przeprowadzano by wśród nich sondaż... *** czekam na odpowiedż...

[img:96e6b567e3]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:96e6b567e3]

Wysłany: 2008-12-05 22:16

[quote:abedcaf124="Aria_de_Bloodvarie"]To jakaś moda na wszystko pseudo?
Znów mnie coś omija. :lol:[/quote:abedcaf124]
Stwierdziłam tylko ,że ustrój, który odwoływałby się do demokracji, lecz opierał by się na nierównym podziale społecznym (ten cenzus wykrztałcenia), jest PSEUDOdemokratyczny.

CCzyli taki, co tylko z nazwy demokracją by był 8)

Wysłany: 2008-12-05 22:20

[quote:d52de1a747="Hipotermia"][quote:d52de1a747="Aria_de_Bloodvarie"]To jakaś moda na wszystko pseudo?
Znów mnie coś omija. :lol:[/quote:d52de1a747]
Stwierdziłam tylko ,że ustrój, który odwoływałby się do demokracji, lecz opierał by się na nierównym podziale społecznym (ten cenzus wykrztałcenia), jest PSEUDOdemokratyczny.

CCzyli taki, co tylko z nazwy demokracją by był 8)[/quote:d52de1a747]

Miałam na myśli ironię, że ludzie chcą tworzyć nowe znaczenie pojęć już z istniejących. I to nie tylko w ustroju. Co za sens nazywać coś demokracją, jeśli jej cech nie posiada? Żeby ładniej brzmiało?

Wysłany: 2008-12-05 22:33

[quote:933aebe110="Aria_de_Bloodvarie"][quote:933aebe110="Hipotermia"][quote:933aebe110="Aria_de_Bloodvarie"]To jakaś moda na wszystko pseudo?
Znów mnie coś omija. :lol:[/quote:933aebe110]

CCzyli taki, co tylko z nazwy demokracją by był 8)[/quote:933aebe110]

Miałam na myśli ironię, że ludzie chcą tworzyć nowe znaczenie pojęć już z istniejących. I to nie tylko w ustroju. Co za sens nazywać coś demokracją, jeśli jej cech nie posiada? Żeby ładniej brzmiało?[/quote:933aebe110]

Słowo 'demokracja' ładnie brzmi.
Jeśli nie nazwiesz ustroju demokratycznym, to na wejściu wzbudzasz niechęć w ludziach.

Wysłany: 2008-12-05 22:36

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

[quote:697ec541b2="Alec-II-Pure"][quote:697ec541b2]taki ustrój jak w Szwecji (duży nacisk na opiekę socjalną) nie jest najgorszy,[/quote:697ec541b2]

socjalizmowi mowie zdecydowane i kategoryczne [b:697ec541b2]NIE[/b:697ec541b2]

dla mnie najlepszym systemem jest demokracja plus wolny rynek, kapitalizm i tego typu bajery, bez wynalazkow rodem z poprzedniej epoki bledow i wypaczen ... chcialbym zauwazyc ze mimo tego co sie nam mowi w Polsce kapitalizmu nie ma, jest tylko jakas chora mutacja socjal-kapitalistyczna ... idealne panstwo to takie, w ktorym wladza nie wpierdala sie w gospodarke, bo jesli zaczyna to robic to efekty przewidziec latwo, panstwo jako instytucja powinno sie zajac obronnoscia i bezpieczenstwem wewnetrzym i regulacjami prawnymi, ale lapy precz od gospodarki, im mniej polityki w rynku tym lepiej sobie on radzi ....[/quote:697ec541b2]

Proponuję założyć działalność gospodarczą zwiazaną asortymentowo z hiper i supermarketami - zmienisz zdanie.

-------------
Sinch-Passive Resistor

Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P

... Wysłany: 2008-12-05 22:44

[quote:794719fc7e]dla mnie najlepszym systemem jest demokracja plus wolny rynek, kapitalizm i tego typu bajery, bez wynalazkow rodem z poprzedniej epoki bledow i wypaczen ... chcialbym zauwazyc ze mimo tego co sie nam mowi w Polsce kapitalizmu nie ma, jest tylko jakas chora mutacja socjal-kapitalistyczna ... idealne panstwo to takie, w ktorym wladza nie wpierdala sie w gospodarke, bo jesli zaczyna to robic to efekty przewidziec latwo, panstwo jako instytucja powinno sie zajac obronnoscia i bezpieczenstwem wewnetrzym i regulacjami prawnymi, ale lapy precz od gospodarki, im mniej polityki w rynku tym lepiej sobie on radzi ....[/quote:794719fc7e]

Efekty twojego ukochanego kapitalizmu właśnie widać... Kryzys. Tylko do tego prowadzi wolny rynek.

Wysłany: 2008-12-05 23:30

[quote:b9fe47a830]Efekty twojego ukochanego kapitalizmu właśnie widać... Kryzys. Tylko do tego prowadzi wolny rynek.[/quote:b9fe47a830]
Powiedz mi gdzie tak na prawde masz wolny rynek? Ale pewnie wolisz socjalizm, co? System powszechnej szczesliwosci. Smiech na sali.

----------
Jamal-Well Well

Wysłany: 2008-12-05 23:38

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

Jak na razie to zamiast wolnego rynku mamy wolą amerykankę - taki dziki zachód XXI wieku...

Wysłany: 2008-12-05 23:47

[quote:5e0461b98c="Eye_of_the_storm"]Jak na razie to zamiast wolnego rynku mamy wolą amerykankę - taki dziki zachód XXI wieku...[/quote:5e0461b98c]
A to nie znaczy przeciez, ze wolny rynek jest czyms zlym.

Widze, ze cos kiedys bredzilem o dupokracji -> zmienilem zdanie, przynajmniej w polskich warunkach dupokracja sie nie sprawdza, Polakom potrzeba silnej reki, by nie rzec: bata, wiec w naszych realiach jakas forma dyktatury bylaby najlepszym rozwiazaniem. Przynajmniej pozbylibysmy sie maudrych inaczej typow z ulicy Wiejskiej.

-----------
Jamal-Satta

Wysłany: 2008-12-06 00:01

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

Kurde, przydało by się tu 'szczelić' jakiś wywód, ale późno jest i jakoś ciężko mi klawisze się wciskają...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło