Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

jakie gry preferujecie?. Strona: 2

Wysłany: 2006-12-13 23:03

te TROCHE dnd to jedyne RPG , tak jak w zalozeniu tematu - gra fabularna :).

Wysłany: 2006-12-14 07:51

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

jakie gry preferuję? UCZCIWE

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2006-12-14 08:24

Ciekawe. Moim zdaniem cRPG jednak nie bardzo podciagnac mozna pod gry fabularne. Sa swego rodzaju hybrydą. Nie rozwijaja tych samych zdolnosci co gry fabularne, mimo iz teoretycznie bazuja na tej samej koncepcji. Sa grami komputerowymi, ale do gier fabularnych - kostki, karty postaci i wczuwanie sie w postac, daleko im;/. Juz nawet zwykly hack and slash w grze fabularnej wymaga wiecej gry aktorskiej niz cRPG :P.
Z drugiej strony, nastawia sie czlek ze cRPG nalezy wygrac. A zwyklej gry fabularnej (towarzyskiej) nie da sie 'przejsc'
Przeniesienie w pelni do rzeczywistosci wirtualnej, stach sie bac:) rpgowcy straca ostatni kontakt z rzeczywistoscia. :lol: :lol: W sumie gdyby zaangazowac do tego najlepsze boty, jako NPC i zaprogramowac czesc dialogów, to moze i daloby sie dosc ciekawego rpga, zblizonego o gry towarzyskiej cyberprzestrzeni rozegrac. W ktorym dialogi nie bylyby sztywne, ale zalezne od naszego pytania. No i wszelkie konsekwencje:P
Bo przeciez jak nierealne jest to ze raz podejdziesz do kogos , zwyzywasz mu matke, on sie obruszy.. a potem odejdziesz na metr, podejdziesz jeszcze raz i ten sam NPC powita Cie wylewnie i serdecznie, Memento?

Hmm... czytales watek? Na samym poczatku w reakcji na Elma:
[quote:e5dfe26128]Mam dziwne wrażenie, że Alphar chodziło nie o komputerowe gry RPG lecz tradycyjne, papierowe... [/quote:e5dfe26128]

Alphar , która założyła wątek napisała:

[quote:e5dfe26128]ooo własnie Elmo chodziło o rpgi, bo TEMAT TEN ZNAJDUJE SIE W DZIAL RPG no ludzie[/quote:e5dfe26128]

Wiec kiedy ktos wyskakuje z WoW'em po prostu odnosze wrazenie ze nawet nie przeczytal pierwszych paru postów, ktore okreslaja temat watku

Wysłany: 2006-12-16 05:00

eIcILipse (Bicz)
eIcILipse
miasto magiczne

[quote:21790d4201="Selene69"]czy wydają jeszcze Magie i Miecz, bo mój ostatni numer to z 19995 roku (zawędzałam mojemu bratu:)). Nigdzie nie widziałam tej cudnej gazety... może jestem ślepa... Alec, moze Ty coś wiesz?[/quote:21790d4201]

Magia i miecz??? ja mam grę o takim tytule, planszową, stara jak świat

Facet z moich marzeń pieści tak, że przestałam szukać ziemskich kochanków. ;D

Wysłany: 2006-12-17 11:56

Leviathan (Bicz)
Leviathan
Wodzislaw Sl.

Magia i miecz (planszowa) , Wampir -Mroczne Wieki, D&D i Call of Cthulhu

Wysłany: 2006-12-20 19:56

Elmo (Bicz)
Elmo
Poznań / Koszalin

@GAD: to nie jest forum o grach komputerowych, ale papierowych RPGach. Zaraz moderatorka berserku dostanie :P

And I know the pieces fit.

Wysłany: 2006-12-20 21:58

Dawno, dawno temu Magia i Miecz oraz Obcy z wlasnymi przerobkami, zaiste po przerobkach gra zyskala naprawde wiele. W nieco mniej dawnych czasach RPG, najpierw Krysztaly Czasu (ech, jak to wyrabialo umiejetnosc szybkiego liczenia w pamieci), a potem Warhammer i kilka innych systemow: Zew Cthulu, Wampir i pare innych. Ale sztandarowymi i tymi do ktorych czasami sie odnosimy w naszym swiecie pozostaly Krysztaly i WFRP. W nowym roku mamy zamiar zaczac gre w nowa edycje warhamca i moze w forgottenny ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie jako MG jestem na etapie zbierania ekipy. :D

Wredne, złośliwe i uparte bydlę. ;-)

Wysłany: 2006-12-20 23:14

>>> Magia i Miecz << stara... dobra... nieśmiertelna...

Wysłany: 2006-12-21 16:35

[quote:f5dc706bbf="frey"]>>> Magia i Miecz << stara... dobra... nieśmiertelna...[/quote:f5dc706bbf]

Hahah!! I tu sie zgadzam :twisted:

Wysłany: 2007-04-01 12:31

…ja preferuje takie gry które nie są tylko bezmyślną i idiotyczną rozwałką ( choc takie też czasem goszczą na moim twardzielu ). Ostatnio grałem w NWN 2 i jestem pod ogromnym wrażeniem ( byłbym pod większym gdyby ktoś kupiłby mi 1 GB ramu). Ostatnimi czasy preferuje jednak gry pokroju Half-Life i Battlefield 2.

Wysłany: 2007-04-08 16:56

Adnistral (Bicz)
Adnistral
Gniezno/Połzen

Heh...
Cóż pieprzny Counter-Strike 1.6...
4 lata z roczną przerwą na World of Warcraft...
I czasami Fallout 2 heh tej gry się nie zapomina...

A RPeGi??
Hmm..
Warhammer
D&D
Cyber Punk 2020 (nie wiem czemu ale mimo iż za dużo nie grałem w to to zawsze będę miał to tej gry sentyment...)
Neuroshima....

Co jak co ale Czy ktoś w Pozaniau nie potrzebował by zbłąkanej duszy an jakieś sesje ??... ;]

Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście. -Frederyk Nietazsche

Wysłany: 2007-04-08 19:41

Chyba tylko ja tutaj gram w CS: Sorce :)

Wysłany: 2007-04-08 21:32

Adnistral (Bicz)
Adnistral
Gniezno/Połzen

[quote:beadb8c717="Draven"]Chyba tylko ja tutaj gram w CS: Sorce :)[/quote:beadb8c717]

Wiesz stary co jak co ale Source jest beznadziejny...
Po 1 Hit boksy są tak spier... że łeb wysiada.. Czyt nie ma dokładnie podzielonego ciała... przykład celujesz w głowę leci w stopy i nei jest to kwestia skila tylko kwestia lenistwa Valve...
Po 2 "ulepszenia" (updaty) do Sourca wprowadzane przez Valve coraz to bardziej psują grę...

Kwestia która też przemawia za C-S 1.6 to to że jest trudniejszy niż Source... (banał ale jednak: możliwość ustawienia wielkości celownika)

Co jak co ale ja poza tym nie mam sprzętu na to...
ale jakoś w kwestii Sourca mnie to nie martwi...
(ale że już w najnowszego Gothica to akurat boli :cry: )

Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście. -Frederyk Nietazsche

Wysłany: 2007-04-09 03:28

Aalice (Bicz)
Aalice
Białystok

Gry online, takie jak [b:a5c797e5e2]Lineage2[/b:a5c797e5e2]. Spróbujcie, fantastyczne.
Polecam polski serwer Ancient Legion, akurat ten jest utrzymywany w klimacie rpg (starają się przynajmniej).

A jeśli chodzi o gry 'papierkowe' to grałam w [b:a5c797e5e2]Zew Cthulhu[/b:a5c797e5e2]. Miałam zajebistego MG, potrafiliśmy grać sami całą noc.
Kiedyś przygotowywaliśmy się do sesji z bractwem rycerskim, to dopiero byłoby niezłe, ale... niewypaliło.

Wysłany: 2007-04-09 16:12

Adnistral - nie przypominam sobie abym napisał że Sorce jest lepszy od 1.6...gram w to poniewż się przyzwyczaiłem a pozatym w pakiecie Half-Life 2 Deathmach był :P

W lineage 2 grałem tylko chwilkę na Allseronie lecz szybko mi się to znudziło, większosc ludzi tam tylko tankuje a dobre itemy od kumpli zawsze można dostac, co to za zabawa ?

Ostatnimi czasy wole gry typu HL2 i Stalker :)

Wysłany: 2007-04-09 16:19

mara (Anciliae)
mara
Kotlina Kłodzka, Wratislavia

Wstępną :twisted:

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Wysłany: 2007-04-12 16:25

Survival - Horror, TPP, FPS, Arcade.

http://www.basilicaigni.xlx.pl

Wysłany: 2007-04-12 19:35

FPSy, ale poza tym to lubię prawie każdy gatunek- prawie bo Horrorki raczej rzadko odpalam (za duży cykor jestem :P) no i wszelkie gry ekonomiczne (nie mam do tego głowy). Lubię strategie (WIII!!!! Seria C&C, wiecej nie pamietam), sporty extremalne (głownie Tony Hawki wszystkie), RPG i pokrewne, skradanki (Splinter Cell lub mój Król czyli MGS 2), platformery i gry akcji (Mario 64 :P, Wszystkie Prince od Piasków Czasu jak i pierwszą część 2D). Z MMORPG tylko WoW.

A aktualnie w sumie gram wyłącznie w CSa.

Ale ten temat dał do myślenie :P Gram już od tylu lat, że nie jestem chyba w stanie zliczyć wszystkich gier w jakie pocinałem przez, w sumie połowę mojego życia :P

Wysłany: 2007-04-15 19:40

Ja zaczynałem 8 lat temu z Ad&D i w sumie nadal przy niej pozostałem. No może trochę unowocześniony system... czyli D&D 3.5 + odrobina własnych poprawek. A światy to już różnie, najczęściej Greyhawk lub własny.

Czasami zdarza mi się pograć w wampira.

"Gdzie przeszedł strach, tam nie będzie niczego. Tylko ja pozostanę."

Wysłany: 2007-04-23 00:08

Jeśli juz to FPP. Quake, Half Life (mod The Specjalists), Unreal Tornament, Blood.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło