Wysłany: 2007-10-25 22:01
Tolerancja jest przereklamowana ...
Nikt nigdy nie będzie w 100% tolerancyjny, można tolerowac inne rasy, kultury, czy religie, ale z drugiej strony nie tolerowac pewnych subkultur czy zachowań ... a i tak jak poznajesz człowieka są rzeczy, które sprawiają, że wywiera lepsze pierwsze wrażenie niż inny
Ja mam 20 lat, ty masz 20 lat ... i tak wszyscy umrzemy
Wysłany: 2007-10-25 22:06
[quote:2aad3302c0="Nenar"]Tolerancja jest przereklamowana ...
Nikt nigdy nie będzie w 100% tolerancyjny, można tolerowac inne rasy, kultury, czy religie, ale z drugiej strony nie tolerowac pewnych subkultur czy zachowań ... a i tak jak poznajesz człowieka są rzeczy, które sprawiają, że wywiera lepsze pierwsze wrażenie niż inny[/quote:2aad3302c0]
dokładnie tak :!: :!: :!: toteż ja z czystym sumieniem stwierdzam, że nie jestem tolerancyjna. nie można być "trochę tolerancyjnym" albo "być talerancyjnym, ale..." tak więc, jak już mówiłam - ja nie jestem
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...
Wysłany: 2007-10-26 15:33
[quote:bda602fdc4="Paskievicz"]Elfka chyba za dużo się nasłuchała reggae 8)[/quote:bda602fdc4]
Akurat nie przepadam za muzyką reggae.... Mogę jej posłuchać ale od czasu do czasu i to jak mam dzień...
O to że napisałam każdy inni wszyscy równi to nie oznacza że jestem tolerancyjna.
Staram się ale nie zawsze mi to wychodzi.......
Jak chyba zresztą większości............... 8)
Wysłany: 2007-10-26 15:34
[quote:88d8845b04="Alec-II-Pure"][quote:88d8845b04]Domyślam się że masz na myśli kibiców legii.......[/quote:88d8845b04]
Legii piszemy z wielkiej litery 8)
a na mysli mam roznych ludzi, ktorych uwazam za niekoniecznie rownych sobie
---------
Molesta-Mam to przed oczami[/quote:88d8845b04]
Wybacz nie jestem zagorzałą fanką piłki nożnej.
Wysłany: 2007-10-26 15:36
[quote:2b581ebf77="Elfka"][quote:2b581ebf77="Paskievicz"]Elfka chyba za dużo się nasłuchała reggae 8)[/quote:2b581ebf77]
Akurat nie przepadam za muzyką reggae.... Mogę jej posłuchać ale od czasu do czasu i to jak mam dzień...
O to że napisałam każdy inni wszyscy równi to nie oznacza że jestem tolerancyjna.
Jak chyba zresztą większości............... 8)[/quote:2b581ebf77]
A więc wołanie każdy inny wszyscy równi jest lekką hipokryzją?
Jak w wypadku kinderpunków
Ja mam 20 lat, ty masz 20 lat ... i tak wszyscy umrzemy
Wysłany: 2007-10-26 16:18
[quote:b4d20c8387="Nenar"][quote:b4d20c8387="Elfka"][quote:b4d20c8387="Paskievicz"]Elfka chyba za dużo się nasłuchała reggae 8)[/quote:b4d20c8387]
Jak chyba zresztą większości............... 8)[/quote:b4d20c8387]
A więc wołanie każdy inny wszyscy równi jest lekką hipokryzją?
Jak w wypadku kinderpunków[/quote:b4d20c8387]
Osobiście nie za bardzo toleruję kinderpunki.Staram się ale jest mi ciężko.
Każde pojęcie ma swoje granice.
Nie należy je przyjmować za prawdziwe do skrajności.
Wysłany: 2007-10-26 17:01
bardziej pasowało by to do tematu: nacjonalizm, ale chyba taki nie istnieje. ale i tak napiszę.
będąc zagranicą, będąc ta tzw. mniejszością, pracującą, zabierającą pracę, niszczącą i co tam jeszcze przekonałam się, jak bardzo można krzywdzić ludzi nienawiścią do "innych". bo kiedy siedzi się spokojnie popijając piwko w piątkowy wieczór w domu w szkocji i nagle ktoś ci wybija okno kamieniem z krzykiem"jebać polskę", człowiek przekonuje się, jak to wszystko odbierane jest z drugiej strony. i jak ciężko zrozumieć, dlaczego ludzie robią coś takiego.
dlatego od powrotu jestem miła dla wszystkich, którzy mi nie wpierdalają, ani nie obrabiają, by przetrwać w naszym kraju
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Wysłany: 2007-10-26 18:14
Ludzie są jacy są... niektórzy bardzo miło cię przyjmą, z otwartymi ramionami... a inni skrytykują, obrażą albo wyrzucą, bo to "ich kraj"...
To zależy od otwartości ludzi...
"Człowiek rozsądny przystosowuje się do świata, nierozsądny stara się przystosować świat do siebie. Stąd wszelki postęp pochodzi od nierozsądnych. " G.B. Shaw
Wysłany: 2008-02-22 11:09
Rasa, narodowość nie ma znaczenia OKO świdruje wszystkich tak samo :twisted:
Dum Deus calculat, mundus fit.
Wysłany: 2008-10-22 19:11
Wy i tak macie dobrze. Nie ma dnia, by nie wyzwano mnie od bruda. Ciągle tylko strach, bo moje miasto to miasto skinów (Słupsk). Rasizm, nazizm i faszyzm we wszelkich formach powinno się tępić. Wiem, że przemoc nic nie załatwi ale trzeba się przeciwstawić.
Motta są dla skurwieli...
Wysłany: 2008-10-22 23:50
E..
W kwestii estetycznej kolor skóry może być tak samo dobrym kryterium jak kolor włosów czy wzrost. Wg mnie żadna zbrodnia.
Co do krajów afrykańskich i ich wojen- sądzę, że rasa nie ma tu znaczenia- ot jest to nieucywilizowany kawałek lądu, gdzie ludzie są tak nie inaczej wychowani. Gdyby wychowali sie tam jacyś biali, tak samo by sie zabijali. A czy należy się narzucać z pomocą? Nie.. bądźmy tolerancyjni. Mają prawo żyć po swojemu
Myślę, że temat jednak dotyczy problemów bardziej lokalnych, jak faktu, że ktoś kogoś sklepie za sam kolor skóry(pojedynczy osobnik nie może odpowiadać za poczynania swojej grupy etnicznej, która np kogoś wkurza), tudzież bardziej wyrafinowanych metod dyskryminacji, np w pracy.
Wszystkim prześladowanym "brudom" współczuję, jednak zawsze najprościej przyczepić sie do tego, kto jest "inny" i to się nie zmieni. Ja jak na razie na Poznań nie narzekam, choć przyznam, że w Inowrocławiu ciężko jest przetrwać, lub choć przejść się główną ulicą by ludzie się nie oglądali, nie wyzywali lub nie naśmiewali. Ot "urok" małych miasteczek.
Paskiewicz, nie dawaj cudnych rad. Też się ściąłeś, bo Cię od dziewczynek wyzywali, czy miałeś mądrzejszy powód?
Wysłany: 2008-10-25 15:00
u mnie w mieście brudem nazywa się każdego kto słucha metalu punku i rocka. jestem w pełni "czystokrwisty" i problemów z higieną nie mam XP
Wysłany: 2008-10-26 11:11
W moim mieście jest trochę ludzi słuchających ostrzejszej muzyki, więc problemu z tym nie ma. Ja ubieram się dosyć neutralnie, nie zawsze na czarno, chyba nie widać po mnie jakiej muzyki słucham i jeszcze nikt się nigdy nie przyczepił.
Co do wszelkich podziałów: zdecydowanie przeciwna jestem wszelkiego typu sztucznym podziałom wynikającej z niewiedzy, nietolerancji czy nawet głupoty.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2008-10-26 19:35
Ja również ubieram się neutralnie lecz niestety wystarczą ciut za długie włosy... cieszę się, że jeszcze 4-5 lat i zmiana miasta (wyjazd na studia).
Wysłany: 2008-10-26 19:41
[quote:d03803d1d6="Dunnasal"]u mnie w mieście brudem nazywa się każdego kto słucha metalu punku i rocka.[/quote:d03803d1d6]
U mnie to sa sfuny. Nikt nie wyjasnil mi jeszcze etymologii tego slowa 8O :D
"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"
Wysłany: 2008-10-26 20:43
[quote:cfc53da565="Dunnasal"]Ja również ubieram się neutralnie lecz niestety wystarczą ciut za długie włosy... cieszę się, że jeszcze 4-5 lat i zmiana miasta (wyjazd na studia).[/quote:cfc53da565]
Czyli jesteś w gimnazjum? Tam naśmiewanie się ze wszystkich dookoła to norma, więc nie ma się co przejmować.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2008-10-27 07:43
W gimnazjum jestem co prawda, ale żeby byle dres na ulicy wyzywał? a gimnazjum moje przynajmniej jest w porządku. Mało osób i nikt sobie nie dogryza. Ale cóż... Świata nie zmienię (nie sam)
Wysłany: 2008-10-27 14:52
chciałabym tylko powiedzieć, że tematy, w których biadoli się "nosze glany i mnie nie lubią", jest dużo, a to jest temat na temat rasizmu! więc przestańcie gadać na temat swoich przeżyć z dresami, bo już naprawdę, niedobrze się robi od tego.
więc powracając do tematu, czarni mi nie przeszkadzają. arabów i innych takich nie lubię, szczególnie od ostatniego roku, kiedy głupi paki nie zapłacił mi za ubzdurany tydzień próbny w pracy w Szkocji. jeśli chodzi o powiązany z rasizmem antysemityzm, to ostatnimi czasy, gdy moja kumpela może wylądować na bruku, ponieważ pani H G-W sprzedała swojemy pobratankowi jej kamieenicę za złotówkę, jestem coraz bardziej i bardziej anty.
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Wysłany: 2008-10-27 17:36
A ja uważam, że to jedynie stereotypy i generalizowanie, któremu nie mam zamiaru ulegać. Trochę nie fair jest ocenianie całego narodu znając jednego tylko jego przedstawiciela.
Wysłany: 2008-10-27 19:04
Cóż... Każdy ma swoje zdanie... mi się jeszcze pewnie zmieni...