Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Subkultura gotycka. Strona: 3

Wysłany: 2010-05-30 00:03

Kazdy mlody czlowiek "szukajac siebie" zaczyna identyfikowac sie z jakas grupa. Od dojrzalosci emocjonalnej zalezy to, jak szybko "wyrasta" Bycie w grupie nie jest zle :)Predzej czy pozniej wyrasta sie z kazdej subkultury :)

Non Serviam

Wysłany: 2010-05-30 08:34

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

insantevampire wszystko jest jeszcze przed Tobą.Teraz nazywają Cię pustą Gotką nic o Tobie nie wiedząc, inne tłustymi Gotkami- tak jakby tłuste nie było piękne i zapomnieli o Wenus z Willendorfu ,a mnie Starą Gotką tak jakby stare nie mogło być Gotem, ubierać się na czarno- tak specyficznie na czarno i chodzić na koncerty.
Jak młody tumanek pyta czy przyleciałam na miotle to grzecznie odpowiadam," ze teraz wiedzmy się teleportują tłumoku jeden".
Jeśli dla kogoś jesteś pusta to może jest ślepy i wnętrza nie widzi ?

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Wysłany: 2010-05-30 11:13

[quote:c3e9dc488e="Pan"]Na pewno? Wśród satanistów najgorszy element stanowili niewyrośnięci 30- 40-letni metale. Tym najmocniej do głów powchodziły dziwne poglądy (człowiek jest silny, gdy potrafi obrazić katolika, dokopać drugiemu i śmieje się z krzywdy innych).
[/quote:c3e9dc488e]

Tak jak napisalam wszystko jest kwestia emocjonalnej dojrzalosci, jeden osiaga ja w wieku lat nastu, innym zajmuje to troche czasu.

Non Serviam

Wysłany: 2010-05-30 13:18

[quote:21a4087eee="Pan"]
Subkultura gotycka to pewna estetyka. Nie ma w tym nic złego ani dziwnego, że ludzi łączą także upodobania estetyczne.
Zadziwia mnie jednak SIŁA tej potrzeby nacmentarnej czarnosukienkowości. Smuci, że wizerunek staje się wszystkim.[/quote:21a4087eee]

Nie widze w tym nic dziwnego, zauwaz, ze wiekszosc subkultur jest ograniczona przez ramy - zachowanie, stroj, rodzaj muzyki itd. W wiekszosci przypadkow, przynaleznosc ogranicza sie wlasnie do tego zeby wygladac :) I ponownie musze wrocic do dojrzalosci emocjonalnej. Czlowiek w pelni uksztaltowany i swiadomy, nie musi wyrazac sie przez stroj, ma cala mase innych opcji.

[quote:21a4087eee="Pan"]Gdzie jest przyczyna tego, że tak wielu ludzi wybiera między wtapianiem się a wybijaniem się, ma potrzebę tworzenia silnej relacji (na gruncie estetyki i mentalności) z otoczeniem?
W którym miejscu metody wychowawcze nie wystarczają i powstaje potrzeba kreowania tożsamości w ten sposób? [/quote:21a4087eee]

Przyczyny doszukiwalabym sie w nas samych. W tym jakie wartosci wynieslismy z domu, jak wielki wplyw miala na nas grupa do ktorej sie w mlodosci dokleilismy i w tym co w tej chwili jest dla nas najwazniejsze. Kazdy czlowiek jest ( lub powinien byc :) )indywidualista, ale jako typowe "zwierze stadne" mniej lub bardziej swiadomie podaza za grupa.

Non Serviam

Wysłany: 2010-05-30 13:40 Zmieniony: 2010-05-30 13:42

Tekst o dziobakach jest najlepszy :P
Wiesz co mialam na mysli - uznalam to za pewnik dlatego nie rozwinelam.

Co do wyciagania tego co bylo - kiedys - kiedys nie liczyl sie zegarek za 1000 ani marka butow. Kiedys najwazniejsze bylo to, zeby sie spotkac ze znajomymi, uzbierac kase na tanie wino i przeprowadzac niezwykle inteligentne rozmowy do rana.
Dzis jest za duzo internetu, telewizja nie ma juz dwoch programow a caly swiat kreci sie w okol tego ile dzis mam kasy na koncie i jaka fura jezdze. Ot i tyle.

Non Serviam

Wysłany: 2010-05-30 14:18

[quote:039209d8d9="InsanteVampire"]Nie będę więcej burzyć twojego schematu myślenia o tym, że nie ma czegoś takiego jak tożsamość ani, że istnieją jakiekolwiek subkultury.[/quote:039209d8d9]

Kim jest Ania?

Wysłany: 2010-05-30 18:11 Zmieniony: 2010-05-30 18:11

[quote:60669bf4fb="Pan"]
A dawniej estetyka nie była - moim zdaniem - podstawą. Ruchy miały inne przyczyny!
Dziś zostało wyglądanie.
Czy to skutek braku poważnych problemów? Za mało wojen i polityki mamy, nie ma przeciwko czemu się buntować? Za mało medialnej manipulacji?
[/quote:60669bf4fb]

Nie zupełnie. Było sporo ruchów gdzie wygladanie było podstawą to raz. Dwa subkultura, podkultura, kontrkultura - slowa te odnosza sie do kultury. Nie maja, zadnego buntu w nazwie. Odnosza sie do muzyki, estetyki, sposobu wyrazu artystycznego itd. Pisanie, ze sa wazniejsze rzeczy do buntu nie wnosi nic do tematu. Pewnie ogladasz filmy, chodzisz na spacery itd. Ktos zlosliwy moglby powiedziec, ze ogladasz filmy i chodzisz na spacery a dzieci gloduja w afryce a telewizja klamie. To dwie oddziele sprawy. Mysle, ze sporo ludzi uczestniczac w kontrkulturach znajduja inne mozliwosci skanalizowania swojego buntu przeciwko rzeczywistosci.

Z drugiej strony poczytaj teksty utworow kapel łapiących sie pod wspolny szyld tzw. "Dark Independent". Znajdziesz tam sporo buntu przeciwko kłamstwu, obłudzie itp.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2010-06-03 18:04 Zmieniony: 2010-06-03 18:05

Z resztą jak ktoś idzie ulicą i spotyka daną subkulturę to poznaje ją po wyglądzie,a za tym ciągnie się jakaś ideologia.Wszystkie subkultury mają swój system wartości,teorie i określone zasady. Każda grupa tworzy indywidualność i to tworzy właśnie jedność i oddziela od reszty społeczeństwa.

Lepiej być nienawidzonym za to kim się jest, niż być kochanym za to kim się nie jest.

Wysłany: 2010-06-05 19:06

[quote:89dbd1375f="Hitler"]

zaprzeczasz sam sobie w tej wypowiedzi [/quote:89dbd1375f]

ciekawe dlaczego.. to nie prawda ze kazda grupa bądź subkultura ma swój system wartości,teorie i określone zasady np ubioru.itd??

Lepiej być nienawidzonym za to kim się jest, niż być kochanym za to kim się nie jest.

Wysłany: 2010-06-09 17:01

[quote:025996982a="Hitler"]przecież bycie w subkulturze całkowicie zaprzecza indywidualizmowi. ja wiem że wy lubicie siebie uważać za kogoś wyjątkowego, wielkiego mrocznego indywidualistę w czarnych ubraniach, ale nie zauważacie że jesteście przecież tacy sami jak wszyscy inni, którzy należą do tej samej subkultury :) [/quote:025996982a]

Amen

Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.

Wysłany: 2010-06-09 22:21

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Ktoś , tak we wrześniu napisał, że Goci nie kwalifikują się do subkultury bo nie mają wspólnej ideologii.
Ma tu ktoś ideologię z którą ja mogłabym się zgodzić i podwiesić ?

Wysłany: 2010-06-10 09:27

[quote:cfa35d2ecc="InsanteVampire"]CTak rodzi się nonkorformizm prywatny przez co got wygląda jak dziwak i za takiego jest uważany. [/quote:cfa35d2ecc]

Tylko czemu ubiera sie na czarno, zakłada tonę ćwieków, maluje ryj na blado, śpi w pościeli w kwiatki, chodzi do szkoły i nie zna dokonań Bauhaus, Joy Division, FOTN czy TSOM (za to zna twory na miare Within Temptation czy Hocico) ? Może lepiej za clowna sie przebrac - przynajmniej będzie kolorowo :)

.

Wysłany: 2010-06-10 18:57

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

To , że nam się coś podoba- mnie i Tobie , lubimy czarne ciuchy i podobną muzykę nie jest ideologią a świadczy o tym, ze mamy podobne gusta. Podajcie ideę.

Wysłany: 2010-06-11 10:22 Zmieniony: 2010-06-11 10:22

http://verydemotivational.files.wordpress.com/2010/04/129150103537213926.jpg

Tak mniej więcej można podsumować ten temat

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2010-06-11 10:24

Ludzie w autobusie to tłum przypadkowy... mamy też tłumy konwencjonalne (widownie), ekspresyjne (np. juwenaliowy korowód studentów), aktywne (wandali)...
Tłum na castel party po za tym że jest widownią jest też po części ekspresyjny to istna manifestacja ubiorów...
to co ludzi wsiadających do autobusu

słownik Kopalińskiego podaje następująca definicję subkultury

[quote:7f2a7c602a]subkultura socjol. wytworzona w obrębie jakiejś kultury różniąca się od niej podkultura, zwł. pielęgnująca te właśnie elementy kulturowe, jakie uważane są (jeszcze) przez większość za mniej wartościowe, poślednie.[/quote:7f2a7c602a]

czy wg tej definicji goci to nie subkultura??

Na pewno ich przedstawiciele są elementem cywilizacji łacińskiej (sama nazwa tej subkultury, umiłowanie zamków), na pewno polscy goci mają coś wspólnego z kulturą polską - mówią np polskim językiem ale na pewno "[color=YELLOW:7f2a7c602a]pielęgnują te właśnie elementy kulturowe, jakie uważane są (jeszcze) przez większość za mniej wartościowe[/color:7f2a7c602a]"

więc jak nie subkultura ? w znaczeniu nie "podkultura" (coś niższego) lecz "podkultura (część składowa innej kultury)

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Wysłany: 2010-06-11 11:29

[quote:bb2a22f28e="Phantom"]http://verydemotivational.files.wordpress.com/2010/04/129150103537213926.jpg

Tak mniej więcej można podsumować ten temat [/quote:bb2a22f28e]
Phantom. Mam coś lepszego. To jest prawdziwie demotywujące.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/CyberGoths.jpg]

www.altergothic.pl

Wysłany: 2010-06-11 12:04

[quote:616163594d="Pinhead_"]
Phantom. Mam coś lepszego. To jest prawdziwie demotywujące.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/CyberGoths.jpg][/quote:616163594d]
le się zeszpecili

zły gotyk boli całe życie

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Wysłany: 2010-06-11 12:13

No w tym sęk, drogi Wilku, że ujęci na foto państwo nic z gotykiem wspólnego nie mają. Pojęcie cybergota to w ogóle jest jakiś lapsus językowy :)

www.altergothic.pl

Wysłany: 2010-06-24 21:08

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Gotki ż Warszawy zapraszam w dniu 3 lipca od godz 14.00 do klubu No Mercy, bedzie targ gotyckich ciuchów i dodatków, biżuteri i ja tam będę miała swoje stoisko .Zapraszam na oglądanie i zakupy do Black Gothic.Będą rzeczy wystawiane na allegro i trochę nowości.

Wysłany: 2010-06-25 12:19

[quote:3376f1d19d="black_gothic"]Będą rzeczy wystawiane na allegro i trochę nowości.[/quote:3376f1d19d]To daj od razu login z allegro zobaczymy co sprzedajesz

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło