Wysłany: 2009-01-02 18:49
Poniewaz to nie poratal artystyczny i zwykle zdjecia przedstawiaja samego uzytkownika wiec jesli zdjecie jest dobre to godzi sie ocenic na 5. Jesli nie spelnia naszych kryteriow estetycznych to nie oceniamy i tyle. Kazdy kto celowo daje niskie oceny robi to poprzez malo ambitna zlosliwosc.
Rzadko tu bywam, ale panny modelki zapraszam na: www.dryp.maxmodels.pl
Wysłany: 2009-01-02 22:15
Nasza-klasa też portalem artystycznym nie jest, a zdjęć przecież nie deformuje :wink:
"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."
Re: Wasze kryteria oceniania fotek Wysłany: 2009-01-02 23:25
[quote:05a118f9f6="Paskievicz"]
jako iż jestem od dawna masowo atakowany za oceny, które wystawiam zdjęciom umieszczanym przez osoby na portalu, postanowiłem wstawić tu swe kryteria oceniania:
5 - zdjęcie które wzbudza zachwyt
4 - poprawne ale nic poza tym
3 - absolutny standard
2 - kiepsko ale nie masakrycznie
1 - beznadzieja 8)
[/quote:05a118f9f6]
Panie Paskiewicz, po przejrzeniu kilku ocenionych przez pana galerii to już nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. :roll: Kilka naprawdę rewelacyjnych zdjęć otrzymało noty najwyżej 3 - a więc "absolutny standard". Jednak nie to jest tak... powiedzmy - szokujące. Swoje własne zdjęcia, prezentujące skądinąd [b:05a118f9f6]najwyżej[/b:05a118f9f6] amatorski poziom oceniłeś na 5 :lol: Rozumiem, iż jest to objawem Twojego krańcowego narcyzmu, a zachwyt wzbudza w Tobie jedynie widok własnej facjaty :lol:
"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."
Re: Wasze kryteria oceniania fotek Wysłany: 2009-01-03 10:33
[quote:1eec574419="Paskievicz"]niestety jeśli nie ma ocen pod zdjęciem nie ukaże się ono w galerii tematycznej, jak np 'portrety', takoż wiele osób wpierw swe zdjęcie ocenia samemu aby prędzej tam wylądowało. z tego co widziałem nikt swojej fotki w ten sposób niżej niż na 5 nie ocenił 8)[/quote:1eec574419]
Ach, ale cóż to by była dla Ciebie za zabawa, móc ocenić swoje własne zdjęcia na mniej niż 5! Drogi panie, korzystajmy z pełnej gamy ocen 8)
Wysłany: 2009-01-03 14:58
Och, nie wiem jak Ty to przeżyłeś, co za miażdżąca krytyka :lol:
Re: Wasze kryteria oceniania fotek Wysłany: 2009-01-03 15:41
[quote:94840ee173="Paskievicz"]zachęcam także inne osoby do przedstawiania swych kryteriów[/quote:94840ee173]
1 - poniżej krytyki
2 - słabe
3 - poniżej przeciętnej
4 - przeciętne
5 - dobre
Wysłany: 2009-01-03 15:57
a to moje
1- porażka, masakra
2- słabo ale nie najgorzej
3- przeciętnie
4- dobre
5- bardzo dobre
Komentarz dodaje kiedy jest tragicznie lub kiedy zdjęcie jest tak dobre,że warte dobrego komentarza .
Niczego nie można do końca przemyśleć, wszystko można do końca przetrwać.
Wysłany: 2009-01-03 16:03
0 - zdjęcie nie wzbudziło zachwytu ani żalu
1 - Lepiej gdyby tego nie było
4 - dobre zdjęcie jednak nie mój gust
5 - Świetne zdjęcie
Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat
Wysłany: 2009-01-04 01:05
Pytanie trochę z innej beczki: A jak nazwiecie przyznanie komuś w ciągu jednej godziny pod niemalże wszystkimi fotami samych "1"? :lol:
Love your haters- they are your biggest fans!!! www.inermiss.deviantart.com Ev viva l'arte!
Wysłany: 2009-01-04 02:35
Paskievicz sprzed iluś miesięcy? :P
seulement noire! C'est une couleur de la mort.
Re: Wasze kryteria oceniania fotek Wysłany: 2009-01-04 10:19
5 - zdjęcie które wzbudza zachwyt
4 - poprawne ale nic poza tym
3 - absolutny standard
2 - kiepsko ale nie masakrycznie
1 - beznadzieja 8)
jak na moje b. dobre kryteria ale komentarze czasem zabijają
Wysłany: 2009-01-04 10:21
[quote:d92dad33f9="Inermis"]Pytanie trochę z innej beczki: A jak nazwiecie przyznanie komuś w ciągu jednej godziny pod niemalże wszystkimi fotami samych "1"? :lol:[/quote:d92dad33f9]
a kto był taki straszny i co uczynił?
Wysłany: 2009-01-04 10:28
kryteria kryteriami ale za co są przyznawane te punktacje za pomysły scenerię przeróbkę zdjęć czy może za urodę lub jakoś zdjęcia... bo kryteria choć różnie opisane są jednak podobne. Zdjęcia natury czy też jakieś elementy krajobrazu można oceniać dość surowo ale reszta czy można ocenić na 5 zdjęcie po całkowitum retuszu? chyba nie ja wolę naturalne fotki czasem zrobione w locie ale prawdziwe:)
Wysłany: 2009-01-04 10:47
Moim zdaniem, ta skala ocen jest zupełnie niepotrzebna, pozostawilbym jedynie komentarze pod zdjeciami, wiecej powiedza, niz liczby.
Wysłany: 2009-01-04 12:28
ale łatwiej wyżyć się numerkiem niż wysilić mózg do sklecenia komentarza wykraczającego poza 1 znak :roll:
seulement noire! C'est une couleur de la mort.
Wysłany: 2009-01-04 15:44
[quote:7121883d00="noire"]Paskievicz sprzed iluś miesięcy? :P[/quote:7121883d00]
Nie no... Paskievicz ostatnio to kulturka :) (chociaż fakt faktem- nadal nie daje samych "5"-tek, ale kryteria jednak się zmieniły!). Krytyka na TAK- byleby konstruktywna! . Mam wrażenie, że przystopował odkąd jest zakochany w pewnej pięknej damie ^^
A więc niedawno sprawdzam pocztę rano i moja skrzynka mailowa zawalona ponad 80-cioma wiadomościami... Wszystkie zdjęcia poza dwoma albumami zostały ocenione na 1 (przypuszcza, że to po prostu z niedopatrzenia owego użytkownika :lol:
Do zdjęć dołączone zostały komentarze głownie wszystkie o tym samym- dotyczące mojej figury :>. Jeśli ktoś myśli, że dowali mi w ten sposób to się myli :D To świadczy tylko o poziomie danej osoby Zdjęcie to nie tylko idealne ciało o twarz!
Również trzeba być bardzo "closeminded" skoro uznaje się tylko i wyłącznie piękno konwencjonalne
Nie gniewam się jeśli ktoś daje mi niżej niż 5... mam foty lepsze i gorsze i zdaję sobie z tego sprawę! :) Jednak przykładam się do nich, przygotowuję, staram się przemyśleć temat i wiem, że nie są one zupełnie beznadziejne i okropnej jakości.
Ze swojej strony oceniam przede wszystkim za jakość zdjęcia, techniczne jego wykonanie i pomysł! Oraz jeśli jakieś zdjęcie wyjątkowo mnie rozbawi albo rozwali totalnie! XD (ojjj a zdarzało się już tak kilka razy! :lol:)
Od początku nie byłam na ocenianiem tutaj- bo nigdy nie będzie to w pełni subobiektywna a tym bardziej miardajna opinia :) To logicznie, że swoich znajomych oceniamy znacznie bardziej ulgowo... Również w grę idą emocje typu "oko za oko ząb za ząb" jaką ktoś Ci dał ocenę, taką dajesz innym. Reasumując zrobiło się tu trochę "fotkowo" (czyt. fotka.pl) czyli momentami wieje wioską! :lol:
Nie wiem czy ktoś pamięta jeszcze czasy świetności Gothic.pl (ahhh kiedy to było? :P Chyba rok 2003/2004/2005) Bardzo podobała mi się tamtejsza forma galerii. Użytkownicy mieli swoje albumy alfabetycznie, nie było żadnych ocen tylko właśnie komentarze i pod zdjęciami ukazywała się liczba odwiedzin- bo tak to już jest, że chyba nie powiększasz sobie zdjęcia, które w ogóle Cię nie interesuje!
Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku i wielkie dzięki dla Amorphousa! :*
Love your haters- they are your biggest fans!!! www.inermiss.deviantart.com Ev viva l'arte!
Wysłany: 2009-01-04 20:48
Podziwiam zdolność niektórych rozmówców na rozdział czarne-białe. Ja tak nie potrafię, zwykle mam do powiedzenia ciut więcej. Przy oglądaniu zdjęć ograniczenie "oceny" do podoba-nie podoba, jest kompletnie nie trafionym pomysłem!
Zgadzam się z Paskieviczem, że skala ocen powinna być, bo nie każde zdjęcie da się ocenić jednoznacznie ładne-brzydkie. 5-stopniowa skala ocen daje większą możliwość sprecyzowania wrażenia. Na przykład: zdjęcie jest bardzo ładne, ale efekt psuje cośtam, więc daję 4.
Dajcie już spokój z tym kombinowaniem ze skalą czy możliwościami oceny zdjęcia. Zawsze znajdą się niezadowoleni, więc kminienie, jak by tu to jeszcze zmienić jest bez sensu!
Wracając do tematu, moje kryteria są dość podobne do wymienionych w pierwszym poście:
5 - świetne
4 - bardzo ładne, ale...
3 - średnie
2 - słabe, ale jeszcze nie beznadziejne
1 - porażka
Skala 5 stopniowa i możliwość wrzucenia komentarza jest wystarczająca do wyrażenia opinii o zdjęciu, więc zmienianie i wymyślanie czegoś po raz kolejny, a, co gorsza, ograniczanie do ładne-brzydkie jest kompletnym bezsensem.
Wysłany: 2009-01-04 21:54
rzadko się odzywam na forum, a jeszcze rzadziej komentuje zdjęcia... ale dzisiaj nie mogłam się oprzeć...
bez urazy wobec kogokolwiek - autorów zdjęć, obiektów na nich - ale mam pretensje do osób oceniających - trochę obiektywizmu - LUDZIE! :)
jak widzę fotkę na głównej stronie zdarzy mi się czasem zajrzeć dalej... jak widzę nieostre, złe, brzydkie zdjęcie - ocenione na same 5tki tylko dlatego, że ktoś kogoś lubi... (bo innego wytłumaczenia nie widzę) to przepraszam...
zostałam nawet skrytykowana na prv, że ośmieliłam się skomentować i ocenić na całe 3 zdaje się fotkę pewnego młodzieńca - bo mnie widok ów fotki podrażnił na głownej stronie...
cóź - zwracam się do osób "urażonych" - od tego jest punktacja i prawo do komentowania - by to robić. nie jesteśmy tu tylko po to, żeby sobie słodzić wzajemnie :) odrobina krytyki jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
tak mnie wzięło na napisanie posta.
pozamieniałam się z amebą na rozum.
Wysłany: 2009-01-05 12:29
[quote:2d41bcbbac="Paskievicz"]jakże mnie raduję, że istnieją tutaj jeszcze jakieś nielizodupne osoby :wink:[/quote:2d41bcbbac]
powinieneś napisać: wreszcie jakiś głos rozsądku
pozamieniałam się z amebą na rozum.
Wysłany: 2009-01-05 13:27
[quote:8a694429a5="cross-bow"]rzadko się odzywam na forum, a jeszcze rzadziej komentuje zdjęcia... ale dzisiaj nie mogłam się oprzeć...
bez urazy wobec kogokolwiek - autorów zdjęć, obiektów na nich - ale mam pretensje do osób oceniających - trochę obiektywizmu - LUDZIE! :)
jak widzę fotkę na głównej stronie zdarzy mi się czasem zajrzeć dalej... jak widzę nieostre, złe, brzydkie zdjęcie - ocenione na same 5tki tylko dlatego, że ktoś kogoś lubi... (bo innego wytłumaczenia nie widzę) to przepraszam...
zostałam nawet skrytykowana na prv, że ośmieliłam się skomentować i ocenić na całe 3 zdaje się fotkę pewnego młodzieńca - bo mnie widok ów fotki podrażnił na głownej stronie...
cóź - zwracam się do osób "urażonych" - od tego jest punktacja i prawo do komentowania - by to robić. nie jesteśmy tu tylko po to, żeby sobie słodzić wzajemnie :) odrobina krytyki jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
tak mnie wzięło na napisanie posta.[/quote:8a694429a5]
i jeszcze daje się 5 za fajne cycki i fajne nogi albo w ogóle za cycki i za nogi, byle tylko były bardziej odsłonięte
.