Wysłany: 2008-12-28 13:41
Kryterium oceny to sprawa osobista i nie ma co się tutaj rozwodzić. Ja nie stawiam żadnej oceny nikomu. Jeżeli jakieś zdjęcie, czy jakaś inna forma ekspresji wzbudzi we mnie zainteresowanie, to wyrażam swoją opinie bezpośrednio do autora/osoby publikującej, na privie. :wink:
Dum Deus calculat, mundus fit.
Wysłany: 2008-12-28 13:44
Wystawiam ocenę tylko tym zdjęciom, które mi się podobają. Nie znam się na fotografii, oceniam ogólne wrażenie jakie zdjęcie na mnie wywarło. Foty beznajdziejne, bez gustu i smaku omijam szerokim łukiem, nie tracac swojego cennego czasu. :)
Wysłany: 2008-12-28 13:56
Nad tym się właśnie zastanawiam. Wegług mnie pwinny być dawane pojedyncze punkty, bez cząstek czy skali. Lecz wtedy nie było by zabawy, z której czerpiesz tyle przyjemności :twisted:
Wysłany: 2008-12-28 14:57
[quote:9d061713f4="SzmaragdowaNoc"]Nad tym się właśnie zastanawiam. Wegług mnie pwinny być dawane pojedyncze punkty, bez cząstek czy skali. Lecz wtedy nie było by zabawy, z której czerpiesz tyle przyjemności :twisted:[/quote:9d061713f4]
Dla mnie mogłoby w ogóle nie być tych ocen to cholernie dziecinne zamiast ocen wolałbym coś w rodzaju punktów jak mi się zdjęcie podoba to daję jeden punkt, ja się nie podoba nic nie robię.
Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat
Wysłany: 2008-12-28 15:22
Tak, ale w systemie binarnym jak to wdzięcznie przedmówca ujął :wink: nie narażamy się na krytyczną opinię ze strony ocenianego :wink:
Wysłany: 2008-12-28 15:22
[quote:fcfe2c067e="SolitaryAngel"][quote:fcfe2c067e="SzmaragdowaNoc"]Nad tym się właśnie zastanawiam. Wegług mnie pwinny być dawane pojedyncze punkty, bez cząstek czy skali. Lecz wtedy nie było by zabawy, z której czerpiesz tyle przyjemności :twisted:[/quote:fcfe2c067e]
Dla mnie mogłoby w ogóle nie być tych ocen to cholernie dziecinne zamiast ocen wolałbym coś w rodzaju punktów jak mi się zdjęcie podoba to daję jeden punkt, ja się nie podoba nic nie robię.[/quote:fcfe2c067e]
yyy "cholernie dziecinne" lol, tak to właśnie w zerówce nauczyciel wystawia słoneczko jak jest dobrze a jak źle to nic :)
jak już miałoby się dawać 1 jako pozytywną reakcje to dlaczego nie zero (zerówkowa smutna chmurka) kiedy zdjęcie się nie podoba ? hymmm bo przypadkiem ktoś z nadwrażliwością się obrazi? :lol:
Niczego nie można do końca przemyśleć, wszystko można do końca przetrwać.
Wysłany: 2008-12-28 15:34
[quote:40e13e5258="Freja"][quote:40e13e5258="SolitaryAngel"][quote:40e13e5258="SzmaragdowaNoc"]Nad tym się właśnie zastanawiam. Wegług mnie pwinny być dawane pojedyncze punkty, bez cząstek czy skali. Lecz wtedy nie było by zabawy, z której czerpiesz tyle przyjemności :twisted:[/quote:40e13e5258]
Dla mnie mogłoby w ogóle nie być tych ocen to cholernie dziecinne zamiast ocen wolałbym coś w rodzaju punktów jak mi się zdjęcie podoba to daję jeden punkt, ja się nie podoba nic nie robię.[/quote:40e13e5258]
yyy "cholernie dziecinne" lol, tak to właśnie w zerówce nauczyciel wystawia słoneczko jak jest dobrze a jak źle to nic :)
jak już miałoby się dawać 1 jako pozytywną reakcje to dlaczego nie zero (zerówkowa smutna chmurka) kiedy zdjęcie się nie podoba ? hymmm bo przypadkiem ktoś z nadwrażliwością się obrazi? :lol:[/quote:40e13e5258]
Tutaj z tym to akurat nie ma problemu :) dzieci w przedszkolu wiedzą, że są oceniane, a tutaj jak nie zostawisz po sobie śladu w postaci komentarza czy chociażby oceny to tak naprawdę dana osoba nie wie czy zdjęcie było oglądane czy nie :P
Wysłany: 2008-12-28 15:43
Być może jest to dziecinne ale nikt nie ma mi za zle jak nie zagłosuję. Jestem optymistką, nie lubie robić sobie wrogów. Nie lubię kłucić sie z obcymi ludzmi i wisi mi to, co myślą na mój temat, dlatego nie daję im najmniejszych podstaw do tego żeby się pienić, ot.
Większość luzi tutaj lubi wzbudzać tanią sensację albo się totalnie nudzi :)
Można by jeszcze rozgraniczyć fotki facjaty od fotek klimatycznych, fotek cmentarnych itd... <lol> Niektórzy chcą po prostu pokazać jak się wygląda. Inni wylansować 8), a jeszcze inni pokazac swój geniusz, chociaż osobiście uważam, ze to nie jest miejsce do tego.
Nikomu nie dogodzicie, jest zabawa :lol:
Wysłany: 2008-12-28 16:16
Byla skala 0-10 zmienilismy na 1-5 ale osobiscie jestem za wywawaleniem tego. Chialbym zeby byla tylko opcja "zdjecie mi sie podoba" i tyle. Ilosc takich klikniec bedzie jednoznacza ocenie. Co wy na to?
Life is complex: it has both real and imaginary components
Wysłany: 2008-12-28 17:24
[quote:0b852252ac="amorphous"]Byla skala 0-10 zmienilismy na 1-5 ale osobiscie jestem za wywawaleniem tego. Chialbym zeby byla tylko opcja "zdjecie mi sie podoba" i tyle. Ilosc takich klikniec bedzie jednoznacza ocenie. Co wy na to?[/quote:0b852252ac]
Ja bym zostawił tylko miejsce na komentarz. Chyba ta opcja najtrafniej odpowiada ocenie zdjęć.
Wysłany: 2008-12-28 17:36
Punktacja zawsze powoduje emocje i o to chodzi. Zreszta, jest to jakas forma selekcji, choc na pewno niedoskonała.
Byłabym raczej za tym:
podoba mi się - punkt
nie podoba mi się - brak punktu (po co tracic czas na ocenianie beznadziejnych fotek)
oczywiscie, nie bedzie to wymierne, dalej na topie będą pojawiać się fotki niemal nagich lasek mozna byloby to wyeliminowac poprzez wprowadzenie tagowania, ale to juz wyzsza technika :lol: :lol:
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2008-12-28 17:42
[quote:068f7fcce5="minawi"]
oczywiscie, nie bedzie to wymierne, dalej na topie będą pojawiać się fotki niemal nagich lasek [/quote:068f7fcce5]
Zauważ Minawi, że działa to równiez w drugą stronę :) Najwięcej punktów maja panowie o "ładnych buźkach", kit z tym, że pozują na tle meblościanki czy gotyckiego kredensu :twisted:
Wysłany: 2008-12-28 18:06
[quote:641b11514d="SzmaragdowaNoc"][quote:641b11514d="minawi"]
oczywiscie, nie bedzie to wymierne, dalej na topie będą pojawiać się fotki niemal nagich lasek [/quote:641b11514d]
Zauważ Minawi, że działa to równiez w drugą stronę :) Najwięcej punktów maja panowie o "ładnych buźkach", kit z tym, że pozują na tle meblościanki czy gotyckiego kredensu :twisted:[/quote:641b11514d]
zgadzam się, jednak liczba pań przewyższa liczbę panów wieeeeelokrotnie :/ poza tym prędzej panom można wybaczyć niedoskonałości :lol:
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2008-12-28 18:22
[quote:2d7d99bdf9="minawi"]
zgadzam się, jednak liczba pań przewyższa liczbę panów wieeeeelokrotnie :/ poza tym prędzej panom można wybaczyć niedoskonałości :lol:[/quote:2d7d99bdf9]
Doskonałość nie jest częścią tego świata, Ja przedkładam treść nad okładkę (co nie oznacza, że nie lubię oglądać kobiecych wdzięków :wink: )Uroda przemija i nie powinno się z niej czynić karty przetargowej.
A z resztą, kto chce niech ogląda, ocenia i komentuje.
Wysłany: 2008-12-28 19:21
W związku z tym, że temat się troszeczkę zagalopował w złym kierunku, proponuję powrócić do posta, w którym Amorphous wyraźnie pyta czy zmienić bieżący system oceniania.
I tutaj nie wystarczy trzy czy sześć głosów.
[quote:5ed26f91b8="amorphous"]Byla skala 0-10 zmienilismy na 1-5 ale osobiscie jestem za wywawaleniem tego. Chialbym zeby byla tylko opcja "zdjecie mi sie podoba" i tyle. Ilosc takich klikniec bedzie jednoznacza ocenie. Co wy na to?[/quote:5ed26f91b8]
Wg. Mnie proponowane rozwiązanie jest znacznie prostsze, przy czym eliminuje źródła niepotrzebnych konfliktów między userami.
Aby uniknąć zbędnego zamieszania lub OT-ów proponuję, jeżeli jest to możliwe do tematu dokleić ankietę.
Wysłany: 2008-12-28 19:34
[quote:b452e2a980="minawi"]
oczywiscie, nie bedzie to wymierne, dalej na topie będą pojawiać się fotki niemal nagich lasek mozna byloby to wyeliminowac poprzez wprowadzenie tagowania, ale to juz wyzsza technika :lol: :lol:[/quote:b452e2a980]
sprzeciw 8) :lol: ,nie oceniam i nie interesują mnie takie zdjęcia - ale też nie chce zabierać "przyjemności" innym użytkownikom : osobnika z nagim torsem spotkałem w galerii
5 - jak mi się podoba
od 4 do 1 - nie istnieją w moim systemie ocen, nie tracę czasu
mogę przychylić się do opcji > jednej oceny ---> podoba mi się - punkt ale zabierać przyjemność z wystawiania ocen autorowi tematu i innym - nie wiem czy wypada ? :wink:
nie miewam dobrych nastrojów !
Wysłany: 2009-01-02 13:19
A ja mam opory przed ocenianiem zdjęć osób, które mnie irytują bądź niesmaczą swoimi wypowiedziami.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2009-01-02 13:43
[quote:d534d1b4a5="Wampgirl"]A ja mam opory przed ocenianiem zdjęć osób, które mnie irytują bądź niesmaczą swoimi wypowiedziami.[/quote:d534d1b4a5]
Nikt nikogo tutaj nie zmusza, ale w właśnie takich przypadkach sprawdziłby się mój proponowany system oceniania.
Re: Wasze kryteria oceniania fotek Wysłany: 2009-01-02 16:42
[quote:a3fbc63f12="_ina_"]ja się nie bawię w prawo i sprawiedliwość. jak mi się zdjęcie podoba to daję po prostu 5, rzadko kiedy wpadają inne. resztą sobie dupy nie zawracam.[/quote:a3fbc63f12]
Zgadzam się z przedmówcą.
Halo, nie jesteśmy na jakimś pieprzonym digarcie czy bardziej szacownym deviantarcie 8) Czasem fotografia traci cały wdzięk tylko przez to, że po dodaniu do galerii staje się rozmazana, bo podczas transferu gdzieś wcięło głębię ostrości. A propos, dlaczego na darkplanet tak się dzieje :?:
"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."
Wysłany: 2009-01-02 16:54
5 albo nic, a jak mi się bardzo nie podoba - komentarz
Carpe jugulum