Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Świadomość ekologiczna. Strona: 4

Wysłany: 2009-03-25 01:02

Z tą świadomością ekologiczną to jest różnie. Z jednej strony zależy od wychowania,społeczności w jakiej przyszło nam życ,czasem przede wszystkim od pewnej wrazliwościi, odwagi cywilnej.Jednak świadomość ekologiczna to jedno. Decydująca jest siła mediów,która może zmienić mentalność ludzi oraz wywrzeć presję na politykę.Zdaje mi się że w Polsce państwo już dawno nie ma wpływu na społeczeństwo. Nie chodzi mi o propagandę ale o np skuteczną egzekutywę.
Legislatywa okazuje się mieć śladowe echo w takich instytucjach jak słuzby porządkowe,policja,straż.
Stąd właśnie mój postulat kreowania świadomosci ekologicznej przez media. Łatwo powiedzieć,trudno zrobic...Ale myślę że uświadomienie przykrych konsekwencji jakie wiążą się np. z paleniem opon samochodowych (wysokie mandaty),zaśmiecaniem lasów i wiele wiele innych moze byc skuteczne.

Tak właśnie,przez informację,udało mi się w rodzinie przekonać do zaprzestania palenia plastiku i opon.Moja wieloletnia,charytatywna akcja z makulaturą równiez przyniosła efekt :D .Gazety są okresowo zbierane,wiązane i wystawiane dla osiedlowych zbieraczy.Podobnie jak butelki szklane.Cieszę sie także z tego że dziś rodzinny wypad do lasu nie oznacza sterty śmieci wśród jagód. No i najważniejsze,zmieniło się w rodzinie podejście do zwierząt.Podczas gdy moje przygarnianie wyrzucanych psiaków,i opieka były rodzinnym pośmiewiskiem,teraz rodzina uratowała na wsi od zabicia szczeniaki,przygarnęła psa :D W pewnym sensie "utopijne" zaangażowanie procentuje :D

A propos mediów-jeśli ktoś nie wierzy,niech sie zainteresuje dalszymi losami Rospudy... :)

ps. warto też wspomnieć o skutecznych akcjach typu koncerty charytatywne na rzecz zwierząt,które np miały miejsce ostatnio w Tomaszowie Mazowieckim. "13 grudnia w łódzkim klubie Luka Out of Tune,Obraski,Gnash,Mikrowafle zagrali na rzecz schroniska w Tomaszowie Mazowieckim i pomogli zebrać około 1200 zł. Koncerty są organizowane przez SKNOP (studenckie koło naukowe ochrony przyrody uniwersytetu łódzkiego),brały w nich udział takie zespoły jak Gore,The stylacja,L.Stadt,Spaces Faces,Okres Połowicznego Rozpadu...
Wydaje mi się że wspomniana akcja mogłaby stać sie prototypem podobnych akcji o tematyce ekologicznej,w innych miastach.Tym bardziej że przyciąga liczną publikę 8)

pozdro

In these days I’m breathing stone

Wysłany: 2013-07-31 14:36

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

(Poodświeżam kilka tematów, niektóre są ciekawe a nadal aktualne)

Ja też segreguję od dawna i praktycznie wszystko. Nie jest to takie uciążliwe jak się dojdzie do wprawy. Ktoś podał argument, że trzeba by mieć kilka koszów na śmieci, ale w końcu w łazience i kuchni jest zwykle kilka spływów wody (wanna, kibel, umywalka, zlew, osobny system dla pralki) i miejsce na to da się znaleźć. By the way dobry pomysł z tym spłukiwaniem wody w kiblu wodą po prysznicu itp. Może pomyślę jak to zrobić.

Odpady toksyczne, zbyt duże albo zużytą elektronikę trzymam w piwnicy i wyrzucam raz na jakiś czas gdy nadarzy się okazja.

Kilka lat temu zacząłem sobie notować zużycie wody, gazu i energii elektrycznej oraz obliczać efektywność centralnego ogrzewania porównując z rachunkami - czasami udaje się zaoszczędzić (woda - unikanie mycia naczyń bieżącą wodą, elektryczność - listwy z filtrami sieciowymi, zasilacze impulsowe zamiast transformatorowych, układy zwłoczne dla żarówek albo przerzucanie się na diody) z pożytkiem dla otoczenia, a nawet jak się nie udaje to przynajmniej wiem skąd się co bierze.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Ekofilozofia Wysłany: 2013-08-01 11:52

Lupp (Bicz)
Lupp
Restinpeace

Polecam tę, nowo powstałą gałąź filozofii, stworzoną przez prof.Henryka Skolimowskiego.
Jej omówienie http://ekorozwoj.pol.lublin.pl/no13/j.pdf
O HS http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Skolimowski
Wywiad z HS http://www.ekologia.pl/artykul/inne/Z-prof-Henrykiem-Skolimowskim-rozmawia-Barbara-Krygier,2466.html
Jest też parę wypowiedzi HS na YT w formie dialogu

Do not quote - think for yourself

Wysłany: 2013-08-01 17:58 Zmieniony: 2013-08-01 18:12

Yngwie (Diabolista)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Gość ma fajny życiorys, a filmik ciekawy chociaż trochę naiwniacki

No i ten dialog możnaby zrobić lepiej. "Mądry" nic nie osiągnął nazywając kogoś "głupim" - wdał się tylko w niepotrzebną dyskusję.

W sumie buldożery się przydają w pracach gospodarczych. Gdyby gospodarka działała tak, że dałoby się zawsze wytworzyć więcej zasobów niż można przejeść to wtedy na jakiś kontrolowany pokaz siły czy nawet rozpiernicz bez strat w ludziach i zwierzakach możnaby sobie pozwolić.

A w ogóle to chyba wszystkie ostatnie pro-ekologiczne zmiany w prawie, technologii produkcji, mentalności społecznej itp. były korzystne dla mnie, chociaż raczej mało znaczące i mało odczuwalne, ale w porównaniu z okresem sprzed 20 lat to postęp w sumie da się zauważyć, więc nie narzekam na to akurat.

edit:
[quote:dccadd8744="sphinxia"]My mamy małe gniazdko, więc byłby problem, aby pomieścić pojemniki do wszystkich typów odpadów.[/quote:dccadd8744]
Możecie powiesić kosz na plastik powyżej innych, gdzieś na ścianie na przykład i robić slam dunki pustymi butelkami

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

prof. Skolimowski -c.d. Wysłany: 2013-08-04 17:00

Lupp (Bicz)
Lupp
Restinpeace

[quote:9a1c177e53="Yngwie"]Gość ma fajny życiorys...[/quote:9a1c177e53]
Filmiki są raczej żartem i takim "odpryskiem" od głównych dzieł profesora. Polecam jego książki, szczególnie - aubiografię: The Lotus and the Mud: Autobiography of a Philosopher (Creative Fire Press)
i World as Sanctuary: The Cosmic Philosophy of Henryk Skolimowski (Creative Fire Press).
[img:9a1c177e53]http://www.planetaocean.pl/_data/image/skolimowski2.jpg[/img:9a1c177e53]

Do not quote - think for yourself

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło