Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Filozofie życiowe.. Strona: 4

Wysłany: 2008-06-13 11:17

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

taki ze najpierw była fizjologia a dopiero potem mądrość :wink:

no chyba że ktoś wierzy w boga/bogów którzy mają tylko jakoby-mądrość natomiast fizjologii jakoś nie widac :lol:

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2008-06-13 11:56

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Systemy wartości zmieniają się w zależności od okoliczności. Kto ślepo wierzy w miłość dobro piękno ten naiwny, choć chciałabym takiej naiwności u wszystkich. Chęć przetrwania wystarczająco weryfikuje wszystkie cnoty co nie znaczy, iż je usprawiedliwia.

Czy powstała naturalnie, być może. Zycie sie odmądrza? Nie całkiem. Niestety samą filozofią i nauką nie wyzyjemy, ktos musi jeszcze kopać te przysłowiowe rowy To taki wielki skrót myślowy.

Przepraszam ale dziś więcej wywodów filozoficznych na temat życia nie podam, bo mam bardzo niefilozoficzny problem z komputerem :twisted:

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2008-09-23 16:50

Anthony de'mello "Przebudzenie" oto cała moja filozofia :twisted:

"Istnieć znaczy zmieniać się, zmieniać się - to dojrzewać, dojrzewać zaś - to nieskonczenie tworzyć Samego Siebie..."

Wysłany: 2008-09-23 19:18

Prosta i skuteczna:

"Żyj i daj żyć innym"

oraz...

"Błogosławieni ci, którzy nic do powiedzenia nie mając nie ubierają tego w słowa "

Złotym myślom patronuje Dobra Księga http://www.toys4boys.pl/Dobra-Ksiega-item216.html

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."

Wysłany: 2008-10-23 14:39

Cierpi czlowiek, bo sluzy sam sobie za kata, sam sobie robi kolo i sam sie w nie wplata

Nitimur in vetitum - dążymy do tego co zakazane

Wysłany: 2009-07-17 08:01

co za wiele ,to nie zdrowo (radzę z umiarem to mleko) xD :lol: to ja już wolę napoje chmielowe :D hehehe...oczywiście z umiarem :wink: xD

[img:aaeda9f9b4]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:aaeda9f9b4]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2009-07-17 13:21

Ja ostatnio kieruję się w życiu zasadą "nie dać się skurwielom" :) Jak na razie ułatwia mi życie :)

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2009-07-18 08:26

sphinxia -> mam podobnie jak Ty.

Moja aktualna "filozofia życiowa" to:
"Mam w du*ie czy ktoś mnie lubi czy nie lubi.
Mam w du*ie - swoje myślę, swoje mówię"

Ogólnie to MAM W DU*IE! :twisted:

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło