Wysłany: 2012-02-11 09:13
Ostatnio odkryłam serię "Tunele"-teraz czytam już drugi tom.Ciekawa, wciągająca lektura i szybko się czyta.
"Dobry uczynek rzuć w fale rzeki i nie chwal się nim"-przysłowie japońskie.
Wysłany: 2012-02-11 12:07
Jo Nesbo "Karaluchy"
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Wysłany: 2012-02-11 13:58
Dziś mam zamiar skończyć Denisa Diderota "Kubuś fatalista i jego pan". Następnie skończyć "Fausta" Goethego i na spokojnie zabrać się za "Boską komedię" Dantego. W międzyczasie skończę inne kiedyś tam zaczęte książki :]
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Wysłany: 2012-02-18 14:50
Powrót po latach :) "Saga o ludziach lodu" Jeden tom dziennie i...nie możesz przestac .Te same emocje .Uwielbiam!
A na której części jesteś? :)
Ja teraz czytam trzecią część "Tuneli", o których pisałam powyżej, ale całych pięciu nie przeczytam bo jakoś coraz mniej mi się to już podoba.
Wysłany: 2012-02-18 17:47
Cormac McCarthy "Suttree"
kąt padania równa się kątowi odbicia
Wysłany: 2012-02-18 18:21
"Tunele" :14 letni Will ma ojca archeologa i muzealnika a ich wspólną pasją jest drążenie tuneli,szukanie"skarbów" ,odkrywanie dawno zapomnianych miejsc.Pasję Willa podziela też jego przyjaciel Chester i obaj są zaangażowani w podziemne poszukiwania.Gdy znika ojciec Willa obaj zaczynają poszukiwania na własną rękę,wpadają na trop tajemniczych tuneli.schodzą w głąb Ziemi a tam odkrywają istnienie podziemnej społeczności.Takie typowe fantasy z elementami horroru i powieści sensacyjnej.
A wracając do Sagi O Ludziach Lodu to fakt -bardzo szybko się to czyta,najlepiej wypożyczyć na zapas :)Zwłaszcza,że teraz nie ma z tym większego problemu. Pamiętam jak weszła pierwsza edycja to był bodajże rok rok 1995/96 -nie pamiętam dokładnie- to było ciężko dostać ,było na kolejki i zapisy w bibliotece.
Wysłany: 2012-02-18 19:17
Ech, czytało się wtedy, czytało... uwielbiałam to. Byłam nastolatką i pochłaniałam Sagę :)
Faktycznie - tom do przeczytania w ciągu dnia, a potem wieeeki oczekiwania...
Przy okazji też do tego wrócę, ciekawe, jak dzisiaj będzie się czytało :)
Wysłany: 2012-02-19 11:14
Christopher Paolini "Dziedzictwo t.2" :) Kontynuacja "Eragona"
Wysłany: 2012-02-19 13:29
Stig Dagerman - "Niemiecka jesień. Reportaż z podróży po Niemczech"
Świetna książka, w ogóle polecam serię "Reportaże" z Czarnego!
Wysłany: 2012-02-19 14:15
[quote:95ae2fd0bc="ravenheart99"]Christopher Paolini "Dziedzictwo t.2" :) Kontynuacja "Eragona"[/quote:95ae2fd0bc]
I jak wrażenia? Ja czytałam tylko Eragona, po resztę nie mam ochoty sięgnąć.
Wysłany: 2012-02-19 14:25
[quote:8c8ee24198="Alpha-Sco"][quote:8c8ee24198="ravenheart99"]Christopher Paolini "Dziedzictwo t.2" :) Kontynuacja "Eragona"[/quote:8c8ee24198]
I jak wrażenia? Ja czytałam tylko Eragona, po resztę nie mam ochoty sięgnąć. [/quote:8c8ee24198]
Lekkie, łatwe i przyjemne. Nie wymaga ode mnie zbytniego śledzenia fabuły żeby się nie pogubić ale nie jest też to głupiutka książeczka. Jestem fanką fantastyki więc ta pozycja musiała się znaleźć w mojej podręcznej biblioteczce i nie uważam wydanych pieniędzy na serię jako wyrzuconych w błoto. Jak każda ma swoje plusy i minusy, jednym się podoba innym nie, ale ja jestem pozytywnie nastawiona do całej serii :)
Wysłany: 2012-02-19 22:30
M.Hłasko-utwory wybrane
wystarczy to wszystko nadmuchać a wszystko samo sie rozpierdoli c fs
Wysłany: 2012-02-22 18:07
George R.R. Martin - Pieśń Lodu i Ognia - Uczta dla Wron tom.I. Cienie Śmierci
Pośród zgiełku i chaosu, między życiem a śmiercią, Ciemność przysłania mi drogę, muszę wyjść ,uciec ,zatrzymać ten sen Niechaj stanie się dzień! I uwolni serce me...
Wysłany: 2012-02-22 19:06
Fiodor Dostojewski"Opowieści fantastyczne".
Wysłany: 2012-02-24 16:50
Jo Nesbo "Czerwone gardło"
Wysłany: 2012-02-24 16:59
Elisabeth Kostowa "Historyk" niesamowita i magiczna, polecam gorąco, traktuje o Draculi, historykach..Piękne są tez opisy krajobrazów Rumunni, Bułgarii, Kościołów, Monasterów..cudo!
Kolejna - "Musiałam odejść" - Nadżwa Bin Laden, Omar Bin Laden, Jean Sasson - czyli wspomnienia żony i syna Bin Ladena.
W kolejce...Tess Gerritsen "Ogród Kości"...
"Beata est vita conveniens naturae suae"... (Najszczęśliwsze, najlepsze jest życie w zgodzie z własną naturą)
Wysłany: 2012-02-25 09:27 Zmieniony: 2012-02-25 09:29
<
Chyba też się skuszę na "Historyka "Elizabeth Kostovej:)
Obecnie M.Allegreto "Dom cieni" , w kolejce N.Geiman "Dym i lustra".Obie pozycje polecane na tym forum :)
Wysłany: 2012-02-28 17:40
Vladimir Nabokov "Pnin"...Poprzednia, tegoż samego autora, "Śmiech w ciemności" mnie zachwyciła, ciekawe, jaka ta będzie..
"Beata est vita conveniens naturae suae"... (Najszczęśliwsze, najlepsze jest życie w zgodzie z własną naturą)
Wysłany: 2012-03-02 18:57
Jarosław Grzędowicz "Wypychacz zwierząt"
Wysłany: 2012-03-03 08:11
Jo Nesbo po raz kolejny :) Tym razem "Trzeci klucz"