Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

W tym tygodniu czytamy.... Strona: 40

Wysłany: 2012-07-06 17:12

Jan Parandowski "Alchemia słowa" - studium poświęcone pracy pisarza. Jak na razie kapitalne.

Wysłany: 2012-07-16 09:38

Szmytu (Matuzalem)
Szmytu
Rumia/Wejherowo

Anne Rice - "Wampir Vittorio"

Noc jest ciemna i pełna strachów.

Wysłany: 2012-07-17 08:50

Italo Calvino - "Jeśli zimową nocą podróżny"

Wysłany: 2012-07-17 12:21

Boris Starling "Mesjasz"-prawie pół roku "polowałam" na to-w końcu się udało:)

"Dobry uczynek rzuć w fale rzeki i nie chwal się nim"-przysłowie japońskie.

Wysłany: 2012-07-17 15:20

Szmytu (Matuzalem)
Szmytu
Rumia/Wejherowo

Anne Rice - "Merrick".

Po przeczytaniu 30 stron "Wampira Vittorio" wziąłem się za dużo lepszą powieść. Wolę czytać o znanych mi wampirach, a nie o zupełnie nowym Vittorio. "Pandora" była w porządku, ale następny tom "Nowych opowieści o wampirach" trochę mnie nudził, więc go porzuciłem.

Wysłany: 2012-07-17 18:38

Obecnie: Bogusław Wołoszański "Sieć. Ostatni bastion SS", czyli wojenne klimaty, szpiedzy, spiski i mroczne niemieckie tajemnice :)

Odnosząc się do postu mojego przedmówcy, w moim odczuciu z każdym kolejnym tomem opowieści o wampirach Anne Rice, coraz ciężej przez nie przebrnąć, gdzieś tak od czwartej części cyklu zaczyna wiać nudą, te wampiry na przemian tylko cierpią albo targają nimi jakieś namiętności, wszystko im się nie podoba i tak przez kilkaset stron, no ileż można...

Przygodę z Kronikami wampirów zakończyłam na "Merrick",z Nowych kronik przeczytałam tylko "Pandorę" i to też z trudem :)

Wysłany: 2012-07-18 11:30

Szmytu (Matuzalem)
Szmytu
Rumia/Wejherowo

[quote:bfc71ca6a6="Maarit"]Obecnie: Bogusław Wołoszański "Sieć. Ostatni bastion SS", czyli wojenne klimaty, szpiedzy, spiski i mroczne niemieckie tajemnice :)

Odnosząc się do postu mojego przedmówcy, w moim odczuciu z każdym kolejnym tomem opowieści o wampirach Anne Rice, coraz ciężej przez nie przebrnąć, gdzieś tak od czwartej części cyklu zaczyna wiać nudą, te wampiry na przemian tylko cierpią albo targają nimi jakieś namiętności, wszystko im się nie podoba i tak przez kilkaset stron, no ileż można...

Przygodę z Kronikami wampirów zakończyłam na "Merrick",z Nowych kronik przeczytałam tylko "Pandorę" i to też z trudem :)

[/quote:bfc71ca6a6]

Masz rację Maarit, ale jednak po kilkumiesięcznym odstawieniu "Kronik Wampirów" jakaś siła znów mnie do nich przyciąga. To chyba zwykła ludzka ciekawość. Teraz czytam "Merrick" i trudno powiedzieć kiedy powrócę do Anne Rice. Chyba znów będę musiał wrócić do czytania pierwszych lepszych horrorów, które przynajmniej za każdym razem są swoistą nowością dla mojego umysłu i nigdy nie wiem co przyniesie następny rozdział. "Kroniki Wampirów" bądź co bądź były świetne, ale faktycznie na powieści "Merrick" również chyba powiem sobie stop.

Wysłany: 2012-07-22 21:37

Stephen King-Carrie

,,Smutek to najdziwniejsze z uczuć: czyni nas bezradnymi. Jest jak okno otwarte wbrew naszej woli - przy nim można tylko dygotać z zimna. Z czasem jednak otwiera się rzadziej i rzadziej, aż wreszcie całkowicie stapia się z murem." Artur Golden

Wysłany: 2012-07-23 08:32

Jacek Dukaj - Opętani

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2012-07-23 08:41

Enrique Vila-Matas - "Bartleby i Spółka"

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Wysłany: 2012-08-02 10:01 Zmieniony: 2012-08-02 10:05

Szmytu (Matuzalem)
Szmytu
Rumia/Wejherowo

Jack Ketchum - "Dziewczyna z sąsiedztwa".

Przeczytana w kilka godzin. Bardzo wciągająca i brutalna książka, której sceny przewijały mi się w głowie przed snem (w sumie nie można tu mówić o śnie, bo wcale dobrze nie spałem)

Autor doprowadza do tego, że czytelnik emocjonalnie łączy się w bólu z główną bohaterką, a ona po przeczytaniu ok 260 stron umiera. Książka mocna i faktycznie trudno było mi oderwać wzrok od jej stron. Gdybym nie musiał korzystać z toalety to chyba bym w ogóle sobie nie przerywał tej jakże wspaniałej lektury.

Wysłany: 2012-08-02 19:14

William P Young "Chata"

"Dobry uczynek rzuć w fale rzeki i nie chwal się nim"-przysłowie japońskie.

Wysłany: 2012-08-22 12:28

Szmytu (Matuzalem)
Szmytu
Rumia/Wejherowo

Stephen King - "Ręka mistrza"

Wysłany: 2012-08-22 13:18

Andrzej Sapkowski - Krew Elfów

"Nie wtrącaj się do czegoś czego nie rozumiesz"

Wysłany: 2012-08-22 14:23

Woody Allen - "Bez Piór". Kolejna dawna absurdalnego humoru.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2012-08-22 15:59

Lauren Beukes - Zoo City

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2012-08-22 19:44

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

Nigel Suckling - ''Wampiry'' .

''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander

Wysłany: 2012-08-23 12:42

"Wielki Gatsby" Fitzgeralda

Wysłany: 2012-08-31 17:53